SKŁADNIKI: 700 g mielonego twarogu, 6 jajek, czubata łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru), 1 miarka kazeiny, 1 miarka odtłuszczonego mleka
ClauditteMissCookingSkładniki: 8 łyżek mąki tortowej 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kawy rozpuszczalnej pół łyżki kawy zwykłej mielonej 9 łyżek mleka 2 jajka
PychotkaaaSkładniki: kostka masła lub margaryny czubata szklanka cukru 4 jajka 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 ml mleka 3 łyżeczki kakao
PychotkaaaSkładniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag
Darcia w kuchnimąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml mielonych orzechów włoskich po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 ml cukru 2 łyżki miodu 1/2 kostki masła 250-300 ml jogurtu naturalnego Do miski wkładamy wszystkie składniki. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, a następnie tniemy na paski o szerokości(...)blaszce tak, aby nie były zbyt blisko siebie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st.C ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka studzimy i chowamy do zamykanego pojemnika. Zjadamy z ulubionym mlekiem
Dzieje kuchennej Wiewióryzasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się do tego ciasta, ale ponieważ jest ono kilku-warstwowe i teoretycznie praco chłonne, jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Okazało się jednak, że nie taki diabeł straszny... ciasto nie jest trudne(...)wykonaniu - a efekt końcowy rewelacyjny. Kruche ciasto, delikatna słodka beza, krem budyniowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy... Po prostu poezja :) Najpierw zagnieść kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść razem. Powstałe ciasto podzielić na pół. Przygotować formę o wymiarach 25 x 33 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód i wyrównać. Na nim rozsmarować połowę
Świat Ciastafiguruje u nas na TOPIE najlepszych ciast. :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min. + 45 min. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy(...)tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem posiekać. Na końcu wszystkie składniki szybko połączyć ze sobą i utworzyć kulę Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 1 godz. Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Przygotować foremkę, pokryć papierem
Różne smaki w kuchniCiasto jaglane, które trudno sklasyfikować - trochę przypomina sernik, a trochę brownie w wersji blond. Jest wilgotne, ma bogatą konsystencję i pachnie tak cudownie, że ciężko odmówić sobie kolejnego kawałka ;) Składniki: kasza jaglana ugotowana na miękko 3 szklanki gruszki 3 szt mleko (ryżowe, sojowe, kokosowe lub inne) 0,5 szklanki mąka jaglana 1 szklanka skrobia z tapioki, kukurydzy lub ziemniaczana(...)przeszkadza. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dwie gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kaszy gruszki, mleko, olej, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, cynamon oraz aromat waniliowy. Jeśli zamiast oleju używamy margaryny lub masła, to trzeba je przed dodaniem do masy rozpuścić. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Przekładamy
głodny alergikmniejsze kawałki) - 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 szklanka mąki pszennej ( dałam 190g orkiszowej jasnej typ750 ) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (dałam 1/2 łyżeczki) Wszystkie składniki zagniotłam (ja posłużyłam się hakiem miksera, ale można również zagnieść ręcznie) . Gotowym ciastem wykleiłam dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa(...)ksylitol z cukrem trzcinowym (uwielbiam smak cukru trzcinowego w sernikach..) i zamieszałam. Następnie dodałam pojedynczo jajka, dodałam także po jednym żółtku i po każdym dodaniu mieszałam. Dodałam proszki budyniowe oraz partiami mleko. Na końcu wlałam olej i dokładnie zamieszałam. Gotową masę (bardzo płynna) wylałam na schłodzony spód, całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekłam 45 minut
Smaczne Zdrowebudyniu jest ciekawym urozmaiceniem tego klasycznego ciasta i muszę przyznać, że w takiej postaci smakuje równie dobrze 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier(...)Prażyć na patelni na małym ogniu aż do uzyskania dość jednolitej masy jabłkowej. Co jakiś czas mieszać i rozgniatać szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia (o wymiarach ok. 23 x 28 cm) ułożyć warstwę ciasta
Bulliomaku.Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku Skworcu owsiane ciasteczka wegańskie Brześć 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół kostki(...)szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie: bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu Najpierw podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie gorącym zalej wypłukany mak. Odstawiamy aż napęcznieje na jakieś pół godziny. Warto aby naczynie ,w którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy
Z Kuchni Do Kuchniprzesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, do momentu połączenia się składników. Dodać pastę lub aromat, ⅓ ilości mąki i wymieszać. Wlać ⅓ ilości mleka, wymieszać. Znowu ⅓ mąki i znowu ⅓ mleka, aż do wyczerpania całości obu składników. Następnie ciasto przełożyć do formy na muffinki
Świat Ciastacukru, polecam :) 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 szklanki mleka 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych (użyłam tych—>KLIK) 1/4 szklanki oleju niepełne pól szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki surowego kakao Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko, olej i powidła. Następnie wymieszane suche składnikii miksujemy na gładką(...)masę. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Ciasto kakaowe z powidłami | Ekspresowy murzynek pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogciastem z okazji urodzin. Gwarantuję, że nikt nie zgadnie głównego składnika! Składniki na jedną formę (19cm) : -250g cukinii -180g mąki owsianej -120g ksylitolu -100g mleka migdałowego -40g gorzkej czekolady -50g pistacji -50g skrobii -50g kakao -50g oleju arachidowego -20g miodu -łyżeczka sody oczyszczonej -1/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia -szczypta soli Wykonanie: Cukinię ucieramy na tarce. Obrane pistacje miksujemy z mlekiem migdałowym i olejem. Dodajemy miód, ksylitol i szczyptę soli. Miksujemy i na sam koniec dorzucamy cukinię. W osobnej misce łączymy przesianą mąkę, kakao, skrobię, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy je dokładnie i dorzucamy do miksera. Ponownie mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przelewamy masę do formy
Gawron w rosoleCiasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 5 dag masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka śmietany 1 jajko 1/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich Masa serowa: 1/2 kg sera 2 jajka 1 budyń waniliowy 1/4 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mleka(...)masy kajmakowej 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie 1 łyżka masy kajmakowej 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka mleka starta gorzka czekolada Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim tortownicę i podpiec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Masa serowa: Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlać olej
My simple kitchen