pozostałym domownikom, w tej właśnie kolejności, ciasto czekoladowe. Czego użyłem? -120 gram gorzkiej czekolady -30 gram gorzkiej posiekanej czekolady -85 gram masła -cukier waniliowy (polecam ten domowy) -skórka z jednej pomarańczy -3 jajka -łyżka cukru pudru -kubek przesianej z łyżeczką sody i łyżeczką proszku do pieczenia mąki TYP500 -łyżka kakao -1/2 kubka mleka -garść orzechów laskowych i migdałów(...)ciurkiem wlewamy do nich masę czekoladową miksując. Tak powstałą masę łączymy z mąką i kakao, dodajemy orzechy, migdały, mleko i posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru pudru Owoce parzymy, ścieramy
BaRepasmąki pszennej 1 płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 190 ml maślanki 60 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1 jajko garść sezamu do posypania bułeczek mleko do posmarowania bułeczek Wykonanie: 1. Maślankę, jajko oraz olej mieszamy w wysokim naczyniu(...)Suche składniki przesiać do miski. Płyn połączyć z mąką zagniatając ciasto. 3. Formujemy bułeczki. Uwaga ciasto jest dosyć rzadkie i zalecałabym bezpośrednie nakładanie ciasta na wyłożoną papierem blachę do pieczenie. Świetnie sprawdzi się też duża łyżka do nakładania lodów . Smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy sezamem . 4. Bułeczki pieczemy przez 15 minut w 200 st C. Większe pieczemy
vaniliowoczekoladowaorzechy i masa krówkowa... Pycha! Za to połączenie smaków ciasto trafiło do moich stałych wypieków. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła(...)proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią przygotowaną masę. Piec w temperaturze 175°C przez ok 30–35 minut, po tym czasie wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół. 2. Masa kokosowa: w rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę
Na Ciasteczkowych Papierachfiguruje u nas na TOPIE najlepszych ciast. :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min. + 45 min. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy(...)mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko.Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem siekać. Na końcu delikatnie zlepić dłońmi ,żeby powstała kula. Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 1 godz. Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Przygotować foremkę , pokryć
Różne smaki w kuchniszklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 250 g serka ricotta , 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła lub oleju, około 1/2 szklanki mleka, 2-3 banany. Jeżeli chcecie komuś zrobić przyjemność i obudzić go rano, cudownym aromatem - polecam delikatne placuszki z serka ricotta z dodatkiem bananów, które świetnie komponują się z całością. Mi najbardziej(...)składników wychodzi około 15-17 placków. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem (na początek wlać 1/4 szklanki mleka, a resztę wlać tylko wtedy, jeżeli ciasto będzie zbyt gęste). Połączyć składniki z dwóch misek w gęstą jednolitą masę. Rozgrzać patelnię
Świat Domowej Kuchnispory zapas, który czas najwyższy pomniejszać. Razem dają świetne połączenie, które w ciastach czy muffinkach pasuje perfekcyjnie. Składniki: 220 g mąki gryczanej 200 g mąki ryżowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru kokosowego 70 g oleju kokosowego 300 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 5 śliwek Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz śliwek przełóż
Zdrowie na języku :Pbyły to te owoce, które znalazłam w ogródku ;)). Zapraszam - jest pysznie! :) Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) 1 szklanka mleka owsianego 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ksylitolu/erytrytolu łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki karobu dwie garście umytych owoców leśnych
FitKotmieszamy za pomocą łyżki olej kokosowy wraz cukrem aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Do masy wsypujemy mąkę wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy ziarna kakaowca i pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, które delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kulki układamy na papierze do pieczenia
Emcia Pichcimożna posypać cukrem pudrem,położyć bitą śmietanę lub nawet jakiś dżem.. 2 szkl. mleka 1/3 szk.oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka 2 szkl. mąki szymanowskiej Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli Wszystkie składniki razem zmiksować.Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5 min. Upieczone gofry podawać np.bez niczego, posypane cukrem
Moje domowe kucharzeniełyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut
O kuchni z uczuciemskórka otarta z 1 pomarańczy 100 gram czekolady deserowej Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną przesiewam. Dodaję cukier, olej, skórkę z pomarańczy, mleko, jaja i całość dokładnie mieszam. Siekam czekoladę i dodaję ją do pozostałych składników. Mieszam jedynie do połączenia. Gotowe ciasto przekładam do foremek na muffiny na 3/4 ich wysokości. Muffinki piekę w piekarniku nagrzanym
Mango Papajaowocami. Już nie mogę doczekać się sezonu na truskawki. Przepis na ciasto jest z książki siostry Anastazji. Składniki: (blacha 25x35) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 cukier waniliowy cukier do smaku Masa truskawkowa
talerz przyjemnościupiekłam ciasto. Teraz nic mi już więcej nie potrzeba. Ciepły szlafrok, dobra książka, kubek mleka, kawałek ciasta i kot mruczący na kolanach...chwilo trwaj :) SKŁADNIKI: 250 g masła 125 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 2-3 mandarynki A jak to zrobić: Mandarynki obrać, usunąć
Kuchnia w opałachroku idealnie pasuję wszelkiego rodzaju bakalie i orzechy, więc śmiało można je wykorzystać do ciasta. Zachęcam do upieczenia keksu marchwiowego z bakaliami! Składniki: 2 jajka 100g erytrolu 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki wody lub mleka 1 średnia marchew 6 daktyli 6 suszonych moreli 1/4 szklanki rodzynek garść orzechów
Truskawkowa Fiestacukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami. A ja dodałam do ciasta gorzkiej czekolady. W połączeniu z musem truskawkowym dało to zwykłym gofrom ciut wykwintności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju 2 jaja 2 płaskie łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady truskawki cukier puder(ilość zależy od upodobań) Wykonanie
Pysznie & Pięknie