dodajemy suszone owoce, mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie drewniany patyczek włożony do ciasta powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy lekko przestygnie wyjmujemy je z formy i studzimy na kratce. Gdy będzie(...)Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodając mleko. Pamiętajmy, że biała czekolada nie lubi wysokiej temperatury i trzeba ją topić na małym ogniu. Gorącą polewą dekorujemy ciasto, a na koniec posypujemy keks owocami
Kulinarne przygody GatityOwoce w żelu, czyli wszystkim znana frużelina to jeden z najsmaczniejszych dodatków do deserów. Skład frużeliny to, aż 80% zawartości owoców i bez dodatkowego cukru. Zrobiona jest z najwyższej jakości owoców malin i granatów, które są bogate w wiele cennych witamin i minerałów. Naturalny skład sprawia, że owoce w żelu odpowiednie są nawet dla osób(...)cennych składników odżywczych i korzystnie wpływają na zdrowie całego organizmu. Do czego można wykorzystać pyszne owoce w żelu? Pyszne owoce w żelu są słodzone erytrytolem i dlatego zdecydowanie można uznać je za dietetyczne frużeliny . Owoce w żelu najczęściej wykorzystywane są, jako pyszne dodatki do naleśników i wszelkich
Kuchcik gotujeJeżyny tak szybko przemijają że już za nimi tęsknię i nawet fakt że zamroziłam je w tym roku nie umniejsza temu że to już nie ten
Moje Małe CzarowanieMakowiec w postaci tradycyjnej rolady jest obecny (a raczej był) u mnie dwa razy do roku na każde święta od czasów, kiedy stałam się posiadaczką Thermomixa
Zdrowa Kuchnia Sowyżółtek 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki lodowatej wody jak ciasto będzie za suche Piana 5białek 1 szkl. (200g)drobnego cukru 1 budyń bez cukru (40gr.) dowolne owoce,dżem,powidła -u mnie banan i dżem jagodowy Wykonanie Pokrojone na kawałki zimne masło połączyć z mąką przesianą z proszkiem i cukrem(...)minut.-ja ciasto robię wieczorem i jak potrzebuje to wykorzystuje rano...ciasto może leżeć 2-3 dni w lodowce. Piekarnik włączyć na 190 o C. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. 60-40%. Na blaszkę wyłożoną papierem starkować na tarce o dużych oczkach pierwszy -większy kawałek ciasta,ugnieść delikatnie łyżka ,lub ręką . Wyłożyć owoce dowolne
w mojej kuchniZawsze czekam z utęsknieniem na moment gdy w sklepach pojawią się polskie truskawki, bo te zagraniczne choć często piękne, niestety nie mają smaku naszej rodzimej truskawki
maniapieczeniaWczoraj był seromakowiec a dzisiaj po prostu sernik. Jednak wcale nie taki zwykły;) Masa serowa dzięki dodatkowi mascarpone jest wilgotna i zarazem delikatna. Ponadto udoskonaliłam go
Z miłości do słodkościPogoda za oknem - nie wiadomo jaka, przez co może złapać nas lekki spadek humoru. Jeśli nas już dopadnie taki stan możemy zrobić coś dla siebie na
Blondynka Gotujecukru 2 jajka 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 120 g roztopionego masła 24 g świeżych drożdży 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek owoce Kruszonka: pół szklanki mąki opakowanie cukru waniliowego 5 łyżeczek cukru 60 g roztopionego masła lub margaryny Przygotowanie: Rozczynić drożdże. Umieścić je w wysokiej misce (podrobione) i zasypać(...)wyjść 18 sztuk). Po raz kolejny odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką. Bułeczki powinny napęcznieć. Wziąć szklankę i jej dołem wydusić mocno w każdym kawałku ciasta dołki. Wypełnić je owocami (można delikatnie posłodzić, jeśli lubimy słodkie) i posmarować jajkiem. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 20 minut. Najlepsze jeszcze na ciepło
ChilliJemypuszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki czerwonej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 25cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam naparem herbacianym. 2. Ptasie mleczko: Galaretki zielone rozpuszczam(...)Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Brzoskwinie odsączam z syropu i kroję na mniejsze kawałki. Owoce równomiernie układam na cieście i zalewam teżejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Do nasączenia biszkoptu użyłam herbaty Sir William's ROYAL TASTE ROYAL EARL GREY
Tradycyjna kuchnia Kasijest to łatwe w wykonaniu ciasto i zawsze się udaje. Wyjdzie nawet początkującym. Nie trzeba zagniatać, wystarczy wyrobić mikserem z hakami. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami. Ja wybrałam morele. Składniki na ciasto: 500 g. maki pszennej 1/2 szklanki cukru 50 g. drożdży 2 jajka 1/4 kostki margaryny 250 ml mleka Kruszonka: 50 g margaryny 4 łyżki mąki(...)morele lub inne owoce Wykonanie : Mleko zagrzać, dodać 2 łyżki cukru, do tego wrzucić pokruszone drożdże i wsypać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wbić jajka i wsypać resztę cukru. Wymieszać mikserem, dodać mąkę, wyrośnięte drożdże i na koniec letnią margarynę. Wyrabiać mikserem z hakami. Gotowe ciasto wyłożyć na prostokątną blachę
Agusiowe smakołykiWrzesień to najlepszy miesiąc by nacieszyć się śliwkami . Są ich dziesiątki odmian , w najróżniejszych wielkościach i kolorach . Każdy znajdzie takie , które mu zasmakują
Malinowa KawiarenkaOd dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia drożdżówki. Jedna nie chciałam by była to taka zwykła, oklepana drożdżówka... Gdy okazało się, że muszę koniecznie zużyć
Z miłości do słodkościCiasto energicznie zagniotłam i wyłożyłam nim posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm. Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor. Nadzienie: - 400 ml śmietany 36% - 250 g białej czekolady - 2 jajka - 500 g mrożonych malin - garść mrożonych jagód(...)dodałam śmietankę, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Do szklanki wbiłam dwa jajka, rozmieszałam do uzyskania jednolitej masy i przelałam do masy czekoladowej. Na podpieczony spód wyłożyłam mrożone owoce i zalałam masą. Ciasto piekłam 30 min. w temp. 170 st. C. Smacznego
Receptura smakucukru Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść, a następnie chłodzić w lodówce przez godzinę. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać jabłka wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać(...)łyżkach wody, następnie dodać do gorących owoców i wymieszać. Powstanie gęste jabłkowe nadzienie. Formę do tarty (o średnicy 32 cm) lub tortownicę posmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Na nią wyłożyć owoce i równomiernie je rozprowadzić. Z podanych składników przygotować kruszonkę. Posypać nią wierzch ciasta. Piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut
zadanie-gotowanie