ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:529/1704)

Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 213

roku w Portugalii otwarto francuską piekarnię, tradycja przygotowywania Ciasta Trzech Króli w wersji południowo - francuskiej trafiła na Półwysep Iberyjski. Odtąd na 6 stycznia w Portugalii piecze się ciasto Bolo rei, zaś w Hiszpanii możemy znaleźć bardzo podobne pod nazwą Roscón de Reyes.  Obecnie słodkie ciasta uświetniają swym smakiem Święto Trzech Króli w wielu krajach, głównie o wpływach francuskich(...)kontynent Amerykański i jest kultywowana obecnie w kanadyjskim Quebecu, na południu USA (ciasto Kings Cake w Nowym Orleanie), Meksyku i Argentynie.Źródła: Wikipedia, Ugotuj.to Galette des rois - Przepis na podstawie przepis z Ugotuj.to Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g (takiego, które można rozwałkować), lub 2 opakowania ciasta rozwałkowanego na okrąg lub prostokąt i zwiniętego w rulon 100 g miękkiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik bananowo-kokosowy 171

Składniki na biszkopt:3 jajka 1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąkiSkładniki na masę bananową:2 dojrzałe banany 1 l soku bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na

Świat Ciasta
Ciasto bananowo-jogurtowe w kształcie chlebka tak po prostu od serca! 196

szkoda również było je wyrzucić. Takie banany najlepiej wykorzystać do wypieków, a że pojawiła się okazja to czemu nie skorzystać ;) .....   Takie słodkie wypieki jak ciasto bananowo-jogurtowe z owocami są idealne na poprawę nastroju po ciężkim dniu lub tygodniu pracy. Można nimi poczęstować przyjaciół, rodzinę, męża albo siebie samego. Właśnie dla siebie samej przygotowuję coś słodkiego(...)górkę i właśnie wtedy kawałek ciasta z odrobiną słodyczy poprawia nastrój. Dużym plusem jest również prostota i szybkość wykonania ciasta w kształcie chlebka. Jeśli o mnie chodzi to także uwielbiam takie połączenia jak: jabłka lub gruszka z cynamonem i wanilią, które wywołują na samą myśl uśmiech na mojej twarzy. Jeden kawałek ciasta do porannej filiżanki kawy i od razu

Projekty ze smakiem
CIASTO "CHAMEI" Z ZIELONĄ HERBATĄ I MUSEM Z MARAKUI 180

tego ciasta. W zeszłym tygodniu przyjechali do mnie w odwiedziny przyjaciele, więc miałam w końcu okazję, żeby poszaleć w kuchni. Połączenie zielonej herbaty z owocami jest bardzo popularne w Japonii i innych azjatyckich krajach.  Ciasto jest delikatne, bardzo puszyste i naprawdę smaczne. Co ważne w cieście jest bardzo mało mąki; zaledwie 1/4 szklanki.  Do zdjęć pozuje moja przyjaciółka, Angelina

Przepisy Aleksandry
muffinki z owocami 119

mamy ochotę. Nie raz ratują nam życie w wypadku niespodziewanych gości, bo ich zrobienie zajmuje zaledwie pół godziny. Znikają równie szybko- jedna blaszka na jedno posiedzenie. Latem obowiązkowo z owocami. Nie wiem, jak mogłam ich nie lubić.  Składniki na 12 sztuk: składniki suche: 250 g mąki 130 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia składniki mokre(...)wymieszać w misce, w osobnej wmieszać mokre składniki. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać za pomocą rózgi  niezbyt dokładnie. Foremkę wyścielić papilotkami, do każdej nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem.  Inspiracja

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Brownie z jagodami 152

Proste, a jednocześnie niezwykłe ciasto na lato. Z mnóstwem pysznej czekolady w środku i świeżymi owocami będzie wspaniałym deserem lub śniadaniem. Nie wymaga nawet wyjmowania miksera! Składniki: kostka masła szklanka mąki 2 tabliczki czekolady 300 g jagód pół szklanki cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia      Masło rozpuszczamy z dodatkiem tabliczki czekolady i cukrem(...)dokładnego połączenia się masy, zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy mąkę, drugą czekoladę posiekaną w mniejsze kawałeczki, jajka i proszek do pieczenia. Połowę jagód łączymy z ciastem i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część owoców wysypujemy na wierzchu i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.  Zostawiamy do przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem

sama złodycz
Ciasto budyniowe na herbatnikach 165

Dziś mam dla Was kolejne ciasto – tym razem ciasto budyniowe na herbatnikach. Jesień rządzi się swoimi prawami. Jednym z nich jest prawo do zwiększonego apetytu. W końcu na dworze robi się coraz zimniej (sama w to nie wierzę, ale dziś rano termometr pokazało -1,5!), więc organizm broni się przed zimnem sugerując nam, abyśmy więcej jedli. I tak właśnie(...)mój organizm ostatnio domaga się coraz większej liczby kalorii i co najgorsze, domaga się słodkości. W sumie mogłabym się z tego jakoś wybronić, zaspakajając apetyt na słodkie owocami lub dietetycznymi wersjami ciast. Jednak ze względu na chwilowy odpoczynek od diety i przygotowania do dwóch ciężkich startów, myślę, że mogę pozwolić sobie na słodkie szaleństwo (ok, takie w granicach rozsądku

365 dni dookoła kuchni
Biszkoptowy jabłecznik 190

Pierwsze jesienne jabłka już się pojawiają na straganach. O tej porze szczególnie kuszą mnie kwaśne antonówki, które idealnie nadają się do wszelakich szarlotek, jabłeczników i musów

Obiad gotowy
JAGODOWO MI - CZYLI DELIKATNY SERNIK NA ZIMNO 318

Przepis na ten delikatny, jagodowy sernik dostałam od koleżanki.  Przeleżał swoje, odczekał ponad rok w zeszycie z przepisami, aby teraz zaistnieć :-)  I strasznie żałuję

Walijskie Pichcenie
Ciasto na mleku przekładane (niezwykły sernik na zimno) 198

łyżeczki żelatyny Masa z bitej śmietany: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: 1-2 banany 150g truskawek wiórki kokosowe do posypania Przygotować ciasto na mleku. Wszystkie składniki wymieszać (użyłam blendera) i przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec 40 minut w 190 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę zmniejszyć do 175 stopni. Przygotować masę(...)Przygotować masę z bitej śmietany. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i na koniec połączyć z rozpuszczoną żelatyną (ostudzoną).   (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Owoce pokroić w plasterki. Ciasto przekroić na pół. Na spodzie ułożyć warstwę bananów, masę z serka, truskawki, wierzch ciasta, banany i krem z bitej śmietany. Całość posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić

Di gotuje
Deser malinowo agrestowy 148

spód ciastka: 65 g orzechów laskowych, 50 g cukru, 20 ml wody, 50 g czekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, krem malinowy: 500 g malin, gałązka

królestwo garów
Racuchy z jabłkami 201

Pozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni (tak, aby zwężał się ku górze). Racuchy smażymy na średnio(...)posypujemy ją cukrem. Uwagi Cukier można dodać również do surowego ciasta – zamiast posypywać nim gotowe racuchy. Jeśli po usmażeniu wszystkich jabłek zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić z niego dodatkowy placek już bez owoców – po prostu smażąc je na patelni. Powyższe proporcje ilości mąki i wody są pewnym kompromisem między delikatnością ciasta a jego na tyle dużą gęstością

Kulinarna Pokusa
Ciasto na zimno z kremem malinowym 140

wakacyjne upały jak najbardziej sprawdzi się to ciasto na spodzie biszkoptowym z kremem na bazie serka mascarpone z malinami. Na wierzch świeże, sezonowe owoce zalane galaretką i pycha ciasto do kawki gotowe ;) Ciasto na zimno z kremem malinowym składniki: 1,5 opakowania okrągłych biszkoptów 1,5 szklanki malin 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 100 g miękkiego

Delusional Trine
Ciasto ze Świeżą Żurawiną 336

wymieszać. 4. Do ciasta dodać około 3/4 żurawiny, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce, lekko wciskać je w ciasto. 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika

Mała Cukierenka
Rabarbarowe drożdżowe węzełki 151

roztopionym i lekko przestudzonym masłem. 50g cukru wymieszać z cynamonem i posypać tym calą powierzchnię ciasta posmarowaną masłem. Na to równomiernie rozłożyć odsączony z soku rabarbar. Ciasto złożyć na trzy części owocami do środka, lekko docisnąć. Ma powstać prostokąt o wymiarach 20 cm x 40 cm. Następnie ciasto pokroić na paski o szerokości 2 cm i formować węzełki. Gotowe

In my kitchen
Ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną 190

delikatnie się podnieść i odrobinę opaść po wyciągnięciu z piekarnika. Przykrywamy ściereczką na czas studzenia. Kiedy ciasto ostygnie, wyciągamy z formy, a jego boki odkrawamy. Wierzch ciasta smarujemy konfiturą, tarką do owoców czy sera ścieramy skórkę z cytryny. I cóż to, takie ciastko?! A no takie proste ciasto, nie wiem, niektórzy pytają się "czy to brałni

Right Behind The Kitchen
Skubaniec 165

równomiernie na cieście. Na śliwkach ułożyć 1/3 ciemnego i jasnego ciasta „poskubanego” na kawałki. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru i cukier waniliowy. Wyłożyć na owoce. Na pianę „poskubać” resztę ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 180oC ( z termo obiegiem piec 40 minut ). Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz

Świat Smaku