przez otwór miarki dodawać po jednym żółtku obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko delikatne mieszanie 0,5 powili po łyżce dodawać suche składniki Przygotowanie masy z serkiem mascarpone – Galaretkę zalać wrzącą wodą i wymieszać. Odstawić do stężenia, ale nie całkowicie. Cukier puder wymieszać z żółtkiem, dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. powoli wlewać do masy lekko(...)gęstniejącą galaretkę, wymieszać 1 minuta, obroty 2 Biszkopt przekroić na pół. Dolną warstwę biszkoptu położyć w formie której był pieczony biszkopt. Wlać masę z serka mascarpone, wyrównać górę. Nałożyć drugą część biszkoptu. Wstawić ciasto do lodówki, aż stężeje. Przygotowanie masy z kremówki – galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić aż zacznie gęstnieć. Jak galaretka jest już prawie gęsta
Kuchnia Pokoleńpodpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany. Po upieczeniu i przestudzeniu, smak idealny, słodki, kremowy, genialny. Składniki , forma na tarte o średnicy 25 cm: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 300 g mąki pszennej, 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki(...)czekolady, 500 g serka mascarpone, pon adto: ok 50 g physalis, cukier puder trzcinowy. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy
Moniki Smakołykiciasto w nowej wersji, dziś Wuzetka cynamonowa! Do przygotowania dzisiejszego ciasta potrzebny jest dobry kakaowy biszkopt i lekki krem śmietanowy z dużą ilością cynamonu. Ważnym dodatkiem jest dżem wiśniowy koniecznie z drylowanymi wisienkami. Do nasączenia biszkoptu wykorzystałam nalewkę wiśniową, która wspaniale podkręciła smak całego ciasta i świetnie łączy się ze smakiem cynamonu. Jest to wersja dla dorosłych! Jeśli ciasto chcielibyście(...)dodatkiem cukru pudru. Do dużej miski włożyć serek mascarpone, dodać cynamon zacząć delikatnie miksować jednocześnie dodając ubitą śmietanę (około 1/4), kiedy serek połączy się ze śmietaną można dodać pozostałą część śmietany delikatnie wymieszać na najniższych obrotach jednocześnie dodając płynną żelatynę. Miksujemy bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Wykończenie ciasta Na nasączony spód biszkoptu wyłożyć dżem, rozsmarować na całej powierzchni
SprawdzonaKuchnia.plłyżeczka- cukier puder – 30 gPONCZ:- kawa rozpuszczalna – 1 łyżeczka- cukier – 1 łyżka- amaretto – 1 łyżkaKREM:- serek mascarpone – 125 g- śmietana 36 % – ok. 50 g- cukier puder – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO :Jajka ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Miksujemy do połączenia składników.Przelewamy do foremek
Ostra na SłodkoCzas czytania: 3 min Biszkopt z pianką matcha i malinami ciasto niezwykle proste do przygotowania i bardzo smaczne. Ciasto przygotowałam na bazie klasycznego uwielbianego przez wszystkich biszkoptu idealnego . Pamiętajcie, że biszkopt można upiec dzień przed planowanym przygotowaniem ciasta. Można też biszkopt upiec w wolnym czasie i zamrozić go do chwili, kiedy będzie potrzeba przygotowania deseru. Biszkopt to oczywiście nie wszytko(...)Ostatnio moja córka ma fazę na herbatę Matcha , wymyślamy napoje z jej dodatkiem, ciasta i desery, którymi będę się z Wami dzieliła, będzie więc zielono i egzotycznie. Tak więc do dzisiejszego biszkoptu krem przygotowałam oczywiście z dodatkiem herbaty Matcha. Krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany dla wyważenia smaków dodałam do kremu maliny. Kwaskowate maliny świetnie pasują do zielonej
SprawdzonaKuchnia.plmąki 1/2 szklanki oliwy 1 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 słoik dżemu truskawkowego Łowicz 1 szklanka serka mascarpone cukier puder do posypania Białka jajka ubić na sztywno. Pozostałe składniki ciasta zmiksować ze sobą i dodać pianę z białek, odłożyć mikser i delikatnie wymieszać masę. Donaty wypiekać na złoty kolor w maszynce
Jadło i czytadłophysalis. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować margaryną i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy(...)mniejsze kawałki. Jajko miksujemy na najwyższych obrotach z dodatkiem cukru na kogel –mogel, następnie dodajemy serek mascarpone, dolewamy Zott Monte Drink i całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy budyń z proszkiem do pieczenia, orzechy i ponownie miksujemy. Masę przekładamy na podpieczone, wystudzone ciasto, dodajemy kawałki czekolady, a wierzch posypujemy startą czekoladą. Tarte przez pierwsze 20 min pieczemy
Moniki Smakołykiprzepyszne :) Fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Z resztą przekonajcie się sami :) Składniki: Ciasto: 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli 10 jajek 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 12 łyżek gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie: bezglutenowego) łyżeczka sody Masa: 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka(...)Wiśnie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej mleko. Serek mascarpone zmiksować z likierem wiśniowym i cukrem pudrem. Dodać do tego czekoladę i dokładnie wymieszać. Ciasto po upieczeniu przekroić na dwie części. Pierwszy blat posmarować masą, ułożyć na niej wiśnie i przykryć drugim blatem. Górę i boki tortu również posmarować masą
Domowa Cookierenka Agiserków a w nim mocno czekoladowe kawałki pysznych wafelków Lusette :). Pycha! Ciasto jest lekkie i smaczne, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:). Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem wafelkowy: 500g serka mascarpone 300g serka waniliowego homogenizowanego 4 łyżki cukru pudru 6 wafelków Lusette(...)dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Przekrawamy na 2 części. 2. Serek mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy. Dodajemy 4 pokruszone wafelki Lusette, dokładnie mieszamy. 3. Tak przygotowaną
Szefowa kuchniBiszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 kopiatych łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem: 250 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku 70 g gorzkiej czekolady 4 łyżki adwocata Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując(...)wystudzeniu dzielimy na dwa blaty. Krem: Truskawki kroimy na połówki, galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy tylko do połączenia składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy likierem adwocatowym. Układamy połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przykrywamy drugim blatem, smarujemy dokładnie kremem (wierzch
VioletoweKucharzenieserka mascarpone - 70 g cukru pudru - kilka czarnych malin Składniki na wierzch: - czarne maliny Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej chwilkę miksujemy. Na końcu dodajemy proszek, obie mąki i mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy(...)tortu a wydłużył się czas pieczenia do 45 minut. Gdy biszkopt mamy upieczony, studzimy go i robimy masę. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dorzucamy kilka malin a następnie dodajemy serek mascarpone i całość miksujemy na gładką masę. Biszkopt kroimy na 2 równe części i przekładamy połową masy a drugą połową smarujemy górę tortu i boki. Na wierzchu układamy maliny. Smacznego
Kuchenne WariacjeTartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (dodałam 3 łyżki, proszę dosłodzić do smaku) ziarenka wyskrobane z 1 wanilii(...)posmarować je dżemem lub konfiturą. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, fixem i wanilią. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem do połączenia składników. 7. Krem przełożyć do szprycy lub woreczka z tylką i wycisnąć go na ciasto z dżemem, można również rozprowadzić go łyżką. Wierzch tartaletek ozdobić owocami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków
Mała CukierenkaWykładamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku na 180 C - około 45-55 min. Ciasto po ostudzeniu- kroimy na dwa placki.Masa:Śmietanę ubijamy mikserem na gęsto , dodając 2 łyżki cukru pudru. W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Ubity serek przekładamy do ubitej śmietany, ubijamy do połączenia- dodając 1-2 łyżki bitej śmietany.Połowę masy wykładamy
Smaki Edytyserka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 szklanka orzechów ziemnych (bez soli) 1 garść śliwek suszonych Wykonanie: Czekoladę kruszycie i razem z masłem rozpuszczacie w kąpieli wodnej, a następnie studzicie. Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Śliwki kroicie na cienkie plasterki, część dodajecie do ciasta(...)Orzechy rozdrabniacie w blenderze. Kilka całych i ze dwie łyżki rozdrobnionych możecie zostawić do dekoracji. Śmietanę ubijacie mikserem, dodajecie cukier puder, serek mascarpone, cały czas miksując. Dodajecie zmielone orzechy. Mieszacie i wykładacie na ostudzone ciasto. Posypujecie odłożonymi orzechami, pokrojonymi śliwkami i jecie, patrząc na swoją piękną kuchnię
GRUBY WAŁEK