dolać oleju oraz ciepłą wodę i dokładnie wyrobić.Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (ja nagrzewam piekarnik na 25-30 stopni i wkładam miskę z ciastem).W międzyczasie przekroić śliwki na pół oraz pokroić marcepan w plastry o szerokości 2,5 cm (zostawić trochę marcepanu na kruszonkę- którą można oczywiście pominąć).Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć(...)stolnicę oprószoną mąką i ponownie wyrobić.Odrywać kawałki ciasta, uformować kształt owalny (lub inny).Na środek wyłożyć plaster marcepanu, następnie śliwki, posmarować rozbełtanym jajkiem.Włożyć bułeczki do zimnego piekarnika, który należy dopiero nastawić na 180 stopni.Piec około 17-20 minut.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaBardzo łatwy do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego, strudel z winnymi jabłkami i soczystymi śliwkami o piernikowym aromacie z nutką rumu. To świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington(...)Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła
Wanilia i Kardamonpyszną jego inną wersję ze śliwkami. Dodałam tutaj nasze rodzime pyszne i aromatyczne śliwki i efekt był rewelacyjny. Zapraszam i polecam przepyszne ciasto. Torta della nonna czyli włoskie ciasto z polskimi śliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieopakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 70 dag, cynamon - ile potrzeba, polewa czekoladowa 1 opakowanie, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do białości dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem zmiksować na dość gęste ciasto ciasto(...)rozłożyć do dwóch foremek, jedna jest "na wynos" do pracy męża, do foremki silikonowej 20x11 cm i do okrągłej 20 cm wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką na cieście poukładać wypestkowane śliwki, posypać cynamonem, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, do suchego patyczka polewę czekoladową roztopić w mikrofalówce i polać ciasta, posypać
W Mojej Kuchni LubięMąka pszenna 3 i 1/2 szklanki Jajka 2 Jogurt naturalny 400 ml Olej 1/2 szklanki Cukier szklanka Proszek do pieczenia pełna łyżeczka Soda oczyszona 1/2 łyżeczki Śliwki 300 g Kruszonka: Mąka pszenna 50 g Masło 25 g Cukier puder 25 g Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz(...)miski z suchymi składnikami wlać mokre i krótko wymieszać łyżką. Tylko do połączenia się składników. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam masę na ciasto. Następnie ułożyłam śliwki przekrojone na pół i wypestkowane. Na koniec posypałam kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 i pieczemy do tzw. suchego patyczka ok 45 minut. Smacznego! Zapraszam
Kulinarne przygodygram, cynamon - ile potrzeba, cukier - ile potrzeba Zmielony twaróg w misce większej wyrobić na gładkie ciasto z miękkim masłem, mąkami, cukrem, solą, jajkiem, zostawić przykryte ręcznikiem kuchennym na 10 minut. Z porcji ciasta formować placek, na środek położyć połówkę śliwki i zlepić dobrze ciasto na kulkę. Wodę w dużym garnku zagotować z łyżeczką soli, na wrzątek wkładać knedle, po wypłynięciu
W Mojej Kuchni Lubięstrukturę, odstawiamy aby podwoiło objętość. Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na pół. Na suchą rozgrzaną patelnię, nakładamy po łyżce ciasta, na środek lekko wciskamy połówkę śliwki i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Smażymy bardzo wolno pod przykryciem. Gdy wierz racuszków podeschnie obracamy na drugą stronę i dopiekamy już bez pokrywki. Wykładamy na kratkę aby odparowały, po lekkim ostudzeniu posypujemy
Dieta moja pasjadrożdżowych naleśników ( klik ). Coś pysznego! A ten zapach unoszący się, podczas ich smażenia - obłęd. Coś mi się wydaje, że ciasto nie raz zagości na naszym stole ;) 'kruche ciasto z prażonymi jabłkami, śliwkami, cynamonem i bezą' Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm i wysokości 7cm) * ciasto: - 4 żółtka - 3/4 -1 szklanka cukru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka śmietany(...)pieczenia * farsz: - 0,5 kg średniej wielkości jabłka (twarde i soczyste) - 0,5 kg śliwek - cukier i cynamon wg smaku * beza: - 4 białka (rozm.L - 150ml) - 3/4 szklanki drobnego cukru - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną większą, jedną mniejszą) i umieścić
CookYourselfbyć ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Moja drożdżówka jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, więc osoby lubiące słodkie wypieki powinny zwiększyć ilość cukru. Jeśli zwiększymy ilości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować i ewentualnie(...)kruszonkę do ciasta? Wszystkie składniki na kruszonkę najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach małymi kawałeczkami posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, wstawić ją do lodówki. Zobacz również: drożdżówkę sypaną ze śliwkami
Kuchcik gotujeciasto 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 kostki margaryny 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy nadzienie serek Capri 220 g 0,5 szkl mleka 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 400 g śliwek węgierek cukier brązowy do posypania szczypta cynamonu lub przyprawy korzennej(...)Ciasto zagnieść, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem, podpiec przez 12 min w temp 180 st. Serek zmiksować przy pomocy blendera z resztą produktów oprócz śliwek i brązowego cukru. Na podpieczone ciasto wylać i wyrównać serek, ułożyć wypestkowane śliwki, posypać brązowym cukrem i przyprawą korzenną. Piec przez
Gotowanie jest łatwecukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko nadzienie: 500 g śliwek cynamon nutella kruszonka: 50 g mąki 1 łyża kakao 30 g masła Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko i cukier puder, wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy(...)lodówki na ok 30 minut. W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Foremki na tartaletki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy schłodzonym ciastem. Smarujemy nutellą, układamy śliwki i posypujemy cynamonem. Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie wyrabiamy jak ciasto na spód. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie trzemy ciasto
KuchcikoweLoveśliwki, cukier puder. Przygotowanie: Do połowy ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Masło rozpuszczamy w drugiej połowie mleka. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem. Do naczynia wsypujemy mąkę, wyrośnięte drożdże, ubite jajka, mleko z tłuszczem, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto robotem(...)masło, cukier, mąkę - proporcję dodaję na oko, ciasto nie może być zbyt lepkie, musi nam się ładnie odrywać, a co do słodkości to najlepiej spróbować surowe :) Na wyrośnięte ciasto układamy połówki śliwek , skórkami do dołu i posypujemy kruszonką (odrywamy kawałki ciasta i rzucamy po placku). Ponownie ciasto przykrywamy i odstawiamy. Gdy podrośnie wstawiamy do piekarnika na godzinę na 160 stopni
Aga w kuchnizmiksować jaja z cukrem i cukrem wnailinowym na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i mąkę z proszkiem. Zmiksować ciasto na wolnych obrotach do czasu połączenia się wszystkich składników. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki* umyć, pozbyć się pestki i przekroić na pół. Rozłożyć(...)cieście. Następnie zrobić kilka kleksów z powidła śliwkowego. Przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Wszystko ucierać palcami aż powstaną grudki. Posypać ciasto równomiernie i wstawić do piekarnika . Piec w piekarniku ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i wystudzić. *wskazówka Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wyjąc wcześniej żeby się lekko rozmroziły. Artykuł Jogurtowe ze śliwkami pochodzi
I LOVE LIFEsolą i mikserem spiralami połączyć składniki z 3 minuty, ciasto ma być nie za gęste, nakryć talerzem miskę i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i nałożyć do trzech keksówek silikonowych (lub 1 forma 35x25 cm), na wierzch ciasta dodać połówki śliwek i maliny. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec
W Mojej Kuchni Lubięproszek do pieczenia i mikserem wymieszać z 1 minutę na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować - do blaszki rozsmarować ciasto i ułożyć śliwki mrożone (około 1/2 opakowania) piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak będzie zimne mocno zimną śmietanę 30% ubić mikserem, wsypać galaretkę i ubijać
W Mojej Kuchni Lubię