ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:146/419)

CRUMBLE LCHF czyli OWOCE POD TŁUSTĄ KRUSZONKĄ (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 422

oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana 80 g skrojonych jabłek 80 g skrojonych śliwek   Wszystkie składniki na ciasto (poza owocami i cynamonem) wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Jabłka i śliwki umyć, wysuszyć a następnie pokroić na drobne kawałki i wyłożyć

Ola la LCHF
Keks z suszonymi owocami 122

jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia około 70 g suszonych moreli (u mnie Helio) około 100 g rodzynek (u mnie Helio) około 70 g suszonych śliwek (u mnie Helio) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wymiary keksówki 40 x 12 cm. Morele i śliwki kroimy na małe kawałki. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukrem na puszystą(...)ucierając. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Do ubitych białek dodajemy drugą połowę cukru i ucieramy aż piana będzie gęsta i szklista. Pianę wraz z owocami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do wyłożonej papierem od pieczenia keksówki. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160°C (z termoobiegiem) przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy

PatiGotuje
Drożdżowy dyniol 132

śmietany 12-18%. Składniki na nadzienie: 650g miąższu z dyni, 2 łyżeczki miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy ciut wcześniej, by nie była za gorąca, bo nam paluchy(...)trochę wody. Wyłączam i dodaję kuskus. Ciasto rozwałkowuję i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozkładam dyniową papkę tak aby zostały marginesy i pokryła ona 2/3 powierzchni ciasta. Posypuję morelami i śliwkami oraz pestkami z dyni. Zawijam, smaruję rozkłóconym żółtkiem, posypuję cynamonem, cukrem i skórką z cytryny. I do pieca! By nie pękł, warto owinąć go papierem do pieczenia

Karczma Honorietty
Prosta tarta marcepanowa ze śliwkami 150

rosty deser z soczystymi śliwkami pachnący migdałami i do tego zawsze wychodzi :) Wystarczy posypać cukrem pudrem różanym  lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem owocowym. Polecamy :) Porcja: forma o średnicy 25 cm   Czas przygotowania: 90 minut lub 50 minut z gotowego ciasta   Składniki:   Ciasto na  tarte   z tego przepisu lub  opakowanie ciasta(...)Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.   Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia.   Na gorące ciasto wylej nadzienie i wyłóż śliwki pokrojone na ćwiartki, piecz w 175 stopniach przez 35 minut. Przestudź i posyp cukrem pudrem

SzczyptaSmaQ
najlepsze ciasto z resztek po soku ze śliwkami i białą czekoladą... 157

gram, śmietanka 2 sztuki resztki z wyciskania soku w wolnoobrotowej wyciskarce, użyłam 2 pełne kubki: marchew, aronia, śliwki, jabłka, można uzyć z sokowirówki, ale z wyciskarki te resztki są lepsze jakościowo i używam różne z owoców czy warzyw do ciast, placuszków, surówek = jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć na dużych obrotach z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka(...)połączyć składniki do masy dodać resztki z wyciskania soku, dodać cukier wanilinowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać śliwki bez pestek i w nagrzanym piekarniku na 200 C, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w blaszce w kąpieli wodnej stopić białą

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jogurtowo-karmelowe z brzoskwiniami 174

Pyszne i delikatne ciasto pachnące karmelem i brzoskwiniami na bazie mąki, jajek i jogurtu. Wspaniale smakuje także ze śliwkami, truskawkami czy malinami. Ciasto rozpływa się w ustach, idealnym dopełnieniem będzie coś dobrego do picia, najlepiej czarnego, towarzystwo i weekend:) Składniki: 5 całych jajek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (20 g, użyłam Kamis

Zasmakuj Kuchni
Knedle z śliwkami 235

wystudzenia. Możemy je ugotować nawet dzień wcześniej. Ziemniaki i twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka, cukry, mąkę pszenną i wymieszać na gładką masę. Z ciasta uformować placki położyć śliwkę i formować knedle dokładnie zlepiając. Wrzucać na wrzątek i gotować około 8 min od wypłynięcia na lekkim ogniu. Wyjąć łyżką cedzakową i polać masłem z bułką tartą. Śliwki umyć(...)wypestkować. Do każdej śliwki do środka włożyć kostkę cukru. Masło rozpuścić, leciutko zrumienić, dodać bułkę tartą i małą szczyptę cynamonu, wymieszać i zdjąć z ognia. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić do rąk dodać mąki

Ala piecze i gotuje
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym 231

soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg  dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek wyciągnąć pestki. Odrywać po kawałku ciasta uformować knedle dokładnie zlepiając. Podczas formowania dłonie lekko zwilżać w zimnej wodzie wtedy ciasta nie klei się do rąk. Zagotować wodę, wrzucać knedle i gotować 5 minut

Ala piecze i gotuje
śliwkowiec z kokosową nutą... 155

tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 szklanka wiórki kokosowe, 1/2 kg śliwki, - ile potrzeba cukier puder jajka, cukier, tłuszcz miękki utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to w niczym nie przeszkadza do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia(...)dnie blaszki i posypać je wiórkami kokosowymi dodać śliwki bez pestek piec w 200C około 40 minut-do suchego patyczka wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, puszyste z nutą kokosu ze śliwkami........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placek ze śliwkami jak u babci :) 161

Witajcie :) Sezon śliwkowy w pełni, więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :) Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników. Placek ze śliwkami Składniki : 1 kg śliwek (węgierki) 1 kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja(...)wbijamy jaja i dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy małymi porcjami proszek wymieszany z mąką, dodajemy mleko i wszystko mieszamy na gładką jednolitą masę. Wkładamy ciasto na blachę wielkości ok. 32x24 cm, na wierzch układamy ciasno połówki śliwek skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 C. Kruszonka : 3 łyżki masła 3 kopiaste łyżki mąki 3 kopiaste

vegetanie
Drożdżowy placek ze śliwkami i morelami 136

wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez ciasta drożdżowego z kruszonką. A skoro nie miałam wystarczającej ilości śliwek to połączyłam je z morelami. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki cukru - 50 g masła - 1 jajko - 50 g drożdży - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli - 500 g śliwek węgierek - 500 g moreli kruszonka - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki(...)składniki łączymy i rozcieramy palcami, by powstała kruszonka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm, na wierzch wykładamy umyte i pozbawione pestek śliwki oraz morele a owoce posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut

Zainspirowana w kuchni
Drożdżówka sypana ze śliwkami 151

Drożdżówka bez wyrabiania i długiego czekania na wyrośnięcie, a do tego z pysznymi śliwkami węgierkami i chrupiącą kruszonką. Przyznam się, że wyrabiać ciasta zazwyczaj mi się nigdy nie chce, a taka sypana wymaga tylko po około 2 - 3 godzinach wymieszania. Mój przepis jest na niezbyt słodką drożdżówkę, więc osoby lubiące bardzo słodkie buły, powinny dodać więcej cukru. Drożdżówka po upieczeniu(...)rozcierać się w palcach na małe kawałeczki. Ciasto drożdżowe wymieszać, dodając szczyptę soli. Formę wysmarować tłuszczem i do połowy jej wysokości, równo rozłożyć ciasto (ciasto w czasie pieczenia podwoi objętość). Na wierzchu układać połówki śliwek skórką do dołu i posypać je cukrem.  Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności śliwek. Całość oprószyć drobnymi kawałeczkami kruszonki. Piec 20 minut

Kuchcik gotuje
Pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi 210

Pompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować i upiec pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi tzw. ufo. Składniki na pompadurki 250 dag mąki 250 dag twarogu 250 dag margaryny cukier waniliowy – opcjonalnie

Korniszonki
Szybkie ciasto z owocami na maślance (bez miksera) 117

minut, aby je przygotować. Nie potrzeba żadnych zdolności kulinarnych, aby je zrobić. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Do jego przygotowania można wykorzystać przeróżne sezonowe owoce: truskawki, jagody, śliwki, wiśnie czy jabłka. Ciasto wychodzi puszyste, mięciutkie i wilgotne, a do tego ładnie wyrasta mimo dużej ilości owoców (które opadają na dno w trakcie pieczenia). Jest idealne do popołudniowej kawy, kiedy nagle(...)często je przygotowuję. https://youtu.be/84OHx8X9gME Składniki na szybkie ciasto z owocami na maślance: 3 szklanki mąki (400 g) 1,5 szklanki cukru (300 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szklanka maślanki (250 ml) 2/3 szklanki oleju (200 ml) 3 jajka 600 g owoców (dałam brzoskwinie i śliwki) Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego

e-PrzepisyKulinarne
Knedle ze śliwkami 167

ziemniaków, 250 g śliwek węgierek (mogą być mrożone), 1 jajko, 100 g mąki, sól. Dodatkowo: 400 g śmietany 18%, 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru, cynamon. Knedle ze śliwkami - to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa :) Idealne rozwiązanie, kiedy zostanie nam zbyt duża ilość ziemniaków z obiadu. Każdy je zna, to proste kluski z ciasta na bazie ugotowanych(...)jajko, posolić i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo nam się klei, można dodać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie. Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 35-40 g), na otwartej dłoni mocno je rozpłaszczyć na cienki placuszek. Na środku umieścić śliwkę, a w środek wsypać 1/4 łyżeczki

Świat Domowej Kuchni