ciasto ze śliwką - 6273 przepisów (strona:158/419)

Ciasto dokładnie zważone z truskawkami 207

Sezon na truskawki już się kończy. Tak właśnie na koniec mam dla Was przepis na pyszne ciasto dokładnie zważone z truskawkami. To ciasto już robiła, tylko w wersji ze śliwkami ( klik ). Oryginalny przepis to przepis Ewy Wachowicz. W tej wersji ja dodałam mniej cukru, bo według mnie jest bardzo słodkie. Tak resztę musimy dokładnie zważyć zaczynając od jajek, całych(...)skorupkach. Ciasto wychodzi pyszne, polecam go bardzo, ja nie z truskawkami to ze śliwkami :-). Miłego dnia :-) Blaszka 23x33 cm Składniki: 6 jajek L tyle ile ważą jajka masła (temp. pokojowa) tyle ile ważą jajka mąki tyle ile ważą jajka cukru (ja dałam mniej o jakieś 100 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny truskawki lub inne

kruche babeczki
ciasto z suszonymi śliwkami i morelami 124

margaryny 200 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 80 ml wody 3 łyżki kakao, płaskie 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Śliwki oraz morele kroimy na mniejsze kawałki. Margarynę, wodę, kakao oraz cukier podgrzewamy na małym ogniu, do połączenia się składników. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu ubijamy(...)sztywno białka. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy ubite białka oraz pokrojone suszone owoce i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 50 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Dowolnie dekorujemy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem. *wpis

Domowy Smak Jedzenia
Koperty ze śliwkami 189

sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki(...)pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z lekko ubitym białkiem. Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać śliwki i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby nieco

Czerwień i błękit
pyszne ciasto drożdżowe z cynamonem, aronią, śliwkami, jabłkami... 125

szklanka, mleko ciepłe 1,5 szklanki, mąka tortowa 70 dag, sól - szczypta, jajka 5 sztuk "M", cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 100 gram, cynamon 2 łyżki, jabłka 4 sztuki, śliwki 12 sztuk, aronia 2 szklanki drożdże wkruszyć do misy robota, wlać 1 szklankę mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki, wymieszać i przykryte odstawić na 30 minut w ciepłe(...)misę talerzem i do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blaszki, posypać wierzch cynamonem na cieście poukładać ćwiartki jabłek ze skórką, śliwki bez pestek, rozsypać dojrzałą aronię piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w blaszce wystudzić

W Mojej Kuchni Lubię
JESIENNE CIASTO KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI 124

mąki uniwersalnej Polskie Młyny 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka proszku do pieczenia 350 g śliwek węgierek Przygotowanie: Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić na duże kawałki Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Z cytryny zetrzeć skórkę. Mąkę uniwersalną Polskie Młyny z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać płatki owsiane i wiórki(...)proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Dodać otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać pokrojone na duże kawałki śliwki i za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 34,5x15,5 natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą.  Pięć 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni celsjusza

Ciastka - domowe słodkości
Zdrowe ciasto z mąki pełnoziarnistej 194

trzcinowy - 4 jajka - szczypta soli - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia - 100 ml mleka - śliwki lub dowolne sezonowe owoce - cukier puder do posypania - bułka tarta do obsypania blaszki Wykonanie : Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę ,im lepiej utrzemy tym ładniej ciasto wyrośnie, dodajemy sól i jeszcze pół minuty ucieramy teraz dodajemy kolejno po jednym jajku ,każde kolejne(...)stopniowo dodajemy do masy na przemian z mlekiem ale tu już mieszamy łyżką . Blaszkę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą .  wykładamy ciasto a na jego wierzch układamy śliwki lub inne owoce. Wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut , najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem takim do szaszłyków, jak jest suchy ciasto

Wypieki Rene
SZYBKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI, NA KEFIRZE 129

szczypta soli - skórka otarta z cytryny (nie trzeba) składniki mokre: - 100g roztopionego masła - 3 jajka - 170g kefiru (można zastąpić płynnym jogurtem naturalnym) dodatkowo: - śliwki - łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) - puder trzcinowy lub mielony ksylitol do oprószenia ciasta przed podaniem W jednej misce mieszamy składniki suche. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Do składników suchych wlewamy składniki mokre(...)delikatnie mieszamy. Tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek (bez pestek), u mnie ciasno. W luki między śliwkami pokroiłam jeszcze żółte śliwki. Wierzch śliwek można posypać cukrem trzcinowym (nadaje fajnego smaczku). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok. 35 minut na termoobiegu (do suchego patyczka- sprawdzamy

Smaczne Zdrowe
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 131

posypane chrupką maślaną kruszonką tworzy "sekretny przepis" na najbardziej magiczne i cudowne ciasto? Moje ulubione. Drożdżowe. Gdy byłam dzieckiem, Karolka, moja ukochana prababcia, co sobotę piekła drożdżowe ciasta - baby, buchty, kołacze ze śliwkami czy strucle z kakao. Kuszeni unoszącym się po okolicy zapachem skórki cytrynowej, cynamonu i samego ciasta, zawsze zjeżdżali do nas Goście, by przy herbacie i rodzinnych opowieściach

KUCHARNIA
Piernik bezglutenowy 206

można roślinnego) ew. 1/2 szklanki bakalii Wykończenie: 1/2 szklanki pociętych w paski i namoczonych w rumie suszonych śliwek (najlepiej zostawić śliwki w rumie na noc) 100 g czekolady 1/3 szklanki śmietanki ew. inne ozdoby ew. powidła do przełożenia Wykonanie: Ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180° C. Foremkę o wymiarach 12x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąki, migdały, sodę, gumę - wymieszać. Masło(...)mieszankę mączną, mleko, jajka i ew. bakalie. Masa jest bardzo lejąca. Przelać do foremki i piec 45 minut lub dłużej (do suchego patyczka; piekłam ok. 55 minut). Ciasto wystudzić, polać polewą, ozdobić śliwkami i przechowywać w foremce (wyjęte z foremki szybko schnie). Polewa. Na parze rozpuścić połamaną czekoladę wymieszaną ze śmietanką. Smacznego :). Znajdź mnie na fb.  Inne

Rodzinka w kuchni
Pieczony omlet ze śliwkami wg Aleex 121

kolację dla nas zrobiłam pyszny omlet, który znalazłam na kwestii smaku. Przygotowuje się go w zaledwie kilka chwil, jest puszysty, mięciutki, cudnie przesycony owocami. Ja wykorzystałam śliwki, które idealnie komponują się z ciastem. Polecam Wam ten omlet – smakuje rewelacyjnie, zarówno na śniadanie, jak i na kolację, czy po prostu pyszny deser. Składniki: • 4 jajka • 160 ml mleka (trochę więcej niż(...)kielichowego blendera wbić jajka, dodać mleko, mąkę, cukier wanilinowy i sól, ja przygotowałam ciasto w Thermomixie. 7. Mieszankę składników na ciasto krótko zmiksować (4 sekundy) na jednolitą masę i wlać powoli na patelnię. 8. Na wierzchu rozłożyć połówki śliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika. 9. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony

W mojej kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką 106

Pyszne sezonowe ciasto. Idealne na jesienny podwieczorek. Można podać z kubkiem mleka lub gorącej herbaty. Ciasto idealne, maślane, pachnące owocami i cynamonem. Płatki migdałowe i kruszonka to doskonałe połączenie. To ciasto jest idealne. Potrzebujemy: Na kruszonkę: 5 dag masła 82 % 5 dag cukru 10 dag mąki tortowej Na ciasto: 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 20 dag masła(...)Kruszonkę wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników. 2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. 3. Do pieczenia: Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół. Następnie układamy

Izabelawkuchni
Sernik kawowy na zimno z Amaretto i suszonymi śliwkami 195

dodatkiem Amaretto na spodzie z ciasteczek kakaowych, warstwą musu z suszonych śliwek i czekoladowym ganache. Wszystkie smaki pasują do siebie doskonale. Sernik jest pyszny! Jestem pewna, że kawosze nie będą zawiedzeni Polecam! Składniki: Spód: 300 g kruchych ciastek kakaowych 110 g masła Masa śliwkowa: 350 g suszonych śliwek 1/3 szklanki likieru Amaretto Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego(...)Gotowy sernik kawowy udekorować suszonymi śliwkami i posypać kakao. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Tort bezowy z kawą → Piernik z suszonymi śliwkami → Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami

Oryginalny smak
Pyszne migdałowe ciasto z owocami 88

całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czerwona śliwka (można dać więcej)* garść czereśni* cukier puder do posypania ciasta przed podaniem * ilość i rodzaj dodanych owoców zależy od Was. Ja użyłam ich niewiele, gdyż zależało mi na zachowaniu intensywności migdałowego smaku ciasta Przygotowanie Zaczynamy(...)składniki z drugiej miski. Miksujemy dokładnie po połączenia składników. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Czereśnie drylujemy i dzielimy na połówki. Śliwkę obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście, wciskając je lekko w masę. Robimy, to delikatnie, bo owoce i tak podczas pieczenia znajdą się w cieście. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Słodkie okruszki
Rogaliki z suszoną śliwką w rumie 127

Przygotowałam te rogaliki bo mają ciekawe ciasto i nie są za bardzo słodkie. Nadzienie to namoczone suszone śliwki w rumie, które zmiksowałam na pastę. Wystarczą 2 łyżki takiej pasty. 5 suszonych śliwek zalać 2 -3 łyżkami rumu lub innego alkoholu - moczyć kilka godzin kostka tłustego twarogu kostka masła 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania łyżeczka miodu + 2 łyżeczki(...)Masło utrzeć z twarogiem, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule i schłodzić w lodówce (2 godziny). Namoczone śliwki zmiksować w malakserze na pastę. Jeśli będzie za gęsto dolać więcej alkoholu. Ciasto rozwałkować w okrąg. Posmarować pastą cienką warstwą cały placek. Pociąć  ciasto na 16 trójkątów za pomocą noża do pizzy lub radełka. Zwijać

AZgotuj!
Dwukolorowe ciasto jogurtowe ze śliwkami 106

oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao ok 250 g śliwek Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt, olej i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie raczej gęste). Ciasto dzielimy na dwie równe części (to mi nie wyszło :P), do jednej(...)nich wsypujemy kakao i miksujemy. Ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem lub wyścielonej pergaminem blachy (u mnie 24×24 cm) – najpierw część kakaowa, a potem jasna. Śliwki kroimy na ćwiartki i układamy na cieście, lekko wciskając. Pieczemy w temp. 200 C przez 35-45 minut (do suchego patyczka

e-PrzepisyKulinarne