jedno po południe :) Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju kilka kropel olejku waniliowego 10-12 renklod płatki migdałowe Kruszonka: 5 dag masła 7 dag mąki 4 łyżeczki cukru Składniki na kruszonką zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy(...)pół i wyjmujemy pestki. Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy śliwki skórką do dołu lekko wciskając je w ciasto. Na wierzch układamy niedbale kruszonkę i całość posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut (aż do suchego
My simple kitchenMuszę Wam powiedzieć, że to ciasto mile mnie zaskoczyło, zarówno smakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową(...)jajkami i cukrem, cały czas ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli będzie bardzo gęste można dodać jeszcze łyżkę oleju) dodać cukinię, orzechy i suszone śliwki, delikatnie wymieszać (po dodaniu cukinii ciasto będzie bardziej rzadkie, więc proszę się nie martwić, że na początku jest gęste). Keksówkę o wymiarach 28 x 11 cm nasmarować tłuszczem, wysypać mąką i przełożyć ciasto
Zakątek rozkoszy kulinarnychsię wszędzie śliwki węgierki, rosła moja ochota na placek z tymi pysznymi owocami. Zrobiłam eksperymentalne ciacho i całkiem się udało, więc podaję przepis. Do ciasta dodałam trochę kardamonu, bo bardzo lubię go zestawiać ze śliwkami i odrobinę kurkumy, żeby podkręcić kolor, wierzch posypałam pudrem z liofilizowanej czarnej porzeczki :) Składniki: 40 gram mąki quinoa 30 gram mąki ziemniaczanej 30 gram mąki(...)wolnych obrotach. Utartą masę mieszamy z ubitymi białkami. Niewielką silikonową keksówkę (można też użyć zwykłej metalowej) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto, rozprowadzamy równomiernie i na wierzchu układamy połówki śliwek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Gdy ciasto jest gotowe odstawiamy je do przestygnięcia, na koniec posypujemy pudrem
Quinoa Raz!Tradycyjny przepis na lekkie, letnie i pyszne ciasto z dużą ilością śliwek. Z kilku zaledwie podstawowych składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealne na zakończenie wakacji. Wyśmienite także z truskawkami, porzeczkami, jagodami czy agrestem. Pamiętajmy, że warunkiem udanego wypieku, jest w tym przypadku użycie składników o temperaturze pokojowej oraz dokładne ubicie masła z cukrem pudrem. Ciasto wychodzi puszyste(...)śliwek węgierek DO PODANIA: cukier puder do posypania, bita śmietana do podania WYKONANIE ŚLIWKI opłukujemy, osuszamy, kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra/dół bez termoobiegu). Spód formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. CIASTO : Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem
cool and mintybyle jak" wymieszać rózgą silikonowe foremki 4x7cm - wyszło 19 sztuk po 1 łyżce czubatej dać ciasta do foremek - dać po 1 łyżeczce masy krówkowej i po 1 śliwce bez pestek resztę ciasta rozłożyć do foremek i piec w 200C około 25 minut śmietanę 30% ubić ze śmietanfixem i szprycką nałożyć na wystudzone muffinki posypać zmieloną czekoladą...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś i popiskiwałaś... A potem - biegłaś w swoja stronę, w swój(...)zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki odsączyć z soku. Przygotować kruszonkę: Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z cukrem, wlać gorący tłuszcz, dokładnie wymieszać. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki. Blachę
kolorowotorcikowobudyń o smaku krówki 1/3 szklanki oleju 2 łyżki masy o smaku krówki Wykonanie ciasta: Masło posiekać z mąką, żółtkami, cukrem i solą. Następnie zagnieść ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Wykonanie placka: Śliwki umyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć formę posmarowaną wcześniej tłuszczem, wyciągnąć brzegi, nakłuć widelcem i zapiec w temperaturze
Tradycyjna Kuchniakruche: 1,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo: 500 g śliwek 1/2 łyżeczki cynamonu żółtko do posmarowania 2 łyżki cukru brązowego cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę(...)cukier i sól posiekać dokładnie z zimnym masłem. Dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół usuwając pestki. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 5mm. Można w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Na środku ułożyć śliwki skórkami do spodu, zostawiając
Smakołyki Asimąkę z proszkiem i zmiksować na nie za gęste ciasto niska forma silikonowa 26 cm z kominkiem, na dno formy (będzie wierzchem) poukładać gęsto ćwiartki śliwek, na śliwki wlać z 3/4 ciasta do reszty ciasta wsypać kakao, wlać 2 łyżki mleka, wymieszać, na jasne ciasto wylac ciemne ciasto piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko 1,5 szklanki, margaryna 8 dag, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 5 szklanek, jajka 3 sztuki "L", sól - szczypta, śliwki 50 dag, morele 50 dag, wiórki kokosowe 4 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 1/2 szklanki letniego mleka, wsypać po 1 łyżce cukru i mąki(...)ciasto posypać łyżeczką mąki, nakryć talerzem do wrośnięcia na około 40 minut, ciasto dobrze wyrosło forma 40x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do blachy, na cieście rozłożyć naprzemian wypestkowane śliwki i morele, posypać wiórkami kokosowymi, piekarik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach 1/2 szklanki pudru cukru
W Mojej Kuchni Lubięhojnie obdarowało nas owocami. Kompoty i dżemy stoją już w piwnicy stanowiąc zapas bynajmniej na 2 lata :P A ciasto też musi być :) Najczęściej takie jakie tu widzicie - proste ucierane, posypane z wierzchu cukrem i cynamonem, aby nie zabić smaku śliwek i tego pysznego soku, które puszczają w czasie pieczenia :) Tortownica 26 cm Składniki: 1/2 kostki margaryny 2 jajka(...)dodać więcej mleka. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu. Wierzch posypać cynamonem cukrem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut (aż do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem
My simple kitchennazwę! Ciasto, które chcę dziś pokazać to kolejna wariacja na temat znanego w mojej rodzinie od dawna i bardzo lubianego mazurka cygańskiego . Tym razem pyszne i wilgotne ciasto makowe przełożyłam galaretką ze śliwkami i kremem na bazie serka mascarpone. I jest mega-obłędnie-pyszne! Wygląda niebanalnie i roboty przy nim nie bardzo dużo, warto więc zachować ten przepis:) składniki: ciasto(...)krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny warstwa śliwkowa: ok 500 g śliwek galaretka wiśniowa polewa: 1 jajko 100 g masła 3 łyżeczki cukru 3 łyżki kakao Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodać pozostałe składniki, na końcu
6nieboprzyjemnie kwaskowate. Lubicie takie śliwki? Składniki na około 15 pierogów: 200 g mąki pszennej typ 500 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 100-120 ml maślanki langrody jeśli małe to 15 sztuk, jeśli duże to 8 szt 2 opakowania cukru waniliowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, wlewamy olej i maślankę, zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne(...)kwaśne możemy dodać więcej cukru białego lub trzcinowego. Teraz ciasto wałkujemy na placek grubości ok. 3-5 mm. Klasyczną szklanką do herbaty wycinamy koła. W rękach rozciągamy jeszcze ciasto przed nałożeniem śliwki, następnie nakładamy własnie śliwkę całą lub połowę i zlepiamy pierogi. Zlepione odkładamy na stolnice podsypaną mąką. Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia
Życie zaczyna się w kuchnispienienia, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać ćwiartki śliwek ( duże śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki i połówki przekroić jeszcze na połowę ) skórką(...)dołu. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić. Cukier puder wymieszać z kwaskiem cytrynowym i gorącą wodą, polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia lukru - bardzo mocno śliwkowe ciasto ucierane, ciasto jest lekkie, delikatne, nasączone sokiem z pieczonych śliwek i kwaskowatym lukrem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWsypać kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Silikonowa keksówka 20 cm i niska tortownica 24 cm (jedna foremka do pracy męża-lub 1 duża forma 28 cm) , do foremek wyłożyć ciasto, wyg ładzić wierzch i poukładać grubsze plasterki ze skórką jabłek i połówki śliwek(...)piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto w foremkach wystudzić. Galaretki wymieszać w gorącej, przegotowanej wodzie, wystudzić, prawie stężałą galaretki wyłożyć na ciasto, schować do lodówki do stężenia galaretki - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane kakaowe, z dodatkiem jabłek, śliwek i galaretki jest doskonałym deserem na każdą okazję........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię