herbatą w dłoni i dobrym ciastem obok na talerzyku. Jesienią bardzo lubię piec rustykalne tarty, które wyglądają tak uroczo niedbale, a jednocześnie niezwykle domowo. Na kawałku rozwałkowanego ciasta układam zwykle jabłka, śliwki, gruszki lub morele i czasem dorzucam ulubione bakalie lub korzenne przyprawy. W dzisiejszym przepisie na galette postanowiłem wykorzystać pełnoziarnistą mąkę gryczaną, która nadaje wypiekom niepowtarzalnego aromatu. Gorąco zachęcam(...)lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na duży okrąg. W odległości 5 cm od brzegu posyp wierzch skrobią i ułóż połówki śliwek, następnie boki zagnij do środka. Śliwki posyp z wierzchu cynamonem. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 35-40 minut. Odstaw do częściowego wystudzenia, a następnie wierzch polej miodem. Pokrój na kawałki i podawaj
Food Squarespożywczą i odstawić na kilka godzin. Kroić bardzo ostrym nożem. Dzięki zastosowaniu syropu klonowego można wykonać mniej słodki blok niż w przypadku chałwy. ----------- Podobne: Chałwa z żurawiną Wegańskie ciasto ze śliwkami Fale Dunaju ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodzieKlasyka sezonu - ciasto ze śliwkami. Każdy zna, jestem pewna nawet, że każdy lubi. Kubeczek po jogurcie wykorzystujemy do odmierzenia reszty składników. Składniki: 1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 łyżeczka sody 3 jaja 1 kubeczek oleju roślinnego śliwki węgierki garść płatków migdałów cukier puder Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy
Życie zaczyna się w kuchniDokładnie taka, jaką pamiętam z dzieciństwa. W naszym ogrodzie rosła kiedyś bardzo stara jabłoń – papierówka. Uwielbiałam jej owoce. Były słodkie, kruche i bardzo delikatne. Idealne do ciast, a szarlotka z nimi to prawdziwy majstersztyk. Bardzo prosta, bo jabłek w żaden sposób nie trzeba wcześniej prażyć i gotować na marmoladę. Wystarczy zetrzeć, doprawić cynamonem i gotowe. Papierówki zawsze były tak słodkie(...)nawet słodzić. Po upieczeniu ich naturalna słodycz i kwasowość były doskonałe. I z takimi jabłkami moja mama robiła zawsze szarlotkę. Używała do tego półkruche ciasto, takie jak w przepisie na CIASTO ZE ŚLIWKAMI , które i ja teraz często stosuję, bo komponuje się naprawdę świetnie w wielu odsłonach. Niestety teraz trudno o takie odmiany jabłek, jak chociażby papierówka, dlatego jeśli tylko
Analiza Smakutroszkę „kwasku” i sprawiają, że sernik jest idealnie wyważony w smaku. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie możecie użyć innych owoców, jak choćby np.: jagód, brzoskwiń, czereśni albo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta soli Masa
MyCookBook.pltwarogowego 3 łyżki jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 mango 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja: kilka migdałów 2 suszone morele czekolada gorzka 1 śliwka suszona Ciasto drożdżowe: Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko kilka łyżek i łyżkę mąki, szczyptę cukru. Zaczyn mieszam, ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut przykryty ściereczką
wesoła kuchniaCiasto robi się ekspresowo. W zamrażalniku zalegają jeszcze śliwki, postanowiłam je wykorzystać by zrobić miejsce nowym, świeżym owocom . Ciasto delikatnie wilgotne, a w smaku obłędne.. Warte spróbowania. Zapach unoszący się z piekarnika podczas pieczenia, pięknie otulił cały dom, smakiem słodyczy i śliwek. Inspiracje zaczerpnęłam od Ani z "Kto ugości moich gości" . Proporcje troszkę zmienione ;) Składniki(...)mnie śliwki mrożone - uprzednio rozmrożone i odsączone. Przygotowanie: spód formy wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować i wylać do formy, śliwki układać skórką do ciasta, by miąższ by na wierzchu. Piec w 180*C około 30-40 minut - najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem gotowość ciasta. Posypać cukrem pudrem, gdy ciasto ostygnie
Garnkowe fanaberieDzisiaj ciasto na pożegnanie wakacji. Szybkie, smaczne i chyba dość popularne. Można bez owoców, można z owocami. U mnie ostatnio królują śliwki. Bardzo lubię ich smak, kiedy wtopią się w ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze strony Danusi . U mnie inne owoce i małe zmiany. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 1 budyń śmietankowy bez cukru ( 40 g) 1 szklanka(...)puszystą masę, dodajemy olej i jogurt i delikatnie mieszamy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników . Śliwki układamy na cieście i dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 40 min Ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie Ewynaprawdę idealna pora roku na wszelkiego rodzaju wypieki z owocami bo jest ich mnóstwo i nie wykańczają domowego budżetu dlatego dzisiaj kolejna propozycja na słodką tartę z ciasta ucieranego w towarzystwie śliwek Składniki: - 450g śliwek - 120g masła - 2 jajka - 260g mąki pszennej - 100g cukru - 15g cukru trzcinowego - szczypta soli - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5g proszku do pieczenia - cukier puder(...)dodajemy stopniowo jajka, sól, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Kiedy wszystkie składniki się połączą przekładamy masę do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy. Ciasto rozprowadzamy równo w formie a wierzch wykładamy śliwkami i posypujemy cukrem trzcinowym. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kuchenne Wariacjejuż? U mnie to standard. Robię sobie kawę i nagle myśl w głowie: Hmmm, przydałoby się ciasto. Wtedy przypominam sobie o tym przepisie na ekspresowe ciasto czekoladowe , które zawsze wychodzi. Jesień obfituje w pyszne owoce, które idealnie pasują do ciast: jabłka, śliwki i właśnie gruszki. Dojrzałe, słodkie, z których aż leje się sok podczas krojenia, to prawdziwe cudeńko. POLUB NA-TALERZU.PL(...)serami, w sałatkach. Jednak najbliższe mojemu sercu jest słodkie wydanie. Czekolada i gruszki – małżeństwo idealne Przez lata łączyłam gruszki głownie z wanilią – waniliowe sosy, budynie, kremy, ciasta. Jednak jako prawdziwy i dumny czekoladoholik musiałam spróbować kombinacji właśnie z czekoladą . I był to strzał w dziesiątkę! Soczyste, słodkie gruszki idealnie uzupełniają się z mocnym, wyrazistym smakiem kakao. SPRAWDŹ TEŻ
Na-talerzu.plByło już szybkie ciasto ze śliwkami teraz przyszła pora na wersję z jabłkami :) Składniki:2 szklanki mąki,1 szklanka cukru,4 jaja,10 łyżek oleju,10 łyżek gorącej wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao,cukier waniliowyjabłkacynamon Wykonanie:Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia(...)Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim kawałki jabłek wymieszane z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto , po wierzchu posypujemy resztą jabłek. Pieczemy dalej ok. 25 minut.Można posypać cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabezmięsne danie, bardzo lubiane przez dzieci. Bardzo je Wam polecam, można przygotować je „na zapas”, knedle można z powodzeniem zamrozić. Składniki: Ciasto: 50 g masła 1 kg ziemniaków 400 g maki pszennej kilkanaście śliwek około 700 g 2 jajka 100 g kaszy manny 1 łyżeczka soli Posypka: 200 g bulki tartej 100 g masła 100 g cukru Zapraszam(...)mąki. Przygotować bulkę tartą do obtoczenia knedli : Bulkę wymieszać z cukrem i rozpuszczonym masłem. Z porcji ciasta uformować placuszek ( wielkość porcji zależy od wielkości śliwek). Na środku placka ułożyć całą śliwkę i owinąć ją ciastem. Dłońmi uformować zgrabną kulę. Knedle gotować w osolonej wodzie. Knedle gotować około 3 minuty od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody. Ugotowane, po wyjęciu
Pani M - kuchnia smakowitazjeść jeszcze na ciepło - taka najsmaczniejsza. Dzieci i Pan mąż chcieli tylko spróbować i płowe zjedli, a to największy komplement dla mnie. Znaczy smakuje ;) Ciasto drożdżowe uniwersalne. Możecie użyć różnych owoców, ale ze śliwkami smakuje nam najbardziej. Nie jest pracochłonne. Możecie użyć do wyrabiania maszyny do chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka. Można oczywiście zagnieść(...)objętość. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na wysmarowaną tłuszczem formę. Możecie lekko rozwałkować lub rozciągnąć w dłoniach. Posypcie wierzch bułką tartą i ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBardzo łatwa, wilgotna i wyśmienita drożdżówka. Zawsze wychodzi, musimy tylko dodawać składniki za kolejnością jaka jest podana. Tym razem upiekłam z kruszonką, ale już marzy mi się takie ciasto ze śliwkami na wierzchu :) Polecam jest pyszna. SKŁADNIKI: 5 całych jaj 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 1 szklanka oleju szklanka zimnego mleka 5 szklanek mąki pszennej olejek waniliowy(...)rozbełtane jajka, rozkruszone drożdże oraz resztę składników wg podanej kolejności. Przykrywamy folią i ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny. Po tym czasie dodajemy parę kropli olejku, ciasto mieszamy łyżką lub wyrabiamy chwilę mikserem z hakiem. Przekładamy na dużą blachę 25/40 cm lub troszkę mniejszą (wykładamy papierem do pieczenia) Wyrównujemy. Kruszonkę zarabiamy i posypujemy po cieście. Ciasto wkładamy
Pani na deserZwykłe ciasto ze śliwkami nabiera tu całkiem nowego charakteru, a to za sprawą zdrowszych zamienników jego głównych składników. Chodzi przede wszystkim o mąkę: zwykła pszenna została zamieniona na zmielone migdały oraz mało u nas znaną mąką kasztanową (z kasztanów jadalnych nieuprawianych w Polsce), która nadaje wspaniałego orzechowego posmaku. Mimo, iż ten rodzaj mąki nie jest u nas popularny i raczej(...)niełatwo dostępny stacjonarnie (czasami znajdziemy ją w sklepach ekologicznych, ale głównie w internetowych) zachęcam do wypróbowania jej w ciastach. Także dodatek ksylitolu oraz oleju kokosowego świadczy o tym, że wypiek ten nie należy do typowych słodyczy, ale stanowi pożywną owocową przekąskę
Milion Smaków