Lubicie takie czekoladowe niespodzianki? Jeżeli tak to spróbujcie :) Składniki: 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka sody oczyszczonej 100 g orzechów włoskich 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki(...)mąkę z sodą, kakao oraz proszkiem do pieczenia wsypuję do masy jajecznej i delikatnie drewniana łyżką łączę. Dolewam olej, mleko oraz wodę i dokładnie mieszam łyżką. Obieram i kroję w kostkę. Obrane orzechy i czekoladę siekam (dość grubo). Jabłka, czekoladę i orzechy łączę w miseczce z odrobina maki pszennej, aby nie opadły w cieście. Dosypuję do masy. Blachę (25x35cm) wykładam
ChilliJemyrabarbar będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia. Do miski włóż ricottę, mleko i żółtka i wymieszaj wszystko trzepaczką. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zrób na środku dołek i wlej do niego ricottę z żółtkami. Wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. Białka ubij na sztywną pianę, następnie przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj łopatką
Chilli Czosnek i Oliwawykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić. Ciasto wyciągam z piekarnika, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą deską i obracam papierem do góry. Papier smaruję wodą, wtedy lepiej odejdzie. Ciasto dzielę na pół wzdłuż dłuższego boku i od razu zwijam(...)krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń 40 g 3 łyżki ksylitolu lub cukru 100 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 pomarańcza Ulubiony dżem lub krem czekoladowy, lub czekolada rozpuszczona w niewielkiej ilości śmietanki. Przygotowanie: Odlewam 1/3 szklanki mleka, dodaję proszek budyniowy i cukier i dokładnie mieszam. Resztę mleka zagotowuję, dodaję rozpuszczony w mleku budyń, dokładnie mieszam i gotuję, aż budyń
Słodki sentymentciasto: 1 kg sera na sernik 2 całe jajka 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe przyprawa do sernika 1/2 szklanki rodzynek masa kajmakowa do smacznej ozdoby (opcjonalnie, może być polewa czekoladowa) beza: 6 białek 4 łyżki cukru Przygotowanie: Dwa jajka i 6 żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek(...)metodą na patyczek czy sernik jest gotowy. Patyczek powinien być bardziej suchy niż wilgotny. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 6 białek, dodaj cukier, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C. Udekoruj kajmakiem / polewą czekoladową i rodzynkami. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipozostałym domownikom, w tej właśnie kolejności, ciasto czekoladowe. Czego użyłem? -120 gram gorzkiej czekolady -30 gram gorzkiej posiekanej czekolady -85 gram masła -cukier waniliowy (polecam ten domowy) -skórka z jednej pomarańczy -3 jajka -łyżka cukru pudru -kubek przesianej z łyżeczką sody i łyżeczką proszku do pieczenia mąki TYP500 -łyżka kakao -1/2 kubka mleka -garść orzechów laskowych i migdałów(...)ciurkiem wlewamy do nich masę czekoladową miksując. Tak powstałą masę łączymy z mąką i kakao, dodajemy orzechy, migdały, mleko i posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru pudru Owoce parzymy, ścieramy
BaRepasmąki pszennej 1 płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 190 ml maślanki 60 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1 jajko garść sezamu do posypania bułeczek mleko do posmarowania bułeczek Wykonanie: 1. Maślankę, jajko oraz olej mieszamy w wysokim naczyniu(...)Suche składniki przesiać do miski. Płyn połączyć z mąką zagniatając ciasto. 3. Formujemy bułeczki. Uwaga ciasto jest dosyć rzadkie i zalecałabym bezpośrednie nakładanie ciasta na wyłożoną papierem blachę do pieczenie. Świetnie sprawdzi się też duża łyżka do nakładania lodów . Smarujemy wierzch mlekiem i posypujemy sezamem . 4. Bułeczki pieczemy przez 15 minut w 200 st C. Większe pieczemy
vaniliowoczekoladowaorzechy i masa krówkowa... Pycha! Za to połączenie smaków ciasto trafiło do moich stałych wypieków. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 300 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki cukru 200 g masła(...)proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 20x35cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią przygotowaną masę. Piec w temperaturze 175°C przez ok 30–35 minut, po tym czasie wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół. 2. Masa kokosowa: w rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę
Na Ciasteczkowych Papierachfiguruje u nas na TOPIE najlepszych ciast. :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min. + 45 min. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy(...)mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko.Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroić na drobne kawałki i całość nożem siekać. Na końcu delikatnie zlepić dłońmi ,żeby powstała kula. Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 1 godz. Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Przygotować foremkę , pokryć
Różne smaki w kuchniszklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 250 g serka ricotta , 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła lub oleju, około 1/2 szklanki mleka, 2-3 banany. Jeżeli chcecie komuś zrobić przyjemność i obudzić go rano, cudownym aromatem - polecam delikatne placuszki z serka ricotta z dodatkiem bananów, które świetnie komponują się z całością. Mi najbardziej(...)składników wychodzi około 15-17 placków. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem (na początek wlać 1/4 szklanki mleka, a resztę wlać tylko wtedy, jeżeli ciasto będzie zbyt gęste). Połączyć składniki z dwóch misek w gęstą jednolitą masę. Rozgrzać patelnię
Świat Domowej Kuchnispory zapas, który czas najwyższy pomniejszać. Razem dają świetne połączenie, które w ciastach czy muffinkach pasuje perfekcyjnie. Składniki: 220 g mąki gryczanej 200 g mąki ryżowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru kokosowego 70 g oleju kokosowego 300 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 5 śliwek Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz śliwek przełóż
Zdrowie na języku :Pbyły to te owoce, które znalazłam w ogródku ;)). Zapraszam - jest pysznie! :) Pełnoziarniste ciasto z karobem i owocami 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych) 1 szklanka mleka owsianego 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ksylitolu/erytrytolu łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki karobu dwie garście umytych owoców leśnych
FitKotmieszamy za pomocą łyżki olej kokosowy wraz cukrem aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Do masy wsypujemy mąkę wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy ziarna kakaowca i pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, które delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kulki układamy na papierze do pieczenia
Emcia Pichcimożna posypać cukrem pudrem,położyć bitą śmietanę lub nawet jakiś dżem.. 2 szkl. mleka 1/3 szk.oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka 2 szkl. mąki szymanowskiej Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru cukier waniliowy szczypta soli Wszystkie składniki razem zmiksować.Wylewać porcje ciasta na rozgrzaną gofrownicę. Piec około 5 min. Upieczone gofry podawać np.bez niczego, posypane cukrem
Moje domowe kucharzeniełyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. dodać mleko skondensowane, olej i zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać żurawinę i ponownie wymieszać. Papilotki umieścić w formie do babeczek i do każdej nałożyć ciasta do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut
O kuchni z uczuciemskórka otarta z 1 pomarańczy 100 gram czekolady deserowej Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną przesiewam. Dodaję cukier, olej, skórkę z pomarańczy, mleko, jaja i całość dokładnie mieszam. Siekam czekoladę i dodaję ją do pozostałych składników. Mieszam jedynie do połączenia. Gotowe ciasto przekładam do foremek na muffiny na 3/4 ich wysokości. Muffinki piekę w piekarniku nagrzanym
Mango Papaja