ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:529/1704)

Bezglutenowy placek drożdżowy - super łatwy w przygotowaniu 209

przepis! Składniki: Ciasto: 250 ml mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) 50 g drożdży (nie miałam świeżych - użyłam mrożonych i w ciepłym mleku dały radę) 2 jajka 150 g cukru + jedna łyżka do drożdży 150 g masła 450 g mąki (użyłam 150  g gryczanej, 150 g ryżowej i 150 g mieszanki z tego wpisu ) owoce (użyłam mrożonej mieszanki porzeczek(...)miksując dodawać stopniowo masło. 6. Odstawić do wyrośnięcia. Wg. oryginalnego przepisu, ciasto powinno rosnąć godzinę, ale bałam się, że nie zmieści mi się do foremki i po pół godziny przelałam je do blaszki. 7. W czasie kiedy ciasto rośnie zagniatamy kruszonkę. 8. Kiedy ciasto wyrośnie, na wierzchu poukładać owoce i posypać kruszonką. 9. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższy

Mama z Motylem
Koszyczki z ciasta filo z borówkami i fioletowym kremem z mascarpone i ricotty, szybki i pyszny deser 84

komuś za mało słodkości całość możemy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. Wskazówki, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziecie we wpisie “Truskawki w cynamonowych koszyczka z ciasta filo…” Składniki na 12 sztuk KOSZYCZKI 300 g ciasta filo (1 opakowanie) 60 – 80 g stopionego masła 20 g cukru pudru borówki , tyle ile lubimy(...)zabarwiamy syropem z borówek. Gotowy krem przechowujemy w przykrytej misce w lodówce. KOSZYCZKI Wyciągamy ciasto z opakowania i delikatnie rozwijamy na blacie. Kładziemy jeden arkusz np. na stolnicę i pędzelkiem smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy drugim arkuszem ciasta. Podobnie postępujemy z kolejnymi arkuszami ciasta, zlepiając masłem po 2 lub 3 płaty maksymalnie. Wysmarowane i zlepione arkusze kroimy

Tajemnice Smaku
Tort z bitą śmietaną i owocami 726

masa nie powinna czekać) i pieczemy ok 40 minut ,ja zawsze sprawdzam drewnianym patyczkiem czy jest suchy ,jak tak to wyciągam. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Po wyjęciu opuszczamy ciasto w blaszce z wysokości ok 30 cm na blat czy podłogę w celu usunięcia nadmiaru powietrza . Jak biszkopt ostygnie kroimy go na 3 równe blaty. Masa owocowa Truskawki z cukrem(...)powtarzamy czynności - nasączamy, masa owocowa i śmietanowa a na to kładziemy trzeci blat biszkoptowy i delikatnie dociskamy. Nasączamy i dekorujemy śmietaną i owocami :) Wkładamy do lodówki, dobrze jak mamy pojemnik do przechowywania ciast wtedy ciasto szybciej nasiąknie i nie wysycha a najlepsze jest po kilku godzinach lub na drugi dzień

Wypieki Rene
Leśny mech 148

masłem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na około 45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do wystygnięcia. Ściąć wierzch ciasta, wydłubać z niego środek i go pokruszyć. Pozostały biszkopt przekroić w poprzek na pół. Ściąć brzegi ciasta. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać do niej(...)następnie ułożyć na nim 1/2 kremu. Przykryć drugim plackiem, nasączyć. Posmarować brzegi ciasta i kremem, resztę ułożyć na wierzchu – jak?, to zależy od naszej fantazji. Boki ciasta obsypać pokruszonym ciastem (tego z wierzchniej warstwy ciasta). Wierzch ozdobić według uznania. Ja przybrałam kwiatkami. Można dekorować owocami.... zastawa

królestwo garów
Kakaowa szarlotka. 123

Za oknami piękna wiosna a ja Was zapraszam dziś na kakaową  szarlotkę!  Kto chętny? wiem, wiem sezon bikini w pełni ale może ktoś się

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto drożdżowe z truskawkami 106

Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba korzystać. Choc jak na razie cena dość wysoka bo 10 zł za kilogram. Ale aż kusi aby upiec coś z

Ewa w kuchni
Muffinki z ananasem i płatkami owsianymi 165

Dla kogo: dla nie mających pomysłu jak wykorzystać zalegającą na półce puszkę ananasów dla lubiących wilgotne muffinki dla szukających pomysłu na zdrową przekąskę na 2 śniadanie

Mania Wypiekania
Ptyś z bitą śmietaną i truskawkami 190

Ogromny ptyś, bita śmietana....i świeże truskawki:) Zapraszamy:)Składaniki; 4 jajka, szklanka mąki, szczypta soli, 12 dkg masła 450 ml śmietanki kremówki, laska wanili, truskawki, Wykonanie

Anioły w kuchni
Tarta z jeżynami 109

Moje zapasy jeżyn postanowiłam wykorzystać częściowo na konsumpcję, częściowo na wypieki a to co nam zostało zamroziłam i mam nadzieję, że mi się przydadzą w zimie

Zainspirowana w kuchni
Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką 88

przerabiając po kolei różne sezonowe owoce (i warzywa) doszłam do śliwek. Kojarzą mi się one z końcem wakacji i już trochę jesiennym klimatem (nie bez powodu zresztą), ale jesień jeszcze przed nami, więc cieszmy się latem i ciepłymi dniami (nawet mi się zrymowało ;-) A zatem zapraszam na proste, ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką. Na miłe rozpoczęcie roku szkolnego

Arabeska waniliowa
Jabłkowe róże 163

Plasterki jabłek przełożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą, tylko do przykrycia owoców. Gotować około 2 minut, aż plasterki zmiękną. Odlać wodę, a owoce pozostawić do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na około 5-6 pasków o długości 6-7 cm. Dżem lekko podgrzać, przestudzić. Paski posmarować wystudzonym dżemem i posypać cynamonem. Na połowie

Domowa cukiernia Ewy
Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami 79

Owoce pod kruszonką to prosty deser, który możemy przygotować nawet dzień wcześniej. Gotową kruszonkę przykrywamy i trzymamy w lodówce. Podobnie postępujemy z karmelizowanymi owocami

Tajemnice Smaku
SERNIK NA ZIMNO Z JEŻYNAMI 115

zimno z jeżynami tym razem w wersji twarogowej. Jeżeli nie jesteście wielbicielami jeżyn polecam użyć malin, szczególnie teraz, kiedy jest pełnia sezonu. W zasadzie to każde owoce się tutaj nadadzą. Ciasto bez pieczenia, bardzo proste w wykonaniu i przede wszystkim smaczne. Przepis zaczerpnięty z Bake&Taste z niewielkimi modyfikacjami. Sernik na zimno z jeżynami Spód 140 g herbatników

Pieguskowa Kuchnia
Malinowa tarta 199

formę do tarty, nakłuwamy widelcem i szybko do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w ok 200 st przez 20 minut. Zostawiamy w gorącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy kruche ciasto już ostygnie myjemy owoce i wykładamy je na ręcznik papierowy aby wyschły, przy okazji oddzielając całe maliny którymi udekorujemy tartę, od tych które straciły kształt. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę(...)ubijamy mikserem, potem cały czas mieszając dodajemy oddzieloną część malin, mascarpone i roztopioną czekoladę. Wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy. Tarta jak się okazała należy do rodzaju tych magicznych, ponieważ w ciągu jednej nocy zniknęła jego połowa.. A może to po prostu okres połowicznego rozpadu

Pora na pora
Malinowa tarta 199

formę do tarty, nakłuwamy widelcem i szybko do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w ok 200 st przez 20 minut. Zostawiamy w gorącym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy kruche ciasto już ostygnie myjemy owoce i wykładamy je na ręcznik papierowy aby wyschły, przy okazji oddzielając całe maliny którymi udekorujemy tartę, od tych które straciły kształt. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę(...)ubijamy mikserem, potem cały czas mieszając dodajemy oddzieloną część malin, mascarpone i roztopioną czekoladę. Wykładamy na wystudzone ciasto i dekorujemy. Tarta jak się okazała należy do rodzaju tych magicznych, ponieważ w ciągu jednej nocy zniknęła jego połowa.. A może to po prostu okres połowicznego rozpadu

Pora na pora
Śmietanowiec z wiśniami 138

Biszkopt, soczyste, kwaśne wiśnie zatopione w galaretce i masa śmietanowa z płatkami kokosa. Bajka, mówię Wam ;) Lekki i delikatny, zachwyci każdego, gwarantuję. Przygotowany na urodziny Męża

Domowa cukiernia Ewy
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 178

Tarta wygląda całkiem ładnie. A czy jej smak powalił mnie na kolana? Nie tak do końca. Słony spód i słodki migdałowy krem w środku..... hmm. Nie

Blondynka Gotuje
Sernik waniliowy z wiśniami w czekoladzie 181

Serniki chyba nigdy mi się nie znudzą. Uwielbiam je w każdej postaci. Za każdym razem kiedy piekę sernik staram się eksperymentować i wymyślić coś nowego. Tak

Mania Gotowania