Żółtka rozmieszać z mąką, jogurtem/maślanką/kefirem/śmietaną, miodem oraz kakao. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem. Na końcu wmieszać pokrojone w kostkę śliwki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty
Di gotujewarstw miodowego ciasta na sodzie, pomiędzy którymi znajduje się delikatny biszkopt. Warstwy placka połączone są przygotowanym od podstaw kremem budyniowym, a często przed nałożeniem kremu ciasto smaruje się powidłami ze śliwek mirabelek lub węgierek. Tak przygotowany placek wymaga odstawienia do lodówki co najmniej na kilka godzin, by miodowe blaty zmiękły od powideł i kremu. Ciasto najlepiej przykryć folią spożywczą
Trzeci talerzDzieło są efektem przypadku, więc poznajcie dziś moją wypadkową: zeżarłam śliwki, które były na dzisiejsze ciasto i miałam tylko banany w domu i fasolę, tak oto powstało chyba jedno z moich lepszych ciast (wiem, wiem z każdym kolejnym tak mówię). To ciasto łączy w sobie wilgotne ciasto bananowe z kremowym pseudo sernikiem, żaden niewegus w życiu się nie domyśli
greenscarfmasło stopione 5 dag, aromat rumowy 2 krople, masa kajmakowa 1/2 puszki, śliwki 10 sztuk drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia wsypać przesianą mąkę z solą, dodać jajka, resztę cukru, mleka, aromat rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto, wlać stopione masło i wyrabiać z 10 minut, ciasto ma być(...)desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, posmarować masą kajmakową i ciasno zawinąć w roladę drugą część również na desce podsypanej mąką rozciągnąć na placek, rozłożyć połówki śliwek i ciasno zawinąć w roladę ciasta włożyć do foremek keksowych silikonowych, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku, zostawić na 15 minut piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut
W Mojej Kuchni Lubiępierogi 1 kg mąki 3 jajka 2 szklanki wrzątku Mąkę wysypujemy na blat, robimy dołek, wbijamy jajka i dodajemy wodę porcjami i zagniatamy ciasto. Farsz suska sechlońska* bez pestki 0,5 kg orzechy włoskie 20 dkg orzechy laskowe 10 dkg łyżeczka cynamonu łyżeczka mielonych goździków 2 łyżki cukru(...)Śmietanę mieszamy z miodem – ja za pomocą miksera i odstawiamy. Śliwki wyciągamy z wody i faszerujemy orzechami. Odkładamy na talerz. Rozwałkowujemy ciasto, na takie krążki żeby zmieścić w środku śliwkę. Sklejamy pierogi, gotujemy je w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać tak, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podajemy z miodową śmietaną. Smacznego ! * suska sechlońska
Kuchnia na wzgórzuKurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyszedł z nich podwieczorek, nie zmienia to jednak faktu, że były pyszne!!! Cynamonowa bułeczka i sezonowe owoce, pachnące śliwki węgierki i kwaskowe antonówki... Czego chcieć więcej? Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką 320 g mąki pszennej 10 g świeżych drożdży 80 ml ciepłego mleka 60 g cukru + 1 łyżeczka cukru waniliowego 40 g rozpuszczonego masła, ostudzonego 2 jajka łyżeczka cynamonu(...)wyrosnięcia na półtorej godziny. Owoce pozbawiamy pestek, jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. W jednej razem lub w dwóch osobnych miseczkach zasypujemy kostki jabłek i śliwek cukrem trzcinowym. Odstawiamy. Gdy ciasto urośnie na obsypanej mąką stolnicy odgazowujemy ciasto i dzielimy na 12 części (np. robimy wałek tniemy nożem na plastry) Z każdej z nich formujemy kulkę. Układamy kulki
Dzieje kuchennej Wiewióryniekoniecznie tylko ogóreczki i koreczki No i wymodziłam przekąskę o bardzo wyrazistym smaku (dzięki fecie). Dobre! Szybkie! Do powtórzenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie sera feta pęczek świeżego koperku szynka szwarcwaldzka kilka suszonych śliwek kilka zielonych oliwek kilka kawałków suszonych pomidorów w zalewie kilka liści roszponki jako foremka do wycinania kółek posłużyła mi zakrętka od małego słoika Wykonanie(...)każdą część zawinąć połówkę (bądź całą, zależy od wielkości) suszonej ś liwki. Kawałki suszonych pomidorów przekroić na pół, liście roszpunki umyć i osuszyć. Na ostudzone ciasto nałożyć łyżeczką ser i kolejno szynkę ze śliwką, oliwkę, suszony pomidor, liść roszponki. Zanim wjadą na stół schłodzić w lodówce
gutfutDziś przedstawiam Wam typowo jesienne ciasto, które wybraliście w akcji gotowanie za głosowanie. Jabłka, śliwki i cynamon to połączenie, które zawsze się doskonale sprawdzi o tej porze roku. W dodatku tym razem zdecydowałam się na wersję drożdżową. Nie będę ukrywać, że kiedyś bałam się go i raz mi wychodziło, a raz nie. Obecnie jednak może nie należy do moich ulubionych(...)dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, śliwki pozbawić pestek i pokroić w paseczki, owoce wymieszać, dodać 2-4 łyżki cukru i cynamon. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt (ok. 20x30 cm) o grubości 1 cm.Posypać bułką tartą przed wyłożeniem owoców, która wchłonie sok i wyeliminuje
Fabryka pomysłówwiórki kokosowe. Wlać mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszać na gęste i gładkie ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu lekko je wciskając. Posypać ciasto 2 łyżkami wiórków kokosowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (aż do suchego patyczka
My simple kitchenaromat cytrynowy 4 krople, śliwki 20 sztuk, brzoskwinie 2 duże, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota dać jajka i z cukrami, szczyptą soli hakiem wymieszać stopić palmę i wlać zimne mleko do palmy i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać, w trakcie dodać aromat cytrynowy, ciasto wyrabiać z 10 minut(...)ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę wyrośnięte ciasto parę razy zamieszać hakiem dwie keksówki 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i po równo rozdzielić ciasto do każdej foremki na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek i plastry brzoskwiń piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia POLEWA: czekoladę gorzką i białą z 1 łyżką gęstej
W Mojej Kuchni Lubięnich jest forma pieczonej w piekarniku owsianki. Zdrowe śniadanie które smakuje i wygląda jak ciasto? To możliwe z tym przepisem. Upieczoną owsiankę pokroisz na kawałki, dokładnie tak jak kroi się ciasto. Owsianka jest delikatna w smaku, swoją słodycz zawdzięcza tylko i wyłącznie słodkim, dojrzałym owocom śliwki węgierki. Oczywiście masę owsianą możesz dodatkowo dosłodzić sobie wedle uznania przed pieczeniem. Ja tego(...)Drukuj Owsianka pieczona ze śliwkami węgierkami 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Śniadanie Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość 8 kawałków Przygotowanie 10 min. Pieczenie 25 min. Kalorie 150 kcal Pieczona owsianka śniadaniowa z nasionami chia i śliwkami węgierkami. Po upieczeniu z łatwością pokroisz ją na kawałki, jak ciasto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
ProstePesto.plBiałka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do wystudzonej masy razem z powidłami i krótko wymieszać za pomocą miksera. Następnie wsypać mąkę z sodą wymieszać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec
My simple kitchenJedno z ciast które musi zagościć w moim domu na jesień. Nie przepadam za typowymi suchymi ciastami jogurtowymi ale to dzięki dodatku czekolady jest jeszcze bardziej wilgotne. Cynamon, kardamon i śliwki to prawdziwy powiew nadchodzącej jesieni. Składniki: 3 jajka 200 g mąki pszennej 160 g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 120 ml oleju rzepakowego 150 g serka waniliowego(...)cytryny, kardamon i cynamon. Całość wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Następnie wymieszać z masą i całość wylać do formy. Śliwki umyć, osuszyć i poukładać na cieście. Delikatnie można poruszyć cynamonem i cukrem (wedle uznania). Całość piec około 45 minut, do suchego patyczka
Mohiellaznane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - wystarczy 1 godzinka naszej pracy. Smakuje naprawdę fantastycznie, a i wygląda niczego sobie 😉 P.S. Świetnie smakuje podana z lodami
Kuchnia MagdaLenyznane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - wystarczy 1 godzinka naszej pracy. Smakuje naprawdę fantastycznie, a i wygląda niczego sobie 😉 P.S. Świetnie smakuje podana z lodami
Kuchnia MagdaLeny