ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:110/419)

Kasztanowe ciasto ze śliwkami bezglutenowe 71

Zwykłe ciasto ze śliwkami nabiera tu całkiem nowego charakteru, a to za sprawą zdrowszych zamienników jego głównych składników. Chodzi przede wszystkim o mąkę: zwykła pszenna została zamieniona na zmielone migdały oraz mało u nas znaną mąką kasztanową (z kasztanów jadalnych nieuprawianych w Polsce), która nadaje wspaniałego orzechowego posmaku. Mimo, iż ten rodzaj mąki nie jest u nas popularny i raczej(...)niełatwo dostępny stacjonarnie (czasami znajdziemy ją w sklepach ekologicznych, ale głównie w internetowych) zachęcam do wypróbowania jej w ciastach. Także dodatek ksylitolu oraz oleju kokosowego świadczy o tym, że wypiek ten nie należy do typowych słodyczy, ale stanowi pożywną owocową przekąskę

Milion Smaków
RYŻOWE KULE ZE ŚLIWKAMI 117

skosztowaniu.Bardzo polecam na popołudniowy deserek dla dzieci lub na miły podwieczorek we dwoje.:-)   20dag.ryżu 1 litr mleka 1/2 szkl.cukru 5 łyżek mąki 5 jajek sól 20 małych śliwek z kompotu 4 łyżki bułki tartej  olej do głębokiego smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko zagotowujemy razem z cukrem oraz ze szczyptą soli(ewentualnie z cynamonem lub laską wanilii).Ryż opłukać,osączyć,wsypać(...)białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Żółtka mieszamy z zimnym ryżem.Dodajemy mąkę i piane z białek.Starannie wyrabiamy ciasto.Z przygotowanega ciasta formujemy na ręce placuszki,nakładamy śliwkę i formujemy ciasto w kulę.Pozostałe jajka roztrzepać.Zanurzać ryżowe  kule,następnie  obtocztć je w bułce tartej.Smażyć na złoty kolor w głebokim tłuszczu.Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kosz od BakaDOr - moja bakaliowa nagroda + zapowiedź migdałowego ciasta z owocami 167

pojawił się pomysł na pyszne, puszyste ciasto migdałowe nadziane czereśniami i śliwką. Już wkrótce na blogu przepis. Są chętni na taki przysmak do kawy lub herbaty? ... migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką jest jeszcze gorące, właśnie wyjęłam je z piekarnika, a już kusi by je od razu zjeść

Słodkie okruszki
Ciasto migdałowe z morelami 47

owocami lub bez nich. Bardzo proste. Wychodzi za każdym razem.  Składniki: 220 g mielonych migdałów ( mogą być blanszowane lub w skórkach- w skórkach szczególnie polecam do ciasta ze śliwkami) 100 g miękkiego masła lub stałego oleju kokosowego 4 jaja 125 g cukru trzcinowego ( może być ksylitol/ erytrytol) 1 torebka cukru waniliowego skórka z jednej cytryny ekologicznej 2 łyżki soku(...)cukier waniliowy. Wymieszać mikserem. Kiedy składniki się połączą za pomocą łopatki wmieszać ręcznie pianę z białek dodając ją do masy partiami.  Formę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto i wyrównać. Układać połówki moreli. Piec w piekarniku 45 minut w 180 st. C - dla ciasta bez owoców i ok 60 minut z owocami

AZgotuj!
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 137

rozłożymy jego przygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami.     Składniki na ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g margaryny (może być masło)- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków

mojewypiekiinietylko
Sernik z rodzynkami 119

przepisy: – sernik tradycyjny – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK z rodzynkami Przygotowanie: 1 h 15 minut + chłodzenie Składniki: – 1 kg sera białego na sernik – 200 g masła – 250 g drobnego cukru(...)czas miksując. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy serowe i delikatnie wymieszaj szpatułką. W czasie mieszania dorzuć także rodzynki. Blachę do ciasta z odpinanym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Wlej masę sernikową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st C. Piecz sernik przez 60 minut, a następnie wystudź

nietylkopasta.pl
Murzynek 69

najbardziej klasyczne ciasto cytrynowe, pyszne w smaku, z naturalnym aromatem cytryny. Takie ciasta domowe kochają wszyscy i coraz częściej do nich wracają, nie ma to bowiem lepszej słodyczy niż domowe ciasto do kawy czy herbaty. Zapraszam zatem na ten przepis  A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: –  sernik tradycyjny –   sernik(...)jagodami –  biszkopt z truskawkami –  tort czekoladowy z owocami –  sernik z borówkami –  sernik z malinami –  szybki biszkopt z rabarbarem –  najlepsze kruche ciasto ze śliwkami –  prosta szarlotka –  sernik z kajmakiem –  blok czekoladowy MURZYNEK Przygotowanie: 1 h 10 minut Składniki: 250 g masła 360 g cukru 3 łyżki kakao 225 g mąki pszennej + odrobina

nietylkopasta.pl
Sernik pomarańczowy 84

sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK POMARAŃCZOWY Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie Składniki: – 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości) – 200 g ciastek czekoladowych (nie mogą(...)konfitury pomarańczowej Przygotowanie: Ciasteczka wrzuć do misy miksera i zmiel na drobny piasek. Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i połącz. Konsystencja powinna przypominać mokry piasek. Przygotuj formę do ciasta, wykładając dno papierem do pieczenia. Z zewnątrz owiń całą formę ciasno filią aluminiową, ja odcinam dwa spore arkusze, kładę je na blacie tak aby zachodziły w połowie na siebie, na środku

nietylkopasta.pl
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA i bez miksera 92

Ciasto drożdżowe bez wyrastania i bez użycia miksera to idealne ciasto dla niecierpliwych, czyli dla mnie! Nie lubię czekania, aż ciasto drożdżowe wyrośnie. Nigdy też nie przepadałam za tego rodzaju ciastem. Ale gdy w ubiegłym roku siostra poczęstowała mnie swoim ciastem ze śliwkami zjadłam pół blachy! Od razu też poprosiłam o przepis dla Was :). Zapraszam i życzę smacznego! Obserwuj Słodki(...)Dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok 20-30 minut. Wszystkie składniki na rozczyn bierzemy ze składników na ciasto. W dużej misce, za pomocą rózgi kuchennej (można użyć miksera), mieszamy dokładnie jajka, cukier i olej. Dodajemy mąkę i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dokładnie wszystko mieszamy (można wymieszać łyżką, jeśli

Słodki Pomysł
Otrębowe ciasto ze śliwkami 131

tego ciasta  dodałam tylko łyżkę cukru bo śliwki takie słodkie, że byłoby przesłodzone.  1 szklanka pszennych otrąb  - u mnie Dobra kaloria. Lubię je bo są bardzo lekkie. 1 szklanka mąki 4 jajka w pokojowej temperaturze ok 1 kg śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon płatki migdałowe Oddziel żółtka od białek. Białka ubij(...)koniec ubijania dodaj bardzo miałki cukier ok 3 łyżek stołowych. Dadaj żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec otręby. Ciasto wylej na blachę ułóż śliwki skórką do dołu, posyp migdałami. Wierzch posyp cynamonem. Piecz w 170 stopniach 40 minut.  W dołek po pestce można

AZgotuj!
Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką 359

lubi proste ciasta z owocami ręka w górę ;) Bo proste nie znaczy mniej smaczne od tych, które są bardziej pracochłonne prawda? A dzisiejsze ciasto, to właśnie taki prosty placek ze śliwkami i kardamonową kruszonką. Dlaczego kardamonową? Bo uwielbiam tę przyprawę i staram się ją "przemycać" wszędzie tam gdzie się tylko da ( ale tak szczerze, to najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego(...)łyżeczki kardamonu ( lub cynamonu ) Wykonanie: Kruszonka : W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem i kardamonem. Dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.    Ciasto : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ( w całości ) ubić z cukrem do otrzymania bardzo jasnej

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania