ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:121/419)

Babka drożdżowa z suszonymi śliwkami 166

misce. Dolać podgrzane mleko i wymieszać 6-8 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta . Dodac pokrojone w małe kawałki miękkie masło i zagniatać dalej. Ciasto przykryć folią i na całą noc umieścić w lodówce śliwki(...)pokroić w kostkę, zalać rumem i pozostawić na całą noc foremkę wysmarować masłem, wysypać mąką. W każde zagłębienie w foremce ułożyć po 1 migdale wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i ocieplić. Wymieszac ze śliwkami. Uformować i ułożyć w foremce. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę, by wyrosło piekarnik rozgrzać do 200`C. Ciasto posmarować mlekiem i piec  30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami 205

blogu   Pieczarka Mysia  wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki na ok. 17 szt Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie(...)przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie zagniatamy a potem musimy je rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy przyprawami, a na koniec śliwkami. Następnie zwijamy je w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Rustykalna orkiszowa tarta ze śliwkami 84

Rustykalna tarta to najprostsze z ciast. Do jej upieczenia nie potrzebujesz nawet foremki. Dzisiaj tarta ze śliwkami w zdrowszej wersji, bo raz upieczona z mąki orkiszowej, dwa z dużym dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Bez dodatku cukru, słodka słodyczą śliwek. Pyszna, bardzo krucha. Możesz skusić się na to ciacho bez wyrzutów sumienia! Składniki: 250 g mąki orkiszowej (pół na pół jasna(...)umytych śliwek usunąć pestki,  przekroić na pół, a większe na ćwiartki ciasto ulożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować. Folię usunąć, ciasto posmarować powidłami i rozłożyć dość ciasno śliwki pozostawiając dookoła wolny rant. Śliwki posypać cynamonem. Pozostawiony rant zawinąć na śliwki, posmarować mlekiem i obsypać płatkami migdałowymi piec w 180*C 35 minut do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PIEROGI ZE ŚLIWKĄ 149

rzadko je przygotowujemy! Smakują nam każde, z mięsem, warzywne czy z owocami, takie jak te. W jesienną aurę polecamy więc pyszne pierogi ze śliwkami i cynamonową okrasą :) Podstawą pierogów jest dobre ciasto. Odkryłam ostatnio banalny przepis, który zawsze się sprawdza i sprawia, że pierogi można zjadać kilogramami, a ich jedzenie wcale się nie nudzi! PIEROGI(...)ŚLIWKĄ (ok. 40 sztuk) Składniki 250 ml ciepłej wody 420 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli 20 sztuk dużych śliwek (najlepiej węgierki) 4 łyżki dobrego masła 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka cukru Jak zrobić? Mąkę mieszam z solą w dużej misce, dodaję ciepłą wodę i szybko zagniatam miękkie. Pod koniec zagniatania dodaję olej. Kiedy ciasto

W kuchni Karmel-itki
Drożdżowe ze śliwkami i kokosową kruszonką 183

Ostatnio w mojej kuchni i na blogu królują śliwki, ale obawiam się, że sezon na nie dobiega końca i jest to ostatni tegoroczny przepis na ciasto z ich użyciem. Tym razem owoce połączyłam z kokosową kruszonką. Warto spróbować. Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 3 jajka 42g drożdży 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru szczypta soli Kruszonka(...)resztą cukru. Wyrabiamy gładkie ciasto dodając pod koniec roztopiony i wystudzony tłuszcz. Naczynie z ciastem przykrywamy szczelnie folią i umieszczamy w lodówce na 8 godzin. Śliwki myjemy i dzielimy na połówki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy owoce. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 100 stopni piekarnika. Wyrabiamy kruszonkę z podanych składników

Wrzosowa Polana
Placek ucierany ze śliwkami wg Aleex II 131

chłód jest naprawdę przenikliwy. Na szczęście to odchodzące już lato osładzają jesienne owoce. Świetne są śliwki, po które chętnie sięgam, przygotowując puszyste knedle czy aromatyczne ciasta. Dziś na jedno Was zapraszam. Jest cudne. Ze śliwkami. Pyszne. Składniki: • 5 jajek • 2 szklanki mąki • 1 szklanka cukru • 20 dag masła • 1 łyżka proszku do pieczenia • cukier waniliowy • śliwki • cukier puder Sposób przygotowania(...)miksować. 4. Dosypywać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać mikserem, aż ciasto będzie gładkie. 5. Do natłuszczonej, posypanej bułką tartą formy o wymiarach 20/30 wyłożyć ciasto, na wierzch położyć połówki śliwek. 6. Piec w temperaturze 170*C około 45 minut. 7. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

W mojej kuchni
Knedle ze śliwkami 131

łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego   Wykonanie: Ziemniaki po ugotowaniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam. Na deskę wyłożyłam zimne ziemniaki. Wsypałam obie mąki, wbiłam jajko olej. Wyrobiłam ciasto na zwartą kulę. Śliwki umyłam, osuszyłam i usunęłam z nich pestki. Ciasto na knedle kroiłam na kawałki, z których z kolei toczyłam wałeczki i kroiłam na placuszki.     Na środek każdego

Kuchnia u Krysi
KRUCHE CIASTECZKA NA DWA SPOSOBY 110

proszek do pieczenia i jajko, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Ciasto rozdzielam na dwie części. Jedną mieszam z kolorową posypką, drugą z płatkami owsianymi i śliwkami suszonymi. Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczam ręką. Piekę około 12 minut w 180 stopniach

JejKuchnia
Drożdżówki ze śliwkami. 140

Ostatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który wypełnia kuchnię. Lubię patrzeć jak bułeczki rumienią się w piekarniku. Lubię je jeść jeszcze ciepłe, czasami gorące, delikatnie oprószone cukrem pudrem nie rzadko wymieszanym z cynamonem. Tak właśnie pachnie jesień w mojej kuchni... Składniki na drożdżówki ze śliwkami(...)szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru NADZIENIE: 500 g śliwek (umytych, osuszonych, wydrylowanych, podzielonych na 4 części) 1 żółtko do posmarowania cukier puder do posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy

Rozpustne gotowanie
Knedle ze śliwkami 75

Sezon na śliwki trwa więc dziś proponujemy knedle z węgierkami. Miękkie ciasto otulające podgotowaną śliwkę i dodatek cynamonu tworzą pyszny obiad w formie deseru

Milion Smaków
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką. 126

poradzę, że tak lubię ciasta :) To akurat, jest zwykłe proste, a jednak ma w sobie, to coś. Spróbujcie sami i oceńcie. Składniki: 1 kostka margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek 2 i 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Dodatkowo: dowolne owoce, (ja dałam śliwki i nektarynki) Kruszonka: 1/2 kostki masła(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować, dodać jogurt i miksować jeszcze chwilę. Ciasto przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch, poukładać owoce. U mnie, śliwki i nektarynki. Ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Następnie wyjąć ciasto (nie wyłączać piekarnika) i posypać kruszonką. Wstawić ponownie

Agusiowe smakołyki
Tunel śliwkowy 227

Sezon na  śliwki trwa a my robimy tunele śliwkowe, można ciasto zwinąć i zrobić roladę ale ja wolę je w formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne .  Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry(...)łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka, następnie powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Niezły Młynek
Prosta babka jogurtowa ze śliwkami 140

kuchni zaczął się sezon ciast z jesiennymi owocami. Dzisiaj będzie to babka jogurtowa ze śliwkami. Prosta, pyszna i do upieczenia raz po raz, aż skończą się śliwki. Dobrze jest pamiętać, żeby składniki do ciasta wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Babka nie wymaga użycia miksera, zrobiłam ją łącząc ze sobą zawartość dwóch misek - z suchymi składnikami i z mokrymi(...)wymieszać w drugiej misce. Zawartość miski z suchymi składnikami wsypać do miski z mokrymi i wymieszać trzepaczką/rózgą tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przelać do keksówki i na górze ułożyć ćwiartki śliwek - skórką do dołu, w dwóch rzędach. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Wyjąć na blat. Po 10 minut wyjąć z foremki

Posadzone i zjedzone
Ciasto Bajaderka 219

opakowania różnych bakalii. W moim przypadku tak właśnie było – miałam otwarte opakowania moreli, rodzynek, skórki pomarańczowej oraz płatków migdałowych. Dorzuciłam do tego jeszcze suszone śliwki, daktyle i różne rodzaje orzechów. Wyszło pysznie. Ciasto kruche: 3 szkl. mąki 5 żółtek 200 g masła 1/2 szkl. cukru 3-5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany Masa bakaliowa: około 700 g bakalii (w różnych(...)połączyła całość. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wykładamy do dwóch blaszek (21×28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (do zrumienienia). Pieczemy jedno ciasto po drugim. Studzimy. Suszone śliwki, morele i daktyle kroimy na mniejsze

Smaki Na Talerzu