ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:128/419)

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką migdałową 93

gorąco w domu, że nawet nie chciałam myśleć o włączeniu piekarnika.  Jednak jak byłam dziś na bazarku i dostałam tak pyszne i słodkie śliwki, musiałam upiec drożdżówkę. Porcja na 12 bułeczek Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko 8 śliwek kruszonka  0,5 szklanki migdałów(...)przykryciem aby powiększyło swoją objętość dwukrotnie. Przygotowujemy kruszonkę: w naczyniu miksującym umieszczamy migdały i cukier, miksujemy. Dodajemy masło i malcami wyrabiamy kruszonkę, pozostawiając grudki. Śliwki przekrajmy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy na ósemki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i wyrabiamy placki ok 4cm x 4 cm. Na plackach umieszczamy pokrojone śliwki i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy

Niezły Młynek
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką migdałową 142

gorąco w domu, że nawet nie chciałam myśleć o włączeniu piekarnika.  Jednak jak byłam dziś na bazarku i dostałam tak pyszne i słodkie śliwki, musiałam upiec drożdżówkę. Porcja na 12 bułeczek Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko 8 śliwek kruszonka  0,5 szklanki migdałów(...)przykryciem aby powiększyło swoją objętość dwukrotnie. Przygotowujemy kruszonkę: w naczyniu miksującym umieszczamy migdały i cukier, miksujemy. Dodajemy masło i malcami wyrabiamy kruszonkę, pozostawiając grudki. Śliwki przekrajmy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy na ósemki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i wyrabiamy placki ok 4cm x 4 cm. Na plackach umieszczamy pokrojone śliwki i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy

Niezły Młynek
Muffinki z jabłkami i węgierkami 160

łyżką. Ciasto nałożyć do papilotek i wcisnąć kawałki jabłka. Wierzch posypać cynamonem wymieszanym z cukrem. Piec 20 min w temperaturze 190 stop. do zrumienienia. Bardzo szybki wypiek, miękki i wilgotny. Jesienne muffiny z węgierkami. Składniki. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku 170 g cukru 1 łyżeczka  miodu lipowego 120 ml śmietany 18% 2 jajka 30 dag śliwek węgierek(...)cukru  2 łyżki migdałów w płatkach Wykonanie. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać wymieszane ze śmietaną , jajka i miód lipowy.  Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste. Śliwki pokroić na ćwiartki i te na połowę ,dodać do ciasta i wymieszać. Nałożyć do papilotek, posypać płatkami migdałowymi i cukrem białym. Piec 20 minut w temp.190-200 stopni

Kulinarny karnet Christophera
Chleb żytni z miodem i suszoną śliwką 116

pieczenie... ;). Składniki: (na keksówkę 20x10 cm)   Zaczyn: 200 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniej wody 150 g mąki żytniej typ 720   Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 90 g suszonych śliwek bez pestek 210 g mąki żytniej 720 1 łyżeczka soli 50 g miodu 60 g ciepłej wody     Przygotowanie:   Zaczyn: Do aktywnego zakwasu wlać letnią(...)mąkę, oraz sól. Całość zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolite, dosyć klejące ciasto (wyrabianie powinno trwać ok. 5 minutek). Pod koniec dodać suszone śliwki- można je pokroić na mniejsze części.   Ciasto przełożyć (najlepiej pomóc sobie łyżką) do keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej masłem i oprószonej mąką żytnią. Wyrównać zwilżoną w wodzie łyżką (ciasto będzie klejące

Nastoletnie Wypiekanie
Kluski twarogowe ze śliwkami 130

jajko i rozdrobniony twaróg. Chwilę wyrabiamy razem, aż do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrajamy szklanką kółka. Na środku każdego krążka kładziemy połówkę śliwki i szczelnie zakrywamy ciastem. Gotowe kluski wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 min od wypłynięcia. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim bułkę tartą. Gorące kluski ze śliwkami podajemy z maślaną

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Prawie brownie ze śliwkami - wspólne pieczenie 148

notka dla mnie na przyszły raz, bo miałam lekką mąkę i moje ciasto wyszło nieco za rzadkie) * 150 g gorzkiej czekolady * 150 ml mleka * 150 g cukru * 150 g masła * 20 g kakao * 1 jajko * 2 łyżeczki proszku * ok. 20 sztuk dojrzałych śliwek węgierek (najlepiej małych) Polewa: * 150g białej czekolady   * 50g kremówki Do małego garnczka wlałam mleko, cukier, masło(...)miksowałam na szybkich obrotach tylko do wymieszania składników. Przelałam do małej keksówki (25x19), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby "uniosło" owoce. Układamy śliwki (najlepiej połówki) w cieście, tak aby były w nim zanurzone mniej więcej do połowy wysokości. Ciasto piekłam 45 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem. Uwaga: Ciasta nie wolno wyjmować z blaszki

Kuchnia Prezydentowej
Placek z śliwką 188

uznania. Mogą to być to połówki, jak i ćwiartki).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać byłką.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica), następnie wyłożyć śliwki. Przykryć drugą częścią ciasta.Do piekarnika i piec ok. 50 min. Do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Francuskie babeczki 156

Owoce suszone w soku z pomarańczy gotujemy, ciasto cukrem brązowym posypujemy, orzechy dokładamy i gotowe babeczki francuskie mamy. Składniki: 400 g ciasta francuskiego, 150 g śliwek   suszonych, 20 g orzechów laskowych, 2 łyżki owoców goji, 4 suszone daktyle, 1 duża pomarańcza. 100 g cukru brązowego   Przygotowanie: Ciasto możemy przygotować samemu lub kupić gotowe. W rondelku podgrzewamy(...)łyżeczki startej skórki z pomarańczy, owoce goji i doprowadzamy do wrzenia. Goja powinna nam zmięknąć. Dodajemy bardzo drobno pokrojone daktyle i śliwki. Wszystkie składniki podgrzewamy ciągle mieszając aż sok z pomarańczy całkowicie nam się zredukuje.  Ciasto francuskie wałkujemy na cienki prostokąt (jeśli jest to ciasto gotowe wystarczy je tylko rozwinąć). Połowę ciasta posypujemy cukrem i przykrywamy ją druga częścią

Moniki Smakołyki
Tarta serowa z nutellą śliwkową. 92

Sliwki wciąż królują na targach i w warzywniakach, dlatego dziś zapraszam Was na pyszną tarte, nadzianą serem i tzw. domową nutellą - właśnie ze śliwek. Składniki na ciasto; 1.5 szkl maki pszennej 1/4 szkl. cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia  Skworcu 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli  Skworcu Wszystkie składniki dokładnie(...)przełożyć do miski, zblendować  blenderem na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki. Zmiksować mikserem. Ciasto wyjąć z pieca. zdjąć obciążniki. Wylać na nie masę serową. Wstawić do pieca, piec około 30 - 35 min. w temp. 180C. Nutella śliwkowa ; 60 dag śliwek ok. 4 łyżki cukru trzcinowego  Skworcu 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej  (10 dag) 2 łyżki

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto z cukinii 375

Ciasto z cukinii to miękki, wilgotny chlebek, który mnie, amatorce dość ciężkich ciast ucieranych, bardzo zasmakował. Ciasto urozmaiciłam o dodatek owoców sezonowych - śliwek i jabłek. Cukinia starta na drobnej tarce nie jest wyczuwalna w smaku ciasta, nadaje mu jednak dużej wilgotności, a dodatek pokrojonych drobno owoców świetnie komponuje się ze smakiem i aromatem cynamonu. Aby owoce, a zwłaszcza śliwki(...)dwóch małych foremkach o wymiarach 15x10x7cm, ale można przygotować je w jednej większej keksówce. Ciasto z cukinii Składniki: 225g mąki pszennej + 1-2 łyżki do oprószenia owoców 2 jajka 120g cukru 1/4 szklanki oleju 250g obranej cukinii bez pestek 150g jabłek (1 średnie) 150g śliwek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżki cynamonu Wykonanie: - cukinię zetrzeć

Smakołyki Bereniki
Zgniły pień 117

intrygujący wygląd...oto ciasto, z jakim się nigdy wcześniej nie spotkałam i myślę, że dla większości z Was to też będzie nowość. Zgniły pień ( występuje też pod nazwą Zgniły kikut...), to ciasto składające się z pokrojonych na kawałki kruchych roladek ( nie jest to typowe kruche ciasto, ponieważ nie zawiera masła ) z nadzieniem z suszonych owoców - moreli, śliwek i rodzynek. Kawałki(...)/blat i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto może się kleić, więc podczas zagniatania podsypywać lekko mąką, ale dodać jej nie więcej niż 2-3 łyżki. Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała ciasta i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę ( u mnie ciasto chłodziło się trochę dłużej ). Nadzienie: Morele, śliwki oraz rodzynki umieścić

Opowieści z piekarnika
SERNIK ZE ŚLIWKAMI 101

Dawno nie było u mnie pysznego sernika 😍 . Ten jest wyjątkowy, lekko kwaskowy bo ze śliwkami. Uważajcie, na jednym kawałku może się nie skończyć 😂😍 Ciasto kruche: 25 dag mąki 15 dag cukru  20 dag masła 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 1kg zmielonego sera  1 budyń waniliowy(...)pianę z białek. Dodatkowo: 1 1/2 kg śliwek  10 dag cukru  bułka tarta  Z oczyszczonych śliwek usunąć pestki,rozłożyć na blasze i posypać cukrem. Piec w piekarniku ,co pewnie czas mieszając. Piec ok 20-30 min w 200 st.C. Gotowe śliwki przełożyć na druszlak i odcedzić.  Przygotowanie:  Ciasto kruche ułożyć na spodzie blaszki i posypać

Niespełnione zdolności kulinarne
Czekośliwka z makiem i kremem 117

czerwonego wina (użyłam półsłodkiego), 300 g cukru, 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 60 g kakao, 50 g gorzkiej czekolady, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 - 15 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców), puszka gotowej masy makowej (850 g), opakowanie herbatników (można pominąć), Na krem: 250 ml śmietanki 30%, 250 g serka mascarpone, 1/3 szklanki cukru pudru, Sposób przygotowania(...)pieczenia, posiekaną czekoladę oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą. 1/3 ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej tortownicy. Na ciasto wyłożyć połówki śliwek i zalać resztą masy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut (do suchego patyczka).Wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę makową (gdyby

Nie tylko w kuchni
Sernik ze śliwkami na kruchym cieście :) 165

właśnie, niedługo przedstawię przepis na zdrowy, dietetyczny dżem śliwkowy :) Wracając do sernika. W domu zalegała mi miseczka śliwek zerwnych kilka dni wcześniej, w lodówce widzę 2 kostki sera, a więc postanowione! Robię sernik! Przepis pochodzi ze strony Passionfruit . Zmniejszyłam ilość margaryny w cieście, jednak i tak wyszło jak dla nas zbyt tłuste. Polecam zmniejszyć o kolejne(...)połówek. 4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik na 180*. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno formy i jej boki. Wylać masę serową. Ułożyć połówki śliwek. Na wierz zetrzeć pozostałą, 1/3 część ciasta. Wstawić do piekarnika i piecz 70 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku na 10 minut przy otwartych drzwiczkach. Podawać po schłodzeniu. Nie musi stać

Zdrowie na języku :P