końcu przesiane mąki. Ciasto wylałam do formy (20x30 cm)wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam powierzchnię. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piekłam przez 25-35 minut. Ja sprawdzałam patyczkiem stopień upieczenia. Po wystudzeniu ciasto przecięłam na dwa blaty i jak zobaczycie na zdjęciu poniżej upiłam ciasto advocatem :) Masa z czerwoną porzeczką: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki(...)taką masę robię tak: Mascarpone miksuję z jednej misce, dodaję dżem porzeczkowy, miksuję, odstawiam. W drugiej miksuję samą śmietanę kremówkę, pod koniec dodaję cukier puder i po łyżce serka mascarpone z dżemem. Miksuję z pełną uwagą, aby nie przebić kremówki. Masę wstawiam do lodówki. DODATKOWO: Advocaat Dalkowski Cytrynki z wanilią Mandarynka z Hibiskusem Limonki w syropie Wiśnie kandyzowane Tak więc
Blondynka Gotujeprzesiewamy do ciasta wymieszaną mąkę i kakao, tym razem jednak nie miksując a delikatnie łącząc wszystko drewniana szpatułką. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wkładamy do rozgrzanego do 165 stopni piekarnika na ok 40 minut lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym przestygnięciu, delikatnie nożem podważamy biszkopt od ścianek formy i wyjmujemy ciasto (pamiętajcie, ze należy(...)zrobić w momencie kiedy ciasto będzie już zimne, aby się nam nie pokruszyło). Serek mascarpone przekładamy do miseczki i szybko miksujemy z cukrem (tak aby nie stało się wodniste). Wkładamy do lodówki. W tym czasie maliny rozgniatamy widelcem i łączymy z cukrem pudrem. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy blat pokrywamy 1/3 masy z serka. Przykrywamy go drugim blatem. Wykładamy
ChilliJemybrzoskwinie. Prócz dżemów z moreli (a są przepyszne) robię często ciasto z dodatkiem świeżych moreli. Składniki: Na spód: * 15 dkg mąki * 15 dkg cukru * 2 jajka rozmiar L * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka kakao * 4 łyżki oleju Masa serowa: * 400 g serka mascarpone * 200 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 1 śmietan(...)pieczenia przesiałam i dodałam do ubitych jajek. Wlałam olej i zmiksowałam na gładką masę. Przelałam ciasto do foremki 24 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. Serek mascarpone zmiksowałam z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. śmietanę razem ze śmietan - fixem ubiłam na sztywno
Pieprzyć z Fantazjąolej do smażenia500 g serka mascarpone3-4 łyżki słodkiej śmietankidowolne owoce, u mnie borówki i malinycukier puder do posypaniaPrzygotować kakowe ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać mikserem mleko, wodę, mąkę, kakao, śmietanę sól, cukier oraz olej. Następnie usmażyć naleśniki. Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, śmietanka po to aby serek nieco rozrzedzić żeby lepiej się smarował. Cukru nie dodawałam bo serek jest słodki
Monia miesza i gotujeklasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Mikser idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto ze ścianek misy i dzięki niemu oszczędzam czas. Mikser ma 900W mocy(...)drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.Wierzch i boki:14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek
Mała CukierenkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tartaletki z najlepszym kruchym ciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi
Marta Gotujewierzch ciasta stanowią blaty z ciasta półfrancuskiego, w środku jest masa czekoladowa z wiśniami ze słoika, przykryta masą śmietankową na bazie serka mascarpone i kremówki, a całość delikatnie posypana cukrem pudrem. Najwięcej czasu zajmuje zrobienie ciasta, ale bez przesady, nie aż tyle, co typowego francuskiego. W porównaniu z tym drugim jest wręcz ekspresowe. Bazowałam na przepisie Gordona Ramsaya
Arabeska waniliowaklasą. Co najważniejsze wspaniale ułatwia pracę, szybko ubija pianę i dobrze wyrabia ciasto. Świetnie robi bitą śmietanę. Do ciasta drożdżowego ma specjalny hak, który jest odpowiednio wyprofilowany (ma kształt- spiralki). Ciasto jest świetnie wyrobione i ma idealną konsystencję. Robot idealnie zastępuje ręczne wrabianie ciasta. Bardzo dobrze zbiera ciasto ze ścianek misy i dzięki niemu oszczędzam czas. Robot ma 900W mocy(...)drugim krążkiem ciasta, nasączyć połową pozostałego ponczu i wyłożyć resztę kawowego kremu. 13. Na krem położyć ostatni krążek ciasta i nasączyć go ponczem. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.Wierzch i boki:14. Serek mascarpone rozmieszać z 5 łyżkami śmietanki kremówki. 15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Dodać do niej serek
Mała CukierenkaNyskie . Ciasto jest idealne do kawki. Składniki: 200 g herbatników maślanych od Cukry Nyskie 3 czubate łyżki żelatyny 1/2 szkl gorącej wody 330 ml śmietanki 30% 1 szkl cukru pudru 400 g serka naturalnego 2 szkl mleka pełnego w proszku 290 g herbatników Nysanki od Cukry Nyskie 2 galaretki malinowe oraz: 500 ml śmietanki 30% 500 g sera mascarpone(...)lodówki na 1 godzinę. Pół litra zimnej śmietanki ubijamy z 1/2 szkl cukru pudru na puszystą masę. następnie dodajemy partiami serek mascarpone cały czas miksując. Przekładamy delikatnie śmietanową masę na galaretkę, wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Wstawiamy ciasto ponownie do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w
Oryginalny smakszklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju szczypta soli Masa z gorzkiej czekolady: 125 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 150 g gorzkiej czekolady Masa z białej czekolady: 125 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady Beza: 2 jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki(...)czekoladą dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Masa z białej czekolady: Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy białą czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. (najlepiej całą noc). Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy serek mascarpone i miksujemy
Kuchnia MagdaLenynutellą: 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 250 g nutelli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 1 łyżka cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) Dodatkowo: około 500 g truskawek Do przygotowania ciast użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe i biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyciągnąć(...)około 50 cm na płaską powierzchnię i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy nasze ciasta są wystudzone możemy przygotować kremy. W misce umieszczamy mascarpone i nutellę. Miksujemy tylko chwilę, do połączenia składników. Tak przygotowany krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby się schłodził. W drugiej misce umieszczamy śmietanę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Wszystkie to składniki ubijamy do powstania gęstego kremu
PatiGotujezagniatamy ciasto na stolnicy. Owijamy folią. Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy na duże blaty. Ja dodałam przy wałkowaniu koperek, dzięki czemu w cieście są widoczne jego łodyżki ;-) Nadzienie: - 100 g serka koziego - 100 g serka mascarpone lub biały chudy - 150 g wędzonego łososia - sól morska W/w składniki zagniatamy widelcem na gęstą masę. Masę układamy na blacie ciasta, przykrywamy drugim
SMYKWKUCHNIcukru - poza ten który jest w składnikach - a jest ich raptem 5 :) samo przygotowanie ciasta to pół godziny - najdłużej schodzi z jego schłodzeniem. Polecam robić na wieczór i do śniadania i porannej kawki mamy pyszne ciacho. Składniki: 350g herbatników maślanych 150g masła 250g serka mascarpone 200g mlecznej czekolady 3-4 rurki waflowe do dekoracji Herbatniki mielimy na drobna kawałeczki(...)rozpuszczamy w rondelku. Wystudzone masło mieszamy z herbatnikami - wykładamy na dno foremki na ciasto i dokładnie ugniatamy (w moim przypadku tortownica o średnicy 24cm). Gotowy spód do lodówki około 1h. 2 tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie dokładnie mieszamy ją z serkiem mascarpone - i mamy gotowa masę - która przekładamy na schłodzony spód. Na górę masy możemy dodać
Smacznie Pysznie Kaloryczniemąki 250ml wody szczypta soli 100g masła 5 jajek Bita śmietana: 1/2l śmietany słodkiej 30% (u mnie łaciata) 5 łyżek cukru pudru 1 serek mascarpone (250g) Dodatkowo: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wodę gotujemy wraz z masłem i szczyptą soli. Do gotującej się dodajemy przesianą mąkę i mieszamy cały czas na małym ogniu(...)nagrzanego do 200st C piekarnika na 20 minut (grzałka górna i dolna). Studzimy. 3. W czasie studzenia eklerków przygotowujemy krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Przekładamy do szprycy z założoną długą, a cienką końcówką i wbijając w środek eklerka nadziewamy je do pełna. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Eklerki najlepiej nadziewać tuż przed podaniem. Nie namokną
Kuchnia w czekoladzie