ciasto ze śliwkami i bezą - 1505 przepisów (strona:77/101)

Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 141

dzieci. Ich wyobraźnia nie ma granic. Mogą powstać piękne, kolorowe mazurki       (foremka 30x20 cm) Składniki: 50 g rodzynek sułtańskich 50 g rodzynek jasnych 50 g śliwek bez pestek (suszone, wędzone...) 50 g moreli suszonych 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g migdałów (słupki, płatki) 50 g orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½   płaskiej łyżeczki proszku(...)Lukier cytrynowy: 2 białka 80 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą. Po chwili odsączyłam na sitku i odcisnęłam z nadmiaru wody a następnie pokroiłam. Morele i śliwki w słupki a orzechy posiekałam. Część bakalii można zostawić do dekoracji (kilka rodzynek, kilka słupków migdałów, kilka paseczków moreli...)     Mąkę

Kuchnia u Krysi
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 132

zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Mama robi z nich najlepsze ciasta i powidła… Tuż koło płotu rośnie rabarbar – silnie przywołuje olfaktoryczne wspomnienia, gdy tylko go widzę. Długie(...)kilku dni trwają przygotowania do corocznej imprezy rodzinnej – wrześniowego ogniska, które jest epilogiem lata. Zbieramy drewno, gałązki, porządkujemy ogród i podwórko, tata struga kije na kiełbaski. Wszyscy bez wyjątku czekają na ten moment, a ja chyba najbardziej – bo to kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko

Wędrówki po kuchni
Pierogi ruskie. 1097

majerankiem). CIASTO: 500 g mąki pszennej  350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego płaska łyżeczka soli      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól formując stożek, robimy w nim wgłębienie i wlewamy trochę mleka. Delikatnie mieszamy za pomocą noża i znów dolewamy trochę ciepłego mleka, mieszamy i wlewamy resztę mleka, mieszamy i wyrabiamy ciasto nożem(...)rzadkie podsypujemy mąką, gdy za twarde dolewamy troszeczkę mleka. Gdy ciasto jest już zwarte wyrabiamy chwilkę rękoma, aż będzie gładkie.       Teraz zabieramy się za lepienie pierożków. Można rozwałkować porcję ciasta i szklanką wyciąć równe krążki, ja natomiast postępuję zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc

Rozpustne gotowanie
Błyskawiczne kokosanki 251

Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 341

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Murzynek z makiem i bakaliami 174

Murzynek z dodatkiem maku i słodkich bakalii. Mokry, sycący i słodki bez użycia cukru. Przygotowanie: 30 minut Koszt: Tanie  W związku ze zbliżającymi się świętami, tak jak obiecałam mam dla Was przepis, w którym możecie wykorzystać mak. Stwierdziłam, że zwykły makowiec to za mało, a połączenie murzynka i keksa z makiem będzie ciekawym wyzwaniem. Wykorzystałam tutaj mąkę gryczaną oraz(...)dojrzałych bananów no i mak, który nie tylko kojarzy się ze świątecznymi wypiekami, ale ma również mnóstwo witamin. Zwieńczeniem tego ciasta może być polewa czekoladowa, lukier czy tylko cukier puder. Tę kwestie zostawiam już indywidualnie. Forma, w jakiej wykonałam ciasto to 24 cm. Możecie również wykorzystać dłuższą keksówkę. Co więcej, jeśli nie posiadacie akurat tych rodzajów mąk co w przepisie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Muffiny dla czekoladoholików 179

potrafisz żyć bez czekolady, koniecznie musisz wypróbować czekoladowe muffinki . Najlepiej użyć czekolady gorzkiej– o minimum 70% zawartości kakao - jest najbardziej aromatyczna. Jeżeli ubóstwiasz ciastka nadziewane, twoje kulinarne oczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni(...)truskawki się skończył, wykorzystaj mrożone owoce) – w końcu najpierw jemy oczami. To także świetny pomysł na zabłyśnięcie przed znajomymi i rodziną. Z czekoladą doskonale łączą się również suszone śliwki – ich aromat rozniesie się po całym domu, budząc zniecierpliwienie w czekoladoholikach. Czekoladowe cuda – praktyczne wskazówki Zanim zaczniemy mieszać składniki, najlepiej przesiać mąkę przez sito, żeby pozbyć się grudek, a białka ubić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 159

zabiję. Więc dziękuję bardzo, ćwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić(...)Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera

ladykitchen
Borówkowy sernik na zimno 216

mojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który

moj przepis na
Szybkie ciasto na śmietanie z owocami 131

    Tak jak pisałam na Facebooku, dałam Wam wybór na przepis, który ma się pojawić jako pierwszy na stronie. Z przewagą 10 głosów wygrało to

Zdrowie i pysznie na talerzu
Recenzja książki i KONKURS „Moje wypieki na 4 pory roku” 118

Po raz kolejny, w moje ręce trafiła jedna z najlepszych książek z przepisami na słodkości – „Moje wypieki na 4 pory roku” Doroty Świątkowskiej, wydana przez wydawnictwo

Be Fit Be Strong
Ucierane ciasto na oleju, z owocami 157

grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Jeśli robicie ciasto w prostokątnej formie wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Jeśli robicie je tak jak ja, z połowy składników – wyłóżcie papierem dno tortownicy i zapnijcie obręcz. Boki obręczy posmarujcie masłem i oprószcie mąką. Mąkę przeznaczoną do ciasta przesiewamy z proszkiem do pieczenia (to ciężkie ciasto, ma dużo tłuszczu – proszek jest absolutnie niezbędny). Cale jajka(...)powoli wlewamy do ciasta olej z kilkoma kroplami aromatu. Po dodaniu oleju masę jeszcze minutę miksujemy do połączenia na wysokich obrotach.   Przelewamy ciasto do formy z niskiej wysokości, tak żeby go za bardzo nie odpowietrzyć . Poruszamy formą żeby się wyrównało i wtykamy owoce – ciasto urośnie, otoczy je. Wkładamy blaszkę na środkowy poziom piekarnika i pieczemy ciasto przez

Karo in the Kitchen
Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 147

czas spędzimy na świeżym powietrzu, zazwyczaj z dala od domu i restauracji, zabieramy ze sobą coś do jedzenia. To "coś" zazwyczaj ma pełnić funkcję pożywnego lunch-obiadu, który bez problemu możemy spożyć na kocu w lesie, czy na plaży przy rzece. Często to nie lada zagwozdka, co zabrać ze sobą do jedzenia, aby spełniało kilka warunków: było smaczne, było łatwe(...)przed pieczeniem WYKONANIE: ciasto: Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepiamy formy do pieczenia, pozostawiając część ciasta do ozdoby na wierzch. farsz: Cebulkę podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy sól, pieprz, kapustę kiszoną i śliwki-renklody. Całość dusimy

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe ślimaczki chałwowe 178

gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć z powrotem do niej ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając(...)kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy .  Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm.     Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od krótszego boku z farszem, a kończąc na boku bez dżemu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie

Grunt to przepis!
Tort śliwkowy piętrowy 157

wyciągnięciu z piekarnika również można ciasto zrzucić na ziemię (dzięki czemu się odpowietrzy i wyrówna). Śliwki umyć i przekroić na połówki wyciągając pestki. Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry i posypać cukrem. Włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C, po czym odlać z blaszki sok do osobnego naczynia. Śliwki również odsączyć z nadmiaru soku wkładając(...)nasączenie, później śliwki, śmietana i nałożenie górnego oblatu. Ponownie należy posmarować górę i boki śmietaną (jeżeli macie jeszcze jeden najmniejszy oblat, to czynność należy powtórzyć). Tort można udekorować sezonowymi owocami lub gotowymi dodatkami. U mnie dekoracja składa się z malin i części kremu, który odłożyłam i zabarwiłam czerwonym barwnikiem. Uwagi: Ja wykorzystałam 2 kg śliwek (waga już bez pestek

Passions hobbies life