notka dla mnie na przyszły raz, bo miałam lekką mąkę i moje ciasto wyszło nieco za rzadkie) * 150 g gorzkiej czekolady * 150 ml mleka * 150 g cukru * 150 g masła * 20 g kakao * 1 jajko * 2 łyżeczki proszku * ok. 20 sztuk dojrzałych śliwek węgierek (najlepiej małych) Polewa: * 150g białej czekolady * 50g kremówki Do małego garnczka wlałam mleko, cukier, masło(...)miksowałam na szybkich obrotach tylko do wymieszania składników. Przelałam do małej keksówki (25x19), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby "uniosło" owoce. Układamy śliwki (najlepiej połówki) w cieście, tak aby były w nim zanurzone mniej więcej do połowy wysokości. Ciasto piekłam 45 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem. Uwaga: Ciasta nie wolno wyjmować z blaszki
Kuchnia Prezydentowejuznania. Mogą to być to połówki, jak i ćwiartki).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać byłką.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica), następnie wyłożyć śliwki. Przykryć drugą częścią ciasta.Do piekarnika i piec ok. 50 min. Do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem.Smacznego
Moje pyszne gotowanieOwoce suszone w soku z pomarańczy gotujemy, ciasto cukrem brązowym posypujemy, orzechy dokładamy i gotowe babeczki francuskie mamy. Składniki: 400 g ciasta francuskiego, 150 g śliwek suszonych, 20 g orzechów laskowych, 2 łyżki owoców goji, 4 suszone daktyle, 1 duża pomarańcza. 100 g cukru brązowego Przygotowanie: Ciasto możemy przygotować samemu lub kupić gotowe. W rondelku podgrzewamy(...)łyżeczki startej skórki z pomarańczy, owoce goji i doprowadzamy do wrzenia. Goja powinna nam zmięknąć. Dodajemy bardzo drobno pokrojone daktyle i śliwki. Wszystkie składniki podgrzewamy ciągle mieszając aż sok z pomarańczy całkowicie nam się zredukuje. Ciasto francuskie wałkujemy na cienki prostokąt (jeśli jest to ciasto gotowe wystarczy je tylko rozwinąć). Połowę ciasta posypujemy cukrem i przykrywamy ją druga częścią
Moniki SmakołykiSliwki wciąż królują na targach i w warzywniakach, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną tarte, nadzianą serem i tzw. domową nutellą - właśnie ze śliwek. Składniki na ciasto; 1.5 szkl maki pszennej 1/4 szkl. cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli Skworcu Wszystkie składniki dokładnie(...)przełożyć do miski, zblendować blenderem na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki. Zmiksować mikserem. Ciasto wyjąć z pieca. zdjąć obciążniki. Wylać na nie masę serową. Wstawić do pieca, piec około 30 - 35 min. w temp. 180C. Nutella śliwkowa ; 60 dag śliwek ok. 4 łyżki cukru trzcinowego Skworcu 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej (10 dag) 2 łyżki
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto z cukinii to miękki, wilgotny chlebek, który mnie, amatorce dość ciężkich ciast ucieranych, bardzo zasmakował. Ciasto urozmaiciłam o dodatek owoców sezonowych - śliwek i jabłek. Cukinia starta na drobnej tarce nie jest wyczuwalna w smaku ciasta, nadaje mu jednak dużej wilgotności, a dodatek pokrojonych drobno owoców świetnie komponuje się ze smakiem i aromatem cynamonu. Aby owoce, a zwłaszcza śliwki(...)dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce. Ciasto z cukinii Składniki: 225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców 2 jajka 120g cukru 1/4 szklanki oleju 250g obranej cukinii bez pestek 150g jabłek (1 średnie) 150g śliwek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżki cynamonu Wykonanie: - cukinię zetrzeć
Smakołyki Berenikiintrygujący wygląd...oto ciasto, z jakim się nigdy wcześniej nie spotkałam i myślę, że dla większości z Was to też będzie nowość. Zgniły pień ( występuje też pod nazwą Zgniły kikut...), to ciasto składające się z pokrojonych na kawałki kruchych roladek ( nie jest to typowe kruche ciasto, ponieważ nie zawiera masła ) z nadzieniem z suszonych owoców - moreli, śliwek i rodzynek. Kawałki(...)/blat i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto może się kleić, więc podczas zagniatania podsypywać lekko mąką, ale dodać jej nie więcej niż 2-3 łyżki. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała ciasta i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę ( u mnie ciasto chłodziło się trochę dłużej ). Nadzienie: Morele, śliwki oraz rodzynki umieścić
Opowieści z piekarnikaDawno nie było u mnie pysznego sernika 😍 . Ten jest wyjątkowy, lekko kwaskowy bo ze śliwkami. Uważajcie, na jednym kawałku może się nie skończyć 😂😍 Ciasto kruche: 25 dag mąki 15 dag cukru 20 dag masła 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 1kg zmielonego sera 1 budyń waniliowy(...)pianę z białek. Dodatkowo: 1 1/2 kg śliwek 10 dag cukru bułka tarta Z oczyszczonych śliwek usunąć pestki,rozłożyć na blasze i posypać cukrem. Piec w piekarniku ,co pewnie czas mieszając. Piec ok 20-30 min w 200 st.C. Gotowe śliwki przełożyć na druszlak i odcedzić. Przygotowanie: Ciasto kruche ułożyć na spodzie blaszki i posypać
Niespełnione zdolności kulinarneczerwonego wina (użyłam półsłodkiego), 300 g cukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 60 g kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 - 15 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców), puszka gotowej masy makowej (850 g), opakowanie herbatników (można pominąć), Na krem: 250 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, Sposób przygotowania(...)pieczenia, posiekaną czekoladę oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. 1/3 ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej tortownicy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek i zalać resztą masy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (do suchego patyczka).Wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową (gdyby
Nie tylko w kuchniwłaśnie, niedługo przedstawię przepis na zdrowy, dietetyczny dżem śliwkowy :) Wracając do sernika. W domu zalegała mi miseczka śliwek zerwnych kilka dni wcześniej, w lodówce widzę 2 kostki sera, a więc postanowione! Robię sernik! Przepis pochodzi ze strony Passionfruit . Zmniejszyłam ilość margaryny w cieście, jednak i tak wyszło jak dla nas zbyt tłuste. Polecam zmniejszyć o kolejne(...)połówek. 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik na 180*. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy i jej boki. Wylać masę serową. Ułożyć połówki śliwek. Na wierz zetrzeć pozostałą, 1/3 część ciasta. Wstawić do piekarnika i piecz 70 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku na 10 minut przy otwartych drzwiczkach. Podawać po schłodzeniu. Nie musi stać
Zdrowie na języku :PRewelacyjne ciasto ucierane z masłem i śliwkami. Bardzo smaczne, babkowe i z kruszonką. SKŁADNIKI : 200 g masła 1 szklanka cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 5 jajek kasy 'M' 1 szklanka mąki pezennej,tortowej (130 g ) 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 10 % 500 g śliwek(...)proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto przekładamy na blaszkę 25/30 cm, wyłożoną papierem, równo je rozsmarowujemy. Na wierzch wciskamy połówki śliwek. Składniki na kruszonkę zagniatamy i kruszymy ją po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 % C. Po ostudzeniu kroimy, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipopicia było zawsze zimne mleko. Dziś proponujemy placki ze śliwkami, których ja szczerze mówiąc będąc dzieckiem nie znałem. Każdy racuch zawiera pół śliwki, to takie słodkie serce placka . Moim zdaniem racuchy ze śliwką są bardziej wyrośnięte, ponieważ nie są tak obciążone sokiem z owoców. Bez wątpienia to placki dla amatorów śliwek, do których też się zaliczam. A Wy z czym(...)dodajemy jajko, olej, mąkę i sól. Następnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gładka masa. Przykrywamy i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. 3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Z ciasta formujemy niewielkie placki. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i przykrywamy połową ciasta. Smażymy wolno pod przykryciem przez ok. 5 minut. 4. Gdy racuchy się zrumienią, obracamy
Kuchnia Na WypasieJest pyszny, polecam! Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 135 g masła 70 g cukru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko M Składniki na masę serową: 600 g sera z wiaderka 150 g śmietany kremówki 3 jajka 150g cukru/ksylitolu 1 budyń waniliowy 3/4 szklanki borówki amerykańskiej śliwki Wykonanie: suche składniki umieścić w misie robota(...)budyniem, następnie wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, by zbytnio nie napowietrzyć masy przygotować owoce. Jagody umyć i odsączyć na papierowym ręczniku, śliwki pozbawić pestek część kruchego ciasta z lodówki rozwałkowąć na wielkośc foremki i wyłożyć na dno wyścielone papierem do pieczenia. Wylać na spód masę serową. Ułożyć promieniście dookoła śliwki, środek wysypać borówką amerykańską
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już wrzuciliśmy to mieszamy, tak ze 3 minuty. Dopiero wtedy wrzucamy śliwki i razem ze śliwkami mieszamy jeszcze 7 minut, tak żeby razem było 10 minut wyrabiania ciasta. Nie napisałem jeszcze, że śliwki kroimy. Każdą śliwkę na 3 części. I dopiero wrzucamy. A jak ciasto wyrobiliśmy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. A jak ciasto
Marder&Marder ManufactureCiasto jogurtowe jest bardzo prostym, tanim i bardzo szybkim przepisem, do którego można dodać praktycznie wszystkie letnie owoce (chodź można użyć owoców z puszki np. brzoskwini) i najważniejsze, że zawsze wychodzi :) Przepis poleciła mi kiedyś koleżanka Małgorzata. Składniki: 3 jajka , 1 szklanka jogurtu naturalnego , 3 szklanki mąki , 1 szklanka cukru(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy. Delikatnie mieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę. Wierzch ciasta obsypać odrobiną mąki, najlepiej za pomocą sitka. Na cieście ułożyć pokrojone śliwki (dzięki mące nie opadną na dno). Piec przez około 1 godz. w temperaturze 180 stopni. Link do oryginalnego przepisu
Konrad Gotuje