ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:107/419)

Muffinki graham z żółtymi śliwkami renklodami 136

drugiej mieszam ze sobą olej, jaja i mleko, następnie całość łączę dokładnie ze sobą. Do papierowych foremek wykładam po pełnej łyżce ciasta, na to 2-3 kawałeczki śliwek, następnie znowu ciasto.  Piekę ok. 30- 35 minut w temp. ok. 175'C (grzałki  góra-dół ). SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam polubić  Wielopokoleniowo na facebook

Wielopokoleniowo
A na deser szarlotka z wiśniowego sadu, czyli słodkich chwil u Mamy czar 122

już jakiś czas temu podchwyciłam od Mamy ten przepis. Tak samo jak kiedyś Mama przechwyciła go od Cioci Czesi ;) Ciasto robi się prosto. Doskonale smakuje jako tradycyjna szarlotka, ciasto ze śliwką czy morelami. Miałam zamiar niedługo je zrobić by zebrać dokumentację zdjęciową do wpisu. Fantastycznie się złożyło, że Mama postanowiła nam je upiec. Cudownie mi się z Mamą robiło

Kuchnia po mojemu
Śliwkowiec 125

żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować,oprószyć mąką.połówki śliwek ułożyć na cieście. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Tarta z kremem pistacjowym ze śliwkami (Crostata di prugne con crema ai pistacchi) 133

Tarta na kruchym cieście z maślanym, słodkim kremem pistacjowym i śliwkami, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia rozpływająca si ę  w ustach. Idealny deser do podania po rodzinnym obiedzie, słodki dodatek do kawy. Smacznego!    **** La torta di pasta frolla con ripieno di crema ai pistacchi è una vera delizia per il palato. La crostata è ideale da servire(...)pistacje cały czas miksując.  Białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do kremu. Krem wykładamy  na ciasto.  Na wierzch tarty układamy połówki śliwek. Tartę zapiekamy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno być złociste. Przed podaniem, tartę oprószamy cukrem pudrem

La grande e la piccola cuoca
Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji? 66

niezwykle efektownie. Dowiedz się jak zrobić polewę idealną! Jaka polewa do ciasta? Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem(...)śliwek oraz delikatny krem budyniowy. Z kolei na serniku świetnie sprawdzi się polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej z dodatkiem śmietanki. Polewa z mlecznej czekolady i śmietanki będzie również idealna na ciasta przygotowywane z myślą o dzieciach, np. urodziny, ale także na różnego rodzaju tarty z owocami, także te o smaku kakaowym. Wśród intensywnie czekoladowych polew znajdziemy też

Kuchcik gotuje
Ciasto ze śliwkami i kremową polewą 147

Delikatne ciasto ze śliwkami i kremową polewą jest lepsze niż sernik- stwierdzili moi znajomi i zgodnie poprosili o przepis. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna masa ze śmietanek są naprawdę przepyszne. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia. Wszystko pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Kremowe nadzienie jest z dwóch rodzajów śmietany: kremówki

dolcevitainmykitchen
Drożdżowe ze śliwkami i kakaową kruszonką 103

naprawdę przepyszne. Kupiłam więc w piątek trochę węgierek, żeby zrobić kilka pierwszych słoiczków, jednak mąż widząc śliwki od razu uznał, że szykuje się placek z nimi. No i wiadomo, kiedy on prosi, nie umiem odmówić. Najczęściej ze śliwkami piekę ucierane ciasto, ale tym razem na wyraźnie postawioną prośbę powstał klasyczny placek drożdżowy z kruszonką. Jedynie tę ostatnią postanowiłam odrobinę urozmaicić(...)mleko. Jako ostatnie dodaję płynne masło i wyrabiam ciasto około 10 minut. Oczywiście całe to zagniatanie można zrobić przy pomocy kuchennego robota. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, robię z niego kulę i wkładam z naczyniem do termicznej torby, zawsze używam takiej robiąc drożdżowe ciasto lub chleb.   W czasie wzrostu ciasta mieszam wszystkie składniki kruszonki, zrobi się taki mokry

I tu będę miała takie te
ciasto "śliwkowo-kawowa furora" 196

miksera na najmniejsze i stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy(...)również można włożyć miskę do zamrażarki), dodajemy śmietan-fixy i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do smaku cukier puder i kawę. Następnie dodajemy posiekane suszone śliwki i mieszamy szpatułką. Dekorujemy ciasto polewą: ~100g czekolady deserowej ~2 łyżki masła ~2 garści orzechów włoskich (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy

chili & sugar
placek ze śliwkami 144

dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło, całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tum czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy śliwki, kroimy(...)pół i wyjmujemy z nich pestki. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem lub smarujemy masłem, ostatni raz wyrabiamy ciasto i wykładamy je na blachę.  Na wierzch ciasta dosyć ciasno układamy połówki śliwek, kładąc przekrojoną częścią ku górze, i zostawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia. Z dwóch łyżek masła, trzech łyżek mąki oraz z łyżki cukru waniliowego zagniatamy ciasto na kruszonkę

Miód i pieprz
Fale Dunaju 116

pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej

Mania Wypiekania
Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką / Easy plum tart with streusel 221

tarta wystygnie, ja nie miałam czasu i efekty widać, ale i tak była obłędna! Polecam:) Scroll down for recipe in English Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką (8 porcji) Składniki: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1 kg śliwek węgierek, bez pestek i przekrojonych na połówki 3/4 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki czerwonego(...)wsyp obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Można ewentualnie dopiec jeszcze przez kilka minut bez obciążenia, jeżeli dno wygląda na surowe. Włóż śliwki do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i smaż dopóki nie puszczą soku. Dodaj porto, zagotuj całość i zmniejsz

karmelowy
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką 118

Pyszny kruchy placek ze śliwkami w rumie i kruszonką cynamonową W sezonie na śliwki nie może zabraknąć pysznego ciasta z tymi owocami. Nasączone rumem w połączeniu z kruszonką ciasto jest idealne. Ciasto specjalnie upieczone do pracy męża, jak zawsze koledzy zajadali się ze smakiem.  Więc jeśli macie ochotę na jakieś słodkości do kawy polecam te pyszne ciasto, przepis jest(...)piekarnika na 10 minut.  5. W tym czasie śliwki wykładamy na ręcznik papierowy i odciskamy nadmiar płynu.  6. Na podpieczony spód wykładamy śliwki i doprawiamy cynamonem.  7. Na wierzch ciasta rozprowadzamy kruszonkę, wkładamy ciasto do piekarnika 180 stopni na około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone

Mój pomysł na
EXPRESOWY CHLEBY Z FOREMKI NA ZAKWASIE, BEZ ZAGNIATANIA + FILMIK 54

tego czasu zakwas i składniki na chleb przekładamy do misy robota, mieszamy aż powstanie gladkie, jednolite ciasto.  Dwie foremi smarujemy oliwą, posypujemy płatkami owsianymi i do pierwszej przekładamy część ciasta, wyrównując je na wierzchu. Do drugiej części ciasta dodajemy pokrojone suszone śliwki i dokładnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do drugiej foremki i również je wyrównujemy.  Ciasta odkładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Rajskie jabłuszka. Deser. Jabłka w cieście z marcepanem i żurawiną 198

domu marudzenie o szarlotkę . Ja wiem, że to ulubione ciasto moich Chłopaków, ale nie lubię piec tego samego zbyt często. Jesień to rzeczywiście najlepszy czas na jabłeczniki albo ciasto ze śliwkami bo teraz te owoce są najsmaczniejsze. Jednak śliwki zostały przetworzone na powidła a jabłek było za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam

Smaczna Pyza
Drożdżowe ciasto orkiszowe ze śliwkami 132

życiu liczą się drobne przyjemności, a jedną z nich jest domowe ciasto drożdżowe. Na mące orkiszowej, ze śliwkami i lekką kruszonką. Do tego porządna dawka kawy w dobrym towarzystwie i poziom szczęścia automatycznie podnosi się o kilka poziomów wzwyż.  Powiem Wam, że drożdżowe w robię wybitnie rzadko ze względu na długi czas przygotowania, ale teraz wymagała tego sytuacja(...)ciepłe miejsce na min. godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej, prostokątnej formy do pieczenia (ok. 30 x 20 cm).  Przygotowujemy kruszonkę.  Połówki śliwek układamy na wierzchu ciasta i posypujemy go kruszonką.  Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach C.     Smacznego! ❤ ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie