kremówki 30% lub 36% 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1-2 krople aromatu śmietankowego (polecam dr. Oetker) 1 fix do śmietany niebieski barwnik spożywczy Dodatkowo: 12 łyżeczek konfitury truskawkowej biały ozdobny cukier do wypieków 12 małych opłatków z postaciami z bajki (kupiłam na Allegro, opłatki są całkowicie jadalne) Ciasto: 1. Mąkę mieszamy z sodą(...)środek przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 6. W środek każdej babeczki włożyć 1 łyżeczkę konfitury. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie. Krem: 7. Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, aromatem i fixem (na początku radzę ubijać na niskich obrotach, ponieważ może chlapać). 8. Do kremu dodajemy niebieski barwnik
Mała Cukierenkanimi zrobić? Ciasto! Ciasto wyszło pyszne - cudownie mokre, nie za słodkie - idealne :) Składniki: Spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g roztopionego masła Ciasto: 500 g sera sernikowego potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 3 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ok. 700 gram śliwek - wypestkowanych i umytych(...)szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Spód: Ciastka maślane dokładnie kruszymy. Masło roztapiamy i dodajemy do pokruszonych ciastek - całość dokładnie mieszamy do uzyskania czegoś na kształt mokrego piasku. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na dno wysypujemy pokruszone ciastka z masłem i uklepujemy ręką. Wkładamy na 15-30 minut do lodówki. Ciasto: Ser sernikowy i mascarpone umieszczamy w misie miksera
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kiedy go przygotowałam był trochę za rzadki (prawdopodobnie było to wina mascarpone), jednakże już za drugim był idealny. Jeśli nie chcecie piec kruchego ciasta, jako spód śmiało możecie wykorzystać pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. Ja jednak jestem zwolenniczką kruchego ciasta Tarta z borówkami i kremem Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżki cukru(...)pudru Krem: puszka mleka słodzonego skondensowanego (200 g) (dobrze schłodzonego) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) Dodatkowo: borówki amerykańskie masło/margaryna do wysmarowania formy Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i cukier puder. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy na godzinkę do lodówki. Formę na tratę smarujemy masłem/margaryną. Ciasto
PatiGotujemargaryny 2 żółtka 1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku Na krem: 25 dag serka mascarpone 1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu 2 płaskie łyżki cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek z kremem: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy(...)ciasteczka. 3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy. 4. Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i cynamonem. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką. 5. Ciasteczka przekładamy kremem. Wyciskamy rozetkę na ciastko, kładziemy drugie i znów wyciskamy rozetkę
Izabelawkuchnipieczenia dodajemy do masy, mieszając dodajemy po łyżce śmietany. Gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonych foremek, posypanych bułką tartą i pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 min. w tem. 175 stopni. Po upieczeniu odstawiamy foremki na 10 min żeby wystygły, wyciągamy ciasto i odstawiamy na kratkę żeby ostygły. Z mamusią wyrównałyśmy ciasto, obcinając(...)równo od spodu. Te resztki idealnie posłużyły nam do tych deserów. Masa: Śmietanę kremówkę ubijamy. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone. Na koniec dodajemy pokruszoną drobno chałwę i delikatnie mieszamy najlepiej rózgą. Tak przygotowaną masę nakładamy na spód ciasta, kładziemy owoce i przykrywamy ciastem. Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy od razu połamaną czekoladę
Lili w kuchniskórka cytrynowa pół szklanki rumu lub gotowa masa z puszki masa z mascarpone: 200ml śmietany kremówki 350g serka mascarpone 50ml likieru orzechowego 2-3 łyżeczki cukru (jeśli nie mamy likieru orzechowego możemy zastąpić jego i cukier syropem orzechowym) 50g czekolady WYKONANIE: Ciasto: Mąkę siekamy z masłem, cukrem i żółtkami. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folie spożywcza. Chłodzimy(...)Masa z mascarpone: Śmietanę kremówkę miksujemy z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz wiórkami startej czekolady
Pyry na Gazsposób, że papier do pieczenia znajduje się na górze. Zdejmuję energicznym ruchem papier i wzdłuż dłuższego boku zwijam ciasto razem ze ściereczką w rulon. Pozostawiam roladę do całkowitego wystudzenia. Krem z mascarpone i kasztanów 250 g serka mascarpone 125 g uprażonych i obranych kasztanów pół szklanki mleka pół szklanki wody 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki stołowe ciemnego rumu(...)jeśli jest zbyt suchy dodaję płyn w którym się gotowały. Powinien mieć konsystencję odrobinę bardziej gęstą niż nutella. Krem z kasztanów, serek mascarpone, cukier i rum miksuję końcówką do ubijania piany na jednolitą gładką masę. Do tego ciasta użyłam 125 g kasztanów, ale możecie zwiększyć ich ilość dwukrotnie. Krem czekoladowy Przygotowuję na około 3 godziny przed udekorowaniem rolady
Cztery FajeryKorzystam z przepisu na biszkopt rzucany, zawsze mi wychodzi i jest bez proszku do pieczenia, więc śmiało częstuje tym ciastem maluchy. Przepis znajdziecie na blogu : tutaj Masa to taki domowy budyń, ale gotowany na śmietance z serkiem mascarpone i dodatkiem brązowego cukru. Świetnie pasuje do słodko kwaskowatych truskawek. Składniki: Biszkopt: tortownica około 21-23 cm 4 jaja(...)galaretkę inaczej niż sugerują na opakowaniu, a dokładniej zalewamy mniejszą ilością wody bo 400 ml. Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt. Dekorujemy truskawkami i wylewamy po łyżce tężejącą galaretkę. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc. Artykuł Ciasto z truskawkami i galaretką / owocowy torcik pochodzi
Rusty Forkszklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek mascaropne i wszystko razem dokładnie miksujemy. Owoce Owoce dokładnie
Programista w kuchniszklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek mascaropne i wszystko razem dokładnie miksujemy. Owoce Owoce dokładnie
Programista w kuchnimarki i będzie tam podana, inna ilość mleka. Także mleka tyle, ile podaje producent :) Serki, już tak, jak napisałam. Robiłam w tortownicy 26 cm, ale spokojnie można zrobić w większej blaszce. Składniki: Masa sernikowa: 1 sernik na zimno w proszku 500 ml. mleka 1 serek mascarpone 250 g. Masa tiramisu: 2 paczki kremu tiramisu (miałam 2x50 g. Jeśli będzie większy(...)masę sernikową, wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów, namoczonych w kawie. Przygotować masę tiramisu. Zawartość opakowań wsypać do naczynia. Wlać 350 ml. mleka i dodać serek mascarpone 250g. Miksować kilka minut. Gotową masę wyłożyć na biszkopty. Ciasto, wstawić na kilka godzin, do lodówki. Przed podaniem, posypać kakao
Agusiowe smakołykiMiękkie trufle z serka mascarpone, mlecznej czekolady i ekspandowanej kaszy jaglanej otulone delikatnym pyłkiem ciasteczkowym. Są słodkie i rozpływają się w ustach. Bardzo łatwe i szybkie
Krokusowy Domwłaśnie ciasta wcześniej. Jest rewelacyjne, słodkie, w smaku przypomina batonik Kinder Country i przyznam, że dość syte. Polecam wszystkim tym, którzy jeszcze nie próbowali tego ciasta :) Składniki: * 400 ml śmietany 36% * 250 g serka mascarpone * około 3 paczek po 50 g herbatników * 2 białe czekolady po 150 g każda * 2 mleczne czekolady po 150 g każda * 3 szklanki płatków Nestle
Zrób to smaczniewyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki inuliny 2 listki żelatyny
FitKotTruskawkowy sezon zacząć czas! Na sam początek chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszny torcik z kremem truskawkowym, który urzekł mnie piękną dekoracją brzegów ciasta
ciastkowylabCo prawda obok tiramisu, takiego bardzo nasączonego kawą, to to ciacho nawet nie leżało, jednak wyglądem bardzo je przypomina. Uwodzi koorystyką i bardzo cytrynowym aromatem. Koniecznie
ciastkowylabMiałam w lodówce serek mascarpone i śmietanę kremówkę, zastanawiałam się co z nimi zrobić. Kupiłam maliny i nasunął mi się pomysł :) Domowe lody malinowe! mmm, pycha
The Sweet Damselciasto z musem dyniowym i czekoladowymi kropelkami, z wyglądu podobne do murzynka, ale o wiele smaczniejsze. Spora zawartość musu dyniowego sprawia, że długo zachowuje świeżość. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem utartego z cukrem serka mascarpone. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozkręcamy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy powoli czekoladę. Zostawiając około 4 łyżek. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy na tartaletki. Na kremie rozsmarowujemy warstwę rozstopionej czekolady. Ozdabiamy
Humanistka w kuchni