żółtka - 4 szt białka - 4 szt cukier - 1 szkl mąka pszenna - 1szkl proszek do pieczenia - 1 szkl truskawki -50 dag galaretka czerwona - 2 op śmietana 30
Camilla w kuchniv żółtka - 4 szt białka - 4 szt cukier - 1 szkl mąka pszenna - 1szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka truskawki -50 dag galaretka czerwona - 2
ciasta i desery czyli na słodkozaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w mące), rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód oraz boki formy 24 cm posmarowanej masłem. Należy zwrócić uwagę, żeby spód w żadnym miejscu nie był zbyt gruby, ponieważ po upieczeniu będzie(...)białka i delikatnie wymieszać łyżką (fot.2) . 1/3 część malin lekko rozdrobnić widelcem, wymieszać z resztą całych malin i posypać cukrem. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie owoce odsączyć na sitku, pozbywając się nadmiaru soku. Na ostudzony spód wyłożyć maliny (fot.3) , przykryć kremem (fot.4) i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej
Świat CiastaSkładniki : 1 szklanka mleka 12 dag masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 15 śliwek Przygotowanie: Mleko, cukier
Proste PotrawyJuż tyle razy go piekłam. Tyle razy przymierzałam się do zrobienia zdjęć. Tyle razy układałam całą kompozycję nie tylko w głowie, ale i na stole. I
Obiad gotowydnie blaszki rozsmarować ciasto, lekko wciskając w ciasto ułożyć kawałki gruszek i jabłek miękką margarynę i pozostałe składniki kruszonki utrzeć mikserem na kruszonkę rozsypać na wierzchu ciasta, lekko przyklepać dłonią do owoców, piekarnik elektryczny na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w blaszce wystudzić ciasto jest wyśmienite w smaku z chrupiącą
W Mojej Kuchni Lubięgodzina to za dużo, zależy od piekarnika. Tak przygotowane ciasto możemy jeść jak babkę. Możemy użyć go również zamiast biszkoptu przygotowując tort, dodać ulubiony krem i owoce, czy wykorzystać przy robieniu ciasta z galaretką. Czego dusza zapragnie! Smacznego
MarcinChefCiasto pyszne, znikające ze stołu w błyskawicznym tempie:) Przepis z bloga Doroty :) Do ciasta można wykorzystać też inne owoce, jak np. jeżyny, borówkę amerykańską czy porzeczkę. Składniki na formę o wym. 33cm x 20 cm: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki; 250 g masła lub margaryny, zimnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru
In my kitchenbiszkopt: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mączki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i
Kolorowa kuchnia ElkiPołowa wakacji już za nami... Moje chyba dopiero we wrześniu, marzy mi się Grecja lub Bułgaria, koniecznie samolotem, jak dobrze, że samochód można bezpiecznie zostawić na
Domowa cukiernia EwySkładniki : szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka 3 szklanki mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka brzoskwiń Przygotowanie
Proste Potrawymamy jedną wersję sypanej szarlotki, ta niewiele się różni ale z racji fantastycznego efektu postanowiłyśmy podzielić się z Wami taką wersją przepisu. Kiedyś nie wierzyłam, że może się to ciasto udać - bez jajek? bez zagniatania? Hmm ??? ... A jednak ! Sami się przekonajcie, że to możliwe. U mnie w domu z pewnością zagości jeszcze nie jeden raz ... Sypana szarlotka z brzoskwiniami(...)równe porcję. Jabłka z brzoskwiniami obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wsypujemy pierwszą część suchych składników następnie połowę starych owoców i drugą część suchych składników, ponownie owoce które oprószamy cynamonem. Następnie wysypujemy trzecią część suchych składników. Na wierzch ścieramy masło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniedzielę czy święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie dość proste. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru 1 kostka masła roślinnego 6 jaj 1 cukier waniliowy 1 olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce z kompotu lub świeże Krem: 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru(...)Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25x36 cm). Do drugiej części dodajemy 2 łyżki wody i kakao, mieszamy, po czym wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto układamy owoce
Kolorowy Przepisownikherbatniki – 50 dag budyń waniliowy – 2 opak mleko 3,2% - 1 litr cukier – 12 dag brzoskwinie z puszki – 50 dag polewa czekoladowa Blachę wyłożyć papierem następnie
Camilla w kuchniBabeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około
Z miłości do słodkości