ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:533/1704)

Na jagody, na jagody - przepyszne, pulchne jagodzianki 106

oraz powoli wlewając mleko wyrobić ciasto. Można oczywiście użyć robota.  Na koniec dodać płynne,  ale schłodzone masło i jeszcze wyrobić kilka minut. Jednolite wyrobione ciasto na półtorej godziny odłożyć w ciepłe miejsce. Ja wkładam do torby termicznej. Gdy ciasto rośnie, płuczę na sitku jagody i odsączam na papierze. Dodaję cukier, jeśli owoce są mało słodkie oraz mąkę(...)daje kleistości owocom, dzięki czemu łatwiej zamknąć je w bułeczkach. Ciasto wyrośnie i praktycznie potroi swoją objętość. Szykuję dwie blachy wykładając je papierem do pieczenia.  Dzielę ciasto najpierw na dwie części, potem każdą na około 15 placuszków, które spłaszczam dłonią. Na każdą kładę łyżeczką porcję przygotowanych owoców.  Każdą zaklejam szczelnie i nadaję owalny, lecz lekko spłaszczony

I tu będę miała takie te
Zielone ciasto z jagodami 132

minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Do śmietany dodać żelatynę – najpierw do rozpuszczonej żelatyny dodać trochę ubitej śmietany, wymieszać, następnie dodać żelatynę do reszty śmietany, lekko ubijając. 1/5 owoców odłożyć, resztę wymieszać ze śmietaną. Herbatę wymieszać

królestwo garów
Keks z owocami lata 102

można dać również czarną czy białą porzeczkę, poziomki, borówkę amerykańską czy żurawinę. Ważne, aby to były małe owoce i nie krojone, bo wtedy nie wylatuje z nich sok i nie rozmiękają ciasta tworząc zakalec. Dodałam również małe czipsiki czekoladowe dla podkręcenia smaku. Można użyć tabliczkę czekolady pokrojoną na drobne kawałki. Wyszedł wyśmienity, lekko kwaskowy

To co kocham
Keks z jeżynami i kruszonką 162

Za oknami już typowa jesień a ja jeszcze nie zdążyłam się z Wami podzielić wszystkimi letnimi przepisami... Cóż, nadrobimy to zimą :) Dziś mam dla Was przepis

Z miłości do słodkości
Szkockie ciasto bananowe 159

Przepis prosto ze Szkocji Zanim wypróbowałam ten szkocki chlebek bananowy nasłuchałam się o nim tyle, że już musiałam go upiec - bo skoro Kuchenny Ryś zachwala ciasto

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto owsiano-orzechowe z brzoskwiniami 195

Bardzo rzadko zdarza mi się tak, abym zaraz po napotkaniu przepisu, który mi się spodoba, przystąpiła do jego realizacji. Teraz tak mi się zdarzyło, gdy zobaczyłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto z rabarbarem, malinami i bezą kokosową 149

Nadzienie: 500g rabarbaru 100g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Dodatkowo 4 łyżki kaszy manny pod owoce Beza kokosowa: 3 białka 150 drobnego cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g wiórek kokosowych   Sposób przygotowania: Składniki na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na min 1 godzinę do lodówki(...)przebić” piany. Na podpieczony spód wysypujemy równomiernie kaszę mannę, układamy owoce, posypujemy je cukrem i pokrywamy całość kokosową pianą z białek. Wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut, a po upływie tego czasu skręcamy temperaturę do 60⁰C i suszymy bezę przez ok 15 minut. Ciasto studzimy w blaszce,   a jeśli ranty blaszki się odpinają przekładamy na metalową

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto Lodowiec z owocami 699

przepis ale UWAGA!!!!! ciasto uzależnia :) Jest tak pyszne, że nie idzie się od niego oderwać. Składniki: biszkopty ok 200 g budyń śmietankowy (na 500 ml mleka) 5 żółtek 2 galaretki o dowolnym smaku mąka 1 pełna łyżka miękkie masło 200 g wrząca woda ok 700 ml mleko 1,5 szklanki   kakao 2 łyżeczki owoce (u mnie puszka brzoskwiń(...)równych odstępach biszkopty zamoczone w galaretce (odlałam troszkę z wcześniej zrobionych galaretek) następnie wykładam jasny krem, przykrywam znowu biszkoptami również zamoczonymi w galaretce, wykładam ciemny krem. Pokrojone owoce układam na wierzchu ciasta i zalewam je tężejącą galaretką. Prawda, że proste

Kuchnia Viki
O zapachu rumu i wanilii, a smaku rabarbaru z morelą i truskawką! 100 lat! 94

pozostawiając w sosie swój aromat. Całość mieszaj tak aby rabarbar utrzymał swoją formę, podłużnych paseczków, które pięknie się potem prezentują na cieście. Zestaw patelnię z ognia. Dodaj morele, truskawki i wymieszaj delikatnie całość. Gotową masę wykładamy na ciasto. CIASTO: - 100 g schłodzonego masła - 80 g mąki jaglanej - 80 g mąki owsianej - 50 g mąki orkiszowej jasnej - 3 łyżki cukru pudru(...)Wykonanie: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, umieść w misce, dodaj pozostałe składniki. Zagnieć szybko ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Średnią wysoką tortownicę wysmaruj masłem. Wylep spód i brzegi tortownicy schłodzonym ciastem i wyłóż od razu masę z owocami. Obsyp posiekanymi migdałami i wstaw do pieca na 45 minut w temp

SMYKWKUCHNI
Tort Pavlova 401

pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej. Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami". Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu(...)Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową.  Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu. Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem. Udekorować listkami mięty.       Smacznego:)   Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 201

masła 2 łyżki wody różanej Polewa: 100 g białej czekolady karmelowej 50 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka bezzapachowego oleju złoty barwnik (opcjonalnie) Dekoracja: makaroniki świeże owoce świeże kwiaty landrynki * PRZYGOTOWANIE Ciasto maślane Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ubij na biały puch, następnie zacznij dodawać powoli cukier puder, cały czas miksując. Do utartego masła wbijaj kolejno jajka(...)kształcie okręgu o mniejszej średnicy. Łyżka po łyżce wylewaj polewę od góry na krawędzie tortu. Następnie ostrożnie zdejmij kawałek papieru. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki, aby polewa zastygła. Gotowy tort udekoruj według własnego uznania makaronikami, świeżymi owocami (truskawki, maliny, czy borówki będą jak znalazł) oraz kwiatami (pamiętaj, że jeśli nie masz dostępu do ekologicznych kwiatów, to zabezpiecz łodygę

Food Square
Świąteczny pudding (Christmas pudding) 145

Przepis na świąteczny pudding miałam w swoim przepi ś niku już od wielu lat, jako ś  omija ł am go szerokim  ł ukiem a

La grande e la piccola cuoca
Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym 182

Pyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska

https:KKuchniaMniam
Leśny tort urodzinowy 172

suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Do garnka

Kulinarna (nie)codzienność
Leśny tort urodzinowy 214

suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Masa jagodowa: 250 ml słodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone ok 700 g borówek ½ szklanki cukru kryształu (opcjonalnie) 2 galaretki o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Do garnka

Kulinarna (nie)codzienność