sernik o wspaniałym smaku czekolady Składniki Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 170 g margaryny - 3 żółtka - 100 g mlecznej czekolady potartą na grubej tarce - 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser - 1,5 kg sera półtłustego - 5 jajek - 3 białka - 3 budynie - 1,5 szklanki cukru - 2/3 szklanki oleju - 1 szklanka mleka - starta skórka z 1 cytryny(...)cukru - 5 łyżek kakao słodkiego np nesquik - 2 łyżki zwykłe kakao - 4 łyżki wody - 5 łyżek orzechów mielonych laskowych - pół paczki ryżu preparowanego Sposób przygotowania 1. - Wszystkie składniki ciasta razem w misce zgnieść i wyrobić ciasto zawinąć w folię włożyć na godzinę do lodówki 2. Ser - Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przemielić w maszynce
W królestwie smaków Beatyzasmakuje. C., o dziwo, zajadał z przyjemnością, ja też, bo jest naprawdę dobre. Tylko odrobinę wilgoci mu brakuje...Ciasto piaskowe z cytryną i tymiankiemSkładniki:(na keksówkę 8,5x17,5 cm)190 g miękkiego masła100 g cukru3 jajka190 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 2 cytrynlistki z 6 gałązek tymianku1/4 łyżeczki soli2 łyżki mlekasyrop:40 g cukruskórka otarta(...)utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, posiekanymi listkami tymianku i skórką z cytryny. Partiami dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na końcu wlać mleko, połączyć.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię nie poznać...może to i dobrze ;) Składniki na tortownicę 18 cm Na ciasto: 150 gr mąki pszennej 1 całe jajko 4 łyżki cukru 60 gr masła 1 łyżka śmietany 18 lub 12 % Masa: 1 budyń śmietankowy bez cukru ( może być tez waniliowy ) 400 ml mleka 5 łyżek kaszy manny 4 łyżki cukru około 170 ml śmietany 18 % 1 całe(...)cukrem natomiast w 100 ml mieszamy proszek budyniowy. Do gotującego się mleka dodajemy najpierw kasze mannę mieszamy, a następnie dodajemy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do przestygnięcia (aby nie utworzył się kożuch, na wierzchu masy kładziemy folie spożywczą tak aby dotykała masy) 3. W tym czasie wałkujemy i wyklejamy blaszkę ciastem dość wysoko prawie pod sam rant, pozostałe ciasto
Gotowanie...to proste !pyszne, wegańskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i lekkie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. Składniki na biszkopt (wg Jadłonomii): 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu jabłkowego 1 szczypta soli Rozgrzej piekarnik do 175°C. Ubij widelcem(...)mleko z olejem na jednolitą emulsję, dodaj cukier i ponownie dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski dodaj mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, wymieszaj. Następnie wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj ocet, znów wymieszaj. Wlej masę do natłuszczonej formy (mała keksówka). Piecz około 25 minut. Wyłącz piekarnik, pozostaw biszkopt w środku jeszcze
Qlinarnie i QlinarnieMąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać lukrem. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem i mlekiem na gładką masę
Ala piecze i gotujeDawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego
Kulinarny karnet ChristopheraMlekołaki Cinisy 2 łyżki masła Wykonanie: Do jednej mąki przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce wymieszać jajka, kawę, mleko, olej i zblendowane jabłko. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Przygotować kruszonkę, wymieszać ręką płatki z roztopionym masłem (najlepiej
Trufelkowodrożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli NADZIENIE: 150 g jagód 250 g sera białego, mielonego 4-5 łyżek cukru (do smaku) 1 jajko ziarenka z 0,5 wanilii budyń waniliowy w proszku 40 g KRUSZONKA(...)objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość
Rozpustne gotowanieciasto mnie tak wciąga i dość często je przygotowuje , można jest jeść bez dużych wyrzutów sumienia . Składniki 2 dojrzałe banany pół puszki czerwonej fasoli 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki mleka sojowego(...)Wykonanie Na wstępie oddzielam białka od żółtek , następnie białka ubijam na sztywno , do żółtek dodaję ksylitol , proszek do pieczenia i miksuję na puszystą masę , następnie do wysokiego naczynia dodaję fasolę , banany,cukinie , masło orzechowe , oraz mleko sojowe , kiedy mamy już składniki to blenderem bardzo dokładnie mielimy aby uzyskać gładką masę . Kiedy mamy zmieloną masę , zaczynamy łączyć wszystkie
Mój Smakszklanki mleka 3 czubate łyżki cukru pudru budyń czekoladowy łyżka kakao 3 czubate łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 4-6 bananów (w zależności od wielkości) sok z cytryny galaretka pomarańczowa 2 łyżki dżemu morelowego Wykonanie: Z białek ubić sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo wsypywać cukier, a potem dodać żółtka, obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i orzechy. Ciasto przełożyć
MyCookBook.plkawy bez ciastka czy ciasta :) zawsze w moim domu jest coś słodkiego swojskiego :) dzisiaj upiekła pyszne ciasteczka na śmietanie z budyniem i winogronem . Jeśli jest ktoś chętny to zapraszam :) Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.sklepbghnetwork.pl/category/jesien-na-sztuki . Składniki : 250 g mąki 2 cukry waniliowe 1/2 szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)margaryny 125 g kwaśnej śmietany 0,5 l mleka 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka masła Wykonanie : Z podanych składników na budyń ugotować budyń z 1 łyżką masła. Odstawić do przestygnięcia. Do miski wsypać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , margarynę , cukier, cukier waniliowy . Wszystko wyrobić mikserem
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto piec około 20 minut w temperaturze 180 st.C (ciasto powinno się lekko zezłocić). Podpieczony spód należy lekko przestudzić. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego sera (zmielonego); 1 i 1/3 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 80 g budyniu śmietankowego w proszku; 1 szklanka śmietany 30%; 1 szklanka mleka; 1 szklanka oleju; 2 jaja; 4 żółtka; Wszystkie składniki(...)sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać mąkę, bułkę tartą i zmielone orzechy., delikatnie wymieszać. Pianę równomiernie rozłożyć na masie serowej. Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 1,20 godz. Po upieczeniu sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik można posypać cukrem pudrem
In my kitchenśrodku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami, przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe * 300 ml wrzątku Ponadto: * około(...)wrzątku - odstawić do ostygnięcia ( pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoMoje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g mąki orzechowej - 20g mąki ryżowej - 10g kakao + słodzik np. stewia w kapsułkach (u mnie jakieś 8tabletek rozkruszonych do proszku) +250g mleka kokosowego (o stałej konsystencji - taki po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce) + słodzik(...)Mleko kokosowe w stałej konsystencji przekładamy do miski i ubijamy jak normalną śmietankę. Trwa to dosłowne chwilkę. Dodajemy w razie potrzeby słodzik i mieszamy. Ubitą śmietankę pładziemy na wierz ciasta i gotowe! SMACZNEGO! <3 CAŁOŚĆ (ZE ŚMIETANKĄ): 1000 KCAL B43 W50 T70 1/10 CIASTA ze śmietanką: 100kcal B4 W5 T7 CAŁOŚĆ (BEZ ŚMIETANKI) 510 kcal B37 W30 T26 1/10
fitolarun.blogspot.com