wcześniejszym sezonem na każde z owoców. I tak też mam kosze pełne między innymi jabłek, gruszek i śliwek, zaś na krzakach pełno jest malin i jeżyn. Dzisiaj miałam ochotę zdecydowanie na coś słodkiego, dlatego upiekłam bardzo proste, a zarazem pyszne ciasto śliwkowe. Osobiście uwielbiam takie smaki. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego(...)mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlać olej rzepakowy, po czym przesiać przez sitko składniki sypkie i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć równomiernie śliwki rozcięciem do góry i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Upieczone ciasto zostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać przez sitko cukrem pudrem
Passions hobbies lifemasy maślano jajecznej, dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem. śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i układać na cieście przekrojem do góry. Po wierzchu posypac cukrem kryształem wymieszanym z cynamonem. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika
przepisy- Milkimasy maślano jajecznej, dodajemy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie za pomocą łyżki mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem. śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i układać na cieście przekrojem do góry. Po wierzchu posypac cukrem kryształem wymieszanym zcynamonem. Blachę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC
Camilla w kuchniDorwałam jeszcze ostatnie śliwki w tym sezonie, więc powędrowały one do sernika, który podpatrzyłam u Doroty z bloga Moje wypieki . Ciacho wyszło delikatne, a słodycz została przełamana owocami. Dla mnie rewelacja, w szczególności, że przeważnie wolę serniki na zimno od tych pieczonych. Składniki na blaszkę o średnicy 24cm: na ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g kakao pół(...)trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę kruszonki wysypać do tortownicy, wylepić spód ciasta. Podpiec przez 15 minut
Fabryka pomysłówPompadurki z brzoskwiniami - pyszność z ciasta twarogowego Pompadurki to pyszne ciastka z ciasta twarogowego oryginalnie nadziewanie śliwkami węgierkami. Z braku śliwek w zaprzyjaźnionym warzywniaku postanowiłam zaeksperymentować i upiec pompadurki z brzoskwiniami ciasteczkowymi tzw. ufo. Składniki na pompadurki 250 g mąki 250 g twarogu 250 g margaryny cukier waniliowy – opcjonalnie 5 - 6 brzoskwiń ciasteczkowych cukier puder do dekoracji Twaróg zmielić(...)maszynce lub przetrzeć przez sito. Brzoskwinie umyć, pokroić na połówki i pozbawić pestek. Z mąki, białego sera i margaryny zarobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Wykrawać kwadraty ok. 8 x 8 cm, tak aby zmieściła się tam połówka brzoskwini. Kwadraty zlepiać w sakiewki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Gotujemy i jemypóki jeszcze są śliwki bo naprawdę warto. Jednym słowem "niebo w gębie". Przepis na nią znalazłam już jakiś czas temu w jednej z gazet ale niestety nie pamiętam w jakiej. Składniki spód: 200 gram mąki 4 łyżki cukru 3 łyżki zimnej wody 100 gram masła Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i owinąć(...)minut. W między czasie przygotować formę. Spód i boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Składniki tarta: 0,5 kg śliwek 200 gram jogurtu naturalnego 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki
Krakowskie smaki AniKremowa, mocno czekoladowa, nie za słodka masa serowa świetnie komponuje się z słodko-kwaśnym musem z suszonych śliwek. Nie od dziś wiadomo, że połączenie gorzkiej czekolady z suszonymi śliwkami jest genialne, a śliwki w czekoladzie to jeden z najlepszych przysmaków. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o chrupiącą warstwę przygotowaną z gorzkiej czekolady oraz pokruszonych płatków kukurydzianych, która oddziela masę serową od musu(...)fajnie chrupała, później niestety stała się miękka (może powodem było to, że ciasto dość długo stało w temperaturze pokojowej). Mimo wszystko, ciasto na świeżo smakowało super! P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła 1 łyżka mleka 2 łyżeczki kakao
Kuchnia MagdaLenyzmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką ciasto przełożyć do blaszki i na wierzchu poukładać śliwki bez pestek lekko je wciskając w ciasto piec 40-45 minut w 200C - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia podać z kleksem bitej śmietany 30% bez cukru........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka proszku do pieczenia ok. 500 g świeżych śliwek Wykonanie: Śliwki, umyć, osuszyć i przekroić na połówki i wyjąć pestki. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz śmietanę i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie podzielić je w proporcji(...)masłem. Większą część ciasta plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C. Śliwki wyłożyć na podpieczony spód - owoce układać skórką do ciasta. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta (na tarce o grubych oczkach). Piec około 45 minut w 180 stopniach, funkcja góra-dół
Healthy food explorerPyszne ciasto ŁĄCKI PRZEKŁADANIEC ze śliwkami nasączonymi alkoholem💝 BISZKOPT CIEMNY: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki krupczatki 2-3 łyżki naturalnego kakao Białka ubijamy na puszystą masę, partiami dodajemy cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Pod koniec ubijania delikatnie dodajemy żółtka i wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Mieszamy rózgą(...)studzimy. Masło ucieramy na białych puch i dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. ŚLIWKI: 400 g śliwek najlepiej dzień wcześniej namoczyć w 300 ml wódki lub rumu. BISZKOPT nasączyć alkoholem z odcedzonych śliwek. Posmarować cienko kremem, wyłożyć placek orzechowy, znów posmarować kremem, na to wyłożyć odcedzone śliwki i posmarować resztą kremu. POLEWA u mnie moja sprawdzona: 1 margaryna palma 2 łyżki
Moje Słodkie PiekiełkoTarta ze śliwką Składniki: - kostka masła - 1/4 szklanki ksylitolu/cukru - 2 szklanki mąki - 1 całe jajo - 3 żółtka - 1 łyżeczka soli - 1/3 szklanki wody - 1 kg śliwek Sposób przygotowania: - zimne masło posiekaj wraz z mąką, ksylitolem/cukrem, jajem, żółtkami, wodą i solą - posiekane składniki ugnieć na gładką masę, najlepiej aby nie za bardzo się kleiła - formę wysmaruj masłem - ciasto podziel(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 10 minut - jak spód jest w piakarniku, umyj śliwki i pokrój na mniejsze części (można posypać dodatkowo ksylitolem i mąką, aby nie puściły za bardzo wody podczas pieczenia) - po upieczeniu spodu wysyp wszystkie śliwki, nakryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta i nakłuj widelcem - całą tartę piecz w piekarniku ok. 45 minut w 160 stopniach
MintTastełyżeczka cynamonu śliwki Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, najlepiej typową, prostokątną, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Śliwki umyjcie, wydrylujcie. Przygotujcie kruszonkę: masło roztopcie, wymieszajcie z cukrem i mąką (i cynamonem, jeśli wybraliście taką opcję) tak, aby powstały grudki, schowajcie do lodówki(...)minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem). Gotowe ciasto wylejcie na blachę. Na wierzchu ułóżcie skórką do dołu śliwki, posypcie kruszonką. Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie około 40 minut- do suchego patyczka
OliveandThymeCiasto maślane z czereśniami to idealny wypiek dla osób, które nie przepadają za sycącymi ciastami z dużą ilością kremu. Jest ono bardzo smaczne, pulchne i zachowuje długo świeżość. Ja zrobiłam ciasto maślane z czereśniami, ale możecie do jego przygotowania użyć innych owoców sezonowych, na przykład wiśni, borówek czy śliwek. Moja rodzinka uwielbia ciasta z kruszonką, ale jeżeli wy za nią
Danka PichciSezon na śliwki i brzoskwinie własnie trwa, warto wykorzystać sezonowe owoce dodając je do ciasta. Moje jak zwykle powstało błyskawicznie i jest lekiem na wszelkie zło. To ciasto przyjmie chyba każdy owoc. Do świeżych owoców : sliwka i brzoskwinia, dodałam mrożone maliny, rabarbar i czarną porzeczkę. Zróbcie, warto. Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 wiejskie jaja szklanka brązowego cukru półtorej łyżeczki
Z Kuchni Do Kuchni