ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:542/1704)

Grysikowy deser z owocami 115

Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci, a jej smak kojarzy się często z niezbyt apetycznymi "kaszkami" z dzieciństwa. Nic bardziej mylnego. Dziś

Tradycyjna Kuchnia
Puszyste racuchy bez proszku do pieczenia i drożdży 129

żółtka dodajemy mleko i wodę i mieszamy. Następnie porcjami dodajemy mąkę - mąki dajemy tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy cukier, miód, przyprawę piernikową i szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 15 minut do pół godziny. W tym czasie przygotowujemy owoce do racuszków - jabłko lub gruszkę kroimy na dość cienkie plasterki, takie aby zdążyły zmięknąć w czasie(...)stylu pancake’ów - z dodatkiem borówek amerykańskich. Gdy ciast odpocznie, ubijamy białka na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem i zaczynamy smażyć racuszki. Do smażenia małych placuszków często używam patelni do jajek sadzonych - dzięki temu racuchy mają ładny, regularny kształt. Racuchowe przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym , Racuchy z mąki orkiszowej Do otworów

Korniszonki
Ekologiczne naleśniki kasztanowe z ricottą i karmelizowanymi orzechami 155

dokładnie zrobić z tej wspaniałej mąki, aby jak najlepiej ją wykorzystać...aby jak najlepiej uwydatnić jej kasztanowy kolor i aromat? Na początku myślałam o słodkich wypiekach-kasztanowym cieście, kasztanowych tartaletkach z owocami, może gofrach? Poźniej do głowy przyszedł mi pomysł na chlebek kasztanowy. A zaraz potem pomyslałam: "Kuczę! Czemu mam się ograniczać do słodkosci? Czyż makaron kasztanowy, albo gnocchi(...)kasztanowych smakołykach. W końcu wpadłam na genialny pomysł. Neleśniki! Moje ukochane naleśniki, które mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, obiad, deser i kolację i nigdy mi się nie znudzą. Ciasto zrobiłam wg przepisu na włoskie Ciacci czyli małe naleśniki z mąki kasztanowej podawane z ricottą. Od siebie dodałam orzechy karmelizowane w syropie z agawy, co okazało się strzałem w dziesiatkę

Zawsze głodna!
Tarta malinowa 95

cukru pudru 500 g malin szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej kawałki zimnego masła, pokroić nożem. Dosypać cukier, dodać jajko i wodę, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na wielkość formy do tarty, rozłożyć je w niej, przyciąć boki(...)ponakłuwać widelcem. Ponownie wstawić do lodówki na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ), włożyć do niego ciasto i piec 10 minut . Przestudzić. Nadzienie: Z połowy malin przygotować sos, gotując owoce kilka minut na małym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia. W czasie, gdy upieczone ciasto się chłodzi, przygotować pianę z białek, ubijając je na sztywno z dodatkiem

niecodziennikpary
Błyskawiczne ciasto ze śliwkami - miękkie i wilgotne 147

sezon śliwkowy, to obowiązkowo ciasto jogurtowe ze śliwkami. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a ciasto cudownie miękkie, wilgotne, pełne owoców- po prostu pyszne :) SKŁADNIKI (40 cm x 23 cm) 2,5 szklanki maki orkiszowej jasnej lub pszennej 1 szklanka brązowego cukru lub ksylitolu 400g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego 3 jajka 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku(...)trzepaczki lub łyżki łączymy ze sobą mokre i suche składniki, tylko do połączenia składników. Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek jedna przy drugiej, skórką do dołu. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka.  Studzimy

DefinicjaSmaku
SZARLOTKA NA KRUSZONCE 162

Przepis widniał w moim zeszycie od pewnego czasu i nawet nie pamiętam skąd się wziął. Naszło mnie na szarlotkę, więc w końcu wypróbowałam. I wyszła rewelacyjnie

Pani na deser
Czekoladowe naleśniki 198

dżem z pomarańczy, ale o nim innym razem. Cóż naleśniki – ot łatwizna. Nie są zbyt słodkie, więc spokojnie można połączyć je ze słodkim dżemem lub owocami i bitą śmietaną. Ciasto wychodzi dość gęste, ale łatwo się rozprowadza po patelni, więc można wlewać mniejszą ilość tak, aby naleśnik był cienki. W sumie konsystencja ciasta nadawałaby się nawet na gofry

Niebieski kubek z kawa
Lato, słońce i owoce - kolorowo nam - babeczki z owocami i zimne napoje 110

szklanek z wodą zamiast tradycyjnych kostek lodu, dorzućcie odrobinę świeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników. Wymieszać (ale nie miksować już) i łyżką nakładać do papilotek do mniej więcej 2/3 - 3/4 wysokości. W ciasto wciskać lekko kawałki moreli.  Piec przez około 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem. Same babeczki są dość słodkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z burakami bez jajek 227

polewą, posypałam pistacjami i posypką czekoladową. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na cieście. Informacje o zgrzewarce: Produkty zapakowane próżniowo zgrzewarkami FoodSaver   pozwalają na dłużej zachować świeżość produktom. Po odessaniu powietrza z worka lub pojemnika produkty zostają szczelnie zamknięte, dzięki czemu wielokrotnie wydłuża(...)swój smak, zapach, świeżość, wartości odżywcze i co ważne produkty nie wchłaniają innych aromatów. Pakowanie próżniowe jest idealne do każdego rodzaju żywności.  Możemy pakować mięso, warzywa, owoce, sosy, zupy, sery, ciasta, pieczywo a także produkty suche takie jak kasze, płatki czy bakalie. Dzięki próżniowemu pakowaniu zaoszczędzimy też sporo miejsca w lodówce czy zamrażarce. Zgrzewarka  FoodSaver FFS005x

Ala piecze i gotuje
Tarta owocowa z masą budyniową 690

Letnia tarta z sezonowymi owocami. Tutaj słodkie maliny i delikatne w smaku borówki amerykańskie. Przepis na ciasto kruche jeszcze nie raz wykorzystam bo było bardzo smaczne, kruche i maślane (w smaku przypominało dobre herbatniki). Tarta owocowa z masą budyniowąPRZEPIS(na formę do tarty 24 cm)Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: 30-40 minSłodkie ciasto kruche (przepis na ciasto kruche(...)zacznie przypominać bułkę tartą). Dodać żółtka, połączyć je z ciastem. Wyłożyć ciasto na blat i szybko zagnieść ciasto. Zapakować do folii i schować do lodówki na 30-40 minut. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Nakłuć widelcem, położyć papier do pieczenia, wysypać groch, fasolę. Zapiec ok. 20 min., następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze do zarumienienia

coolinarnastrefa.blogspot.com
DROŻDŻÓWKI BEZGLUTENOWE 207

babki płesznik - białko do posmarowania - szklanka owoców sezonowych (u mnie to co akurat dojrzało w ogrodzie: poziomki, borówki, agrest, porzeczka) - cukier (zależy jak słodkie masz owoce) - odrobina wody WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA ciasto dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, najlepiej miksuj kilka minut. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby wyrosło (około 20 minut) OWOCE(...)spróbuj czy nie trzeba dodać cukru. PRZYGOTUJ SOBIE MISKĘ Z WODĄ , ciasto jest bardzo lepiące, mokrymi rękami łatwiej będzie Ci formować placuszki z podanej ilości składników powinno wyjść 6 drożdżówek. Placki ukladaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W KAŻDEJ DROŻDŻÓWCE ZRÓB wgłębienie (najlepiej mokrą łyżką), nałóż owoców i posmaruj białkiem. Nagrzej i zaparuj piekarnik, piecz około 20 minut

Kuchnia bezglutenowa Loli
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 179

roku w Portugalii otwarto francuską piekarnię, tradycja przygotowywania Ciasta Trzech Króli w wersji południowo - francuskiej trafiła na Półwysep Iberyjski. Odtąd na 6 stycznia w Portugalii piecze się ciasto Bolo rei, zaś w Hiszpanii możemy znaleźć bardzo podobne pod nazwą Roscón de Reyes.  Obecnie słodkie ciasta uświetniają swym smakiem Święto Trzech Króli w wielu krajach, głównie o wpływach francuskich(...)kontynent Amerykański i jest kultywowana obecnie w kanadyjskim Quebecu, na południu USA (ciasto Kings Cake w Nowym Orleanie), Meksyku i Argentynie.Źródła: Wikipedia, Ugotuj.to Galette des rois - Przepis na podstawie przepis z Ugotuj.to Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g (takiego, które można rozwałkować), lub 2 opakowania ciasta rozwałkowanego na okrąg lub prostokąt i zwiniętego w rulon 100 g miękkiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik bananowo-kokosowy 130

Składniki na biszkopt:3 jajka 1/4 szklanki cukru1/2 szklanki mąkiSkładniki na masę bananową:2 dojrzałe banany 1 l soku bananowego 3 słodzone budynie kokosowe Składniki na

Świat Ciasta
Ciasto bananowo-jogurtowe w kształcie chlebka tak po prostu od serca! 163

szkoda również było je wyrzucić. Takie banany najlepiej wykorzystać do wypieków, a że pojawiła się okazja to czemu nie skorzystać ;) .....   Takie słodkie wypieki jak ciasto bananowo-jogurtowe z owocami są idealne na poprawę nastroju po ciężkim dniu lub tygodniu pracy. Można nimi poczęstować przyjaciół, rodzinę, męża albo siebie samego. Właśnie dla siebie samej przygotowuję coś słodkiego(...)górkę i właśnie wtedy kawałek ciasta z odrobiną słodyczy poprawia nastrój. Dużym plusem jest również prostota i szybkość wykonania ciasta w kształcie chlebka. Jeśli o mnie chodzi to także uwielbiam takie połączenia jak: jabłka lub gruszka z cynamonem i wanilią, które wywołują na samą myśl uśmiech na mojej twarzy. Jeden kawałek ciasta do porannej filiżanki kawy i od razu

Projekty ze smakiem
CIASTO "CHAMEI" Z ZIELONĄ HERBATĄ I MUSEM Z MARAKUI 140

tego ciasta. W zeszłym tygodniu przyjechali do mnie w odwiedziny przyjaciele, więc miałam w końcu okazję, żeby poszaleć w kuchni. Połączenie zielonej herbaty z owocami jest bardzo popularne w Japonii i innych azjatyckich krajach.  Ciasto jest delikatne, bardzo puszyste i naprawdę smaczne. Co ważne w cieście jest bardzo mało mąki; zaledwie 1/4 szklanki.  Do zdjęć pozuje moja przyjaciółka, Angelina

Przepisy Aleksandry