nadzieję choć troszkę zdrowszy, niż te wczorajsze przysmaki. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki gęstej śmietany ½ opakowania proszku do pieczenia Aromat cytrynowy Masa serowa: 1 kg białego sera 2 szkl. cukru 3 jajka 20 dag masła ½ szkl. mleka 5 dag mąki ziemniaczanej rodzynki cukier waniliowy Polewa: ½ margaryny ½ szkl(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Wykonanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 4 równe części, cienko wałkujemy i pieczemy do zarumienienia na 4 blaszkach natłuszczonych masłem i margaryną (trzeba uważać żeby ciasta się za bardzo nie przypiekły bo są bardzo
psgotujemypudrem. Blaszka 33x23 cm: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier- 1 szklanka * masło- 250 g * powidła śliwkowe- 1 słoiczek (około 300 g) * kakao- 3 czubate łyżki * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * soda- 1 łyżeczka Piekarnik nastawić na 180 stopni. W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem oraz kakao, przelać do dużej misy miksera(...)lekko ostudzić. Żółtka oddzielić od białek (białka ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ciasto przelać do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/kaszą manną). Piec około 40-45 minut
Kraina Miodem Płynącaczym studzimy. W międzyczasie, gdy mus stygnie, gotujemy mleko z dodatkiem oleju oraz cukru. Otrzymaną po zagotowaniu mieszankę składników również należy ostudzić. W następnym kroku przesiejcie mąkę, dodajcie proszek do pieczenia i cynamon, a następnie dołączcie do nich płynne składniki i mus jabłkowy, aby móc całość wymieszać. Uzyskane ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem. Babkę pieczemy przez 40 – 45 minut
Szybko Tanio Smaczniewaniliowego (lub aromat/ekstrakt waniliowy) Przygotowanie Kakaowy spód sernika Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki. Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC
coolinarnastrefa.blogspot.commleka - nie mieszać;Środa: dodać 250 g mąki - nie mieszać;Czwartek: mieszać ciasto rano, w południe i wieczorem;Piątek: dodać 250 g cukru - nie mieszać;Sobota: zamieszać ciasto, podzielić na 4 części (3 części należy rozdać znajomym w poniedziałek)Niedziela: do czwartej części ciasta dodać następujące składniki:250 ml oleju250 g mąki3 jajkapół opakowania proszku do pieczeniapół łyżeczki solicukier waniliowytroszkę
Kuchnia domowa Aniindukcyjna Ballarini MasterChef Series!( A może i ja kiedyś zostanę Masterchefem? ;) )SKŁADNIKI:( 2 duże naleśniki )NALEŚNIKI:* mąka pszenna – 0,5 szkl* mleko – ok.1,5 szkl* olej – 3 łyżki* duże jajko – 1 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaFARSZ:* jajka ugotowane na twardo – 3 szt* cebula czerwona – 1 szt* cebula biała(...)mozzarella ( kulka ) – 1 szt* anchois – ok. 50 g* natka pietruszki – 1 garstka* sól* pieprzDODATKOWO:* masłoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.FARSZ:Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekać.Białą cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy.Jajka pokroić w drobną kostkę.Fileciki anchois odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić.Wszystko razem dokładnie wymieszać , dodać
Ostra na Słodkoszklanki maślanki lub jogurtu naturalnego, lub mleka 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,25 łyżeczki soli 3 dojrzałe banany 1,5 szklanki posiekanych orzechów Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy po 1 jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Do ubitego(...)masła dodajemy jogurt i suche składniki. Gdy masa się ubije dokładamy rozgniecione widelcem banany, a na końcu orzechy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy w 175 stopniach C do suchego patyczka, czyli około 45 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, gotowe
Rozpustne gotowanieSmak bloku czekoladowego, zna pewnie większość z Was :) Przepis prosto z PRL-u :) Polecam. Składniki: 500 g mleka w proszku 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao
The Sweet Damseljednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, kakao i cukier. W drugiej mieszamy jajka, mleko i olej. Suche składniki porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku
VioletoweKucharzenieSkładniki na naleśniki: 220 g mąki pszennej 200 ml mleka 150 ml wody gazowanej (dzieki niej neleśniki są mega puszyste) 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ClauditteMissCookingSkładniki:4 łyżki kakao,1,5 szklanki mąki,1,5 szklanki cukru,4 łyżki mleka,4 jajka,1 margaryna, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Aga w kuchniforma na bakowe ciasta musiała być moja. Upatrzyłam ją sobie kilka lat temu, niestety kosztowała blisko 200 zł i nie wydałabym takich pieniędzy na blaszkę do ciasta, choćby była powlekana złotem. Co jakiś czas wypatrywałam ją w internetowych sklepach, dodawałam do koszyka, choć i tak wiedziałam, że nie kupię. Czekałam na promocję, ale się nie doczekałam. Aż wczoraj zaszłam(...)swym kształcie forma. Składniki: 200 g masła 150 ml mleka 250-280 g cukru 3 duże łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych 4 średnie jajka 260 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Do rondelka wkładamy masło, cukier, kakao i wlewamy mleko. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do ostudzenia
bistro mamakawałkami słodkich jabłek. Ciasto jest z dodatkiem masy kajmakowej i masła orzechowego. Dzięki temu muffinek już nie ma potrzeby dosładzać, a mają delikatny posmak krówek przełamany ciekawą nutą masła orzechowego. Szybkie do przygotowania i bez użycia miksera. 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)pokroić w małą kostkę usuwając gniazda nasienne. Odstawić. Masę kajmakową rozetrzeć z masłem orzechowym. Dodać jajka, wlać olej i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki, tylko do momentu uzyskania jednolitej masy. Nie ubijamy. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dokładnie połączyć z mokrymi składnikami, a na końcu wmieszać pokrojone jabłka. Nakładać do foremek na muffinki, wyrównując
https:KKuchniaMniamdelikatnie wilgotne. Ładnie i apetycznie wygląda w jagodowe kropeczki. Ciasto pieczemy w dużej blaszce, więc nie jest wysokie i za dużo nie rośnie. Wspaniałe do szklanki mleka, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo . Składniki: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 140g cukru 3 duże jajka – osobno żółtka(...)białka 1/2 szklanki oleju 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 300g umytych, dobrze osączonych jagód + 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1. Mąkę przesiać (250g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół. 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta
Mała Cukierenkadelikatnie wilgotne. Ładnie i apetycznie wygląda w jagodowe kropeczki. Ciasto pieczemy w dużej blaszce, więc nie jest wysokie i za dużo nie rośnie. Wspaniałe do szklanki mleka, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo . Składniki: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 140g cukru 3 duże jajka – osobno żółtka(...)białka 1/2 szklanki oleju 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 300g umytych, dobrze osączonych jagód + 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1. Mąkę przesiać (250g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół. 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta
Mała Cukierenka