250g) - 200g serka kremowego light (akurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana) - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 7 jaj - 2 słoiczki jagód w syropie (320g słoik) - woda różana (ostrożnie z ilością) - sok wyciśnięty z 1 cytryny Składniki na ciasto półkruche : - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła(...)ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto
mojewypiekiinietylkosię znajdzie i jak tłusty pasztet chcemy mieć. W sumie, warto opanować kilka podstawowych zasad dotyczących produkcji domowego pasztetu, aby produkować pasztety w wielu wersjach smakowych z żurawiną, ze śliwką, w boczku itp. Z czego robimy pasztet ? Taki klasyczny pasztet robimy oczywiście z mięsa. Mięso może mieć postać surową lub gotowaną a nawet pieczoną. Do mięsa możemy dodać warzywa, grzyby(...)było tam o wątróbce. Co wtedy sprytna ja zrobiłam? Jak jechaliśmy samochodem do rodziny na Święta, z siostrą bawiłam się z zagadki. Zgadnijcie, jakie pytanie zadałam mojej siostrze… bez czego nie można zrobić pasztetu. Oczywiście, nie znała odpowiedzi …. hyhy Uważajcie jednak z wątróbką. Ma dość mocny i wyczuwalny smak. Jeśli przedobrzycie, pasztet będzie mocno trącił wątróbką
Mieszam w GarnkuJeśli się nie rozpuścił, to jeszcze czekamy. Możemy wstrząsnąć, przemieszać, aby cukier rozbił się i szybciej skończył rozpuszczanie i przy okazji wyciąganie smaku owoców. Jeśli nalewkę robimy w ogóle bez cukru, to oczywiście czas maceracji owoców musi być odpowiednio dłuższy. 5. Na zdrowie! Czy nalewka leczy? Nie ma badań naukowych potwierdzających lecznicze działanie nalewek, ale z doświadczenia wiemy(...)Wykorzystanie owoców po nalewkach do ciasta - wiśnie, czereśnie, truskawki Owoce z nalewek można wykorzystać do ciast i deserów. Nadają się do tego w szczególności wiśnie, czereśnie i truskawki. A do jakich ciast? Ot, przykładowo do mufinek - przepis tutaj i po kliknięciu w zdjęcie. 8. Wino - bimber - nalewki Owoce, które nie nadają się do ciast można i tak użyć, choćby
dobra gospodyni dom wesołym czyniumiarze jest dla nas dobre. Dlatego nie eliminuje całkowicie cukru, mięsa czy nabiału, ale ograniczam lub zastępuję zdrowszą wersją. Ale napewno jestem przeciwnikiem przetworzonej żywności pełnej chemii, kupnych batoników, ciast i ciasteczek, i takowej swojej córeczce nie podaję. Niestety z chemią w żywności mamy do czynienia nie tylko w kupnej czekoladce. Szkodliwe warzywa i owoce? Jak się okazuje, pełno szkodliwych(...)nowoczesnych ekranów naszych smartfonów może przynieść mylne złudzenie, iż wyświetlacz Greentest ECO nie działa. Otóż działa, ale nie jest tak czuły i nie reaguje na muśnięcie palcem. Reaguje natomiast bez problemu na delikatne wciśnięcie krawędzią paznokcia. Co nam mówią wyniki otrzymane z testera Greentest ECO? Greentest ECO – badanie truskawki, wynik w normie, lipiec 2017 Tester ustala zawartość azotanów
Moja Delicjafermentują. W krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone na wagę lub pakowane (z pestką, albo bez). Istnieją trzy grupy odmian daktyli: twarde zawierające dużo skrobi, półtwarde i miękkie, z których wyciska się sok tzw. miód daktylowy. 100 g daktyli to około 277 kcal. Właściwości: Dojrzałe daktyle(...)problemy z wrzodami żołądka, ponieważ bakalie te działają kojąco na śluzówkę. Zastosowanie : Zazwyczaj dodaje się je do ciast albo musli. Można je również pokruszyć i użyć jako posypki. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Źródło: internet SUSZONE ŚLIWKI Suszone śliwki posiadają wiele walorów dietetycznych. Są skondensowanym źródłem energii i składników odżywczych, szczególnie minerałów. Śliwki suszone
Ciastka - domowe słodkości