moim domu najczęściej robiło się je z jabłkami , jednak mi bardzo smakuje w wersji z wiśniami, a że sezon na te owoce w pełni postanowiłam upiec i przy okazji przypomnieć Wam przepis na to pyszne wilgotne ciasto z owcami i kremem budyniowym. Ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek
Cynamonowe szczęściePrzepis ten powstał na prośbę jednej z czytelniczek. Oryginału nigdy nie próbowałam (kombinowałam na podstawie zdjęcia i opisu), więc nie wiem na ile udało mi się
Arabeska waniliowaPLACUSZKI NA KWAŚNYM MLEKU Z WIŚNIAMI 3. AROMATYCZNE CIASTO Z RABARBAREM I KARMELEM! 5. TARTA Z RABARBAREM, JAK UŁOŻYĆ RABARBAR NA CIEŚCIE? 6. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! 8. GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM
SMYKWKUCHNISkładniki : 260 g mąki (pszennej) 140 g masła (82% tłuszczu, schłodzonego) 3,5 łyżki cukru pudru 80 ml zimnego jogurtu naturalnego odrobina cukru pudru do oprószenia
Proste PotrawyLekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej
Słodka StronaIdze maj, więc sezon na rabarbar można uznać za otwarty. Uwielbiam rabarbar, więc czekałam już z niecierpliwością na ten moment. Moja pierwsza rabarbarowa propozycja jest raczej
Mania GotowaniaUpieczony biszkopt przełożyć do keksówki. Ewentualnie lekko odciąć bok ciasta tak, aby biszkopt zmieścił się do keksówki. Biszkopt musi przykryć boki oraz spód keksówki. Część ciasta musi pozostać poza keksówką, ponieważ utworzy spód ciasta. Gdy galaretka zacznie zmieniać swoją konsystencję to odrobinę galaretki wylać na upieczony spód. Wyłożyć część owoców. Ponownie zalać małą ilością galaretki. Wstawić na kilka(...)minut do lodówki. Czynność powtarzać, aż do wykorzystania wszystkich owoców i galaretki. Na sam koniec tężejącą galaretkę przykryć biszkoptem. Tak przygotowane ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Dekoracja Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeżeli nie będzię chciała zmienić konsystencji na lejącą to dolejcie odrobiny słodkiej śmietany/bądź mleka. Ciasto odwrócić do góry dnem. Zdjąć folię. Przygotowany biszkopt
Ugotowaćproszku do pieczenia; Biszkopt jasny przygotowujemy w ten sam sposób co biszkopt kakaowy. W ostudzonym jasnym biszkopcie wykrawamy małą szklaneczką (literatką) kółka, jedno obok drugiego. Przygotowane w ten sposób ciasto odkładamy na bok. Składniki na krem budyniowy: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy ( 80g); odrobina spirytusu (opcjonalnie); 250 g masła; Proszek budyniowy(...)wody, odstawić do wystudzenia. Owoce obrać (jeżeli tego potrzebują), drobno pokroić. Przełożenie ciasta: Kakaowy biszkopt można lekko naponczować ulubionym ponczem, następnie wyłożyć masę budyniową (trochę masy zostawić na wierzch ciasta), na krem budyniowy wyłożyć podziurawiony biszkopt, lekko docisnąć go do kremu. W otwory poukładać przygotowane owoce i bakalie (ale nie do pełna:)) i otwory z owocami zalać
In my kitchenmnie pojawiała się już w wielu wersjach - wytrawnej jako baza gulaszów, pasztetów wegetariańskich czy kotletów. Zdecydowanie częściej jednak w wersji słodkiej, na śniadanie zamiast klasycznej owsianki z owocami, jako składnik zdrowych ciast, baza do domowego budyniu czy pożywny dodatek do koktajlu. Nie ona będzie jednak dziś bohaterem. Dziś mam dla Was ciekawy pomysł na kaszę gryczaną. Na pewno polubicie
HealthyCreationsmieszamy az całkowicie masło połączy się nam z płatkami. Tak przygotowanym spodem pokrywamy tortownice.Jeśli używamy gotowej konfitury owocowej to wystarczy jak nałożymy ją na spód naszego ciasta...natomiast jeśli mamy owoce świeże musimy je zmiksować i dodać do nich rozpuszczona żelatynę.Ser twarogowy mieszamy z cukrem pudrem...Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody i ostudzoną dodajemy
NaKońcuJęzykaSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki płatków owsianych, 1/3 szklanki cukru, 100 g masła, 1 łyżka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g twarogu, 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, ok 200 g owoców jagodowych świeżych lub mrożonych (malin, czarnych porzeczek, borówki), trochę cukru waniliowego Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Płatki owsiane zemleć i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać(...)cukier i cukier waniliowy zmiksować na krem. Formę natłuścić. Do formy wyłożyć 2/3 ciasta i równomiernie rozłożyć.Na wierzch wyłożyć masę twarogową. Wyrównać. Wyłożyć owoce (mrożonych nie trzeba rozmrażać). Lekko wcisnąć. Posypać resztą ciasta jak kruszonką. piec w temp. 180°C ok 40 min. Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Najlepiej zrobić podwójną porcję. Składniki w przepisie
kulinarnajamka.blogspot.comużyć wszystkich składników w temperaturze pokojowej, gdyż istnieje ryzyko zakalca. Sama miałam duszę na ramieniu, gdy Karolina kroiła ciasto... Na szczęście się udało. Jeśli nie macie ręki do ucieranych, proponuję utrzeć z cukrem całe jajka, pomijając ubijanie białek. Dzięki temu ciasto będzie bardziej stabilne i ryzyko zakalca zmaleje. Babka może wyjść odrobinę mniej puszysta, ale smakować i tak będzie wspaniale(...)puszystą, jasną masę. Partiami dodawać śmietanę, następnie mąki i olej. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. Maliny obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać delikatnie, żeby rozgnieść owoców. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
Pożeraczka, czyli raz adobrzegości lub trzeba gdzieś to ciasto "podrzucić". Trzeba w końcu zacząć robić przetestowane wypieki, ale chyba taką mam naturę, że idę na całość :D A teraz do rzeczy.... ciasto wyszło jak zwykle nie za słodkie, delikatna śmietankowa pianka połączona z wafelkami o smaku śmietankowym i biszkoptami, które wcześniej nasączyłam. Pycha !!! Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki(...)masie śmietankowej. Wykładam pozostałą masę, nakrywam drugim biszkoptem i wstawiam do lodówki. Polewa: Składniki polewy przekładam do rondelka i podgrzewam, aż się połączą. Studzę i smaruję wierzch ciasta. Całość posypuję kandyzowanymi owocami pokrojonymi w drobną kostkę i ponownie schładzam
Ciasteczkowy Potwórpomyśleliście kiedyś żeby masło w cieście zastąpić twarogiem? Ja bym na to nigdy nie wpadła, gdyby nie przepis, który podpatrzyłam u swojej cioci. Pyszne, delikatne ciasto (mam na myśli spód) a na tym fura, wuchta jabłek (albo ewentualnie innych owoców jeżeli macie ochotę). To wszystko tapla się w takim prawie budyniu, który po zapieczeniu łączy całość w jeden pyszny(...)pokroiłam 3 jabłka, ale im więcej tym lepiej) Z podanych składników zagniatamy ciasto, po czym rozwałkować cienko i wyłożyć formę do pieczenia. Jajka, cukier puder, mleko oraz jogurt wymieszać do połączenia składników. Na wyłożoną ciastem blachę wylać trochę płynnego farszu i na wierzchu układać owoce. Na końcu wlać resztę płynu. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu
Szybko Tanio Smaczniemasło w cieście zastąpić twarogiem? Ja bym na to nigdy nie wpadła, gdyby nie przepis, który podpatrzyłam u swojej cioci. Pyszne, delikatne ciasto (mam na myśli spód) a na tym fura, wuchta jabłek (albo ewentualnie innych owoców jeżeli macie ochotę). To wszystko tapla się w takim prawie budyniu, który po zapieczeniu łączy całość w jeden pyszny deser. Do przygotowania(...)składników zagniatamy ciasto, po czym rozwałkować cienko i wyłożyć formę do pieczenia. Jajka, cukier puder, mleko oraz jogurt wymieszać do połączenia składników. Na wyłożoną ciastem blachę wylać trochę płynnego farszu i na wierzchu układać owoce. Na końcu wlać resztę płynu. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu powoli studzić aż ciasto ostygnie, podawać zimne
Szybko Tanio Smacznie