ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:101/419)

Tarta budyniowa ze śliwkami 164

powstał na prośbę moich dzieci które kochają budyń, zresztą kto go nie lubi J Idealnie kruche ciasto, masa budyniowa ze śmietanką i jajkami i lekko kwaśne śliwki  które doskonale przełamują słodycz całego ciasta. Pachnie i smakuje wspaniale.  Do kawy lub na podwieczorek. Powiem szczerze jedna z lepszych moich tart. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki tortowej(...)ubijamy ze śmietanką i dodajemy  do ciepłej masy budyniowej, miksujemy  mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję. Tak przygotowane nadzienie wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki skórką do dołu, ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta. Wkładamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut

Wanilia i Kardamon
Ciasto ze śliwkami. 277

Ciasto ze śliwkami, które Wam proponuję zawsze wychodzi jest szybkie i bardzo pyszne. Sezon śliwkowy w pełni, więc może się skusicie. Ja robię to ciasto w małej tortownicy, tym razem zrobiłam na kwadratowej blaszce 24x24,  zachęcam! SKŁADNIKI: 3 jaja 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 margaryna np. Kasia 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia śliwki- według uznania

Kuchnia Beaty
Tarta ze śliwkami i kremem patissiere 168

już ostatni dzwonek na zrobienie pysznego ciasta ze śliwkami. Nie idźcie dziś na łatwiznę i sięgnijcie po bardziej wymagający przepis. Wymagający, nie zawsze oznacza trudny, ale zawsze oznacza - "coś pysznego". Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 4 łyżki mąki pszennej około 10-12 śliwek + 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny. Ciasto najlepiej zarabiać siekając składniki nożem, następnie szybko zagniatać

kolorowotorcikowo
Ciasto ucierane ze śliwkami 130

tego złego, co by na dobre nie wyszło i jak co roku możemy cieszyć się bogactwem jesiennych darów, w tym niezliczoną ilością różnych gatunków śliwek. Ja tym razem wykorzystałam małe, fioletowe cudeńka i zrobiłam ciasto ucierane. Przepis prosty, a ciasto delikatne, wilgotne i doskonałe do gorącej herbaty. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej 1 kostka(...)jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Na cieście ułożyć przygotowane śliwki. 6) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem

Fitsweet.me
Drożdżowo - cynamonowy zawijaniec ze śliwkami. 134

napisać o tym cieście  ??? Mniamuśne  :)  Zestawienie ciasta drożdżowego z cynamonem  już posmakowałam wcześniej  ( klik )   lub ( klik ) Drożdżowe ze śliwkami to znane , popularne i pyszne  ciasto ( klik ) Dlatego dziś te dwa w jednym  , Nie mogło nie smakować  :)   Składniki : 1 szklanka mleka 4 dkg świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3 szklanki maki(...)Odstawic na ok 15 minut do wyrośnięcia. po tym czasie dodac wszystkie pozostałe składniki ciasta i wyrobić je hakami miksera na gładkie ciasto. Odstawic ciasto do czasu, aż podwoi swoja objętość. W tym czasie wypestkować śliwki i jeśli sa duże pokroić na ćwiartki , mniejsze zostawić w połówkach  Cukier wymieszać z cynamonem i wysypać na płaski talerz. Masło roztopić. Wyrośnięte

Malinowa Kawiarenka
Ciasto z truskawkami 74

Kolejne ciasto ucierane dziś z truskawkami i płatkami migdałowymi. Ciasto jest bardzo łatwe, choć należy je porządnie „utrzeć”, wtedy będzie bardzo puszyste. Ucierane ciasta potrzebują składników w temperaturze pokojowej to druga ważna sprawa udanego ciasta. Sezon na truskawki powoli się zaczyna, więc wykorzystajmy je do przygotowania pysznego dodatku do kawy. Oczywiście, ciasto ze śliwkami czy malinami będzie również

SprawdzonaKuchnia.pl
Odwrócone ciasto z ananasem 98

blogu pojawił się już przepis na odwrócone ciasto z pomarańczami i podobne ciasto ze śliwkami . O tej porze roku można je wykonać z innymi owocami. Dziś przedstawiam ciasto, na które miałam ochotę od wielu tygodni. Myślałam, że upiekę je na Wielkanoc, ale sytuacja zmieniła moje plany. Nieoczekiwanie dostałam ananasa po Świętach (B. - dziękuję 😊) i wtedy pomyślałam, że czas zrealizować plany

Weekendy w domu i ogrodzie
Krajanka musli z płatkami owsianymi i owocami 209

Mąkę, cukier, płatki owsiane, otręby umieszczamy w misce, dodajemy masło i zagniatamy   palcami tak aby powstała kruszonka.   Dodajemy wszystkie bakalie oraz   miód. Wyrabiamy ciasto, tak aby składniki się połączyły. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Jeśli używamy śliwek suszonych dodajemy je razem z pozostałymi bakaliami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy blaszkę ciastem. Ciasto powinno(...)mieć grubość około 3 cm. Na wierzch wysypujemy śliwki i dociskamy je delikatnie do ciasta. Pieczemy w temperaturze 150stopni   przez około 50 minut. Co jakiś czas kontrolujemy ciasto, aby się nie przypiekło. W razie czego możemy je przykryć papierem do pieczenia

Mania Gotowania
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 185

Miałam w domu śliwki i chęć na coś słodkiego.  I tak powstał prosty, smaczny placek ze śliwkami. Oczywiście kruszonkę można zrobić bez orzechów.  Zajadajcie póki  śliwek dostatek! składniki ciasto: 250 g mąki 125 g masła 60 g cukru (lub ksylitolu) 1 jajo 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 700 g dowolnych śliwek (użyłam węgierek

Stare Gary
Drożdżowy przekładaniec ze śliwkami 155

Ostatnio miałyśmy straszną ochotę na drożdżowe ciasto. Ponadto zaczął się już sezon na śliwki. Postanowiłyśmy połączyć te dwie rzeczy w efekcie czego powstał przepyszny drożdżowy przekładaniec ze śliwkami. Mięciutki, wilgotny, rozpływający się  ustach, po prostu kulinarne cudo!:) a przy tym całkiem prosty w przygotowaniu. Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mleka 50g drożdży 2/3 szklanki cukru pudru 3 szklanki mąki(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą częśc przekładamy na blachę wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Ciasto smarujemy musem jabłkowym, a na nim układay połówki śliwek rozcięciem do góry. Na wierzchu rozprowadzamy ciasto, które pozostało. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstaiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około godzinkę. Wyjmujemy gdy wierzch będzie ładnie zarumieniony. Czekamy aż ostygnie

Kolizje Smaków
Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem 187

Oetkera 1 łyżka maku 1,5 łyżeczki soli 100 g suszonych śliwek Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i żytnią. Dodajemy suszone drożdże instant, zakwas chlebowy oraz sól. Mieszamy. W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i olej. Dodajemy wodę do mąki i zagniatamy przez ok. 5 minut na jednolite ciasto – ręcznie lub za pomocą haka miksera. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy(...)miejsce (ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni, wyłączam i wstawiam miskę z ciastem do środka). Gdy ciasto na chleb wyrośnie, uderzamy je pięścią, aby je odgazować. Dodajemy do ciasta pokrojone śliwki i krótko zagniatamy, aby równomiernie rozprowadzić je po całym chlebie. Keksówkę o długości 28-30 cm smarujemy olejem i wysypujemy mąką żytnią lub otrębami. Wkładamy ciasto i równomiernie

Poezja smaku
Ciasto owocowe a'la skubanek 200

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny ewentualnie 1 łyżka śmietny Piana: 5 białek  3/4 szkl cukru 1 kisiel ( proszek) Dowolne owoce jabłka(...)zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę i podpiekamy ok 15 min, mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Owoce np. jabłka , śliwki pokroić w mniejsze kawałki, rozłożyć na podpieczonym cieście, zalać ubitą pianą z białek , na wierzch porwać lub zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok 45 min w 180 - 200 stopni

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Łącki przekładaniec wg siostry Anastazji 355

mnie – jest najlepszym z najlepszych. Na całość składa się delikatny, kakaowy biszkopt, domowa masa budyniowa na żółtkach, ciasto z dodatkiem orzechów i miodu, a „kropką nad i” są śliwki namoczone w rumie. Prawdziwa petarda. Polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao(...)masy budyniowej), kroimy na mniejsze kawałki. Na ciemnym biszkopcie rozkładamy cienką warstwę masy budyniowej, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wykładamy masę budyniową, wymieszaną ze śliwkami (śliwki można też rozłożyć na cieście orzechowym i przykryć masą). Wierzch dekorujemy polewą. Dodatkowo można udekorować ciasto mielonymi orzechami

Smaki Na Talerzu
Piegusek ze śliwkami i wanilią 142

natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając część z nich w głąb ciasta.Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Polecam Wam piec to ciasto w prostokątnej płaskiej formie, gdyż ma taką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek ze śliwkami i bezą - Lubelski kociołek X 163

dziesiątą edycję Lubelskiego Kociołka przygotowałam placek ze śliwkami i bezą z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla".  Ciasto banalne w wykonaniu, ale przepyszne.  Zniknęło w jedno popołudnie. Zajrzyjcie do dziewczyn i zobaczcie co śliwkowego przygotowały : Marta , Gosia , Joanna .     Składniki: 200 g miękkiego masła 20 g cukru (użyłam domowego waniliowego) 1 opakowanie cukru waniliowego (nie dałam) 6 żółtek(...)papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką.  Do tak przygotowanej blachy wsypać kruszonkę i dokładnie docisnąć.  Na kruszonkę ułożyć umyte, przepołowione i pozbawione pestek śliwki (skórką do ciasta).  Posypać owoce cukrem wymieszanym z cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier.  Sztywną pianę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na śliwki

Sto kolorów kuchni