ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:123/419)

Domowe knedle ze śliwką (bez mleka) 238

szklanki mąki pszennej 1 jajko ok. 12 niedużych śliwek Dodatkowo: cukier, miód lub syrop klonowy cynamon jogurt kokosowy (naturalny) Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko i mieszamy. Następnie do masy wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Na stolnicy wysypanej mąką formujemy z ciasta dwa duże wałki. Każdy dzielimy na 6 kawałków(...)okrągły placek wielkości dłoni. Na środku układamy umytą i pozbawioną pestki śliwkę. Jeśli owoce są bardzo kwaśne możemy do środka śliwki wlać trochę syropu klonowego lub innego słodzidła. Śliwkę zawijamy w ciasto i szczelnie zaklejamy, następnie turlamy ją w dłoniach, by nadać jej kolisty kształt. W dużym garnku zagotowujemy ok. 2 litry wody. Do gotującej się wody wrzucamy po kilka

Dieta bez mleka
Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście 102

upieczeniu możecie według uznania posypać ciasto cukrem pudrem, a może będziecie mieć ochotę na słodszy wariant i je polukrujecie? Przyznam szczerze, że jesień to dla mnie czas ciast z jabłkami, śliwkami i dynią. I co tydzień mam poważny dylemat, jakie ciasto brać właśnie na warsztat. Bywa, że ciasto wychodzi tak dobre, że za tydzień robię je ponownie i dodatkowo drugie

Mieszam w Garnku
Ciasto drożdżowe 99

dzisiejszym wpisie przedstawię Wam przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami. Oczywiście śliwki możemy zastąpić również innymi owocami, jak truskawki czy rabarbar. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste i pyszne, a sam przepis nie jest skomplikowany, dlatego też praktycznie każdy może przygotować wyśmienity placek drożdżowy. Dopełnieniem całości jest przepyszna kruszonka, którą przygotujemy w ciągu minuty. Z... Tryb czytania Artykuł Ciasto drożdżowe pochodzi

PysiaGotuje.pl
Ciasto z truskawkami 139

Dzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :) Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje

Ciastkozercy
Ciasto z truskawkami 157

Dzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje się do tego mąka owsiana lub migdałowa (zmielone płatki owsiane, zmielone migdały

Ciastkozercy
Francuskie ciastka z śliwką 194

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasteczka z ciasta francuskiego z śliwką są ekspresowe i bardzo proste do wykonania. Wystarczą 2 składniki z których można wyczarować pyszny deser. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, polecam. Post Francuskie ciastka z śliwką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Rogaliki w 10 minut! Croissanty ze śliwkami i czekoladą. 157

piekarnika, nigdy do zimnego! Pieczemy w wysokich temperaturach około 190 stopni dość szybko 12- 20 minut, w zależności od wielkości croissantów. PRZEPIS NA CROISSANTY SKŁADNIKI: - 2 arkusze ciasta francuskiego - 2-3 śliwki renklody fioletowe - 2-3 łyżki kremu czekoladowego Arkusz ciasta szybkim ruchem noża kroimy na spore trójkąty, na podstawie trójkąta układamy kilka plastrów śliwek, łyżkę kremu czekoladowego, rolujemy

SMYKWKUCHNI
Ciasto ucierane z borówkami i śliwkami 130

świeżutkie borówki prostu z ogrodu. Jak je wykorzystać ?  Polecam bardzo proste ciasto ucierane z borówkami i śliwkami.   składniki na dużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru(...)masę. Piekarnik nastawiamy na 175 C (termoobieg). Blachę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto (będzie dość rzadkie i bardzo klejące). Wygładzamy powierzchnię , układamy równomiernie borówki oraz śliwki pokrojone na małe segmenty (skórką do ciasta). Pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Opcjonalnie można posypać kruszonką lub cukrem pudrem

noteskulinarnyfiga
CIASTO DROŻDŻOWE NA JOGURCIE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 230

jajka - 2 szczypty soli - 100g masła - 150g gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo: - ok.500g owoców (rabarbar+truskawki lub śliwki, albo dowolne inne owoce), może być również dobra konfitura owocowa - 2-3 łyżki cukru trzcinowego do posypania owoców - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do posypania ciasta kruszonka: - 80g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 160g mąki orkiszowej typ750 - 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu(...)gęstą konsystencję, dlatego ja zakładam rękawice jednorazowe, smaruję je delikatnie olejem i rozprowadzam ciasto na blaszce dłońmi, tak jest najwygodniej. Staram się rozprowadzić je w miarę równo. Na ciasto wykładam owoce (śliwki, konfiturę lub rabarbar i truskawki), całość posypuję zimną kruszonką, cukrem trzcinowym (gdy daję świeże owoce) i odstawiam w ciepłe miejsce na ok.20-30 minut, aż ciasto lekko wyrośnie. Następnie

Smaczne Zdrowe
Pampuchy / knedle drożdżowe ze śliwkami 161

ciasto dodawać mąki lub mleka by uzyskać idealną konsystencję. Wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Umyte śliwki wydrylować z pestek. Następnie z  wyrośniętego ciasta robić kuleczki w które zawinięta jest śliwka. Nie robić jakoś bardzo grubych klusek ponieważ i tak urosną. Kluski kłaść na tacy obsypanej mąką można odłożyć je jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. Gotować

Pychotkaaa
Galette ze śliwkami i płatkami migdałowymi 121

ciasto, w formie rustykalnej tarty pieczonej bez formy. Bardzo proste w wykonaniu. Pochodzi z Francji i pieczone jest z różnego rodzaju ciasta w zależności od regionu, na uroczystość Objawienia Pańskiego czyli Święto Trzech króli. Zwyczaj konsumpcji specjalnie na tę okazję przygotowanego ciasta sięga XIV wieku.Tradycyjnie w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu i osoba, która odkrywała w swoim kawałku ciasta(...)masła, schłodzonego 80 ml maślanki szczypta soli 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 550 g śliwek , pokrojonych na połówki lub plasterki 2 łyżki płatków migdałowych + zmielone migdały 2 łyżki 3 łyżki cukru, do posypania 1 łyżeczka cynamonu Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę i włożyć na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na kształt koła o grubości około

gotuj ze mną
Sernik ze śliwkami 146

okazję wystąpić w Jej programie "Ewa gotuje":) Przepis na sernik odziedziczyłam po babci, jednak udoskonaliłam go dodając nasze ulubione śliwki węgierki. Spód jest dość nietypowy, ponieważ nie zawiera jajek. A sernik po prostu rozpływa się w ustach...  Ciasto: 150 g mąki pszennej, 80 g margaryny, 50 g cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%. Mąkę przesiać, dodać cukier puder(...)zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do twarogu, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie. Polewa: 100g białej czekolady, 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Śmietankę zagotować

Z miłości do słodkości
Bułeczki ze śliwkami 334

Bułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej, by znów były mięciutkie jak pierwszego dnia. Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru 20g drożdży(...)ciasto powinno odchodzić od miski (może być lekko klejące) - miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości (około 1 godz.) - śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 części, w miarę potrzeby podsypać mąką - każdą część rozciągnąć w dłoniach, na środku ułożyć kilka kawałków śliwek - skleić boki, formując

Smakołyki Bereniki
Ciasto z budyniem i śliwkami 118

pieczenia • szczypta soli • 600 g śliwek • cynamon • cukier brązowy • 1 litr mleka • 3 budynie śmietankowe • 5 łyżek cukru PRZYGOTOWANIE : Do miski przesiać mąkę z budyniem czekoladowym, proszkiem do pieczenia i solą. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru, stopniowo dodawać żółtka i miksować, do masy partiami dodawać mąkę z budyniem, cały czas miksując, gotowe ciasto podzielić na dwie części(...)piekarnika do 180 stopni i piec przez 15 minut, odstawić do przestudzenia. Na spód wyłożyć budyń śmietankowy, ułożyć wydrylowane śliwki, posypać delikatnie cynamonem i brązowym cukrem, na śliwki zetrzeć mniejszą część ciasta, piec 45-50 minut w 180 stopniach, kroić jak lekko przestygnie, można posypać cukrem pudrem

KUCHNIA POLSKA
Ciastka francuskie ze śliwkami i orzechami z nutką kardamonu. 186

dodatkiem do zupy krem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki i ciacho zjedzone, wtedy wyciągamy takie gotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka lub rogaliki, pomysłów jest wiele. Ja zrobiłam takie najprostsze ciastka. Pokroiłam śliwki, posypałam cukrem brązowym wymieszanym z mielonym kardamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe. Chwilę trzeba odczekać(...)zapraszam do skorzystania z przepisu!   CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI Z NUTKĄ KARDAMONU.           Składniki na 18 ciastek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego około 220 g śliwek 5 łyżek cukru brązowego 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżki pokrojonych orzechów nerkowca           Sposób przyrządzania:             Śliwki

Zakątek rozkoszy kulinarnych