ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:152/419)

(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 142

naszej diecie, głównie ze względu na synka. I jak wyszło doświadczenie? bardzo pozytywnie, ciasto pięknie wyrosło, nie było żadnego zakalca, ciasto nie było suche, w smaku delikatnie maślane. Bardzo mało słodkie, bo zmniejszyłam ilość cukru trzykrotnie. Masło, jajka muszą być w temp. pokojowej, inaczej z ciasta może wyjść zakalec. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na tortownicę o średnicy(...)krótko tylko do połączenia składników szpatułką. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, na wierzch wysypać rabarbar, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki :) Smacznego! (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem

moj przepis na
(Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem 185

suchego patyczka). Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do lekkiego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem. Super smakuje lekko ciepłe. *mogą być też maliny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki czy śliwki Smacznego! (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem (Nie)zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1/2 szklanki mąki razowej pszennej

moj przepis na
Nalewka śliwkowa korzenna 155

Jesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania! Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków

Taste Of My Day
smaczna, łatwa drożdżówka na oleju z jabłkiem, śliwką... 55

hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Dwie silikonowe keksówki 20 cm i jedna 24 cm ( lub jedna duża forma 35x25 cm ), wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i i wyłożyć do foremek. Do ciasta powciskać obrane kawałki jabłek i połówki śliwek, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię
Prosta, krucha tarta ze śliwkami 45

dolewamy mleko.  Ciasto powinno być plastyczne, troszkę lepiące,   ale bezproblemowe do wylepiania formy - nie powinno się kruszyć. Dozujcie zatem stopniowo dolewane mleko, by trafić w "punkt". Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty  warstwą wysoką na około 1-1,5 cm. Formę wysmarowałam masłem, by podkreślić maślany posmak i aromat. Śliwki myjemy, kroimy na połówki, ćwiartki(...)minut. Upieczoną, rumianą i pachnącą wyciągamy z pieca i przynajmniej chwilkę studzimy. Ja kroiłam jeszcze lekko ciepłą, delikatnie miękką,  z soczystymi ciepłymi kawałkami śliwek. Taka smakowała mi najbardziej.  Po zupełnym przestudzeniu ciasto oczywiście staje się bardziej kruche,  natomiast włożone do lodówki, przykryte folią,  na drugi dzień wilgotnieje i nadal jest doskonałe. Polecam - oczywiście nie tylko jako

Kronika Piekarnika
Zdrowy mazurek czekoladowo-śliwkowy z masą orzechową 105

masełku. Spód do mazurka przygotowujemy z mąki owsianej, którą polecam przygotować samemu, w młynku do kawy lub blenderze. Ciasto formujemy w uroczą pisankę, podzieloną paskami ciasta :) Mazurek wypełniony jest dwoma masami: jedna śliwkowo-czekoladowa, a druga orzechowa... W cieście nie znajdziecie ani grama masła i cukru! Dopiszcie go do świątecznej listy wypieków :) Spód: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki(...)czekoladowo-śliwkowa: 6-7 śliwek suszonych 2 daktyle 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu Śliwki i daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Gdy napęcznieją odlać wodę i zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masa orzechowa: 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki mleka kropelka aromatu waniliowego Orzechy zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wystudzone ciasto wypełnić masami i dowolnie udekorować

Chocolate Muffin Blog
Fit mazurek czekoladowo-śliwkowy z masą orzechową 162

orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 łyżki miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Płatki zmielić na mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta odłożyć niewielką część ok. 1/4. Większą część wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Miską wyciąć kształt koła, ale nie do końca, górę przedłużyć(...)suszonych 2 daktyle 2 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu Śliwki i daktyle namoczyć w gorącej wodzie. Gdy napęcznieją odlać wodę i zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Masa orzechowa: 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki mleka kropelka aromatu waniliowego Orzechy zmielić, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wystudzone ciasto wypełnić masami i dowolnie udekorować. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Bananowe pancakes z płatkami owsianymi i śliwkami 153

płatki w placuszkach. Chyba przemyciłam w nich wszystko, co zdrowe, pożywne i przede wszystkim bogate w witaminy. Użyłam mąki pełnoziarnistej, bananów i dodałam kawałki śliwek. Nie smażyłam ich na oleju, ale dodałam niewielką ilość do ciasta. Zawsze tak robię przy wszelkiego rodzaju naleśnikach, czy innych placuszkach. Wychodzą wtedy takie delikatne i nieprzesiąknięte tłuszczem, są wspaniałe. :) Bananowe pancakes to świetny pomysł(...)smakują świetne także na zimno, więc bez problemu można je zapakować na wynos do pracy czy szkoły. Oczywiście z powodzeniem można użyć innych owoców niż śliwek. Z bananów radzę nie rezygnować, bo nadają ciastu naturalnej słodkości i ciekawe konsystencji. Zapraszam! Składniki: inspiracja 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 4-5 łyżek płatków owsianych 2 średniej wielkości banany  2 jajka

Kuchnia Ellie
SERNIK ŚLIWKOWY 89

Dziś na blogu sernik śliwkowy, na kruchym cieście, szybki i prosty. Niezbyt słodki, z wyraźnie wyczuwalnymi dojrzałymi śliwkami. Bez ubijania białek, wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Wystudzony sernik posypuję cukrem pudrem, parzę kawę i zapraszam łasuchów do stołu Zapraszam po przepis! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 90 masła, zimnego, posiekanego 1 żółtko 1 łyżka(...)szklanki cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru z wanilią 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g dojrzałych śliwek (ok. 9 śliwek) Składniki mam w temp. pokojowej. Masło prosto z lodówki. Przepis jest na tortownicę o średnicy 22 cm. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Do miski wsypuję mąkę i cukier, dokładam zimne, posiekane masło, zagniatam ciasto. Dokładam żółtko i śmietanę, ponownie zagniatam, na końcu

Zasmakuj Kuchni
BABKA WANILIOWA ZE ŚLIWKĄ 56

olejek waniliowy 400 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg śliwek Dodatkowo: cukier puder do dekoracji Śliwki -   umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. P okroić w średnią kostkę.  Ciasto -  margarynę rozpuścić w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym przesiać(...)pieczenia i budyniem - dokładnie wymieszać na gładką masę. Na koniec dodać pokrojone w kostkę śliwki i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać.  Przełożenie: Spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Do tortownicy przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.   Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Placek ucierany ze śliwkami wg Aleex 104

kwestii smaku. Jeśli znajdziecie czas podczas weekendu, koniecznie go wypróbujcie. Pamiętajcie tylko, aby ściśle trzymać się przepisu. Wówczas otrzymacie puszyste, mięciutkie ciasto, po prostu rozpływające się w ustach, pełne przepysznych owoców. Polecam! Składniki: • 600 - 800 g śliwek bez pestek, przekrojonych na połówki lub ćwiartki • 200 g miękkiego masła • 200 g cukru pudru • 4 jajka • 250 g mąki pszennej • 1 łyżeczka(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 3-4 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto. 6. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć śliwki. 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. 8. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 9. Po ostudzeniu posypać ciasto 2 łyżkami cukru

W mojej kuchni
Pierogi z suszonymi śliwkami 159

Naszła mnie ochota na pierogi ze śliwkami, tylko dlatego, że nie jadłam ich na Święta. Mając wspaniałe wędzone śliwki postanowiłam zrobić kilka pierożków.ciasto na pierogi:ok. 400 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli dodatkowośliwki wędzone suszone Skworcu1 łyżka brązowego cukru2(...)masło i śmietanę. Nastęnie dolewamy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy na kilkanaście minut, przykryjcie talerzykiem lub ściereczką.W tym czasie przygotowujemy nasze wędzone sliwki. Wsypujemy do miseczki i dosypujemy cukru,obtaczamy dokładnie w cukrze.Teraz rozwałkowujemy dość cienko ciasto.Wycinamy szklaną kółka.Nakładamy do środka naszą śliwkę i dobrze zaklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto Pijana Śliwka 144

Mocno czekoladowe i mocno alkoholowe ciasto z kremem na bazie nutelli z suszonymi śliwkami nasączonymi rumem   i polewą z gorzkiej czekolady. Wyraziste, wilgotne  w smaku i bardzo smaczne, dla amatorów treściwych konkretnych ciast. Jest obłędnie pyszne! Sprawdzi się na róznych uroczystościach, nie sposób poprzestać na jednym kawałku. Polecam. Forma 25/30 cm Ciasto: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody(...)utrzeć mikserem na puch, dodać zimny serek mascarpone z lodówki oraz nutellę, zmiksować tylko do połączenia. następnie do masy dodać śliwki w alkoholu i delikatnie ręcznie wymieszać łyżką.   Poncz: Zimny napar kawowy wymieszać z rumem. Przełożenie: Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć połową kawowego ponczu, posmarować śliwkowymi powidłami, wyłożyć krem, przykryć drugą warstwą ciasta. Lekko docisnąć. Nasączyć

Wanilia i Kardamon
CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI! 169

godzin (najlepiej na noc) CIASTO NA CHLEB: - 120 g mąki żytniej typ 720 - 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno - 350 g mąki chlebowej pszennej - 150 g mąki orkiszowej typ 630 - 20 g soli  - 2 łyżki miodu spadziowego - 3 łyżki otrąb orkiszowych - cały zaczyn - 430 g wody - 4 łyżki posiekanych śliwek suszonych dobrej jakości (powinny być(...)wilgotne a nie suche!) Mąki wymieszaj ze sobą i dodaj wodę, odstaw na godzinę. Po tym czasie dodaj zaczyn wymieszaj i odstaw na 30 minut. Dodaj sól, śliwki i otręby, wymieszaj ciasto, odstaw przykryte folią na 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuj na stolnicę zagnieć porządnie i przełóż do miski, przykryj folią do ponownej fermentacji. Po kolejnych 50 minutach

SMYKWKUCHNI