ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:102/419)

Muffiny ze śliwkami i muffiny z gruszkami 108

Składniki: Ciasto identyczne jak w przepisie na muffiny z truskawkami 12 dużych połówek śliwek 4 gruszki Cukier puder + bardzo niewielka(...)ilość ciepłej wody + barwnik spożywczy w dowolnym kolorze ( w moim przypadku był to fiolet) Sposób przygotowania: 1. Ciasto przygotować w sposób identyczny jak na muffiny z truskawkami 2. Śliwki ułożyć na cieście skórką do dołu. 3. Gruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rozłożyć na muffiny. 4. Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia. 5. Muffiny ostudzić

A Ty Smakuj Mnie
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką 306

Kruszonka: - 200 g mąki tortowej - 100 g drobnego cukru do wypieków - 100 g miękkiego masła (temp. pokojowa) - odrobina esencji migdałowej (opcjonalnie) Dodatkowo: - śliwki (dałam renklody) - cukier puder do oprószenia Podstawowa zasada przy przygotowywaniu tego ciasta – należy zachować kolejność składników. Do miski wkruszamy drożdże. Kolejno dodajemy (warstwami): cukier, cukier waniliowy, 5 roztrzepanych jaj, szczyptę soli, 1 szklankę letniego mleka, 1 szklankę(...)mieszamy – albo mikserem na niskich obrotach, albo drewnianą łyżką – do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Będzie bardzo luźne, ale tak ma być. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia – równamy powierzchnię. Śliwki oprószamy mąką tortową, przekładamy na sito i strząsamy jej nadmiar. Układamy na cieście skórką do dołu, zachowując odstępy (nie można układać zbyt gęsto

mojewypiekiinietylko
Prosty, smaczny i tani placek ze śliwkami 120

formę: 23 cm x 23 cm. Na większą formę, np. 25 cm x 40 cm przygotować ciasto z podwójnej porcji. Składniki: 125 g masła ½ szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka mąki tortowej typ 450 ½ szklanki mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śliwki ( na taką blaszkę ok. 10 szt. dużych śliwek) (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Masło, cukier i jajka utrzeć. Dodać mąkę, mączkę oraz proszek przesiane przez sitko. Ponownie utrzeć mikserem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Na cieście ułożyć śliwki wcześniej wydrążone z pestek i przekrojone na połowę. Posypać kruszonką przygotowaną według przepisu : 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru Mąki tyle, co dość. Piec w piekarniku nagrzanym

Przepisy Babci
Kruche ciasto ze śliwkami, masą budyniową i kruszonką 127

mieści się przy ulicy Chłodnej 15 w Warszawie. Krótką recenzję restauracji znajdziecie tutaj (klik) , a już wkrótce moja relacja z tego wydarzenia :) Ale, ale - dziś przepis na kruche ciasto pachnące cynamonem, śliwkami, z rozpływającą się w ustach kruszonką... Czego można chcieć więcej w takie mroźne dni, jakie nam zapanowały? Składniki: Ciasto: 120 gram masła 5 żółtek 2 szklanki mąki(...)waniliowego 1,5 łyżki cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny Kruszonka: 100 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Dodatkowo: ok. 400 gram śliwek, wypestkowanych, pokrojonych w połówki cynamon brązowy cukier Ciasto: Masło siekamy z żółtkami, mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta ze śliwkami 113

łyżeczki cynamonu 100 ml śmietany kremówki Składniki na bezę: 2 białka 0,5 szklanki cukru + ok. 500 g śliwek Tarta ze śliwkami – jak to zrobić? Składniki na spód zagniatamy razem do uzyskania jednolitego ciasta, jeśli masa będzie za sucha można dodać więcej śmitany (kwaśnej lub kremówki). Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia(...)odkładamy dwa białka osobno, będą potrzebne do zrobienia bezy. Pozostałe jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kremówkę i przesianą mąkę z cynamonem. Masę wylewamy na podpieczony spód. Układamy na cieście wydrylowane ćwiartki śliwek. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut, temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy bezę. Zostawione wcześniej białka ubijamy na sztywno z cukrem. Bezę nakładamy na podpieczony spód

Ciastkozercy
Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango 85

ciasto jest niezwykle szybkie i bardzo smaczne. Zaraz po upieczeniu przypomina puch. Pachnące wanilią i wilgotne za sprawą jogurtu będzie doskonałym deserem na nadchodzącą jesień. Oprócz śliwek do nadzienia użyłam również plasterków mango. Ciekawie wzbogaciło smak. Polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: 2,5szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka jogurtu greckiego, 1/2szklanki oleju(...)wlać olej. Całość zmiksować na niskich obrotach miksera. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec ok. 1h do „suchego” patyczka. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Artykuł Jogurtowe ciasto ze śliwkami i mango pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Sernik na zimno ze śliwkami 167

dżemy, powidła. A przede wszystkim jemy na surowo. Duża część tych pysznych owoców trafia też do piekarnika razem z ciastem, którym potem się zajadamy. Moje śliwki trafiły do ciasta, konkretnie do sernika zrobionego na zimno.   Pyszny sernik, ciekawie udekorowany był trafionym deserem dla moich gości     Składniki: 200 g okrągłych biszkopcików "amaretti" 100 g miękkiego masła

Kuchnia u Krysi
ŚLIWECZNIK SYPANY 166

Śliwecznik sypany, czyli ciasto ze śliwkami w najprostszej i najpyszniejszej odsłonie. Genialne w swej prostocie i powalające smakiem. Wcześniej zajadaliśmy się sypaną szarlotką, w tym roku śliwecznik zdeklasował szarlotkę (jabłecznik). Jest wprost bajeczny... Do tego bardzo łatwy w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się tu pomoc najmłodszych. Moja Córcia sama odważa, miesza wszystkie składniki i dzieli na równe części. Ma przy(...)mieszamy, przesiewamy przez sito. Dzielimy na 3 równe części. Śliwki pozbawione pestek kroimy na małe kawałki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki najlepiej też (przetestowane wiele razy). Na spód wysypujemy jedną część suchych składników, wygładzamy. Wykładamy połowę pokrojonych śliwek. Wyrównujemy. Wysypujemy drugą część suchych składników. Na niej wykładamy resztę śliwek, wyrównujemy. Posypujemy ostatnią częścią suchych składników, wygładzamy. Na górę

Smaczne Zdrowe
Cobbler z korzennnymi śliwkami 173

pestek, w misce mieszamy cukier, mąkę i cynamon, w naczyniu w którym będziemy zapiekać cobbler rozkładamy pierwszą warstwę śliwek, zasypujemy mąką z cukrem i cynamonem, układamy koleją warstwę i zasypujemy resztą mieszanki mąki 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Ciasto - w misce(...)miksera mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta, następnie dodajemy po kawałku masła. miksujemy do uzyskania okruchów, następnie dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia się składników 4. Nakładamy ciasto na śliwki i wstawiamy formę do piekarnika

Słodki Kompromis
Placek piernikowy – czyli coś słodkiego na Święta i nie nie tylko 165

chodzą za mną” te zapachy. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą przypraw korzennych. Stasiek pochłonął 2 spore kawałki, mąż stwierdził, że zjadliwe :) – to ten typ faceta, co rzadko chwali, więc w jego ustach to komplement :) Przepis nieco zmodyfikowałam – w oryginalnym Marieta użyła gruszek, ja użyłam mrożonych śliwek. Właściwie w ostatniej chwili przypomniało mi się(...)specjalność mojego taty, więc poprosiłam go o słoiczek. Korzystając z wolnego czasu w dniu kiedy to Staś z tatą pojechali na trening piłki nożnej zabrałam się za pieczenie. Przygotowanie ciasta nie jest trudne. Czy czasochłonne ? I tak i nie. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki : szklanka mleka szklanka drobnego cukru 100 gram masła 3 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru trzcinowego

Niebieski kubek z kawa
kakaowo śliwkowa tarta 86

wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto, również formujemy kulę i wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie myjemy śliwki, dzielimy je na ćwiartki i wyjmujemy z nich pestki.  Wyjmujemy z lodówki schłodzone ciasto ( tą większą część) i wałkujemy je na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę(...)tartę) W foremce dociskamy  mocno ciasto ( możemy użyć do tego szklanki) i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem. Na wierzch ciasta, układamy dość gęsto ćwiartki śliwek. Naczynie wkładamy  do piekarnika, nagrzanego to temperatury 200 stopni i pieczemy ciasto przez dwadzieścia minut. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszą część kakaowego ciasto i ścieramy

Miód i pieprz
Rozterki blogera kulinarnego, czyli sweter nie od parady. I mufiiny dyniowo-śliwkowe. Z cynamonem 147

przygotuję coś, co będzie rzeczonego swetra w tle wymagać...? Włożyłam więc inny; też jasny, ciepły i mięciutki. Prawie idealny... Z Mirabelką umówiłam się na wspólne dyniowe pieczenie na słodko. Ciasto w lodówce akurat miałam, więc stwierdziłam, że musi to być coś małego, niezobowiązującego. Kupiłam dynię (moją ulubioną, ogniście pomarańczową Hokkaido) i zabrałam się do rzeczy.  Muffinki są proste(...)startą dynię, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do ich połączenia. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każde nakładać 1 łyżkę ciasta, naspnie wkładać po pół śliwki. Przykryć pozostałym ciastem, posypać kruszonką. Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! I tak, to dopiero mój pierwszy przepis z dynią w tym roku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śliwkowe love 79

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Śliwki, to jedne z ulubionych jesiennych owoców mojej rodziny. Kocham swoją rodzinę i uwielbiam ich rozpieszczać. I dlatego to ciasto jest wyjątkowe, bo dla wyjątkowych ludzi. Idealne do popołudniowej herbaty na osłodę jesiennej pogody. Kruchy spód, śliwkowe wnętrze przykryte chrupiącą(...)płatków migdałowych do ozdoby bezy Przygotowanie: Składniki na ciasto razem dokładnie zagnieść, wylepić nim dno oraz nieco podnieść boki ciasta w formie w której będzie pieczone. Wymiary mojej blachy z otwieranym rantem 25x38. Przygotowaną formę z ciastem wstawić do lodówki, do schłodzenia. W między czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotować śliwki. Umyte i obrane włożyć do rondelka podlać kilkoma łyżkami

W garach u Gosi