Rewelacyjne ciasto ucierane z masłem i śliwkami. Bardzo smaczne, babkowe i z kruszonką. SKŁADNIKI : 200 g masła 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 5 jajek kasy 'M' 1 szklanka mąki pezennej,tortowej (130 g ) 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 10 % 500 g śliwek(...)proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto przekładamy na blaszkę 25/30 cm, wyłożoną papierem, równo je rozsmarowujemy. Na wierzch wciskamy połówki śliwek. Składniki na kruszonkę zagniatamy i kruszymy ją po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C. Po ostudzeniu kroimy, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipopicia było zawsze zimne mleko. Dziś proponujemy placki ze śliwkami, których ja szczerze mówiąc będąc dzieckiem nie znałem. Każdy racuch zawiera pół śliwki, to takie słodkie serce placka . Moim zdaniem racuchy ze śliwką są bardziej wyrośnięte, ponieważ nie są tak obciążone sokiem z owoców. Bez wątpienia to placki dla amatorów śliwek, do których też się zaliczam. A Wy z czym(...)dodajemy jajko, olej, mąkę i sól. Następnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Przykrywamy i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Z ciasta formujemy niewielkie placki. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i przykrywamy połową ciasta. Smażymy wolno pod przykryciem przez ok. 5 minut. 4. Gdy racuchy się zrumienią, obracamy
Kuchnia Na WypasieJest pyszny, polecam! Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 135 g masła 70 g cukru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko M Składniki na masę serową: 600 g sera z wiaderka 150 g śmietany kremówki 3 jajka 150g cukru/ksylitolu 1 budyń waniliowy 3/4 szklanki borówki amerykańskiej śliwki Wykonanie: suche składniki umieścić w misie robota(...)budyniem, następnie wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, by zbytnio nie napowietrzyć masy przygotować owoce. Jagody umyć i odsączyć na papierowym ręczniku, śliwki pozbawić pestek część kruchego ciasta z lodówki rozwałkowąć na wielkośc foremki i wyłożyć na dno wyścielone papierem do pieczenia. Wylać na spód masę serową. Ułożyć promieniście dookoła śliwki, środek wysypać borówką amerykańską
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już wrzuciliśmy to mieszamy, tak ze 3 minuty. Dopiero wtedy wrzucamy śliwki i razem ze śliwkami mieszamy jeszcze 7 minut, tak żeby razem było 10 minut wyrabiania ciasta. Nie napisałem jeszcze, że śliwki kroimy. Każdą śliwkę na 3 części. I dopiero wrzucamy. A jak ciasto wyrobiliśmy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. A jak ciasto
Marder&Marder ManufactureCiasto jogurtowe jest bardzo prostym, tanim i bardzo szybkim przepisem, do którego można dodać praktycznie wszystkie letnie owoce (chodź można użyć owoców z puszki np. brzoskwini) i najważniejsze, że zawsze wychodzi :) Przepis poleciła mi kiedyś koleżanka Małgorzata. Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną na dno). Piec przez około 1 godz. w temperaturze 180 stopni. Link do oryginalnego przepisu
Konrad GotujeCiasto z rodzynkami lub śliwkami kalifornijskimi – jak wolicie, jak lubicie… Dużo kremu, delikatny, puszysty, kakaowy biszkopt, czekolada zdobiąca wierzch ciasta… To nie może nie smakować Typowe ciasto ‚masiaste’. I choć ostatnio jestem zwolenniczką lekkich ciast na bazie lekkiego kremu śmietankowego, tak uwierzcie mi, że od czasu do czasu marzą mi się takie konkretne, takie właśnie masiaste ciasta(...)czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Przed podaniem chłodzimy w lodówce kilka godzin i tam też przechowujemy. Dodatkowo: rodzynki lub śliwki kalifornijskie 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka The post Ciasto z Rodzynkami appeared first on Made
Made By Mom And Sonplacka będą nierówne i postrzępione). Rozwałkowany placek przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta (pozostaw wolne około 4-5 cm. ciasta przy brzegach) rozsyp trochę posiekanych migdałów, a na nich ułóż połówki śliwek zwrócone(...)rozcięciem ku górze (8 śliwek na jedną tartę). Śliwki posyp obranymi z gałązki listkami tymianku cytrynowego oraz łyżką cukru trzcinowego i odrobiną siekanych migdałów. Wolne brzegi ciasta składaj do środka przykrywając trochę śliwek, środek pozostanie widoczny. Brzegi tarty posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp migdałami. Wstaw galette do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut. To samo zrób z ciastem
Delicious Placektóre mam przygotowane do zdjęć. Zawsze coś musi przestawić, wysypać, wyżreć. Dobra, ja nie o tym przecież. Parę dni temu kupiłam śliwki z myślą o cieście. Ciasto ostatecznie zrobiłam z borówkami amerykańskimi, więc śliwki odstawiłam na później. „Później” spowodowało zmniejszanie objętości owoców, więc postanowiłam z nich zrobić kompot. Dorzuciłam do niego jeszcze dwie sztuki lekko przymiękkich gruszek. Gruszki
Kardamonovycukru waniliowego / 32 g vanilla sugar 220g dżemu brzoskwiniowego / 220g peach jam śliwki / plums skórka z cytryny / peel of lemon tortownica / springform pan Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 12 Najpierw rozpuszczamy margarynę na patelni i studzimy. Potem myjemy śliwki, pozbywamy się pestek i kroimy je na ćwiartki. Mieszamy ze sobą suche składniki(...)wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy śliwki na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto. Przed podaniem ciasto dekorujemy resztą części śliwek i posypujemy cukrem pudrem. Prosto i smacznie! ***** First, we melt the margarine in a pan and cool. Then, we wash
Projekty ze smakiemszkl cukru brązowego 1 szkl mąki pszennej tortowej 160 g zmielonych orzechów laskowych 3 jajka 500 g śliwek 40 g posiekanej, deserowej lub gorzkiej czekolady 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1. Śliwki myjemy i wypestkujemy. Cztery śliwki kroimy na ćwiartki, resztę w kawałki. 2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę(...)partiami wsypujemy do utartej masy i miksujemy do połączenia. 3. Następnie dodajemy pokrojone śliwki bez tych czterech które wcześniej pokroiliśmy na ćwiartki oraz czekoladę, mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu układamy pozostałe śliwki skórką do dołu. Ciasto pieczemy w 180-190 stop. przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem
Gotowanie...to proste !Przed podaniem posypujemy startą czekoladą lub polewamy czekoladowym ganache według tego przepisu . Podajemy z ulubioną herbatką Smacznego! P.S. Na zdjęciach ciasto z jabłkami, ale można użyć również śliwek, wiśni, czereśni. Artykuł Ciasto Fale Dunaju pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plprażonej cykorii instant.Zamiast powideł śliwkowych można użyć syropu daktylowego lub łyżki brązowego cukru.Przygotowanie:Suszone śliwki zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach wodę odlać, śliwki pokroić na kawałki. My chyba pokroiłyśmy zbyt drobno, bo prawie nam zniknęły w cieście ;)Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać(...)około 30 stopni, połączyć z mąką, dodać olej, powidła i wyrobić mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej olejem i oprószonej mąką gryczaną. (Nasza forma miała 40 cm x 12 cm)Odstawić w ciepłe miejsce
głodny alergikPomysł na tą tartę, jest wynikiem znalezionych w lodówce składników: serka mascarpone i śliwek, dodatkowo wykorzystałam także znalezione w spiżarni płatki migdałowe. Wyszło całkiem fajne, lekko kwaskowate połączenie. Niestety krem może odrzucić tych, którzy boją się surowych jajek w potrawach. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła(...)jajka 2 łyżki cukru pudru Krem [przepis stąd ] : 250 g serka mascarpone 2 małe jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru Dodatkowo: ok. 20 śliwek pół opakowania płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego
Pasja Smakumnie do wykorzystania czegoś, co zawsze lądowało w zlewie. Przygotowując ciasto cukiniowo-ziemniaczane, musiałam odcisnąć sok z cukinii. Tym razem cenne składniki cukinii zostały uratowane i wykorzystane w cieście kakaowym ze śliwkami :) Składniki : 300 ml mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka kawy rozpuszczalnej 150 ml cukru 50 ml oleju łyżka octu szklanka soku z cukinii esencja(...)pieczenia. W misce umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem śliwek). Miksować na gładką masę. Przelać masę do foremki. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zaraz po upieczeniu wyłożyć ciasto na kratkę. ---------- Podobne: Ciasto kakaowe bez jajek
Weekendy w domu i ogrodzie