ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:391/767)

Babka pomarańczowo-czekoladowa 203

jednym jajku. Następnie wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę, skórkę startą z pomarańczy kilka łyżek soku i 1 łyżkę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Przelewamy do niej gotowe ciasto. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około

My simple kitchen
Tort truskawkowo kokosowy 188

dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" na Facebooku. Składniki na biszkopt: 8 jaj najlepiej takich swojskich od własnych kurek lub od zaprzyjaźnionej babci 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czyli jakie 2 czubate łyżki 1 łyżka cukru waniliowego opcjonalnie 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1 puszka mleka kokosowego(...)mąki, Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Do tego tortu używamy 2 tortownic o różnych rozmiarach. Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia, boków już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch.Duża tortownica będzie spodem więc tam powinniśmy włożyć masę na wysokość max 3 cm. Biszkopt urośnie. Mniejsza tortownica to góra biszkoptu, przedkładamy tam pozostałą masę. Ten biszkopt będziemy

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto Czekoladowa Śliwka 869

smak w tym cieście. Może następnym razem połowę ilości czekolady gorzkiej wymienię na mleczną albo chociaż deserową; myślę, że po takiej modyfikacji moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane ;) Nie mniej jednak wypiek przyjemny i dla podniebienia i dla oka ;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie zaprzestając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera.  Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia. Ciasto przelać do formy

Opowieści z piekarnika
Klasyczny sernik z kaszą manną (grysikiem) 152

szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) Kandyzowana skórka z pomarańczy Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 70ml mleka Miękką margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy żółtka. Gdy masa cukier się lekko rozpuści dodajemy stopniowo twaróg i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy grysik i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy z resztą sernika(...)mieszając łyżką lub szpatułką. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, po czym osuszamy, przesypujemy mąką i dodajemy do sernika. Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo drobną kosteczkę i również dodajemy do ciasta. Gotową masę sernikową przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem tortownicy o średnicy 26cm. Sernik z grysikiem pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę, po czym pozostawiamy w wyłączonym

Smakowy Raj
Kakaowiec z masą serową 294

słodkie lubię mieć na co dzień, więc i tydzień możemy zacząć porządną porcją ciasta ;) U mnie od wczoraj w lodówce sernik ze śliwkami i jeszcze szarlotka od Teściowej, więc i kawa będzie lepiej smakować przed południem... Dla Was mam za to przepis na ciasto kakaowe z gotowaną masą sernikową, które przygotowałam na przyjazd znajomych z licealnych lat. Matko kiedy(...)fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 28x19cm Ciasto kakaowe: 3 jajka ¾ szklanki cukru 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Masa serowa: ½kg gotowego sera z wiaderka 130g cukru 100g masła 1 budyń śmietankowy 100ml mleka 50g płatków migdałów Masa śmietanowa: 400ml śmietany 30% 5 łyżek cukru

Kuchnia w czekoladzie
Deserowy consensus - Seromakowiec 355

link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki na spód:1,5 szkl. mąki pszennej125 g masłapół szkl. cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtkaMasa makowa:40-50 dag maku500 ml mleka4 białka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowegoMasa serowa(...)dodatkowo 2 żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód

Bon Appetit Małgorzaty
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami! 164

szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki oleju 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Przygotowanie: Zaczynamy od rozgrzania gofrownicy. Wszystkie składniki (najpierw suche, potem mokre, ale bez białek) miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy oddzielnie z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie ubite białka przekładamy do ciasta i delikatnie

Gotuj z Mąką
Naleśniki korzenne z mąki razowej z bitą śmietaną i truskawkami 188

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika  0,5 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 jajka 250 ml mleka dodatkowo 100 g świeżych truskawek 200 ml śmietany 36%  40 g cukru pudru Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut

Niezły Młynek
Babeczki truskawkowe 192

powstrzymaj się :) Zwijałam się z ich upieczeniem jak szalona i ciągle było pod górkę. Początkowo zapomniałam dodać do nich mleka i gapiąc się tępo w metalową miskę z surowym ciastem, zastanawiałam się o co chodzi. Wyrosły oczywiście krzywe (dla mnie to żadna nowość), musiałam ściąć trochę ich wierzchy, żeby pokryte kremem prezentowały się co najmniej znośnie. Porwał mi się rękaw(...)smutno ;). Jajka połączyć trzepaczką w misce z mlekiem, olejem, cukrem i olejkiem waniliowym. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zamieszać kilka razy łyżką – spokojnie mogą zostać grudki. Truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (mam nowe, ładne? :D). Nakładać do każdego otworu po łyżce ciasta, łyżeczce truskawek i znowu łyżce ciasta. Piec

wcinaj to
jogurtowiec z jagodami 163

galaretką żurawinową, poza sezonem takie ciasto przygotować można z innymi owocami, będzie super! składniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru łyżka zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 2 duże łyżki żelatyny 1/2 szkl mleka łyżeczka ekstraktu z wanilii ponadto(...)dodatkiem wody na gładki kogel-mogel. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Przelać do tortownicy (moja 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok 20 minu Po upieczeniu wystudzić w blaszce, następnie delikatnie odkleić papier, po czym ponownie umieścić w blaszce. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, odstawić na ok 10 minut. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem

6niebo
Muffiny lekko piernikowe 133

kupowała, sama piekła piernik. Oczywiście z mojej perspektywy ten "sklepowy"  na pewno był przeeeepyszny! Czasy się zmieniły, teraz zdecydowanie wszyscy stokroć bardziej doceniamy samodzielnie przygotowane dania i ciasta. Mam w swoim zeszycie przepisów recepturę obecną w naszej rodzinie pod hasłem: Piernik Pani Zdobylakowej. Pani Helena była naszą sąsiadką, każdemu życzę takich sąsiadów! Właśnie na  bazie jej przepisu powstały(...)szklankę oleju - 0,5 szklanki zimnego mleka - 0,5 szklanki dowolnego dżemu/powideł/miękkiej marmolady - 4 małe jajka lub 3 duże - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej Powyższe składniki dodawane w dowolnej kolejności należy dokładnie połączyć aż będzie jednolite, gładkie, mocno lejące się ciast. Wówczas dodałam do niego

I tu będę miała takie te
WATYKAŃSKI CHLEB SZCZĘŚCIA 121

rozdać najpóźniej do poniedziałku. NIEDZIELA : do swojej części dodać: 250 g. mąki 15 g. proszku do pieczenia 8 g. cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 200 ml. oleju 3 całe jajka ubite na pianę Można jeszcze dodać do ciasta ulubione bakalie. Tak przygotowane ciasto pieczemy w keksówce w temp. 180 stopni przez 45 minut. Można też zrobić taki(...)szklanki)   ciepłej wody (45°C)   375 g (3 szklanki)   mąki pszennej   600 g (3 szklanki)   cukru   710 ml (3 szklanki)   mleka

Kuchnia w opałach
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 444

stopni przez około 30-40 minut.Biszkopt wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części.Ciasto kokosowe:20 dkg wiórków kokosowych - użyłam wiórek marki Kresto,5 białek,1 szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszać. Piec na złotawy kolor w temperaturze 160-180 stopni przez około(...)szklanki cukru,25 dkg masła o temperaturze pokojowej,3 dkg kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym.Odlać pół szklanki mleka, wsypać do niego cappuccino, budyń, cukier waniliowy, mąkę oraz żółtka - dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać zimne mleko z dodatkami i energicznie mieszając gotować na wolnym ogniu przez około pół minuty. Kiedy zgęstnieje odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto bananowe do góry nogami 282

ekko marmurkowe. Ciasto pachnące wanilią, bananami i orzechami. Ciasto bananowe do góry nogami Składniki: forma o rozmiarach 20 cm x 30 cm Masa czekoladowa 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła, u mnie solone + 3 łyżki 3 łyżki kakao 2 jajka 1 dl mleka 120 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 3 łyżki cukru muscovado(...)jajku. Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj w trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką pomieszaj z masą orzechową. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ostudź ciasto, a następnie odwróć bananami do góry

codojedzenia
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 126

miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy(...)jajka ● 100 g cukru + 2 łyżki ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 3 łyżki ciemnego rumu ● 20 g masła ● szczypta soli   Składniki na krem waniliowy (crème pâtissière): ● 125 g malin (świeżych lub mrożonych) ● 1 laska wanilii ● 50 cl mleka ● 4 żółtka ● 90 g cukru ● 60 g mąki pszennej ● 10 g miękkiego masła ● 20 cl śmietany

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania