się upiec szybkie ciasto jogurtowe tzw. kubeczkowe, ponieważ do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie naturalnym. To bardzo szybkie, wilgotne (takie muffinkowe) ciasto zrobiłam z borówkami amerykańskimi, ale można dodać inne owoce, albo w ogóle z nich zrezygnować :) Składniki na blachę o wym. 23x23 cm: 180 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej) 3 kubeczki mąki 1,5 łyżeczki(...)mrożonych) Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać pozostałe składniki oprócz borówek i wymieszać dokładnie łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu porozkładać owoce i lekko docisnąć. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem
Simply FoodKolejna propozycja letniego ciasta. Bardzo szybkie do zrobienia, ze świetnym efektem. A pro po owoców to już można zaszaleć :) Ja wykorzystałam dostępne dla siebie owoce (zebrane z ogródeczka chwilkę przed burzą :)) ). Mam nadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI:BEZA:6 białek250 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku
Serce zamknięte w formie pysznościBananowa krówka bez pieczenia. Z herbatnikami i krakersami. Można powiedzieć, że to taki 3 bit z bananami. Niby niewielki dodatek, ale banany naprawdę robią różnicę w
Arabeska waniliowaJakiś czas temu odebrałam przesyłkę ze sklepu Bee.pl , znajdziecie tam zdrowe i naturalne produkty, nie tylko żywność :) Zachęcam do odwiedzin, sklep godny polecenia
Takie tam pichcenieWczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak
Czary - gary w kuchniMiałam ostatnio dobry dzień w kuchni. Wypieki, które chciałam zrobić, bez przeszkód mnie się udały. A wiem jak to jest mieć zły dzień i robić coś
pink envelopeproste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki, pierniczki. Choć zdjęcia są cały czas moją piętą achillesową, staram się, jak mogę. Czytam artykuły o fotografii kulinarnej, już za tydzień w moje ręce trafi(...)mój niestety nie chciał trzymać formy i musiałam dodać żelatyny. Można spróbować bez jej dodatku, ale nie zagwarantuję, że wtedy ciasto nie popłynie. Żeby przełamać słodycz przygotowałam frużelinę z wiśni ze słoiczków, które dostałam od Mamy. Można użyć owoców mrożonych, a w sezonie świeżych, należy wtedy dodać do nich kilka łyżek cukru - frużelina ma być kwaskowa, ale nie kwaśna
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłaściwościach rabarbaru, o tym czy jest on owocem czy raczej warzywem, a także jak prosto jest przygotować karmelizowany rabarbar. Będzie on pysznym dodatkiem do różnego rodzaju ciast, deserów czy też lodów. Zapraszam 😘. Rabarbar - owoc czy warzywo Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem zapiekane pulpeciki(...)wieprzowe - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych i jest warzywem, które pochodzi z rejonów Azji. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero
Kulinarne przygody Gatityśliwki od Pani Profesor. Dużo śliwek- klasycznych węgierek z trzebnickiego zagłębia owocowego :-) Pyszne na surowo, ale od jakiegoś czasu marzyło mi się ciasto ze śliwkami. Wiecie, taki zwiastun jesieni, słodki, pachnący, z cudownie miękkimi owocami. I mimo ostatnich upałów odważyłam się uruchomić piekarnik i wykorzystać pierwszy w swoim życiu przepis z „Cukierni Lidla”. Trochę musiałam poimprowizować, bo jak zwykle(...)ciasto, chrupiąca beza. I te kolory- upieczone śliwki mienią się mieszanką złota, czerwieni i fioletu. Nie da się ukryć, że pan Małecki wie co dobre. PLACEK ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ (z "Cukierni Lidla") Na ciasto 200g miękkiego masła 20g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 żółtek 420g mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do owoców
les mirabellesłyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru porządna szczypta soli DODATKOWO: Świeże sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki lub inne). Cukier puder Serek waniliowy Syrop daktylowy/ klonowy Wszystkie składniki umieścić w naczyniu/dużej misce i zmiksować blenderem, bądź ręcznie rózgą do otrzymania gładkiej stosunkowo gęstej masy. Ciasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć na małym ogniu(...)talerz. Podawać ciepłe, posypane świeżymi owocami, oprószone pudrem lub/oraz z syropem klonowym/jagodowym/daktylowym. Opcjonalnie można dodać na każdy placek kleks serka waniliowego. * Na świeżo wlane ciasto na patelni można również włożyć owoce, np. truskawki bądź borówki, z tym że wtedy trzeba uważać by placki się zbytnio nie przypaliły, a patelnię trzeba za każdym razem oczyszczać z resztek owoców
Calzonella.comzarówno miłośników sycącego brownie, jak i tych lżejszych, owocowych wypieków. Ja uwielbiam oba rodzaje, dlaczego więc ich nie połączyć? W rezultacie owoce nadały ciężkiej z z natury czekoladzie lekkiej i soczystej faktury. To jedno z tych ciast, którego kawałek można sobie przegryźć po śniadaniu, kawałek po obiedzie(...)wrażenia ciężkości, zarówno w ujęciu fizjologicznym, jak i psychicznym. Zdecydowanie jedno z najlepszych (i najprostszych) wegańskich ciast, które dotąd piekłam. Oto efekty. Składniki: Ciasto (składniki na formę 23x23 cm): 3 szklanki sezonowych owoców (u mnie truskawki) 1 ¾ szklanki mleka sojowego 2 łyżki soku z cytryny ¾ szklanki drobnego trzcinowego cukru (lub zwykłego cukru zmielonego kilka sekund w malakserze) ziarenka
Roślinna - blog wegańskioraz powoli wlewając mleko wyrobić ciasto. Można oczywiście użyć robota. Na koniec dodać płynne, ale schłodzone masło i jeszcze wyrobić kilka minut. Jednolite wyrobione ciasto na półtorej godziny odłożyć w ciepłe miejsce. Ja wkładam do torby termicznej. Gdy ciasto rośnie, płuczę na sitku jagody i odsączam na papierze. Dodaję cukier, jeśli owoce są mało słodkie oraz mąkę(...)daje kleistości owocom, dzięki czemu łatwiej zamknąć je w bułeczkach. Ciasto wyrośnie i praktycznie potroi swoją objętość. Szykuję dwie blachy wykładając je papierem do pieczenia. Dzielę ciasto najpierw na dwie części, potem każdą na około 15 placuszków, które spłaszczam dłonią. Na każdą kładę łyżeczką porcję przygotowanych owoców. Każdą zaklejam szczelnie i nadaję owalny, lecz lekko spłaszczony
I tu będę miała takie teminut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do śmietany dodać żelatynę – najpierw do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę ubitej śmietany, wymieszać, następnie dodać żelatynę do reszty śmietany, lekko ubijając. 1/5 owoców odłożyć, resztę wymieszać ze śmietaną. Herbatę wymieszać
królestwo garówmożna dać również czarną czy białą porzeczkę, poziomki, borówkę amerykańską czy żurawinę. Ważne, aby to były małe owoce i nie krojone, bo wtedy nie wylatuje z nich sok i nie rozmiękają ciasta tworząc zakalec. Dodałam również małe czipsiki czekoladowe dla podkręcenia smaku. Można użyć tabliczkę czekolady pokrojoną na drobne kawałki. Wyszedł wyśmienity, lekko kwaskowy
To co kochamZa oknami już typowa jesień a ja jeszcze nie zdążyłam się z Wami podzielić wszystkimi letnimi przepisami... Cóż, nadrobimy to zimą :) Dziś mam dla Was przepis
Z miłości do słodkościPrzepis prosto ze Szkocji Zanim wypróbowałam ten szkocki chlebek bananowy nasłuchałam się o nim tyle, że już musiałam go upiec - bo skoro Kuchenny Ryś zachwala ciasto
sierotka maRysia w kuchni