ucieramy mikserem. Dodajemy cały twaróg, proszek budyniowy i miksujemy do dokładnego połączenia. Tak przygotowaną masę serową wylewamy dokładnie, powoli, cienkim strumieniem na środek masy czekoladowej. W czasie pieczenia zatopi się i wyrośnie razem z ciastem ( wyrasta dość wysokie ). Po wyjęciu z piekarnika zapadnie się troszeczkę, tworząc krater wulkanu. Przygotowane do pieczenia ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni i pieczemy około 60 minut. Gdy serowy środek wyrośnie równo z ciastem i lekko pęknie - gotowe. Wyłączamy piekarnik, a po 5 - ciu minutach wyciągamy ciasto do przestudzenia. Czekoladę łamiemy na kosteczki i roztapiamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, z łyżką słodkiej śmietanki lub mleka. Czekoladowymi strugami polewamy kakaowe brzegi. Idealne ciasto na wieczór, po mroźnym, wietrznym dniu
Kronika Piekarnikaroku piekę je po raz pierwszy. Nie powiem, nie były to łatwe momenty mojego życia. Użerałam się z licznymi zakalcami, niewyrośniętymi babami, jak i suchymi jak wiór ciastami. Te wszystkie przepisy poszły w zapomnienie a ja dalej piekłam, próbowałam i uczyłam się ich. Trudnych bab. W końcu pojawiła się pierwsza udana, za nią kolejna a ta.. trzecia... jest cudowna(...)jajko szczypta soli lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki mleka Banany rozgniatam widelcem na papkę. Mieszam z olejem, cukrem pudrem i jajkiem krótko i energicznie. Do drugiej miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Do składników mokrych dodaję suche i mieszam dokładnie jedynie do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy na babkę wysmarowanej olejem. Formę umieszczam w piekarniku
Mango Papajakokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i wiórkami kokosowymi. W drugim naczyniu lekko ubić jajka i połączyć je z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysokości. Po wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić
kuchnia doskiCiasto lubiane przez dzieci i dorosłych - lekkie,puszyste,ponadczasowe. Idealne do kawy,herbaty a nawet kubka gorącego mleka. Upiekłam dla męża,niech chociaż On ma coś z życia. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka oranżady bądź wody mineralnej gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 1/2 szklanki mąki 3 łyżki(...)Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, na przemian mąka i olej z wodą. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mąkę - wymieszać dokładnie. Do natłuszczonej tortownicy wlać
Niespełnione zdolności kulinarneciast. Babki majonezowe piekę regularnie , wychodzą rewelacyjne, czemuż by więc nie użyć majonezu w muffinkach? Eksperyment udał się znakomicie! Majonez nadał babeczkom dużej wilgotności i puszystości - nawet po kilku dniach nadal zachowują świeżość. Polecam! :) Składniki na 12 sztuk - piekłam w blasze na muffinki : SKŁADNIKI SUCHE: 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku(...)suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier i sól. W drugim naczyniu rozmieszać dokładnie składniki mokre: mleko, majonez , aromat waniliowy i jajko. Dosypać szczyptę zielonego barwnika spożywczego i dokładnie rozmieszać do jednolitego koloru. Przelać do miski z suchymi składnikami i wymieszać łyżką - niezbyt długo i niekoniecznie dokładnie, tylko aby mniej więcej się połączyły - krócej mieszane ciasto na muffinki skutkuje wilgotniejszymi
Grunt to przepis!krem: 450 g serka homogenizowanego waniliowego 70 g kawy cappuccino 250 g kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki zimnej wody 2 szklanki mleka w proszku Do nasączenia: 3 łyżki kawy cappuccino ¾ szklanki gorącej wody Do dekoracji: 250 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru płatki białej czekolady Wykonanie biszkoptu: Białka ubiłam z dodatkiem soli(...)pół płynną konsystencję. Kremówkę ubiłam w mikserze dosypując pod koniec ubijania cukier. Małym strumieniem wlewałam do niej przestudzoną żelatynę. Serki zmiksowałam razem z kawą cappuccino i mlekiem w proszku. Do tej masy przełożyłam ubitą kremówkę. Wszystko wymieszałam. Przygotowałam poncz do nasączenia tortu. Kawę zalałam gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia. Biszkopt przecięłam
Kuchnia u Krysikawy i wanilii. Ciasto jest bardzo wilgotne i puszyste. 150 g margaryny ¾ szklanki cukru 1 ekstraktu waniliowego 4 małe jajka Skórka z 2 pomarańczy 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej) 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub Inki 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki mleka 100 g czekolady(...)pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach. Dokładamy do masy. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto. Masę przelewamy do formy silikonowej na babkę (2 litry). Wygładzamy górę. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika
VioletoweKucharzeniełyżki mleka Sposób przygotowania: 1. Spód: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec dodać olej i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożona papierem do pieczenia i posypać delikatnie kakao (kakao można dodać także do ciasta i otrzymamy dwukolorowy sernik(...)Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec
Na Ciasteczkowych PapierachPyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat Dalkowski , idealne na deser do kawy. Również polecam na przyjęcia rodzinne. Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Cukier waniliowy 2 łyżki cukru(...)kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę (25x25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na pół. Szklankę mleka przelewamy do rondla, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki oraz żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń, odstawiamy
Bajeczna Kuchniajajka 15 dag jagód W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeśli to możliwe można przesiać je przez sito. Dodać także kakao. Olej wymieszać z mlekiem i dodać do sypkich składników. Zmiksować. Pod koniec dodać cukier i jajka. Całość dokładnie wymieszać. Do papilotek przełożyć po łyżce ciasta, następnie wsypać po kilka jagód i przykryć łyżką masy. Piec
Gotuję Testujęproszku - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru - 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich - 3 gruszki Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, miksujemy a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Ciasto przekładamy
Zainspirowana w kuchnimleka 125 g. cukru 30 g. proszku cappuccino śmietankowego Mokate 17 g. mąki ziemniaczanej 3 żółtka 12 g. żelatyny 3 łyżki zimnej wody 85 g. masła Oraz: 70 g. łuskanych orzechów włoskich 3-4 łyżki mąki do podsypywania Orzechy posiekaj na drobne kawałeczki. Makę posiekaj razem z masłem na blacie, dodaj śmietane i zagnieć ciasto rękami. Owiń folią spożywczą(...)włóż do lodówki na 3 godziny. W tym czasie przygotuj krem. Mleko zagotuj z 100 g. cukru i kawą cappuccino. Odstaw. Żółtka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pozostałym cukrem. Żelatynę załej zimną wodą i wymieszaj do nasiąknięcia. Do mleka z kawą wlej żółtka cały czas mieszając trzepaczką. Postaw garnek na ogniu, podgrzewaj i cały czas mieszaj, aż do zagotowania
Delicious Placemąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Dodajemy ubitą piane z białek .Masa gotowa.Bakalie obsypujemy mąką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i i przelewamy większą połowę masy i nasze bakalie .Ubitą piane z kokosem kadzimy na ciasto i wykładamy pozostałą część ciasta która została.Pieczemy w 170 stopniach koło godziny.Ciasto wyszło pyszne :) Po ostudzeniu rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i polewamy ciasto. Kokos
Różowa kuchnianajlepiej smakował jeszcze gorący wyjadany łyżeczką prosto z formy! Składniki: 5 jabłek 5 łodyg rabarbaru 2 jajka 1/2 szklanki brązowego cukru 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml mleka 150 g masła SOS KARMELOWY: 100 g brązowego cukru 50 g miodu 2 łyżki melasy (z cukru trzcinowego) Dodatki: cukier puder, jogurt lub lody waniliowe Wykonanie: Formę(...)przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, następnie wlać mleko i roztopione masło. Zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na owoce i rozsmarować po całej powierzchni. Sos karmelowy: Do rondelka wlać 100 ml wody, dodać cukier, miód i melasę. Mieszać podgrzewając aż cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień i zagotować. Wylać (najlepiej po jednej łyżce) na ciasto (na całą powierzchnię) i wstawić
dom-agi.pl