Ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne tylko cały czas wyrabiam w misce. Następnie miskę z ciastem nakrywam ściereczką i dostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut , tak żeby podwoiło swoją objętość. Jeżeli w kuchni jest chłodno to ciasto możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto(...)dłońmi tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie ciasta z wiśniami : Na wyrośnięte ciasto układam wydrylowane wiśnie delikatnie je wciskając, jedną wiśnie obok drugiej. Górę posypuję kruszonką. Blaszkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na druga od dołu półkę i piekę około 55 minut (długość pieczenia ciasta zależy od piekarnika i może się wahać
Uwaga Babcia GotujeDodać zaczyn, miód, melasę oraz olej. Dolać napar z kawy. Stopniowo dolewać ciepłą wodę wyrabiając ciasto - ja idę na łatwiznę i używam tu zwykle miksera z mieszadłami hakowymi . Wyrabiać przez ok 10-15 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i uformuje w zwartą kulę - ciasto z mąki żytniej będzie zawsze mocniej klejące, niż przy użyciu innych rodzajów mąk, taka(...)prostu samodzielnie eksperymentować w dążeniu do idealnej konsystencji ciasta. Miskę od wyrabiania lekko skropić olejem. Elastyczne i gładkie ciasto uformować w kulę, natrzeć olejem i przełożyć z powrotem do miski. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawiać na 2-3 godziny w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, uformować owalny chlebek i ułożyć na blasze
Grunt to przepis!połowie szklanki sodę, ciurkiem wlewamy roztrzepane jajka cały czas mieszając. Następnie wsypujemy mąki, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto odstawiamy pod ściereczką, żeby mąka napęczniała.Następnie przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 - 60 minut w 160 stopniach, góra - dół z termoobiegiem. PRZYPRAWA PIERNIKOWA DOMOWA - Przepis na nią tutaj: KLIKNIJ. MASA - WYKONANIE:Odmierzamy pół(...)wyczuwa się delikatną nutkę świeżego chleba - nam skojarzyło się z tym co w chlebie jest najlepsze czyli z "piętką". Gdzieniegdzie na języku zostaje przyjemny posmak miodu. Przyznajemy się bez bicia, że 1 butelka musiała zostać rozlana pomiędzy kucharki (w celach czerpania inspiracji i poznawania składnika). Oczywiście (po pierwszym łyku) wpadłyśmy na to samo! Grzane piwo. Domowy lek na przeziębienie
Wypisz Wymalujowoce i tort należą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się również co do gatunku kawy i herbaty podanej nam przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia(...)teraz czas na zakąski. Jest wódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin
Kulinarny karnet ChristopheraPotrawy świąteczne powinny być wyjątkowe, przygotowane z uwagą i starannością. Bigos pojawia się obowiązkowo na naszych świątecznych stołach. Każda gospodyni ma własne sposoby na to
Codziennik Kuchennyznacznie krócej). Gdyby pierwsza partia ciastek rozpływała się za bardzo podczas pieczenia, dodać do ciasta więcej mąki i ponownie je wyrobić . Całuski przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 2 lata. Ale kto by doczekał do tego czasu? ;) ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką "Żabie mordki" z jabłkami W tym miesiącu pożyczona od Sąsiadki (Madziu, dziękuję!) wiele(...)kłopot, zwłaszcza że - już po lekturze - wiem, że Autor bardzo dobrze przygotował się z historii (przeczytał nawet "Mein Kampf"), zanim "sięgnął po pióro". Książkę warto było przeczytać, nawet jeśli bez przyjemności, bo trochę rozszerzyła horyzont i zweryfikowała wiedzę (np. zawsze byłam przekonana, że Hitler był Niemcem, a teraz wiem, że Austriakiem, który zafascynował się potęgą Niemiec po wybuchu I wojny
Weekendy w domu i ogrodziepotraw/wypieków z bloga Basi. Rzuciłem szybko okiem i znalazłem coś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao(...)drugą blachę wstawię maksymalnie na sam dół piekarnika (w obu przypadkach grzałki były włączone od góry i dołu – bez termoobiegu). Po 18 minutach druga blacha makaroników wyglądała niestety ciut gorzej niż pierwsza – niższe i takie pomarszczone jak suszone śliwki Nie wiem czy to wina położenia blachy czy też tego że dłużej „czekały” na wypiek niż pierwsze
Kuchenne WariacjePodróż po Wileńszczyźnie na długo zapadnie mi w pamięć. Głównie za sprawą zjawisk, które nareszcie udało mi się zaobserwować i uchwycić w obiektywie (kilka zdjęć prezentują
Weekendy w domu i ogrodzieFerie w naszym województwie dobiegły końca. Jutro powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą
W mojej kuchniwięc do sedna. Menu prezentuje się następująco: Zupa krem z zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry(...)farsz był trochę za suchy. Dodatki ciekawe, zwłaszcza ananas z chili był bardzo przyjemnym. Niestety całe danie jest dość ciężkie przez to, że pierogi są obsmażone. Zapiekana mozzarella z ciastem francuskim trochę nas zaskoczyła, Wojtkowi smakowało, chociaż w jego opinii przydałby się do niej jakiś sos. Według mnie propozycja była niestety mało interesująca, a kiełki mocno przebijają się w smaku
Pasja Smakuprzydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego, bez dodatku masła, osolony solą himalajską, która jest nieporównywalnie zdrowsza od zwykłej soli(...)już problemem. Czasami potrzeba zjedzenia czegoś takiego jest silniejsza od nas, mając podstawowe produkty w lodówce pozbędziesz się niepotrzebnej frustracji. ;) 8. Bez jakiego produktu nie wyobrażasz sobie życia? U mnie to zdecydowanie jest mleko. Nie umiałabym się bez niego obejść, jest podstawą wielu moich dań i deserów. Jest też moją inspiracją, czasami spoglądam do lodówki, widzę, że jest w niej
Cooking MonsterOd kiedy mamy różne kuchenne wspomagacze, praca przy pyzach zajmuje mniej czasu niż dawniej, kiedy poświęcałyśmy z Mamą prawie cały dzień, by zrobić ich wystarczająco dużo
Weekendy w domu i ogrodziePierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sól, cukier *** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100 ml napoju sojowego 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego figi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, pozostawić w ciepłym miejscu na około 10 minut do wyrośnięcia. Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać wyrośnięte drożdże, jaja, olej(...)temp. 220 st C około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mieszanki mączne do samodzielnego przyrządzenia chleba i ciast bezglutenowych W 1984 roku firma CELIKO jako pierwsza w Polsce uruchomiła produkcję pełnej gamy mieszanek dietetycznych takich jak: mieszanka do wyrobu chleba i ciast (wyprodukowane specjalnie dla diet eliminacyjnych w tym celiakii* i fenyloketonurii
ClauditteMissCookingwybredny. Nie jakoś bardzo i namolnie, ale jednak. Idąc do restauracji spodziewa się takiego a nie innego jedzenia, i jeśli jest nieusatysfakcjonowany, wyraża swoją opinię bez skrępowania. Nie jest też przesadnym łasuchem. Owszem, lubi ciasta, je chętnie to, co przygotowuję, ale nie popada w dziki zachwyt z powodu byle babki czy sernika. Dlatego ostatnio zadziwił mnie ogromnie. Pierwszy raz, kiedy(...)grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem na gładką masę.Ciasto wyłożyć na ostudzony spód.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Myślę, że tym razem to już ostateczne pożegnanie z truskawkami. Choć kto wie - zawartość sklepowych półek doprawdy mnie w tym roku zaskakuje. Śliwek nie ma, za to gdzieś między bazylią a pieczarkami zobaczyłam całkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrze