fantazyjnie zwinięte, z rodzynkami wciśniętymi w zawinięte końcówki.Przepis zalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen - jednej z moich ulubionych książek o skandynawskich wypiekach. Tradycyjny przepis został nieco zmodyfikowany - do ciasta dodajemy też odrobinę kardamonu, a zamiast rodzynek autorka proponuje suszone wiśnie. Niestety, takowych nie miałam, powróciłam więc do rodzynkowej tradycji.Wyszły boskie - niesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która(...)rodzynki1 jajko1 łyżka mlekaMleko zagotować z szafranem rozgniecionym na proszek w moździerzu, przestudzić - ma być letnie, nie gorące.Masło rozpuścić i przestudzić.Mąkę przesiać, wymieszać z kardamonem, cukrem i solą. Drożdże rozpuścić w mleku, wlać masło, wymieszać. Partiami wsypywać mąkę, a na końcu dodać roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Rodzynki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeolej do smażenia Przygotowanie: W rondelku roztopić masło, dodać maślankę, mleko i cukier wraz z cukrem waniliowym. Dokładnie wymieszać W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wlać do mąki mokre składniki i wymieszać krótko do połączenia się wszystkiego w gładkie ciasto. Rozgrzać olej w garnku (ja użyłam takiego o średnicy
Kulinarne Inspiracjepodsypywania 1/3 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do piecznia 160 g miękkiej margaryny 100 g drobnego cukru (ja użyłam ksylitolu - cukru brzozowego) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki wody dodatkowo: cukier puder odrobina mleka groszki czekoladowe 1 białko Z tektury wycinam kształt zająca, jaki będę wycinać z ciasta. Wszystkie składniki, oprócz kakao, umieszczam w misce
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: ( forma o wym. 38x24cm ) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 margaryny (125g), 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 75 dag gotowego (już zmielonego) twarogu, 1 szklanka cukru, + 2 duże łyżki cukru, 4 żółtka, 1 jajko całe, 1 i ok.1/2 budyniu śmietankowego bez cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 4 białka, szczypta soli. Kruszonka(...)duża), 1 żółtko, 1 łyżka miękkiego masła. Ponadto: puszka brzoskwiń lub brzoskwinie z kompotu, masło do wysmarowania formy, mąka do posypania formy. Przygotowanie: Przygotować wszystkie składniki na ciasto. Masło pokroić w kostkę i dodać je do reszty składników. Zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać mąką. Wyrobione ciasto wyłożyć na dno formy. Wszystkie składniki
W kuchni u MonikiDelikatne ciasto z domowej cukierenki Apetycznej Babeczki, idealnie swoją świeżością wpisuje się w pierwszy dzień wiosny. Biszkopt: - 4 jajka - 4 łyżki cukru kryształu - 4 łyżki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - skórka otarta z całej cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowa pianka: - 2 opakowania śnieżki - 1/2 litra mleka(...)cytrynową i nadal mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wanilią i budyniem, dokładnie miksujemy i przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia 25 do 30 minut w temperaturze 180 C. Wykonanie pianki cytrynowej: 1. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. 2. Mleko łączymy ze śnieżką, ubijamy wg. przepisu, następnie łączymy
Apetyczna babeczkavoilà. Ciasto czekoladowe z malinami jest idealne dla wszystkich, którzy uwielbiają gorycz gorzkiej czekolady, przełamaną słodko-kwaśnym smakiem malin. Różnie to bywa z owocami. Moje malinki akurat tym razem były średnio słodkie Składniki: (blacha 21 cm x 26 cm ) garść malin 150 g mąki pszennej 100 g masła 2 jaja 125 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady(...)masło, czekolady, kakao i mleko. Odstawiamy do ostygnięcia. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej wąskim strumieniem dodajemy masę czekoladową, ciągle miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy całość na najmniejszych obrotach bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy maliny i wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem
Rusty Forkkwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowy1/2 szklanki makuMasa:500 ml mlekabudyń śmietankowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowyPolewa(...)ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać mak i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na 3 równe krążki.Masa:Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budynie oraz mąkę ziemniaczaną
Słodka Stronamożna dać więcej kakao. Jak dla mnie to tyle ile dałam było w sam raz. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki pół szklanki cukru pudru 15 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 2 żółtka(...)budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 płaskie łyżki kakao Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki kaszy manny Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wylepiamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto źle się wałkuje i przenosi do formy, bo jest bardzo kruche
Izabelawkuchnipieczenia przyprawa do piernika Wykonanie:1. Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Odlać 0,5 szklanki na polewę. Pozostałą masę odstawić do wystygnięcia.2. W międzyczasie oddzielić żółtka od białek.3. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie żółtka i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać(...)koniec dodać białka ubite na sztywno i delikatnie połączyć z masą.5. Ciasto przełożyć do foremki i piec przez ok. 30 min. w temperaturze 180 st.C6. Po upieczeniu polać polewą i posypać startą czekoladą
Pasja Smakuucieramy mikserem. Dodajemy cały twaróg, proszek budyniowy i miksujemy do dokładnego połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylewamy dokładnie, powoli, cienkim strumieniem na środek masy czekoladowej. W czasie pieczenia zatopi się i wyrośnie razem z ciastem ( wyrasta dość wysokie ). Po wyjęciu z piekarnika zapadnie się troszeczkę, tworząc krater wulkanu. Przygotowane do pieczenia ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni i pieczemy około 60 minut. Gdy serowy środek wyrośnie równo z ciastem i lekko pęknie - gotowe. Wyłączamy piekarnik, a po 5 - ciu minutach wyciągamy ciasto do przestudzenia. Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, z łyżką słodkiej śmietanki lub mleka. Czekoladowymi strugami polewamy kakaowe brzegi. Idealne ciasto na wieczór, po mroźnym, wietrznym dniu
Kronika Piekarnikaroku piekę je po raz pierwszy. Nie powiem, nie były to łatwe momenty mojego życia. Użerałam się z licznymi zakalcami, niewyrośniętymi babami, jak i suchymi jak wiór ciastami. Te wszystkie przepisy poszły w zapomnienie a ja dalej piekłam, próbowałam i uczyłam się ich. Trudnych bab. W końcu pojawiła się pierwsza udana, za nią kolejna a ta.. trzecia... jest cudowna(...)jajko szczypta soli lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki mleka Banany rozgniatam widelcem na papkę. Mieszam z olejem, cukrem pudrem i jajkiem krótko i energicznie. Do drugiej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Do składników mokrych dodaję suche i mieszam dokładnie jedynie do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy na babkę wysmarowanej olejem. Formę umieszczam w piekarniku
Mango Papajakokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i wiórkami kokosowymi. W drugim naczyniu lekko ubić jajka i połączyć je z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić
kuchnia doskiCiasto lubiane przez dzieci i dorosłych - lekkie,puszyste,ponadczasowe. Idealne do kawy,herbaty a nawet kubka gorącego mleka. Upiekłam dla męża,niech chociaż On ma coś z życia. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady bądź wody mineralnej gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 1/2 szklanki mąki 3 łyżki(...)Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, na przemian mąka i olej z wodą. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mąkę - wymieszać dokładnie. Do natłuszczonej tortownicy wlać
Niespełnione zdolności kulinarneciast. Babki majonezowe piekę regularnie , wychodzą rewelacyjne, czemuż by więc nie użyć majonezu w muffinkach? Eksperyment udał się znakomicie! Majonez nadał babeczkom dużej wilgotności i puszystości - nawet po kilku dniach nadal zachowują świeżość. Polecam! :) Składniki na 12 sztuk - piekłam w blasze na muffinki : SKŁADNIKI SUCHE: 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku(...)suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier i sól. W drugim naczyniu rozmieszać dokładnie składniki mokre: mleko, majonez , aromat waniliowy i jajko. Dosypać szczyptę zielonego barwnika spożywczego i dokładnie rozmieszać do jednolitego koloru. Przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać łyżką - niezbyt długo i niekoniecznie dokładnie, tylko aby mniej więcej się połączyły - krócej mieszane ciasto na muffinki skutkuje wilgotniejszymi
Grunt to przepis!krem: 450 g serka homogenizowanego waniliowego 70 g kawy cappuccino 250 g kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki zimnej wody 2 szklanki mleka w proszku Do nasączenia: 3 łyżki kawy cappuccino ¾ szklanki gorącej wody Do dekoracji: 250 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru płatki białej czekolady Wykonanie biszkoptu: Białka ubiłam z dodatkiem soli(...)pół płynną konsystencję. Kremówkę ubiłam w mikserze dosypując pod koniec ubijania cukier. Małym strumieniem wlewałam do niej przestudzoną żelatynę. Serki zmiksowałam razem z kawą cappuccino i mlekiem w proszku. Do tej masy przełożyłam ubitą kremówkę. Wszystko wymieszałam. Przygotowałam poncz do nasączenia tortu. Kawę zalałam gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia. Biszkopt przecięłam
Kuchnia u Krysi