ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:131/419)

Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami 90

jajka • mrożone śliwki – 1 opakowanie • sól do smaku Nadzienie dla śliwek • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1/2 szklanki migdałów • 1/2 szklanki rodzynek Sos • 1/2 litra kompotu z suszu Hortex • 1 limonka • laska cynamonu Wykonanie: • Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić. • Zagnieść ciasto na knedle z mąką, jajkami i szczyptą soli. • Kompot z suszu(...)Migdały zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. • Uprażyć na suchej patelni orzechy i migdały, zmiksować je z rodzynkami. • Nadzienie wkładać między 2 połówki śliwek, następnie oblepić ciastem formując knedle. • Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię. • Knedle podawać z sosem i posypane kruszonką bakaliową.{jcomments

To co kocham
Bułeczki drożdżowe ze śliwką i kruszonką. 174

Sobotnie popołudnie,.... za oknem solidny mróz ... a w mojej kuchni pachnie latem :) A to za sprawą śliwek... do tego aromatyczne drożdżowe ciasto i chrupiąca kruszonka. Warto się skusić na dodatkową porcję kalorii. Składniki : Ciasto : 700 g mąki pół szklanki cukru 4dkg drożdży szklanka mleka 2 jajka pół stopionej margaryny Kruszonka : 1/4 kostki miękkiej margaryny 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki(...)powstały grudki. Odrywać kawałki ciasta , formować z nich okręgi o mniej więcej 8-10 cm średnicy. Na każdym ułożyć kilka połówek śliwek , posypać obficie kruszonką. Piec ok 20 min   w 180'C Z tej porcji ciasta wyszło mi 20 babeczek. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Placek czarno-biały ze śliwkami 147

Pierwszy wolny weekend tego roku zaowocował spacerem fotograficznym i ciastem :-) Placek, który Wam dziś przedstawiam jest słodki i puszysty, a owoce dodają mu charakteru. Polecam serdecznie - robi się szybko,a owoce można użyć praktycznie każde dostępne. Ja użyłam śliwek ze słoika, ale równie dobrze mogą być świeże. Zapraszam :-) Placek czarno-biały ze śliwkami PLACEK CZARNO-BIAŁY ZE ŚLIWKAMI(...)pomocy łyżki. Ciasto dzielimy na dwie połowy - do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Blachę (24x24) wykładamy papierem. Najpierw wylewamy masę kakaową i równo rozprowadzamy. Następnie wykładamy śliwki i pozostałą część ciasta (białą) - wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopnie przez około 50 minut. Studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i uprażonymi migdałami. Placek czarno-biały ze śliwkami   SMACZNEGO

peggiwkuchni
Szybkie ciasto do kawy 93

Szybkie ciasto do kawy  przepis na szklanki na ekspresowe ciasto na oleju. Szybkie ciasto do kawy jest tak proste, że potrafi je upiec nawet dziecko. To najlepszy przepis na szybkie ciasto z niczego, czyli z tych składników, które masz w domu. A nawet jeśli nie masz to kupisz w najbliższym spożywczaku. Przepis na ekspresowe ciasto do kawy lub herbaty(...)wierzchu ułóż sezonowe owoce.  Żeby zrobić najlepsze ciasto do niedzielnej kawki wystarczy tylko zmiksować składniki w odpowiedniej kolejności. Innym ciastem które zawsze się udaje jest kubeczkowe ciasto jogurtowe .  Ekstra szybkie ciasto z niczego czyli z tych składników, które zazwyczaj masz w domu.   Składniki na ekspresowe ciasto do kawy  moja szklanka ma 250 ml pojemności, proporcje

Cztery Fajery
Czekoladowy piernik najeżony bakaliami 176

Cześć! Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta. Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii

Pora coś zjeść
Śliwki pod kokosowo-migdałową kruszonką (Crumble di prugne con mandorle e cocco) 135

razem w ciut bogatszej wersji. Kruszonkę wzbogaciłam dodatkiem m ą ki migdałowej, wiórków  kokosowych i ziarnami wanilii. To przepyszne połączenie kruchego ciasta ukrywa ciep ł e śliwki  z ich przepysznym sokiem. Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, polecam serdecznie. Smacznego! **** Ed ecco a Voi uno dei dolci di più facile realizzazione(...)pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Rozcieramy masło z mąką aż powstanie kruszonka. Na dno foremki wykładamy pokrojone śliwki a na górę wysypujemy kruszonkę.  Crumble posypujemy 1 łyżką cukru trzcinowego. Ciasto pieczemy ok. 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  **** PREPARAZIONE Tagliamo le prugne in quarti e le mettiamo

La grande e la piccola cuoca
Knedle ze śliwkami – sprawdzony przepis 233

nacinamy wzdłuż i usuwamy pestki, następnie każdą ze śliwek przecinamy na połowę. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy rozmącone wcześniej jajko, stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiając jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki(...)wielkości piłeczek pingpongowych. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na podsypanym mąką blacie, na środku ustawiamy po połówce śliwki do środka której dodajemy szczyptę cukru, następnie zlepiamy boki ciasta formując kulki. Uformowane knedle ze śliwkami wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy przez pięć minut od momentu, aż knedle samoczynnie wypłyną na powierzchnię gotującej się wody. Na suchej patelni zrumieniamy bułkę

Księga-Smaku
Racuchy kefirowe ze śliwką 112

wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki i przykryć ponownie łyżką ciasta. Smażyć bardzo powoli do zrumienienia, możemy podawać na zimno lub na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Racuchy kefirowe ze śliwką 136

wymieszać z solą i sodą oczyszczoną, wbić jajko, wlać kefir i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść po łyżce ciasta a na nim po 1-2 śliwki i przykryć ponownie łyżką ciasta. Smażyć bardzo powoli do zrumienienia, możemy podawać na zimno lub na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Błyskawiczne ciasto z owocami na weekendowy deser - ze śliwkami, a bez masła ;) 113

cóż do następnego lata schudnę ... na pewno (!!!) A tymczasem wczoraj bezstresowo poddałam się swoim zachciankom i ze spaceru z Maksiem wróciłam z planem zrobienia ciasta. W niedzielę przywieźliśmy od Mamy śliwki. Syncio w ostatnich dniach nie może ich jeść z wiadomych względów, więc, żeby się zbytnio nie uleżały trzeba było je zagospodarować. Inspiracji poszukałam w internecie - chodziło mi o przepis(...)miksujemy całość na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę (ja dodatkowo posypałam bułką tartą), układamy owoce (ilość dowolna).  Ja użyłam za mało śliwek. Jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto bałam się, że zrobi się zbyt wodniste od nadmiaru owoców. Niepotrzebnie. Ciasto pięknie wyrasta, więc owoców można wrzucić dość sporo. Ciasto pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym

Kuchnia po mojemu
Śliwki w słoiku do ciasta wg Aleex 131

listopada to idealny czas na przetwory ze śliwek. Zazwyczaj przygotowujemy je wcześniej, ale teraz też możemy po nie sięgnąć i zamknąć je w słoikach, aby zimą wykorzystać do ciast i deserów. Śliwki o tej porze roku są baaardzo dojrzałe. Wybieramy te z pomarszczoną skórką koło ogonka I białawym nalotem. Oczywiście najlepsze są węgierki – ze względu na smak oraz idealne odchodzenie

W mojej kuchni
Zupa krem z pieczonej marchwi z imbirem czyli Zupowy Wtorek odc.67 203

sprzyjał kuchennym działaniom i spacerowi, z którego wróciliśmy ledwo żywi :) Po wczołganiu się na górę posililiśmy się zupą krem z pieczonej marchwi z imbirem a na deser było ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem oraz kawa... Jutro kolejny dzień pełen niespodzianek dla mnie dla Was jutro na blogu będzie przepis na wyjątkowe ciasto... Przepis na ten smakowity krem znalazłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta Tatin ze śliwkami węgierkami 161

książki. Do tego przepisu idealne będą jeszcze lekko twarde, ale już dojrzałe węgierki – zbyt miękkie i bardzo dojrzałe śliwki mogą się porozpadać. Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na połowy i wyjmujemy pestkę. Wszystkie robaczywe owoce odrzucamy.   Ciasto można upiec w formie na tartę lub w dużej patelni o grubym dnie, z odpinaną rączką – tortownica z odpinaną obręczą raczej się(...)smakuje z kulką waniliowych lodów lub kleksem prawdziwej, gęstej, kwaśniej śmietany. SKŁADNIKI CIASTO KRUCHE do formy o średnicy 24cm 180g mąki pszennej T450, tortowa 80g masła o zawartości 82% tłuszczu 40-50g drobnego cukru 2 żółtka ½ łyżeczki soli ok. 3 łyżek zimnej wody NADZIENIE 400g śliwek węgierek, już dojrzałych, ale twardych i jędrnych (waga bez pestek) 50g masła

Karo in the Kitchen
Brownie z suszonymi śliwkami i kremem arachidowym 139

wodnej, a następnie studzicie. Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Śliwki kroicie na cienkie plasterki, część dodajecie do ciasta, część zostawiacie do ozdoby i znowu mieszacie, ale już łyżką. Przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczecie ok. 20 minut(...)dwie łyżki rozdrobnionych możecie zostawić do dekoracji. Śmietanę ubijacie mikserem, dodajecie cukier puder, serek mascarpone, cały czas miksując. Dodajecie zmielone orzechy. Mieszacie i wykładacie na ostudzone ciasto. Posypujecie odłożonymi orzechami, pokrojonymi śliwkami i jecie, patrząc na swoją piękną kuchnię

GRUBY WAŁEK
Ciasto pijak ze śliwkami 215

puch mikserem. Następnie, cały czas ucierając, dodawać do niego partiami budyń.Całość utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Przełożyć ciasto. Na ciemny biszkopt wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni.  Następnie wyłożyć krem bez dodatku śliwek. Przykryć biszkoptem makowo - kokosowym.  Na ten biszkopt wyłożyć krem(...)śliwką i równo rozsmarować. Biszkopty maczać w wódce i układać w równych rzędach na kremie ze śliwką.  Przygotować polewę. Składniki na polewę przełożyć do małego rondelka - rozpuścić cały czas mieszając, jednak nie doprowadzać do wrzenia.  Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania