Pyszne sezonowe ciasto. Idealne na jesienny podwieczorek. Można podać z kubkiem mleka lub gorącej herbaty. Ciasto idealne, maślane, pachnące owocami i cynamonem. Płatki migdałowe i kruszonka to doskonałe połączenie. To ciasto jest idealne. Potrzebujemy: Na kruszonkę: 5 dag masła 82 % 5 dag cukru 10 dag mąki tortowej Na ciasto: 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła(...)Kruszonkę wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników. 2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. 3. Do pieczenia: Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół. Następnie układamy
Izabelawkuchnidodatkiem Amaretto na spodzie z ciasteczek kakaowych, warstwą musu z suszonych śliwek i czekoladowym ganache. Wszystkie smaki pasują do siebie doskonale. Sernik jest pyszny! Jestem pewna, że kawosze nie będą zawiedzeni Polecam! Składniki: Spód: 300 g kruchych ciastek kakaowych 110 g masła Masa śliwkowa: 350 g suszonych śliwek 1/3 szklanki likieru Amaretto Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego(...)Gotowy sernik kawowy udekorować suszonymi śliwkami i posypać kakao. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Tort bezowy z kawą → Piernik z suszonymi śliwkami → Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami
Oryginalny smakcałe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czerwona śliwka (można dać więcej)* garść czereśni* cukier puder do posypania ciasta przed podaniem * ilość i rodzaj dodanych owoców zależy od Was. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności migdałowego smaku ciasta Przygotowanie Zaczynamy(...)składniki z drugiej miski. Miksujemy dokładnie po połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie, bo owoce i tak podczas pieczenia znajdą się w cieście. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
Słodkie okruszkiPrzygotowałam te rogaliki bo mają ciekawe ciasto i nie są za bardzo słodkie. Nadzienie to namoczone suszone śliwki w rumie, które zmiksowałam na pastę. Wystarczą 2 łyżki takiej pasty. 5 suszonych śliwek zalać 2 -3 łyżkami rumu lub innego alkoholu - moczyć kilka godzin kostka tłustego twarogu kostka masła 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania łyżeczka miodu + 2 łyżeczki(...)Masło utrzeć z twarogiem, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule i schłodzić w lodówce (2 godziny). Namoczone śliwki zmiksować w malakserze na pastę. Jeśli będzie za gęsto dolać więcej alkoholu. Ciasto rozwałkować w okrąg. Posmarować pastą cienką warstwą cały placek. Pociąć ciasto na 16 trójkątów za pomocą noża do pizzy lub radełka. Zwijać
AZgotuj!oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao ok 250 g śliwek Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, olej i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie raczej gęste). Ciasto dzielimy na dwie równe części (to mi nie wyszło :P), do jednej(...)nich wsypujemy kakao i miksujemy. Ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy (u mnie 24×24 cm) – najpierw część kakaowa, a potem jasna. Śliwki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście, lekko wciskając. Pieczemy w temp. 200 C przez 35-45 minut (do suchego patyczka
e-PrzepisyKulinarneniedawna, to proste i tanie ciasto, robiłam z połówkami jabłek. Przyznam, że odrobinę znudziła mi się ta wersja i postanowiłam zmienić owoce. Będąc na zakupach w Lidlu, wypatrzyłam duże, twarde śliwki . Smaczne i mięsiste. Ten gatunek z powodzeniem może zastąpić jabłka. Wydaje mi się, że wersja ze śliwkami jest smaczniejsza. Spróbujcie i oceńcie sami SKŁADNIKI: 1/2 kg dużych,twardych(...)cukru pudru kostka masła 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 1 opakowanie serka homogenizowanego-waniliowego (180g) łyżka tartej bułki Śliwki można posypać cynamonem Wykonanie Mieszamy sypkie składniki- mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodajemy masło i serek. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które dzielimy na dwie części. 40/60. Mniejszą połową wykładamy dno formy, wyściełanej papierem do pieczenia. Posypujemy tartą bułką i układamy
Kasia i jej kobiecy światSkładniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 30 dag mąki 1 jajko Nadzienie: około 1/2 kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatki: 5 dag masła 2 łyżki bułki tartej cukier Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzone(...)mielimy w maszynce do mielenia. Na stolnicy dodajemy do nich mąkę i jajko. Wyrabiamy na gładką masę (szybko aby ziemniaki nie zrobiły się wodniste). Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i prószymy cukrem. Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go i odcinamy równe kawałki. Na każdy nakładamy śliwkę i zalepiamy ją wokół, formują kulkę. W między czasie w dużym garnku zagotowujemy
Qchnia po prostutakich śliweczek, drożdżowe ciasto pasuje idealnie :) Zapraszam na kawałeczek puszystego drożdżowego ze śliwką ;) Ps. dzisiaj mija już dwa lata odkąd zaczęłam prowadzić bloga ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Zaczyn: 15 g drożdży świeżych 1/3 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego 1 łyżka cukru Ciasto: 250 g mąki 40 g masła roztp. i ostudzonego 2 żółtka 1/3 szkl cukru(...)godziny. 4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki albo zamrażali. 5. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je na blacie i delikatnie wałkujemy na kształt formy do pieczenia. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i układamy na nim połówki śliwek ( aby było łatwiej wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, odwracam ja do góry dnem i nakładam papier na wierzch, zaginam
Gotowanie...to proste !pokroić. W naczyniu rozpuścić miód z cukrem, masłem i przyprawą do piernika. Przestudzić, wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, whisky, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, umieścić w dużej keksówce wyłożonej papierem. Piec około 60 min w temp 200 stopni. Ostudzić. Wyjąć z formy, zawinąć w folię i odłożyć na 1 tydzień. Po upływie tygodnia
Praktyczna plmasła 30 g cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka amaretto lub 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego ponadto 400 g śliwek cukier puder 2-3 łyżki podprażonych płatków migdałowych A jak to zrobić: Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, przesiekać nożem i zagnieść jak kruche. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-45 minut. Formę(...)wraz z obciążeniem i piec jeszcze 5-7 minut, aż się lekko zarumieni. W tym czasie wszystkie składniki masy zmiksować na gładko. Wyjąc ciasto z piekarnika, wylać na nie przygotowaną masę i na wierzchu poukładać śliwki pokrojone w ćwiartki lub połówki, lekko je zatapiając w nadzieniu. Zmniejszyć temperaturę w piecu do 175 stopni, włożyć ciasto i piec jeszcze
Kuchnia w opałachpuszyste, proste w wykonaniu ciasto. Kremowy budyń, kwaskowatość owoców, słodka, maślana kruszonka. Przepis zupełnie nieskomplikowany. Wymaga jedynie odpowiedniego rozplanowania działań w czasie. Najpierw gotowanie budyniu, potem mieszanie kruszonki i przygotowanie owoców. Ucieranie ciasta to już kwestia 10 minut. Składniki: Na tortownicę o śr. 23 cm lub formę prostokątną - u mnie 40 cm /13 cm Ciasto: 4 jajka "L" 3/4 szklanki(...)miksujemy delikatnie, tylko do momentu powstania jednolitej masy. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wyrównujemy i w niewielkich odstępach, łyżeczką wykładamy całkiem spore porcje budyniu. Część z nich zatopi się w cieście, część - tych lżejszych - pozostanie na wierzchu. Na budyniu, rządkami układamy ćwiartki lub połówki śliwek ( skórką do dołu ). Na owocach rozsypujemy maślaną kruszonkę. Wkładamy blaszkę
Kronika Piekarnikamąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Małą tortownicę (20 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć wypestkowane czereśnie, można też użyć agrestu,wiśni lub śliwek. Na owoce wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika i piec ok 50 minut. Ciasto troszkę przestudzić lub od razu wyłożyć owocami do góry wtedy ciasto tak bardzo
Monia miesza i gotujeKruche ciasto z brzoskwiniami. To ciasto z brzoskwiniami jest łatwe do przygotowania, lekko chrupiące i bardzo pyszne. Cudownie jest mieć pod ręką przepis na pyszne ciasto z brzoskwiniami , zwłaszcza gdy jest jeszcze na nie sezon i mamy w zasięgu ręki pyszne, soczyste brzoskwink i. Jest to pyszne letnie ciasto z wykorzystaniem świeżych brzoskwiń , ale jeśli nie mamy ich pod ręką(...)śmiało możemy użyć na przykład śliwek, jabłek lub gruszek . Idealne ciasto na przekąskę lub deser . Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości
Zdrowy Styl Joannymigdałowych 5-6 suszonych śliwek 1 łyżka brązowego cukru 2 szczypty cynamonu Przygotowanie; Ser osuszamy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy migdały, cukier, cynamon a także posiekane śliwki. Wszystko mieszamy ze sobą. Ciasto kroimy na trójkąty, na środek nakładamy łyżkę farszu, zwijamy tworząc rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200C. Piec około 15 minut
Radość kipiąca uśmiechem.Jesienna królowa ciast i deserów.😍 A poza sezonem również chętnie spożywana np. na problemy z niestrawnością i zaparciami ze względu na dużo ilość błonnika. U mnie śliwki suszone często lądują w ciastach lub małych deserkach. Nie wspomnę już, gdy mamy sezon to kupuje je kilogramami i robię z nich przepyszne dżemy.😍 A Wy najczęściej do czego używacie te owoce(...)cukru, dlatego ostrożnie powinni je spożywać diabetycy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 👉Zapobiegają nowotworowi. To zasługa występujących w nich antyoksydantów: witaminy A i E oraz polifenoli. Według amerykańskich naukowców miąższ śliwki zapobiega rozwojowi rakowi piersi. Badania potwierdzają także jego skuteczność w terapii tej choroby. 👉Oczyszczają nerki. Śliwki są moczopędne. Warto wprowadzić je do codziennej diety, by oczyścić organizm z toksyn oraz
zdrowo i aktywnie