sezon na śliwki powoli dobiega końca, niestety zdążyłam wcześniej zdradzić Wam tego przepisu. Jednak możecie do niego użyć dowolnych owoców:) Ja wykorzystałam pyszne, żółte śliwki, które dostałam od sąsiadki mojej mamy. Idealnie sprawdziły się w cieście! tortownica o śr. 26cm Składniki: 5 jajek, 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, szklanka cukru(...)soli oraz cukier waniliowy, po czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Śliwki umyć,usunąć pestki i przepołowione owoce ułożyć na cieście, delikatnie je wciskając. Oprószyć cynamonem. Kruszonka: 100g masła lub margaryny, 1 i 1/2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka cukru
Z miłości do słodkościmleka, 190 ml ajerkoniaku, 4 żółtka, 60 g cukru, 30 g mąki ziemniaczanej, 60 g mąki pszennej dodatkowo: 10 dużych żółtych śliwek, dżem śliwkowy lub morelowy Przygotowanie: ciasto: Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim formę,nakłuwamy(...)odrobinę mleka z ajerkoniakiem, mieszamy aby nie było grudek, a potem przelewamy do reszty mleka z ajerkoniakiem. Gotujemy aż zgęstnieje, gorący krem wylewamy na ciasto. Odstawiamy aż krem ostygnie. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki śliwki, które glazurujemy podgrzanym dżemem
Bon appetit mon amieosolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu wypłynięcia. Smacznego
Salonik smakówudekorowane lukrem, ale w tym roku pokusiłam się na takie nadziewane, użyłam suszonej śliwki, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Śliwka suszona jest pyszna, słodka, idealna do pierniczków, które dodatkowo posmarowałam domowa polewą czekoladową. Zróbcie takie pierniczki. Naprawdę warto. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 50 dag mąki tortowej 2 jajka pół szklanki cukru pół szklanki oleju 1 łyżka(...)HELIO Wykonanie pysznych nadziewanych pierniczków: 1. Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny. 2. Formowanie pierniczków: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, układamy śliwkę suszoną. 3. Formowanie pierniczków: Następnie przykładamy rozwałkowanym
Izabelawkuchnimieszam mikserem. Białka ubijam i mieszam delikatnie łopatką z masą makową. Ciasto wykładam do foremki (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. Mogę przystąpić do przygotowania warstwy śliwkowej. Składniki: 300 g śliwek świeżych lub mrożonych 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 płaskie(...)ziemniaczanej Śliwki kroję w kostkę i gotuję na małym ogniu razem z cukrem waniliowym i cynamonem przez 10 minut (jeśli śliwki wydają się Wam za kwaśne, możecie dodać trochę cukru). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ½ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Masę dokładnie mieszam i od razu wykładam na ciasto makowe
Słodki sentymentmieszam mikserem. Białka ubijam i mieszam delikatnie łopatką z masą makową. Ciasto wykładam do foremki (20×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. Mogę przystąpić do przygotowania warstwy śliwkowej. Składniki: 300 g śliwek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 2 płaskie łyżki mąki(...)ziemniaczanej Śliwki kroję w kostkę i gotuję na małym ogniu razem z cukrem waniliowym i cynamonem przez 10 minut (jeśli śliwki wydają się Wam za kwaśne, możecie dodać trochę cukru). Mąkę ziemniaczaną rozprowadzam w ½ szklanki zimnej wody, dodaję 2 łyżki soku ze śliwek, mieszam i dodaję rozrobioną mąkę do śliwek. Masę dokładnie mieszam i od razu wykładam na ciasto makowe
Słodki sentymentSkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 1/2 szklanki, margaryna 15 dag, cukier waniliowy 1 opakowanie, marchew 3 sztuki średnie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śliwki 50 dag, śmietana 30% 330 ml, galaretka owoce leśne 1 opakowanie, posypka czekoladowa 1 opakowanie składniki temperatura pokojowa = miękką margarynę, jajka, cukier, cukier waniliowy utrzec mikserem do białości, masa ma grudkowatą(...)wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto, ciasto powinno być dość gęste, nie za rzadkie na cieście ułożyć gęsto śliwki bez pestek, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie zimną śmietanę ubić na sztywno
W Mojej Kuchni Lubięsadzie pojawiły się już pierwsze śliwki, wiedziałam że będą idealne do ciasta. Niestety pogoda nie zachęca do zbyt długiego stania w kuchni, dlatego też wybór padł na to bardzo szybkie ciasto. A co najważniejsze również bardzo smaczne! Składniki: 300 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 op. cukru wanilinowego 2 całe jajka(...)pieczenia formę ( u mnie o średnicy 25 cm). Wierzch wygładzamy i układamy ciasno jedna przy drugiej skórkami do dołu połówki śliwek. Pieczemy ok 45-50 min. do tzw. suchego patyczka w temperaturze 170 st. C. Ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówszklanka cukru 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 4 szklanki maki szczypta soli oraz 700 g śliwek Przygotować dużą miskę, u mnie misa od robota bo za jego pomocą potem wyrabiałam ciasto. Do misy po kolei dodawać składniki w podanej kolejności. Na dno misy rozkruszyć drożdże. Na drożdże rozsypać cukier. Potem wlać rozmącone widelcem jajka(...)odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wszystko wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Następnie ciasto przełożyć do blaszki. U mnie blaszka 35x25 wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec ok 40-45 minut, funkcja góra-dól. Kruszonka: 100 g zimnego masła
Monia miesza i gotujeprzekroiłam je na połowy. Wymieszałam je z cukrem. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzieliłam na 10 części. Każdą część rozpłaszczyłam i na środek wkładałam po dwie połówki śliwki. Otoczyłam je szczelnie ciastem i formowałam kule. W garnku zagotowałam wodę z odrobiną soli i łyżeczką cukru. Gotowałam knedle na małym ogniu. Gdy wypłynęły na powierzchnię wody, ostrożnie wyjmowałam je cedzakową łyżką(...)mieszałam aż się rozpuści. Dodałam posiekane drobno orzechy włoskie i wymieszałam składniki. Orzechy cudownie pachniały! Pycha! Bardzo polecam ten przepis! Smacznego! Polecam również KNEDLE SEROWO ZIEMNIACZANE ZE ŚLIWKAMI
potrawyregionalnelitry + sól 2 łyżeczki + olej rzepakowy 1 łyżka, śmietana gęsta 400 ml śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące(...)ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje, rozpłaszczać na dłoni, nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby nie było widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch
W Mojej Kuchni LubięPrzedstawiam wam przepis na bardzo łatwe ciasto z gruszkami. Ciasto bardzo wilgotne, delikatne w smaku i ekspresowe do przygotowania. Idealne na lekki i szybki deser. Czas
karolgotujemożna narzekać. Ciasto z owocami czyli ciasto z czarnymi porzeczkami jest pyszne i bardzo łatwe w pieczeniu. Słodka, chrupiąca beza świetnie pasuje do lekko kwaśnych porzeczek. To ciasto piekę również ze śliwkami. zawsze się udaje. Jest to ciasto kruche ale całkiem nie do końca, bo ciasto jest dosyć luźne. Ciasto z owocami piekę na maśle. Uwielbiam ciasta na maśle
codojedzeniaTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!