ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:107/419)

Rustykalna tarta z rabarbarem i "Pokój" 142

krawędzi (ciasto się wtedy nie zapadnie na brzegach). Piec ok. pół godziny w temp. 200 stopni C. Podawać lekko schłodzone. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. ----- Podobne: Rustykalna tarta ze śliwkami Kruche ciasto z nadzieniem Tarta serkowo-gruszkowa "Pokój" Emmy Donoghue to książka, o której nie miałam żadnego pojęcia, sięgając po nią. Myślę, że dobrze się stało, bo niczyje zdanie nie wpłynęło

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto z pianką i borówkami 190

kruchego ciasta z owocami i pyszną pianką i do tego ta kruszonka... Teraz postanowiłam zrobić taki placek z borówkami, a na blogu znajdziecie przepis na podobny placek ze śliwkami Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 5 żółtek, 2 łyżki śmietany 12%. piana: 5 białek, szczypta soli

Aga w kuchni
Wiosennie: ciasto z morelami 136

letnie owoce... Nie mogłam się oprzeć, i kupiłam. A potem zastanawiałam się, co by tu z nimi zrobić...Przeglądając Ciasta i desery, nr 3/2011, zauważyłam bardzo ciekawe ciasto - ze śliwkami. Pomyślałam jednak, że morele doskonale się nadadzą... Zamiast migdałów użyłam orzechów laskowych, od siebie dałam też rozmaryn, który dziwnie mi do moreli pasuje (tak jak lawenda). Ciasto na początku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi ze śliwkami 167

sezon na śliwki więc obowiązkowo na obiad musiały być pierogi :) Nie wiem jak Wy ale my bardzo je lubimy. Nawet moja córka, która nie przepada za śliwkami zajada te pierogi ze smakiem ;) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie: ok 400g śliwek domowy cukier waniliowy Dodatkowo: kilka(...)śmietany cynamon+ cukier waniliowy do posypania Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Pokroić na połówki. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (łatwiej będzie zlepiać pierogi z większymi kawałkami śliwek). Nakładać połówkę

Smakołyki Asi
PLACEK ZE ŚLIWKAMI 83

Sezon śliwkowy oficjalnie uważam za otwarty! Najprostszy i najszybszy przepis na ciasto ze śliwkami. Łatwy i niezwykle smaczny. Zawsze się udaje. Składniki: 2 szklanki Mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanki mleka 1 jajo 100g roztopionego masła Ponadto: śliwki Masło roztopić, lekko przestudzić. Cukier oraz cukier waniliowy wymieszać z jajem i ubijać do puszystości. Dodać masło

Słodki Zakątek
Gruzińskie ciasto herbaciane z powidłami 119

smak jest bardzo oryginalny, do ciasta dodajemy mocny napar herbaciany. W zależności od wybranej herbaty, za każdym razem możemy otrzymać inny posmak ciasta gruzińskiego. No i posmarowanie wierzchu ciasta powidłami ze śliwek… Pomyślałam, warstwa dżemu i heja. I tu się myliłam. Ten smak śliwek, doskonale współgra z aromatem ciasta i kto nie wie, spokojnie powie, że to polewa czekoladowa

Mieszam w Garnku
Muffinki graham z żółtymi śliwkami renklodami 131

drugiej mieszam ze sobą olej, jaja i mleko, następnie całość łączę dokładnie ze sobą. Do papierowych foremek wykładam po pełnej łyżce ciasta, na to 2-3 kawałeczki śliwek, następnie znowu ciasto.  Piekę ok. 30- 35 minut w temp. ok. 175'C (grzałki  góra-dół ). SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić  Wielopokoleniowo na facebook

Wielopokoleniowo
A na deser szarlotka z wiśniowego sadu, czyli słodkich chwil u Mamy czar 118

już jakiś czas temu podchwyciłam od Mamy ten przepis. Tak samo jak kiedyś Mama przechwyciła go od Cioci Czesi ;) Ciasto robi się prosto. Doskonale smakuje jako tradycyjna szarlotka, ciasto ze śliwką czy morelami. Miałam zamiar niedługo je zrobić by zebrać dokumentację zdjęciową do wpisu. Fantastycznie się złożyło, że Mama postanowiła nam je upiec. Cudownie mi się z Mamą robiło

Kuchnia po mojemu
Śliwkowiec 121

żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować,oprószyć mąką.połówki śliwek ułożyć na cieście. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami (Crostata di prugne con crema ai pistacchi) 127

Tarta na kruchym cieście z maślanym, słodkim kremem pistacjowym i śliwkami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia rozpływająca si ę  w ustach. Idealny deser do podania po rodzinnym obiedzie, słodki dodatek do kawy. Smacznego!    **** La torta di pasta frolla con ripieno di crema ai pistacchi è una vera delizia per il palato. La crostata è ideale da servire(...)pistacje cały czas miksując.  Białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do kremu. Krem wykładamy  na ciasto.  Na wierzch tarty układamy połówki śliwek. Tartę zapiekamy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno być złociste. Przed podaniem, tartę oprószamy cukrem pudrem

La grande e la piccola cuoca
Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji? 61

niezwykle efektownie. Dowiedz się jak zrobić polewę idealną! Jaka polewa do ciasta? Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem(...)śliwek oraz delikatny krem budyniowy. Z kolei na serniku świetnie sprawdzi się polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej z dodatkiem śmietanki. Polewa z mlecznej czekolady i śmietanki będzie również idealna na ciasta przygotowywane z myślą o dzieciach, np. urodziny, ale także na różnego rodzaju tarty z owocami, także te o smaku kakaowym. Wśród intensywnie czekoladowych polew znajdziemy też

Kuchcik gotuje
Ciasto ze śliwkami i kremową polewą 145

Delikatne ciasto ze śliwkami i kremową polewą jest lepsze niż sernik- stwierdzili moi znajomi i zgodnie poprosili o przepis. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna masa ze śmietanek są naprawdę przepyszne. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia. Wszystko pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Kremowe nadzienie jest z dwóch rodzajów śmietany: kremówki

dolcevitainmykitchen
Drożdżowe ze śliwkami i kakaową kruszonką 101

naprawdę przepyszne. Kupiłam więc w piątek trochę węgierek, żeby zrobić kilka pierwszych słoiczków, jednak mąż widząc śliwki od razu uznał, że szykuje się placek z nimi. No i wiadomo, kiedy on prosi, nie umiem odmówić. Najczęściej ze śliwkami piekę ucierane ciasto, ale tym razem na wyraźnie postawioną prośbę powstał klasyczny placek drożdżowy z kruszonką. Jedynie tę ostatnią postanowiłam odrobinę urozmaicić(...)mleko. Jako ostatnie dodaję płynne masło i wyrabiam ciasto około 10 minut. Oczywiście całe to zagniatanie można zrobić przy pomocy kuchennego robota. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, robię z niego kulę i wkładam z naczyniem do termicznej torby, zawsze używam takiej robiąc drożdżowe ciasto lub chleb.   W czasie wzrostu ciasta mieszam wszystkie składniki kruszonki, zrobi się taki mokry

I tu będę miała takie te
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 194

miksera na najmniejsze i stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy(...)również można włożyć miskę do zamrażarki), dodajemy śmietan-fixy i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do smaku cukier puder i kawę. Następnie dodajemy posiekane suszone śliwki i mieszamy szpatułką. Dekorujemy ciasto polewą: ~100g czekolady deserowej ~2 łyżki masła ~2 garści orzechów włoskich (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy

chili & sugar
placek ze śliwkami 141

dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło, całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tum czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy śliwki, kroimy(...)pół i wyjmujemy z nich pestki. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę.  Na wierzch ciasta dosyć ciasno układamy połówki śliwek, kładąc przekrojoną częścią ku górze, i zostawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia. Z dwóch łyżek masła, trzech łyżek mąki oraz z łyżki cukru waniliowego zagniatamy ciasto na kruszonkę

Miód i pieprz
Fale Dunaju 114

pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej

Mania Wypiekania
Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel 217

tarta wystygnie, ja nie miałam czasu i efekty widać, ale i tak była obłędna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką (8 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki 3/4 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki czerwonego(...)wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Można ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut bez obciążenia, jeżeli dno wygląda na surowe. Włóż śliwki do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i smaż dopóki nie puszczą soku. Dodaj porto, zagotuj całość i zmniejsz

karmelowy

Proponowane wyszukiwania