biszkopt: 6 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki tortowej 1/2 szkl. mączki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i
Kolorowa kuchnia ElkiPołowa wakacji już za nami... Moje chyba dopiero we wrześniu, marzy mi się Grecja lub Bułgaria, koniecznie samolotem, jak dobrze, że samochód można bezpiecznie zostawić na
Domowa cukiernia EwySkładniki : szklanka jogurtu naturalnego 3 jajka 3 szklanki mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka brzoskwiń Przygotowanie
Proste Potrawymamy jedną wersję sypanej szarlotki, ta niewiele się różni ale z racji fantastycznego efektu postanowiłyśmy podzielić się z Wami taką wersją przepisu. Kiedyś nie wierzyłam, że może się to ciasto udać - bez jajek? bez zagniatania? Hmm ??? ... A jednak ! Sami się przekonajcie, że to możliwe. U mnie w domu z pewnością zagości jeszcze nie jeden raz ... Sypana szarlotka z brzoskwiniami(...)równe porcję. Jabłka z brzoskwiniami obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na dużych oczkach. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wsypujemy pierwszą część suchych składników następnie połowę starych owoców i drugą część suchych składników, ponownie owoce które oprószamy cynamonem. Następnie wysypujemy trzecią część suchych składników. Na wierzch ścieramy masło. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniedzielę czy święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie dość proste. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru 1 kostka masła roślinnego 6 jaj 1 cukier waniliowy 1 olejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce z kompotu lub świeże Krem: 1/2 litra mleka 1 kostka margaryny 1/2 szkl. cukru(...)Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25x36 cm). Do drugiej części dodajemy 2 łyżki wody i kakao, mieszamy, po czym wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto układamy owoce
Kolorowy Przepisownikherbatniki – 50 dag budyń waniliowy – 2 opak mleko 3,2% - 1 litr cukier – 12 dag brzoskwinie z puszki – 50 dag polewa czekoladowa Blachę wyłożyć papierem następnie
Camilla w kuchniBabeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około
Z miłości do słodkościśrodka każdego wypestkowanego owocu wraz z odrobiną cukru. Są dzięki temu bardziej aromatyczne i słodkie, a ciasto z proponowanego przez mnie przepisu wychodzi miękkie i nie rozpada się podczas gotowania. Knedle najbardziej lubię podawać z przyrumienioną na maśle bułką tartą i cukrem. Zapraszam! Składniki (na ok. 20-30 szt. w zależności od wielkości śliwek): Ciasto: 1 kg ziemniaków(...)ziemniaczanego puree dodajemy przesiane mąki, jajko oraz olej. Wszystko razem dokładnie zagniatamy i chwilę wyrabiamy powstałe ciasto. Jeżeli będzie się bardzo lepić do rąk można dosypać troszkę mąki, ale należy uważać, by nie przesadzić, w przeciwnym razie ciasto będzie bardzo twarde. Ciasto przekładamy na blat i podsypując mąką formujemy wałek o średnicy ok. 3-4 cm, który dzielimy na części
MyCookBook.plMuffinki znamy i lubimy chyba wszyscy. Wariacji na ich temat są tysiące! I chyba właściwie wszystko do nich pasuje: i czekolada, i owoce, i budyń... Wszystko zależy od naszej wyobraźni :) Zawsze piekąc muffinki kierowałam się prostą zasadą: produkty suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie łączymy ze sobą obie zawartości misek. Tym razem pokusiłam się(...)mleka dodatkowo: 300g borów ek cukier brązowy po posypania Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucić do misy miksera. Miksować chwilę do połączenia się składników. Następnie dorzucić umyte borówki. Wymieszać łyżką. Ciastem napełniać papilotki do 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypać odrobiną brązowego cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 15-20 minut. (Moje piekły się ok 17 minut
Walijskie PichcenieSkładniki: 2,5 szklanki mąki 1 szklanka maślanki szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 3 jajka 200 g białej czekolady 3 płaskie łyżeczki proszku
Pobite gary BarbaryOwoców w końcu mamy pod dostatkiem. Mało tego- niektóre rosną całkiem blisko i mam pewność, że żadna chemia ich nie dopieszczała ;) Np właśnie tych porzeczek. Rosną tuż przy lesie, z dala od drogi i jest ich w tym roku całkiem sporo. Początkowo miałam więcej nawet nie zbierać, bo nie miałam pomysłu jak je przetworzyć. Zrobiłam tylko ten dżem(...)oberwałam z pomocą Teścia kolejny krzak ;) Właśnie muszę je zsypać do woreczków, bo mrożę partiami cieniutką warstwę, by nie były posklejane. Zimą przyjemnie będzie zjeść kawałek ciasta z takimi letnimi owocami. Dziś z kolei mam dla Was pomysł na muffinki, a ich przygotowanie też jest proste i naprawdę szybkie. Łączymy tylko składniki mokre, osobno suche, łączymy razem
Kuchnia w czekoladzieZawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. Zawsze są najpyszniejsze <3 Składniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka
R'n'G Kitchenudaje! Jest mega prosty do zrobienia oraz mega szybki. Nie wiem jaką ma oryginalną nazwę, ale u nas przyjęła się biszkopt całoroczny, gdyż do ciasta można dodać dosłownie wszystko! Zaczynając od świeżych sezonowych owoców, przez suszone owoce czy bakalie po konserwowe czy mrożone. Domowy biszkopt z owocami i czekoladą. Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru (można(...)szkl. mąki cukier waniliowy (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek oleju 8 łyżek wody Biszkopt z jabłkami i śliwkami, posypany startą czekoladą. Ciasto przed włożeniem do piekarnika. dowolne dodatki np owoce sezonowe Przygotowanie: Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić na sztywną pianę, powoli ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do powstałej
Tagebuch po polskuJedna z najlepszych szarlotek, jakie upiekłam. Nie ma lepszej kombinacji niż jabłka, kruszonka oraz karmelizowane migdały. Do jej upieczenia zainspirowała mnie książka Basi Ritz. Przeglądałam ją
Mania Gotowaniawilgotność powietrza oraz wysoką temperaturę dlatego uprawiana jest między innymi na górzystych terenach Wietnamu. Ma lekko słodki smak i aromat. Można ją wykorzystać do przygotowania deserów, ciast czy dań z owoców na przykład jabłek. Kurkuma z Indii Kurkuma nazywana jest również złotem ze względu na kolor oraz dawne hinduskie wierzenia mówiące o tym, że przynosi szczęście – jest także(...)Gałka muszkatołowa z Indonezji Przyprawa, która do Europy dotarła w okresie średniowiecza pochodzi z Indonezji gdzie do dziś jest uprawiana. Można ją wykorzystać do przyprawiania mięs, bigosu czy ciast i deserów – na przykład świątecznych pierników. Papryka słodka z Hiszpanii Papryka nadaje potrawom charakterystycznego smaku, dlatego jest chętnie wykorzystywana do wielu potraw mięsnych, bez mięsnych zup czy marynat. Dojrzewa
Health-Fit-LifeEkspresowe ciasto do zrobienia ze składników, które zawsze mamy w domu. Wystarczy dodać dowolne owoce sezonowe lub z puszki i ciacho do kawy mamy raz-dwa. Moim domownikom tak smakowało, że poszło w całości jeszcze ciepłe. *forma 25*34 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka(...) (truskawka, czereśnia, banan) Jajka ubić na pianę z cukrem. Ubijając dolewać olej, następnie mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy jajecznej i delikatnie zmiksować. Ciasto wylać do blaszki, na wierzchu ułożyć owoce (można obtoczyć je w mące). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia