czas temu pokazałam Wam przepis na sypaną szarlotkę . Dzisiaj zachęcam do przygotowania drożdżówki do której nie trzeba przygotowywać rozczynu ani wyrabiać ciasta drożdżowego! Prawda, że brzmi to cudownie :) ? Do poniższej drożdżówki możecie dodać dowolne owoce, np. rabarbar, śliwki, czy maliny. Madziu, bardzo dziękuje za przepis :) Składniki na dużą formę do pieczenia (20 x 40 cm): ciasto drożdżowe 1 kostka świeżych(...)kruszonki. Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać zimne masło. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać i równo rozsmarować ciasto drożdżowe. Na sam koniec ułożyć owoce (np. śliwki - brzuszkami do góry lub rabarbar podgotowany z cukrem). Całość posypać kruszonką. Piec około 30-40 minut. Ciasto powinno się z wierzchu zarumienić. Ewentualnie przedłużyć czas pieczenia
Ugotowaćcukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk, mąka tortowa 70 dag, sól 1 szczypta, mleko letnie 2 szklanki, masło lub margaryna 10 dag, owoce po kilka sztuk: nektarynki,brzoskwinie, jabłka, śliwki kruszonka: 10 dag cukru, mąka krupczatka 15 dag, miękkie masło 12,5 dag drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżeczką cukru, mąki, 1/2 szklanką mleka i odstawić na 15 minut(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę forma 34x25 cm i 20x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto parę razy ręką wyrobić i dodać do foremek na cieście poukładać na przemian śliwki, nektarynki, jabłka, brzoskwinie, z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać owoce piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formach ciasto wystudzić, mniejsza forma
W Mojej Kuchni LubięPYSZNE I LEKKIE CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI Potrzebujesz 5 jaj L lub 6 M, 300 g mąki pszennej, 300 g cukru, 125 ml oleju rzepakowego, śliwki lub jabłka. NIC więcej! PYSZKA! Jajka ucieramy 10 minut na puszystą jasną masę, dodajemy cukier ucieramy kolejne 8 minut, dodajemy olej strumieniem, dalej ucierając, następnie mąkę, Wylewamy na formę, dodajemy owoce pieczemy godzinę
SMYKWKUCHNIspecjalnie czasochłonne. Gotowe ciasto wstawia się na jakiś czas do lodówki, aby odpoczęło. Kolejno, z ciasta wykrawane są krążki, którymi wykłada się metalowe foremki na babeczki . Babeczki piecze się w dobrze nagrzanym piekarniku pomiędzy 15 a 20 minut. Wszystko zależy od tego jak grubo wyłożymy foremki ciastem i jak przypieczone ciasto chcemy uzyskać. Ja lubię kiedy ciasto jest dobrze wypieczone(...)dodać żółtka i zarobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 3 milimetrów. Za pomocą szklanki z ciasta wykrawać krążki, którymi wykładać metalowe, karbowane foremki. Przed włożeniem ciasta do foremek, każdą foremkę należy wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Po ułożeniu ciasta w foremkach warto jest
MeCooksDomowe pieczywo jak każdy wie jest najlepsze! Tym razem przygotowałam chleb żytni ze suszonymi śliwkami. Niebo w gębie! Składniki: 7g suszonych drożdży lub 25g świeżych drożdży 250g mąki żytniej T720 250g mąki pszennej chlebowej T750 10g soli 5g cukru 500ml ciepłej wody 100g suszonych śliwek Sposób przygotowania: Rozczyn Do miseczki umieścić pokruszone świeże drożdże, wsypać cukier i wlać 250ml ciepłej(...)bezpośrednio do miski z mąką. Do miski wsypać oba rodzaje mąk, sól, suszone drożdże lub rozczyn oraz ciepło wodę. Całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać drobno pokrojone suszone śliwki, ponownie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej formy. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie czasu chleb piec przez 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaWybór z listy ciast , które lubię jeść oraz które lubię piec jest niemożliwy. Jeśli chodzi o jedzenie ciast, to ciasta przełożone kremem , ciasta z dodatkiem galaretki oraz ciasta z owocami smakują mi najbardziej. W kwestii pieczenia to muszę się przyznać, iż najbardziej lubię robić ciasta które są mało pracochłonne . Do takich ciast zaliczam proste serniki oraz ciasta z owocami. Torcik(...)włożyć formę z ciastem orzechowym. Ciasto piec przez 55 minut do godziny lub do momentu, w którym środek ciasta jest całkowicie wyrośnięty a ciasto po dotknięciu palcem nie zapada się do środka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić po czy przekroić na dwie połowy. Pierwszy blat ciasta pokryć większością kremu pomarańczowego, przykryć pozostałym blatem. Po wierzchu ciasto udekorować pozostałym kremem
MeCookspuszka (530 g) mleka zagęszczonego słodzonego “Gostyńskie” 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 100 ml wina do grzańca “Gluhwein” Do dekoracji: cukierki śliwka nałęczowska w czekoladzie lub suszone śliwki polewa czekoladowa Przygotowanie: Herbatniki kruszymy w malakserze, następnie mieszamy z roztopionym masłem. Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy(...)termoobiegu). Po upieczeniu sernik studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem dekorujemy śliwkami w czekoladzie lub suszonymi śliwkami i polewą czekoladową (roztopiona w kąpieli wodnej czekolada z dodatkiem śmietany kremówki). Śliwki “przyklejamy” do ciasta za pomocą roztopionej czekolady
Smakowity Blog Kulinarnyalbo świeże owoce. W zależności na co macie akurat ochotę. Moja dzisiejsza wersja skyrniczka jest z suszoną żurawiną. Przygotowałam go w małej foremce ale świetnie nadadzą się także kokilki. Ciasto po upieczeniu podzieliłam na 8 małych porcji. Wyszło przepysznie! Skyr, to tradycyjny islandzki wyrób mleczny, który dostarcza bardzo dużo białka, a niewiele tłuszczu i kalorii. Jest bardzo gęsty, ma delikatny(...)foremkę do pieczenie delikatnie smarujemy masłem lub olejem kokosowym. Gotowe ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch wrzucamy suszoną żurawinę lub inne dodatki według uznania. Skyrniczek pieczemy w rozgrzanym na 170 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 35 minut. Smacznego! Spróbuj także: brownie z fasoli, ciasto kefirowe ze śliwkami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź
Natka Pietruszkimieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Tak wygląda gotowe ciasto na chlebek Na koniec wylewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50 minut. Kroimy po wystudzeniu. Smacznego! Spróbuj także: brownie z fasoli, ciasto kefirowe ze śliwkami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą
Natka Pietruszkimokre w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do składników suchych i mieszam do połączenia (nie za długo, ciasto nie musi mieć jednolitej konsystencji). Foremkę muffinkową (12 sztuk) wykładam papilotkami i w każdej umieszczam 1 łyżkę ciasta i po 3 wiśnie, 1 śliwce, 1 truskawce, itp. Do pozostałego ciasta dodaję kakao, mieszam i wykładam po 1 łyżce na owoce. Muffinki budyniowe
Słodki sentymentZrobiłam ciasto drożdżowe ze śliwkami, bez tego sierpień się nie liczy. Jednak dalej zostało mi trochę śliwek. Za mało na powidła, za dużo, żeby przejeść. Skojarzyło mi się z usłyszanym gdzieś powiedzeniem: za młoda na śmierć, za stara na snapchata ;) A że lubię wytrawne "dżemy", zwane chutney'ami, do mięs, a zwłaszcza do grillowanego camemberta, to decyzja była szybka
bistro mamaszczyptę soli oraz cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać miękkie masło i margarynę. Za pomocą miksera lub ręcznie zacząć wyrabiać ciasto. Kiedy składniki zaczynają schodzić się w całość dodać płynne mleko z żółtkiem i drożdżami. Bardzo dobrze wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, uformować kulki. Każdą kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować(...)wyrośnięcie. Letnie mleko połączyłam z żółtkiem i drożdżami i jak tylko mąka zaczynała łączyć się z tłuszczem wlałam do niej rozczyn drożdżowy. Lubisz ciasta z orzechami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto orzechowe ze śliwkami i słonecznikiem . The post Bejgli z orzechami włoskimi appeared first on MeCooks
mecooksTradycyjne powidła śliwkowe to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni. Świetnie sprawdzą się do posmarowania chrupiących, śniadaniowych bułeczek i rogalików, wypełnią naleśniki oraz przełamią słodki smak naszego domowego ciasta. Składniki: 5kg śliwek węgierek (najlepiej mocno dojrzałych) 800g cukru 3 łyżeczki cynamonu Wykonanie: 1. Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać pół
Szalona Kuchnia EwelinyCudownie sezonowe i najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną, chrupiącą kruszonką. To mój sprawdzony i niezawodny przepis na puszysty placek drożdżowy ze śliwkami na duża tortownicę lub sporą blaszkę. - sprawdzony przepis na placek ze śliwkami - na drożdżach świeżych lub suchych - bez potrzeby długiego wyrabiania - można też użyć innych owoców
AniaGotuje.plAlternatywa dla klasycznych powideł czyli CZEKOŚLIWKA świetny dodatek do naleśników, placuszków,deserów czy ciast. 2 kg śliwek 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao (Tak pół szklanki) 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżka olejku waniliowego Śliwki myjemy ,kroimy na połowę,usuwamy pestki. Do dużego garnka wlewamy pół szklanki wody dodajemy przygotowane śliwki i cukier dusimy na wolnym ogniu do miękkości
Andzia Pichci