masła 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: śliwki węgierki 3-4 łyżki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić. Ciasto podzielić(...)części wielkości 1/3 i 2/3. Większą część wyłożyć na blaszkę, posypać mielonymi orzechami. Na orzechy wyłożyć wypestkowane śliwki skórkami do dołu. Cukier wymieszać z cynamonem, posypać śliwki. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta. 2. Piec w 180 st.C do zrumienienia (w oryginale przez 55-60 minut, a u mnie 45 minut - czyli kwestia piekarnika). Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia domowa Anitemperaturze 180 °C. Razem ze mną kruche ciasta z dodatkiem owoców piekły: Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowym Agnieszka - Tartaletki truskawkowe Dorota - Galette ze śliwkami,czerwoną porzeczką Iwona - Kruche ciasto z jagodami Lidia - Kruche ciasto z malinami i borówkami Bożena- Tarta z budyniem i owocami
Moje domowe kucharzeniemargaryny 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli nadzienie 1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 mleka) 3/4 l mleka 3 łyżki cukru śliwki węgierki ok 12 szt 3 figi Ze składników zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto(...)piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę. Piec jeszcze 30 minut
Monia miesza i gotujeotrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek i deserów. Śliwki MAKAR są doskonale uwędzone, mają idealny smak. Są pozbawione pestek, przez co są wygodne do użycia. Produkt spełnił moje oczekiwania w 100%. Będę po niego często sięgać
Tradycyjna kuchnia KasiWiększość była przerabiana na przetwory, dżemy, kompoty, knedle, ale pewna część zawsze zostawała. I tutaj zaczynała się magia… Babcia robi najlepszy placek ze śliwkami i kruszonką na świecie. Pachnący drożdżami, pełen cukru, glutenu – ciasto, jak babcie tylko potrafią zrobić Nawet nie podejmuję się powtórzyć tego przepisu, zdecyduję się na swoją zdrową i bezglutenową wersję , która naprawdę jest mega(...)stopni. Orzechy i pestki dyni siekamy. W misce mieszamy posiekane orzechy i pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeWiększość była przerabiana na przetwory, dżemy, kompoty, knedle, ale pewna część zawsze zostawała. I tutaj zaczynała się magia… Babcia robi najlepszy placek ze śliwkami i kruszonką na świecie. Pachnący drożdżami, pełen cukru, glutenu – ciasto, jak babcie tylko potrafią zrobić Nawet nie podejmuję się powtórzyć tego przepisu, zdecyduję się na swoją zdrową i bezglutenową wersję , która naprawdę jest mega(...)stopni. Orzechy i pestki dyni siekamy. W misce mieszamy posiekane orzechy i pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci). Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek. Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową. Smacznego! Artykuł Placek ze śliwkami i kruszonką (bez glutenu, drożdży) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifepieczenia śliwkowych smakołyków :) Ale to jeszcze nie koniec :) Za niedługo będę miała dla Was małą niespodziankę , więc śledźcie bloga uważnie ;) Przepis na ciasto pochodzi czasposisma "Smacznego!", nr 9/2005. Blaszka o wymiarach 26/41 cm Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 jajko 7-8 łyżek mleka 7-8 łyżek oleju 20-25 dag chudego twarogu (kostka) 40 dag cukru(...)waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Całość wyrobić na gładkie ciasto. Blaszkę dobrze natłuścić. Wyłożyć do niej ciasto i równomiernie je rozwałkować. Posypać tartą bułką i wyłożyć na nie śliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać pozostały cukier. Na końcu dodać
My simple kitchentartę: 25 dag mąki pół kostki masła 1/3 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego jajo płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę do tarty, układamy na cieście pokrojone na ćwiartki śliwki, tak aby pokryły całą powierzchnię. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni C. Składniki na mus czekoladowy: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej
SMYKWKUCHNIproszkiem i zmiksować na gęste ciasto forma silikonowa 24 cm średnica z kominkiem - do formy przełożyć 3/4 ciasta i dodać na wierzch masę toffi, kostki czekolady, połówki śliwek na wierzch dać resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut - ciasto zostawić w formie do wystudzenia, aby nadzienie stężało ciasto zimne posypać pudrem cukrem, babka jest przepyszna i polecam
W Mojej Kuchni LubięPlacek po węgiersku w niektórych regionach zwany również plackiem po zbójnicku, lub plackiem zbójnickim to tak naprawdę placek ziemniaczany podany z gęstym gulaszem i gęstą kwaśną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bene il tutto. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy, nadkrawamy na p ó ł i usuwamy pestki. W środek każdej śliwki wsypujemy szczyptę cynamonu i 1/2 łyżeczki cukru. Ciasto dzielimy na 7 części; przypada ok. 80 gram ciasta na jednego knedla. Opr ó szonymi m ą k ą dłońmi delikatnie rozpłaszczamy(...)każd ą część ciasta formuj ąc cienkie placuszki. Na środek kładziemy śliwkę, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kul ę . **** Lavate bene le prugne, asciugatele, quindi tagliatele a metà senza separare completamente. Dividete l'impasto in 7 pezzi da circa 80 grammi ciascuno e formate delle palline che poi andrete ad appiattire. Collocate al centro
La grande e la piccola cuocaprzepuszczamy przez praskę, odstawiamy do wystygnięcia. 2. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, 2 jajka, 2 szczypty soli i wyrabiamy ciasto. 3. Blat podsypujemy mąką i formujemy podłużny wałek i dzielimy na 20 równych części. 4. Jeśli mamy duże śliwki to myjemy je i dzielimy na pół pozbywając się pestki Jeśli mamy małe śliwki to myjemy je lekko nacinamy(...)każdej części formujemy okrągły placuszek, kładziemy połówkę śliwki, lub całą w zależności jakiej wielkości jest nasza śliwka, posypujemy lekko cukrem i cynamonem, zawijamy tak aby cała śliwka była schowana w cieście. Formujemy okrągłe knedle. 6. Nastawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą. Do gotującej się wody wkładamy knedle, kiedy knedle wypłyną gotujemy jeszcze przez około 4 - 5 minut
Mój pomysł nasmaku i jak pachnie... Upiekłam je już dawno ale niestety zabrakło czasu by podzielić się z Wami efektem. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach ale upiekłam ciasto po swojemu :) Placek serowy z jabłkami i śliwkami 150 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% 75 g masła, roztopionego 80 g drobnego cukru do wypieków(...)Formę o wymiarach 28 x 36 cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wykładamy ciasto i rozciągamy je palcami po całej formie. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki, jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ósemki. Wciskamy w ciasto i posypujemy całość płatkami migdałów. Pieczemy
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis pochodzi z tego bloga . Szarlotka od razu wpadła mi w oko. Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia. Nie miało to jednak żadnego znaczenia, na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :)) Składniki na ciasto(...)blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy na ciasto. Pomiędzy jabłka układamy wydrążone śliwki pokrojone na ćwiartki. Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i wykładamy na jabłka. Pieczemy
Walijskie Pichcenie