Słodki ananas, kokos i cukinia. Bardzo lubię piec ciasto z cukinią . Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą , a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie
codojedzeniacynamon. Ciasto o innej strukturze niż wypieki, z wykorzystaniem masła ucieranego z cukrem, lub te z dodatkiem oleju. Miękkie, wysokie, delikatne, aromatyczne, o ciekawym posmaku. Świeżość zachowuje przez kilka dni. Konfitura wykładana na powierzchni, w czasie pieczenia wtapia się w ciasto i zatrzymuje się przy jego spodzie. Można użyć oczywiście dowolnego smaku konfitury, ja wybrałam śliwkową, z jasnych śliwek, której(...)pieczemy przez około 50 minut. W oryginalnym przepisie ciasto zostało posypane słupkami migdałowymi, ja tego nie uczyniłam. Przed wyciągnięciem z piekarnika, sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Wyciągamy, studzimy przynajmniej pół godziny przed wkrojeniem się. Myślę, że ciasto to stanowić może dobrą bazę do wykorzystania owoców sezonowych, takich jak porzeczki, wiśnie, śliwki. Przetestuję niebawem. Tak czy inaczej - przepis na nieskomplikowane, naprawdę
Kronika PiekarnikaSpód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą posypki migdałowej oraz delikatnym spodem. Jak dla mnie idealne jesienne ciasto do kawki lub herbatki. Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki(...)szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki oraz zimną wodę i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem
Kuchnia MagdaLenySpód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne. Całość nie jest przesłodzona, a kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą posypki migdałowej oraz delikatnym spodem. Jak dla mnie idealne jesienne ciasto do kawki lub herbatki. Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki(...)szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki oraz zimną wodę i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem
Kuchnia MagdaLeny/syrop klonowy łyżeczka cynamonu Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Mąkę, serek, cynamon i siemię lniane mieszamy tak, aby powstała gładka i nielepiąca się masa. Z ciasta formujemy kuleczki. Śliwki kroimy na połówki i nadziewamy nimi knedle. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. Wyławiamy je i kładziemy na talerzu. Jogurt mieszamy z miodem/syropem
Kuchenny Skrawek NiebaPyszne, mięciutkie knedle nadziane śliwkami węgierkami. Wspaniały pomysł na słodki obiad:) Z podanych składników przygotujecie około 20-22 knedli - w zależności jak duże śliwki wybierzecie i jak cienkie ciasto lubicie. Przepis pochodzi z listopadowego wydania magazynu KUCHNIA. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-22 knedle: 20-22 śliwki tej samej wielkości 1 kg ziemniaków 300 g mąki pszennej(...)wodzie do miękkości. Ugniatamy na gładkie puree i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Ostudzone ziemniaki zagniatamy z mąką i jajkiem na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 20-22 równe części (w zależności jak duże mamy śliwki). Każdy kawałek zgniatamy na cienki placek, na środku kładziemy śliwkę, zaklejamy krawędzie i formujemy kulki. Każdą kulkę obtaczamy w odrobinie mąki, nadmiar strzepujemy. Układamy
My Culinary Artrazem mam dla Was przepis na bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe do którego dodałam śliwki oraz słodką kruszonkę. Jeśli użyjesz takiej samej formy jak ja, Twoje ciasto wyrośnie idealnie ponad obręcz tortownicy i stworzy rozkoszny grzybek z kruszonki oraz śliwek. Z powodzeniem możesz też użyć dużej formy na babkę np. na Wielkanoc ;-) Czas przygotowywania: 30-40 minut Czas wyrastania
AniaGotuje.plsię ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek, bez miksera, pyszny, puszysty, delikatny, kakaowy. Piernik wykończony polewą czekoladową i udekorowany bakaliami to zwieńczenie słodkiego, świątecznego stołu. Pachnie smakiem świąt, ciasto domowe prowokuje do wspomnień, rodzinnego domu. Jest magicznie, ciepło i rodzinnie:) Piernik z suszonymi śliwkami od HELIO – niezwykle aromatyczny, świąteczny i pyszny wypiek! SKŁADNIKI(...)razem mokre składniki. W innej łączę suche składniki, które dodaję do mokrych. Wszystko razem mieszam rózgą kuchenną, krótko do połączenia. Dodaje drobno posiekane suszone śliwki. Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piernik bez jajek piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto
Zasmakuj Kuchnipieczenia ok. 15 śliwek Przygotowanie: Mleko, cukier i masło ugrzać ( nie gotować) w garnuszku do rozpuszczenia cukru i masła- wystudzić Jajka roztrzepać w garnuszku, dodać do przestudzonej masy- utrzeć Dosypać do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- utrzeć razem Wlać do wysmarowanej foremki, na wierzchu ułożyć wypestkowane i pokrojone na połówki śliwki (skórką do ciasta, posypane delikatnie mąką
Proste Potrawywrażenie, że śliwki w tym roku są smaczniejsze niż na przełomie ostatnich lat. A może po prostu miałem na nie tak wielką ochotę. I oto jest. Pyszna tarta ze śliwkami w cynamonie na kruchym maślanym spodzie. Ciasto idealne na każdą okazję. *Zajrzyj na mój profil na INSTAGRAMIE Proporcje składników na formę do tart o średnicy 25 cm SKŁADNIKI na kruche(...)piekłem na drugiej półce od dołu). W między czasie przygotowujemy śliwki. Śliwki myjemy, osuszamy, rozcinamy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek nacinamy wzdłuż, ale nie do samego końca i przekładamy do miski. Do śliwek dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i cynamon. Całość mieszamy. Na podpieczonym spodzie układamy śliwki, zaczynając od rantu, kończąc na środku. Tartę pieczemy w temp
kulinarnyJaSkładniki : 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 20 dkg masła ( lub oleju ) 80 dkg śliwek ( najlepsze będą dojrzałe węgierki ) Sposób wykonania : Ś liwki opłucz, pokrój na połówki, usuń pestki, ułóż na sicie, aby się osuszyły. Masło roztop na małym ogniu w małym rondelku uważaj, aby się(...)blaszkę z czterema bokami wysmaruj tłuszczem ( np. niezbyt rozgrzanym smalcem ), wysyp kaszką manną. Wylej gotowe ciasto do formy, wyrównaj, na wierzch poukładaj osączone śliwki w niewielkich odstępach. Śliwki lekko powbijaj palcami w ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C ) przez około 45- 50 minut. Czy ciasto jest już upieczone możesz sprawdzić wbijając w nie cienki patyczek lub zapałkę. Jeśli
Przepisy i porady kulinarneOkrągłą formę o średnicy 28 cm natłuściłam i przelałam masę Piekłam przez około 50 min. w prodiżu. Ciasto jest rzeczywiście dość piaskowe, następnym razem dodam więcej śliwek które wcisnę głęboko w ciasto. Wtedy będzie bardziej wilgotne. Jest dość szybkie i proste do zrobienia, dlatego polecam tym osobom które nie mają zbyt dużych talentów w pieczeniu ciast
Proste Potrawypowideł jabłkowych 6 g soli 50 g razowej żytniej 50 g pszennej chlebowej 200 g żytniej typ 720, wyrabiamy jednolite ciasto, na końcu dodajemy 50 g śliwki suszonej pociętej na kawałki i wmieszać w ciasto. Zostawiamy na 45 minut w misce w cieple, potem do foremki 25 cm keksówki i czekamy aż wyrośnie prawie(...)brzegów co trwa ok 2 godziny. Troszkę ciasta zostawiamy w misce, rozrabiamy wodą na papkę i przed pieczeniem chleba smarujemy tym wierzch. Pieczemy 10 minut na maksa i potem 50 minut na 180-190°C. Chleb żytni à la borodiński z kolendrą Robimy zaczyn identyczny jak do chleba ze śliwką i zostawiamy na 18 godzin w cieple
Przepisy na domowy ser i chlebmiękka palma, cukier ubić mikserem na kogel-mogel wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem ubić na dość gęste ciasto do foremek silikonowych 4x7cm nałożyć czubatą łyżkę ciasta - łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki następnie do foremek nałożyć na wierzch resztę ciasta piec w 200C około 30 minut ostudzone babeczki posypać pudrem cukrem.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię