mamy ochotę. Nie raz ratują nam życie w wypadku niespodziewanych gości, bo ich zrobienie zajmuje zaledwie pół godziny. Znikają równie szybko- jedna blaszka na jedno posiedzenie. Latem obowiązkowo z owocami. Nie wiem, jak mogłam ich nie lubić. Składniki na 12 sztuk: składniki suche: 250 g mąki 130 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia składniki mokre(...)wymieszać w misce, w osobnej wmieszać mokre składniki. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać za pomocą rózgi niezbyt dokładnie. Foremkę wyścielić papilotkami, do każdej nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce i lekko docisnąć, posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. Po upieczeniu można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Inspiracja
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProste, a jednocześnie niezwykłe ciasto na lato. Z mnóstwem pysznej czekolady w środku i świeżymi owocami będzie wspaniałym deserem lub śniadaniem. Nie wymaga nawet wyjmowania miksera! Składniki: kostka masła szklanka mąki 2 tabliczki czekolady 300 g jagód pół szklanki cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia Masło rozpuszczamy z dodatkiem tabliczki czekolady i cukrem(...)dokładnego połączenia się masy, zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy mąkę, drugą czekoladę posiekaną w mniejsze kawałeczki, jajka i proszek do pieczenia. Połowę jagód łączymy z ciastem i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą część owoców wysypujemy na wierzchu i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Zostawiamy do przestygnięcia i posypujemy cukrem pudrem
sama złodyczDziś mam dla Was kolejne ciasto – tym razem ciasto budyniowe na herbatnikach. Jesień rządzi się swoimi prawami. Jednym z nich jest prawo do zwiększonego apetytu. W końcu na dworze robi się coraz zimniej (sama w to nie wierzę, ale dziś rano termometr pokazało -1,5!), więc organizm broni się przed zimnem sugerując nam, abyśmy więcej jedli. I tak właśnie(...)mój organizm ostatnio domaga się coraz większej liczby kalorii i co najgorsze, domaga się słodkości. W sumie mogłabym się z tego jakoś wybronić, zaspakajając apetyt na słodkie owocami lub dietetycznymi wersjami ciast. Jednak ze względu na chwilowy odpoczynek od diety i przygotowania do dwóch ciężkich startów, myślę, że mogę pozwolić sobie na słodkie szaleństwo (ok, takie w granicach rozsądku
365 dni dookoła kuchniPierwsze jesienne jabłka już się pojawiają na straganach. O tej porze szczególnie kuszą mnie kwaśne antonówki, które idealnie nadają się do wszelakich szarlotek, jabłeczników i musów
Obiad gotowyPrzepis na ten delikatny, jagodowy sernik dostałam od koleżanki. Przeleżał swoje, odczekał ponad rok w zeszycie z przepisami, aby teraz zaistnieć :-) I strasznie żałuję
Walijskie Pichceniełyżeczki żelatyny Masa z bitej śmietany: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Ponadto: 1-2 banany 150g truskawek wiórki kokosowe do posypania Przygotować ciasto na mleku. Wszystkie składniki wymieszać (użyłam blendera) i przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec 40 minut w 190 stopniach. 15 minut przed końcem pieczenia temperaturę zmniejszyć do 175 stopni. Przygotować masę(...)Przygotować masę z bitej śmietany. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i na koniec połączyć z rozpuszczoną żelatyną (ostudzoną). (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Owoce pokroić w plasterki. Ciasto przekroić na pół. Na spodzie ułożyć warstwę bananów, masę z serka, truskawki, wierzch ciasta, banany i krem z bitej śmietany. Całość posypać wiórkami kokosowymi i schłodzić
Di gotujespód ciastka: 65 g orzechów laskowych, 50 g cukru, 20 ml wody, 50 g czekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, krem malinowy: 500 g malin, gałązka
królestwo garówPozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni (tak, aby zwężał się ku górze). Racuchy smażymy na średnio(...)posypujemy ją cukrem. Uwagi Cukier można dodać również do surowego ciasta – zamiast posypywać nim gotowe racuchy. Jeśli po usmażeniu wszystkich jabłek zostanie nam trochę ciasta, możemy zrobić z niego dodatkowy placek już bez owoców – po prostu smażąc je na patelni. Powyższe proporcje ilości mąki i wody są pewnym kompromisem między delikatnością ciasta a jego na tyle dużą gęstością
Kulinarna Pokusawakacyjne upały jak najbardziej sprawdzi się to ciasto na spodzie biszkoptowym z kremem na bazie serka mascarpone z malinami. Na wierzch świeże, sezonowe owoce zalane galaretką i pycha ciasto do kawki gotowe ;) Ciasto na zimno z kremem malinowym składniki: 1,5 opakowania okrągłych biszkoptów 1,5 szklanki malin 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 100 g miękkiego
Delusional Trinewymieszać. 4. Do ciasta dodać około 3/4 żurawiny, wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu poukładać pozostałe owoce, lekko wciskać je w ciasto. 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika
Mała Cukierenkaroztopionym i lekko przestudzonym masłem. 50g cukru wymieszać z cynamonem i posypać tym calą powierzchnię ciasta posmarowaną masłem. Na to równomiernie rozłożyć odsączony z soku rabarbar. Ciasto złożyć na trzy części owocami do środka, lekko docisnąć. Ma powstać prostokąt o wymiarach 20 cm x 40 cm. Następnie ciasto pokroić na paski o szerokości 2 cm i formować węzełki. Gotowe
In my kitchendelikatnie się podnieść i odrobinę opaść po wyciągnięciu z piekarnika. Przykrywamy ściereczką na czas studzenia. Kiedy ciasto ostygnie, wyciągamy z formy, a jego boki odkrawamy. Wierzch ciasta smarujemy konfiturą, tarką do owoców czy sera ścieramy skórkę z cytryny. I cóż to, takie ciastko?! A no takie proste ciasto, nie wiem, niektórzy pytają się "czy to brałni
Right Behind The Kitchenrównomiernie na cieście. Na śliwkach ułożyć 1/3 ciemnego i jasnego ciasta „poskubanego” na kawałki. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru i cukier waniliowy. Wyłożyć na owoce. Na pianę „poskubać” resztę ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 180oC ( z termo obiegiem piec 40 minut ). Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz
Świat SmakuTradycyjne, świąteczne ciasto rodem z Wysp Brytyjskich, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów oraz korzennych przypraw i… przy okazji mocno okraszone dużą ilością brandy. U nas musi być makowiec i sernik, u nich to niezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii(...)cytryny lub limonki – 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy Razem bakalie 1800 g Pozostałe składniki: – 400 ml brandy do ciasta oraz dodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta – 250 g cukru trzcinowego – 250 g masła – 4 jajka – 200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 1 łyżeczka cynamonu
To co kochamWakacje minęły w mgnieniu oka, czas wrócić do codziennych obowiązków, czyli remont, remont i jeszcze raz remont. Dobrze, że ja muszę zajmować się tylko urządzaniem wnętrz
Domowa cukiernia EwyPyszne ciasto z galaretką i granatem. Można je przygotować w kilkanaście minut. Ciasto dla prawdziwych łasuchów. Polecam!!! SKŁADNIKI : 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów, 2 granaty, 500 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkoptami wykładam dno tortownicy o średnicy 22cm. 2. Jedną z galaretek rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę(...)tężejącą galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do stężenia. 3. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę. Granaty obieram z błonek. Owoce wykładam na wierzch ciasta. Zalewam tężejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasibanany4 g szafranuSkładniki na lukier:15dkg cukru pudru2-3 łyżki soku z cytryny1-2 łyżki gorącej wodyTym razem pokusiłam się o przepis z wykorzystaniem bananów... jednego z moich ulubionych owoców :) I muszę przyznać, że i tym razem się na nich nie zawiodłam. Muffinki wyszły pyszne, mięciutkie i wilgotne - a użyty do nich dodatkowo szafran wzbogacił całą kompozycję zarówno estetycznie(...)sól i cukier) (fot.1). Następnie do mieszanki z mokrymi składnikami stopniowo dosypywać składniki suche i dobrze wymieszać (fot.2).Banany obrać i pokroić na drobne kawałeczki (fot.3). Wrzucić je do ciasta. Dodać szafran i całość ponownie dobrze wymieszać.Przygotować foremki do muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4).Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić
Świat Ciasta