intrygujący wygląd...oto ciasto, z jakim się nigdy wcześniej nie spotkałam i myślę, że dla większości z Was to też będzie nowość. Zgniły pień ( występuje też pod nazwą Zgniły kikut...), to ciasto składające się z pokrojonych na kawałki kruchych roladek ( nie jest to typowe kruche ciasto, ponieważ nie zawiera masła ) z nadzieniem z suszonych owoców - moreli, śliwek i rodzynek. Kawałki(...)/blat i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto może się kleić, więc podczas zagniatania podsypywać lekko mąką, ale dodać jej nie więcej niż 2-3 łyżki. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała ciasta i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę ( u mnie ciasto chłodziło się trochę dłużej ). Nadzienie: Morele, śliwki oraz rodzynki umieścić
Opowieści z piekarnikaDawno nie było u mnie pysznego sernika 😍 . Ten jest wyjątkowy, lekko kwaskowy bo ze śliwkami. Uważajcie, na jednym kawałku może się nie skończyć 😂😍 Ciasto kruche: 25 dag mąki 15 dag cukru 20 dag masła 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 1kg zmielonego sera 1 budyń waniliowy(...)pianę z białek. Dodatkowo: 1 1/2 kg śliwek 10 dag cukru bułka tarta Z oczyszczonych śliwek usunąć pestki,rozłożyć na blasze i posypać cukrem. Piec w piekarniku ,co pewnie czas mieszając. Piec ok 20-30 min w 200 st.C. Gotowe śliwki przełożyć na druszlak i odcedzić. Przygotowanie: Ciasto kruche ułożyć na spodzie blaszki i posypać
Niespełnione zdolności kulinarneczerwonego wina (użyłam półsłodkiego), 300 g cukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 60 g kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 - 15 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców), puszka gotowej masy makowej (850 g), opakowanie herbatników (można pominąć), Na krem: 250 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, Sposób przygotowania(...)pieczenia, posiekaną czekoladę oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. 1/3 ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej tortownicy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek i zalać resztą masy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (do suchego patyczka).Wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową (gdyby
Nie tylko w kuchniwłaśnie, niedługo przedstawię przepis na zdrowy, dietetyczny dżem śliwkowy :) Wracając do sernika. W domu zalegała mi miseczka śliwek zerwnych kilka dni wcześniej, w lodówce widzę 2 kostki sera, a więc postanowione! Robię sernik! Przepis pochodzi ze strony Passionfruit . Zmniejszyłam ilość margaryny w cieście, jednak i tak wyszło jak dla nas zbyt tłuste. Polecam zmniejszyć o kolejne(...)połówek. 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik na 180*. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy i jej boki. Wylać masę serową. Ułożyć połówki śliwek. Na wierz zetrzeć pozostałą, 1/3 część ciasta. Wstawić do piekarnika i piecz 70 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku na 10 minut przy otwartych drzwiczkach. Podawać po schłodzeniu. Nie musi stać
Zdrowie na języku :PRewelacyjne ciasto ucierane z masłem i śliwkami. Bardzo smaczne, babkowe i z kruszonką. SKŁADNIKI : 200 g masła 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 5 jajek kasy 'M' 1 szklanka mąki pezennej,tortowej (130 g ) 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 10 % 500 g śliwek(...)proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto przekładamy na blaszkę 25/30 cm, wyłożoną papierem, równo je rozsmarowujemy. Na wierzch wciskamy połówki śliwek. Składniki na kruszonkę zagniatamy i kruszymy ją po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C. Po ostudzeniu kroimy, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipopicia było zawsze zimne mleko. Dziś proponujemy placki ze śliwkami, których ja szczerze mówiąc będąc dzieckiem nie znałem. Każdy racuch zawiera pół śliwki, to takie słodkie serce placka . Moim zdaniem racuchy ze śliwką są bardziej wyrośnięte, ponieważ nie są tak obciążone sokiem z owoców. Bez wątpienia to placki dla amatorów śliwek, do których też się zaliczam. A Wy z czym(...)dodajemy jajko, olej, mąkę i sól. Następnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Przykrywamy i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Z ciasta formujemy niewielkie placki. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i przykrywamy połową ciasta. Smażymy wolno pod przykryciem przez ok. 5 minut. 4. Gdy racuchy się zrumienią, obracamy
Kuchnia Na WypasieJest pyszny, polecam! Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 135 g masła 70 g cukru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko M Składniki na masę serową: 600 g sera z wiaderka 150 g śmietany kremówki 3 jajka 150g cukru/ksylitolu 1 budyń waniliowy 3/4 szklanki borówki amerykańskiej śliwki Wykonanie: suche składniki umieścić w misie robota(...)budyniem, następnie wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, by zbytnio nie napowietrzyć masy przygotować owoce. Jagody umyć i odsączyć na papierowym ręczniku, śliwki pozbawić pestek część kruchego ciasta z lodówki rozwałkowąć na wielkośc foremki i wyłożyć na dno wyścielone papierem do pieczenia. Wylać na spód masę serową. Ułożyć promieniście dookoła śliwki, środek wysypać borówką amerykańską
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już wrzuciliśmy to mieszamy, tak ze 3 minuty. Dopiero wtedy wrzucamy śliwki i razem ze śliwkami mieszamy jeszcze 7 minut, tak żeby razem było 10 minut wyrabiania ciasta. Nie napisałem jeszcze, że śliwki kroimy. Każdą śliwkę na 3 części. I dopiero wrzucamy. A jak ciasto wyrobiliśmy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. A jak ciasto
Marder&Marder ManufactureCiasto jogurtowe jest bardzo prostym, tanim i bardzo szybkim przepisem, do którego można dodać praktycznie wszystkie letnie owoce (chodź można użyć owoców z puszki np. brzoskwini) i najważniejsze, że zawsze wychodzi :) Przepis poleciła mi kiedyś koleżanka Małgorzata. Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną na dno). Piec przez około 1 godz. w temperaturze 180 stopni. Link do oryginalnego przepisu
Konrad GotujeCiasto z rodzynkami lub śliwkami kalifornijskimi – jak wolicie, jak lubicie… Dużo kremu, delikatny, puszysty, kakaowy biszkopt, czekolada zdobiąca wierzch ciasta… To nie może nie smakować Typowe ciasto ‚masiaste’. I choć ostatnio jestem zwolenniczką lekkich ciast na bazie lekkiego kremu śmietankowego, tak uwierzcie mi, że od czasu do czasu marzą mi się takie konkretne, takie właśnie masiaste ciasta(...)czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Przed podaniem chłodzimy w lodówce kilka godzin i tam też przechowujemy. Dodatkowo: rodzynki lub śliwki kalifornijskie 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka The post Ciasto z Rodzynkami appeared first on Made
Made By Mom And Sonplacka będą nierówne i postrzępione). Rozwałkowany placek przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta (pozostaw wolne około 4-5 cm. ciasta przy brzegach) rozsyp trochę posiekanych migdałów, a na nich ułóż połówki śliwek zwrócone(...)rozcięciem ku górze (8 śliwek na jedną tartę). Śliwki posyp obranymi z gałązki listkami tymianku cytrynowego oraz łyżką cukru trzcinowego i odrobiną siekanych migdałów. Wolne brzegi ciasta składaj do środka przykrywając trochę śliwek, środek pozostanie widoczny. Brzegi tarty posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp migdałami. Wstaw galette do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. To samo zrób z ciastem
Delicious Placektóre mam przygotowane do zdjęć. Zawsze coś musi przestawić, wysypać, wyżreć. Dobra, ja nie o tym przecież. Parę dni temu kupiłam śliwki z myślą o cieście. Ciasto ostatecznie zrobiłam z borówkami amerykańskimi, więc śliwki odstawiłam na później. „Później” spowodowało zmniejszanie objętości owoców, więc postanowiłam z nich zrobić kompot. Dorzuciłam do niego jeszcze dwie sztuki lekko przymiękkich gruszek. Gruszki
Kardamonovycukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12 Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem myjemy śliwki, pozbywamy się pestek i kroimy je na ćwiartki. Mieszamy ze sobą suche składniki(...)wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy śliwki na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto. Przed podaniem ciasto dekorujemy resztą części śliwek i posypujemy cukrem pudrem. Prosto i smacznie! ***** First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we wash
Projekty ze smakiemszkl cukru brązowego 1 szkl mąki pszennej tortowej 160 g zmielonych orzechów laskowych 3 jajka 500 g śliwek 40 g posiekanej, deserowej lub gorzkiej czekolady 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1. Śliwki myjemy i wypestkujemy. Cztery śliwki kroimy na ćwiartki, resztę w kawałki. 2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę(...)partiami wsypujemy do utartej masy i miksujemy do połączenia. 3. Następnie dodajemy pokrojone śliwki bez tych czterech które wcześniej pokroiliśmy na ćwiartki oraz czekoladę, mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki skórką do dołu. Ciasto pieczemy w 180-190 stop. przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem
Gotowanie...to proste !