pomyśleliście kiedyś żeby masło w cieście zastąpić twarogiem? Ja bym na to nigdy nie wpadła, gdyby nie przepis, który podpatrzyłam u swojej cioci. Pyszne, delikatne ciasto (mam na myśli spód) a na tym fura, wuchta jabłek (albo ewentualnie innych owoców jeżeli macie ochotę). To wszystko tapla się w takim prawie budyniu, który po zapieczeniu łączy całość w jeden pyszny(...)pokroiłam 3 jabłka, ale im więcej tym lepiej) Z podanych składników zagniatamy ciasto, po czym rozwałkować cienko i wyłożyć formę do pieczenia. Jajka, cukier puder, mleko oraz jogurt wymieszać do połączenia składników. Na wyłożoną ciastem blachę wylać trochę płynnego farszu i na wierzchu układać owoce. Na końcu wlać resztę płynu. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu
Szybko Tanio Smaczniemasło w cieście zastąpić twarogiem? Ja bym na to nigdy nie wpadła, gdyby nie przepis, który podpatrzyłam u swojej cioci. Pyszne, delikatne ciasto (mam na myśli spód) a na tym fura, wuchta jabłek (albo ewentualnie innych owoców jeżeli macie ochotę). To wszystko tapla się w takim prawie budyniu, który po zapieczeniu łączy całość w jeden pyszny deser. Do przygotowania(...)składników zagniatamy ciasto, po czym rozwałkować cienko i wyłożyć formę do pieczenia. Jajka, cukier puder, mleko oraz jogurt wymieszać do połączenia składników. Na wyłożoną ciastem blachę wylać trochę płynnego farszu i na wierzchu układać owoce. Na końcu wlać resztę płynu. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu powoli studzić aż ciasto ostygnie, podawać zimne
Szybko Tanio SmacznieMamy ostatnio nadprodukcję jabłek:). Była już szarlotka...długo myślałyśmy cóż by tu popełnić z nich. I objawił się nam biszkopt z jabłkami. Możecie użyć dowolnej ilości
Anioły w kuchniCzekoladowych ciast nigdy dość ! Dobrze piszę ? Ktoś uważa inaczej ? Dziś mam dla Was szybkie czekoladowe ciasto z gruszkami. Niezwykle proste w przygotowaniu, a jednak z efektem WOW ! Myślę, że zostaniecie jego wielbicielami. Składniki:( na podłużną blachę długości około 35 cm )* 160 g czekolady ( 100 g gorzkiej + 60 g mlecznej )* 50 g masła* 200 g mąki pszennej* 10 g ciemnego(...)łyżeczki proszku do pieczenia* 3 jajka* 3/4 szklanki cukru* 3 gruszki* sok z cytryny* cukier puder Wykonanie:Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. Owoce delikatnie ponacinać wzdłuż, na głębokość 2 mm. Gruszki skropić sokiem z cytryny.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z masłem.Połączyć w miseczce mąkę, kakao i proszek do pieczenia.Jajka ubić
kolorowotorcikowoostudzić do momentu, aż galaretka zacznie się delikatnie zsiadać. Gdy biszkopt ostygnie, zdjąć papier do pieczenia, ułożyć w biszkoptowej "rynience" owoce i zalać tężejącą galaretką (jeśli zalejemy je płynna galaretką, ta wsiąknie w biszkopt). Wstawić ciasto do zamrażalnika na ok. 15 minut, a następnie do lodówki, aż galaretka całkowicie się zsiądzie. Po tym czasie ciasto wyjąc z foremki
Malinowo w kuchniPrzepis powstał z miłości do moich ulubionych owoców. :) Banany lubię od zawsze, być może dlatego, że gdy moja Mama była ze mną w ciąży, to pochłaniała je kilogramami. W dorosłym życiu, do miłości wyssanej z mlekiem Mamy, doszła jeszcze ich wszechstronność zastosowania. Świetnie sprawdzają się we wszelakich wypiekach, deserach, no i jako samodzielna przekąska. Na blogu nie mogło zatem(...)choć nazwa może być myląca i wskazywać na rodzaj pieczywa, to odwołuje się raczej do kształtu tego cudownie wilgotnego i aromatycznego ciasta bananowego. :) # Jak nie marnować jedzenia: Ten przepis świetnie sprawdzi się, gdy na koszyku z owocami zalegają Wam przejrzałe banany, a chętnych na ich zjedzenie brak. Gwarantuję Wam, że w tej postaci nikt nie będzie mógł się
Cooking Monsterprzy pomocy miksera wymieszać z cukrem i maślanką, następnie ubić banany obrać, przekroić wzdłuż na pół lub pozostawić w całości, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały owoce ułożyć w wydrążonym cieście jeden obok drugiego. Na banany wyłożyć krem, formując górę w kształcie kopczyka. Na kremie rozsypać, lekko uciskając przygotowanie okruchy wstawić do lodówki. Podawać schłodzone. Im starsze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przekrój ciasto na pół lub na trzy części. Nasącz zimną herbatą najpierw spód. Po nasączeniu, wysmaruj wierzch cienko dżemem np truskawkowym, i wyłóż na nim pokrojone truskawki. Ubij 1 litr śmietany 36% z dwoma śmietan fixami i czterema łyżkami cukru pudru. Teraz połóż drugą połowę biszkoptu i nasącz ją pozostałą herbatą, ponownie wysmaruj dżemem i ułóż owoce. Takie jakie
Pasje JolkiSezon na rabarbar wystartował! :D Ogromnie mnie to cieszy, bo uwielbiam wszelkie wypieki z rabarbarem, są dla mnie kwintesencją wiosny. A jeszcze bardziej cieszy mnie
Opowieści z piekarnikaSzarlotka ta jest nietypowa - bardziej wykwintna i elegancka niż tradycyjne szarlotki. Można by powiedzieć, że występuje ona tutaj w świątecznej odsłonie. Dwukolorowa, po upieczeniu przełożona kremem
Arabeska waniliowaTo, że w tym roku mamy masę jabłek już pisałam nie raz. To, że lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki i jabłeczniki też już wiecie. Tym razem przepis
Mieszam w GarnkuKażdy ją robi, każdy inaczej. Jaka jest Wasza ulubiona? Składniki -3 szklanki mąki, -1 szklanka cukru pudru, -2 łyżeczki proszku do pieczenia, -szczypta soli, -4 żółtka
Zielona KuchniaZarówno wypieki z jabłkami jak i drożdżówki są u nas ostatnio bardzo mile widziane, dlatego postanowiłam to połączyć. Upiekłam pyszne muffiny z jabłkami i masą cynamonową
Z miłości do słodkościMałe tarty stanowią coś, na co można położyć prawie wszystkie dodatki. W przeciwieństwie do dużej tarty, najpierw piecze się ciasto a potem nakłada ulubione owoce. W przypadku tart z budyniem lub z jabłkami można najpierw nałożyć budyń i dopiero wtedy piec. Trzeba pamiętać aby budyń był go odpowiednio gęstszy - dodajemy 3/4 porcji wody z opakowania. Zamiast budyniu pod owoce(...)Formujemy kulkę, którą wstawiamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto i foremkami wycinamy kółka. Foremki natłuszczamy troszeczkę i obsypujemy mąką. Na każdej nakładamy ciasto które nakłuwamy widelcem. Wkładamy wszystko do lodówki na czas nagrzania pieca. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu nakładamy budyń i owoce
Lubczyk i Waniliakubku (poza lodówką). Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody. Spód foremki wyłóż biszkoptami (1). Zastygniętą na talerzu galaretkę pokrój w kostkę. Pokrój na połówki owoce które mają być na wierzchu ciasta (2). Jeśli żelatyna zastygła to rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej (powinna być ciepła) (3). Wlej jogurt do miski, ubijaj go mikserem, a następnie dodaj cukier(...)wyrównaj. Całość wyłóż do lodówki. Gdy galaretki w kubku zaczną nam tężeć, wyciągnij formę z masą jogurtową i ułóż na niej pozostałe owoce lekko je wciskając (4). Całość delikatnie zalej galaretkami z kubka (5). Odstaw ciasto do stężenia w lodówce na kilka godzin. Następnie wyjmij go z lodówki i odstaw na ok 30 minut, dzięki temu ciasto ładnie wyskoczy
Better Life By Auntie Juteraz, gdy nieco się ochłodziło, wrócił i zapał do pracy. I w końcu można bezpiecznie wejść do kuchni i włączyć piekarnik. I upiec ciasto. Ciasto - a jakże by inaczej - z sezonowymi owocami. W tym wypadku z czereśniami. Niby zwykłe ciasto "babkowe", jednak dodatek mleka w proszku sprawia, że nie jest w smaku banalne. W oryginalnym przepisie ( klik ) ciasto zawierało
My simple kitchenkakao, albo za mało składników o działaniu spulchniających. Zbyt ciężkie ciasto nie będzie chciało rosnąć. W masie będziemy mieli zbyt mało gazu do uniesienia ciasta. Do powstania zakalca przyczyniają się również owoce, które puszczają sok i mogą spowodować surowienie ciasta. Mąka Do ciast biszkoptowych powinniśmy używać mąki tortowe, typ 400 lub 450, w przypadku ciasta drożdżowego przyda się mąka
Jak u mamymasę krówkową zamiast budyniu. Poza tym w przypadku Hukzulki pianę miesza się z kisielem, co dodatkowo nadaje ciastu owocowego aromatu. Dżem można także zamienić na owoce, wtedy uzyskamy bardziej letnią wersję tego ciasta. Czytaj dalej
Arabeska waniliowabudyń, wlewamy sok z cytry i wsypujemy proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Połowę masy serowej przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto ,na masie serowej kładziemy pokrojone brzoskwinie. Owoce przykrywamy resztą masy serowej i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st .C. W trakcie pieczenia sernika białka ubijamy z cukrem
Smakowite Daniamargaryny. Wypieki na maśle są o wiele smaczniejsze i zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :) Ciasto drożdżowe: 65 dag mąki ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 dag świeżych drożdży
Smakowy Rajmoim powrocie do domu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się nie pomyliłam. Co do ciasta, wyszło pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało powiedzieć, że do jesiennej herbaty jest jak znalazł. Wypróbujcie sami! A dla zapominalskich, przypominam o trwającym do dziś
Słodkie Przyjemności