Sernik, nazwany przeze mnie "Sernikiem z Czarnego Lasu" jest efektem kompromisu w małżeństwie :) Ja chciałam upiec sernik bardziej tradycyjny, mokry i ciężki. Mąż zażyczył
bistro mamaSezon na szarlotkę u mnie trwa i nie zamierza się skończyć. Po kilku ostatnich szarlotkach przyszła mi ochota na odmianę, czyli ciasto z kawałkami jabłek, a
Zdrowa Kuchnia SowyAustrii najpopularniejszymi owocami są morele. Morele znajdziemy w słodkich wypiekach: w całości lub w postaci gęstej marmolady. Gugelhupf to ciasto w kształcie babki, która może być pod postacią ciasta drożdżowego czy piaskowego. Może być z dodatkami lub bez. Obraz Austrii to babka z morelami z dodatkiem orzechów. Smakuje nieziemsko! Składniki: 5 jajek 160 g masła skórka z 1 cytryny
Kuchnia w oparachzagłębieniu w cieście- bułki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać z wierzchu kruszonką- piec przez 30-35 minut w 175 stopniach Drożdżówki są idealne na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia, najlepiej smakują w dniu pieczenia, choć przechowywane pod przykryciem, będą również smaczne na drugi dzień. Przepis jest uniwersalny, można przygotować go z wykorzystaniem innych owoców, np. truskawek
Smakołyki Berenikizanadto z nadzieniem. Poszalałam za to z alkoholową wkładką i skupiłam się na przełamaniu ciasta czymś wyjątkowym. A nic tak dobrze nie wprowadza do dość słodkiego ciasta kwaskowaego chaosu, jak owoce. Tym razem zdecydowanie wygrała konfitura domowa z czarnej porzeczki. African Cassis jest niesamowicie nasączony whisky o lekko dębowej nucie, które dobrze zgrało się z czarnymi porzeczkami(...)Jestem zadowolona, że nie pozostałam w tym wypadku wierna kakaowemu biszkoptowi, a wygrało ciasto „murzynkowe”. Krótko: jest słodkie, bardzo czekoladowe i mocno wilgotne. Idealne na widelczyk. Składniki na ciasto: baza czekoladowa: ¾ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka cukru 5 łyżek kakao Wszystkie składniki przekładamy do garnka, cały czas mieszając , podgrzewamy do rozpuszczenia wszystkich składników( nie gotujemy zbyt długo). Studzimy. biszkopt
Domowe ciastaziarnko fasoli. Kto znajdzie figurkę Dzieciątka, zostaje królem lub królową a ten kto znajdzie suszoną fasolkę, będzie musiał zapłacić za roscón de reyes w przyszłym roku. Owoce kandyzowane układane na cieście symbolizują klejnoty a wieniec ma przypominać koronę królów. Hiszpański wieniec Trzech Króli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezrobią się brązowe lub przynajmniej z plamkami. A, że nie znoszę marnować i wyrzucać jedzenia, to w różny sposób staram się zużyć takie mocno dojrzałe owoce, czasem w deserach, czasem w ciastach. Ten przepis znalazłam na stronie Dulce Delight . Jest prościutki, szybki i bardzo pyszny. Można do niego wykorzystać wszystkie owoce, jabłka, śliwki, truskawki... Pełna dowolność. Oczywiście(...)pozmieniałam trochę recepturę, ale tylko z korzyścią :) Składniki: (na tortownicę 22cm) KARMEL: 2 łyżki masła 2/3 szklanki brązowego cukru CIASTO: 4 banany sok z cytryny 2 1/2 szklanki mąki pszennej 120g miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 kubeczek jogurtu bananowego (330ml) szczypta soli Przygotowanie
Cakes By KejtPrzepis na Mazurek Czterowarstwowy siostry Anastazji. Cztery różne placki przełożone masą jabłkową i udekorowane polewa czekoladową. Idealny na Święta Wielkanocne. Polecam. Przepis pochodzi z książki ,,103
RITA food channelzdecydowałam się zwieńczyć biszkopt galaretką z rabarbaru i truskawek (na które sezon niestety się kończy... :(). Galaretka jest przygotowana na bazie agaru, więc nazwałam ją "agaretką", brzmi fajnie, co? ;) Całe ciasto jest lekkie, orzeźwiające i pyszne ;) Idealne w gorące dni, gdy nie mamy ochoty na cieżkie posiłki. WEGAŃSKI BISZKOPT Z "AGARETKĄ" RABARBAROWO-TRUSKAWKOWĄ przepis autorski // tortownica 18cm ~wegański biszkopt *przepis - klik(...)kilka łyżek wody ~1/2 szklanki cukru/ksylitolu ~łyżka agaru (płaska) + 50ml wody Rabarbar i truskawki kroimy w kostkę. W garnuszku zagotowujemy odrobinę wody - tak aby tylko przykryła dno i wrzucamy owoce, dodajemy cukier/ksylitol i mieszamy. Dusimy do momentu, aż truskawki i rabarbar nie zmiękną i nie rozpadną się. Miksujemy na gładki mus. W oddzielnym garnuszku mieszamy agar i wodę
chili & sugarmandarynek 2 łyżki soku z ananasa Obłożenie tortu: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g słodkich paluszków ptysiowych ewentualnie owoce do dekoracji Przygotowanie ciasta: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C (grzałka góra-dół). Jeśli jajka wyciągamy prosto z lodówki ogrzewamy(...)opadła. Całość przelewamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i w tortownicy, z wysokości około 30- 40 cm , upuszczamy je na blat stołu. Zapobiegnie to opadaniu ciasta. Biszkopt wyciągamy z tortownicy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Kroimy go na 3 blaty (np. za pomocą dużego noża
Trzeci talerzkończyły, ciągle mąż donosi mi nowe wiaderka zerwanych owoców do przerobienia. Padła więc decyzja, na deser będzie coś z wiśniami. Miały być rogaliki ale na blogu Gotuj z cukiereczkiem zachwyciły mnie urocze ciasteczka z wiśnią. Proporcje składników dziewczyny mają takie same, różnią się wykonaniem więc tak oto moja wersja - ciasto krucho-drożdżowe powstało poprzez posiekanie składników jak przy cieście
Kocham..lubię..gotuję..Kolejne proste i pyszne ciasto z użyciem sezonowych owoców. Ja akurat miałam pod rąką maliny, borówki, brzoskwinie i śliwki. Owoce można sobie dowolnie dobierać podobnie jak i smaki galaretki. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka ok 500-600 ml śmietanki 30 % 2 galaretki(...)połączyć z wystudzoną galaretką. Do masy dodać przygotowane owoce i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, ładnie wyrównać aby zakryła szczelnie wszelkie szczeliny między blaszką a biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody odstawić do wsytudzenia. Na wierzchu ciasta ułożyć borówki, zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujePrzygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem i wrzucamy do miseczek (u mnie małe ramekiny o średnicy ok. 10 cm i wysokości
I LOVE LIFEPrzygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier, dodajemy zimne pasło pokrojone w kostkę. Jeśli kruszonka jest zbyt miękka, wstawiamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie powinny powstać charakterystyczne grudki z ciasta czyli tzw. kruszonka. Owoce mieszamy z cukrem i cynamonem i wrzucamy do miseczek (u mnie małe ramekiny o średnicy ok. 10 cm i wysokości
I LOVE LIFEWilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao(...)Masę przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić. Do miski wlać wszystkie składniki na krem. Ubić na puszystą masę i wyłożyć na zapadnięty wierzch ciasta. Na końcu dodać ulubione owoce
wyzwania kuchenne