słodkiego, sięgam po przepisy na ciasta bez pieczenia. Tak właśnie było w tym przypadku. Czasu mało, a słodkiego się chce :) W większości zabrałam to ciasto do koleżanki, mam nadzieję, że im smakowało. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy (u mnie z nutą wanilii) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 mały cukier waniliowy ½ szklanki cukru(...)wiórek kokosowych 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego (opcjonalnie) A jak to zrobić: Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje. Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać 250 g wiórek, wymieszać łyżką
Kuchnia w opałachsię podzielić, bo innym też smakuje :) Ciasto dobrze kroi się już po 2 godzinkach w lodówce. Jednak idealne jest na następny dzień. Polecam :) ~~SKŁADNIKI~~ SPÓD herbatniki klasyczne ok. 150 gram masło 5 łyżek ( roztopione, lekko ostudzone ) kakao prawdziwe 3 łyżki MASA śmietana kremówka 30 % 330 ml. czekolada biała 200 gram mleko w proszku pełnotłuste (27 %) 5 płaskich łyżek orzechy(...)przełożyć na spód z herbatników. WIERZCH Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na tej samej zasadzie jak wyżej z tym, że należy dodać tutaj olej i mleko. Wymieszać. Łyżką zrobić zygzaki czekoladowe na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej całą
Kuchnia Paulettespodkręconej wigorem cytryny. Nie zamierzam już dłużej zachwalać – efekt broni się sam… Składniki: 2 ½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 ¼ szklanka cukru trzcinowego 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1 ¾ szklanki mleka sojowego (350ml) sok z ½ cytryny i skórka z 1 cytryny ¾ szklanki oleju z pestek winogron (150ml) ½ łyżeczki soli(...)mąką. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz wiórki kokosowe, zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko sojowe, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty, po czym dodaj skórkę otartą z cytryny oraz olej. Mokre składniki przelej do suchych i zamieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec w słodką cytrynowo-kokosową masę
Roślinna - blog wegańskiłyżki mleka Polewa: 300 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady 2 łyżeczki oliwy Do dekoracji: biała czekolada lub lukier królewski Mąkę pszenną przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej(...)może zacząć się rumienić, ponieważ w tych miejscach, gdzie się przypiecze za mocno - będzie się kruszyć. Gdy ciasto wystygnie - pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości (fot.2) . Pierwszy pasek wyłożyć rozwałkowanym surowym marcepanem (fot.3) . Delikatnie docisnąć go do ciasta. Przykryć drugim paskiem, posmarować marmoladą (fot.4) . Marmolada musi być gęsta i idealnie gładka - jeżeli taka
Świat Ciastamasę. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, wiórkami kokosowymi. Dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodajemy mleko. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę na blachę tą piekarnika. Jeśli chcemy niski piernik to wyjdzie nam cała blacha, jeśli wyższy o np. pół blachy. Ciasto jest gęste więc trzyma formę. Pieczemy
Życie zaczyna się w kuchniDomaradz) na wyszukane domowe słodkości. Ciasto jest miękkie, wilgotne i delikatne w smaku. Doskonale łączy smak ciasta na miodzie ze smażonymi jabłkami. Masa budyniowa przekładana na gorąco ma przyjemną konsystencję i doskonale zespala pozostałe warstwy. Biszkopt, dzięki sporej ilości mąki ziemniaczanej, jest stabilny i nie opada. Miodownik z jabłkami wymaga trochę pracy, ale to ciasto dość proste w wykonaniu(...)mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25 minut. Składniki na placki miodowe siekamy, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie cieniutkie, więc
Trzeci talerzciasta na wierzchu. Pycha! A dla wszystkich Barbar najlepsze życzenia imieninowe! Składniki Ciasto 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru 200 g zimnego masła 1 duże jajko 3 łyżki śmietany 18% Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (jedną trochę większą, drugą trochę mniejszą). Jedną włożyć do woreczka foliowego i zamrozić *, drugą rozwałkować(...)delikatnie podsypując mąką) na wymiar blaszki ( 37 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Masa serowa 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki pełnego mleka 4 jajka szklanka cukru 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3 razy 2 łyżki budyniu śmietankowego 2 szklanki surowej żurawiny, może być mrożona Wiórki zalać ciepłym mlekiem i odstawić
Słodkie inspiracjemąki 130 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml mleka 3 jajka 5 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: cukier puder do posypania lub lukier i dowolne posypki cukrowe lub np. czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej Wykonanie : Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze zmiksować. Odczekać 10 minut. Maszynkę rozgrzać i nakładać do otworów
Walijskie Pichceniezjadłam na śniadanie. Chyba nic tak nie umila dnia, jak legalny kawałek ciasta :) Na 4 kawałki, w sumie 2 porcje użyłam: 220 g sera typu włoskiego – Capri 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżki ksylitolu 2 garści mrożonych wiśni 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Twaróg pokruszyłam, wymieszałam z pozostałymi składnikami. Masę przelałam do płytkiej formy
Kucharzycaobawy, czy zwinie się w rulon - jednak udało się bez problemu). Bez mleka i białego cukru. Lekka i puszysta:) Wykonana w formie o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna do weekendowej herbatki:) Spróbujcie koniecznie;) Składniki Ciasto - 40 g mąki kukurydzianej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu - 20 g słodzika lub cukru Masa - 100 g namoczonych
Health-Fit-Lifefiliżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy
SMYKWKUCHNIoraz banana i pokroić w plasterki. 2) Do żółtek oddzielonych od białek dodać mleko i dokładnie wymieszać mikserem. 3) Cały czas mieszając stopniowo dodawać mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. 4) Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do wcześniej przygotowanego ciasta. 5) Na koniec dodać pokrojone owoce i jeszcze raz delikatnie wymieszać
Fitsweet.memąki gryczanej 1 łyżka maku 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 1 jajko 10 g cukru kokosowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka masła klarowanego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej masło i nakładaj porcję ciasta. Przewróć placki na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki. Podawaj z owocami, masłem
Zdrowie na języku :Ppodziękować za wszystkie wypocone wspólnie godziny. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kokosanka z malinami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki 130 g mąka kokosowa 75 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 60 g erytrol lub inne słodziwo 70 g wiórki kokosowe 500 ml mleko kokosowe płynne 3 szt jajka duże (L) 2 łyżka olej kokosowy roztopiony
KucharzycaJajka wbijamy do miski i łączymy z cukrem na gładką masę. Wlewamy mleko, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp
Różne smaki w kuchnipomarańczowy, pistacjowy albo cappuccino, na które przepisy znajdziecie na blogu. (zakładka menu- ciasta) SERNIK z ADVOCATEM Składniki: spód: 150 g dowolnych herbatników 80 g masła masa serowa: 1 kilogram twarogu (najlepiej nie tego z wiaderka) 150 g cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mleka w proszku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/2 szklanki likieru Advocat Przygotowanie: spód
Bon appetit mon amiewkruszyć do niego drożdże, posypać 1 łyżką cukru. Wlać kilka łyżek letniego mleka, lekko zamieszać. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie ciasto. Naczynie przykryć pokrywką lub folią, odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ser wymieszać z cukrem, śmietaną i proszkiem budyniowym. Wyrośnięte ciasto podzielić na dziewięć części. Każdą część rozwałkować, po czym rozłożyć
Praktyczna plKolejna odsłona pysznego i bardzo ciekawego ciasta! Daktyle świetnie połączyły się z kokosem, więc smak jest idealny! Składniki: 2 jaja 1/2 szklanki cukru brązowego 5 łyżek oleju 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 20 sztuk namocoznych daktyli + maka do obtoczenia 1/2 szklanki wiórek kokosowych aromat Sposób przygotowania: Na początku daktyle zalewamy wrzątkiem
Truskawkowa Fiestamasła 120 gramów cukru 160 gramów mąki Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia i sól. Mieszam. Dodaję jajko, masło (miękkie), cukier i mieszam by powstało ciasto. Wykładam ciasto do brytfanki, rozkładam równomiernie, piekę przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: 2 szkl mleka 3/4 szkl oleju oleju 1 szkl cukru 4 żółtka 4 jajka
MojaQchnia.plszklanki otrębów pszennych 150ml miodu 50g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki stewii 150ml mleka 2 łyżki oleju rzepakowego czekolada gorzka i biała do ozdabiania pierniczków Sposób przygotowania: Mleko oraz miód podgrzej. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto, powinno być dosyć twarde. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Wytnij pierniczki
wysmienityzeszklenia. 2. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: olej, jajka i mleko, po czym dodajemy ser, cebulę i salami. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. 3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy tylko do połączenia. Ciastem napełniamy formę do mufinek. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 20 minut
Szefowa kuchnikażdego kto ich spróbuje . Naleśniki bolognese z tofu Składniki na ciasto naleśnikowe: 500 ml wody 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na sos bolognese: 2 cebule 250 g tofu 1 koncentrat pomidorowy 2 łyżki mleka roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płatków drożdżowych 1 łyżka oleju
wegujemyMąkę przesiewamy. Masło roztapiamy i studzimy. Do jednej miski wsypujemy: mąkę, cukry, proszek, sodę, cynamon. A w drugiej misce rozgniatamy widelcem obrane banany, dodajemy miód, jajka, mleko, masło i mieszamy. Czekoladę kroimy w większe kawałki. Wlewamy mokre składniki do suchych, dodajemy czekoladę i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek (najlepiej sprawdzają się silikonowe) i pieczemy
Gotuj z Agnesszklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 większe jabłko Jabłko umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie cząstki - razem ze skórką. Wszystkie składniki zmiksować razem przy użyciu ręcznego miksera. Ciasto nakładać do papilotek do 2/3 - 3/4 ich wysokości. Cząstki jabłek wkładać do ciasta. Babeczki
Codzienna kuchnia niecodziennapieczenia szczypta soli borówki Oddziel białka od żółtek. Dokładnie zmieszaj ricottę, mleko i żółtka. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do przygotowanej masy. Dużą, nieprzywierająca patelnie rozgrzej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Delikatnie wciśnij borówki i smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj z miodem
Kuchnia bezglutenowadodaję ksylitol i ubijam na puszystą masę . Do ubitych żółtek dodaję mąkę , mleko ,proszek do pieczenia i dokładnie łączę ze sobą te składniki ,jabłka oraz brzoskwinię obieram ze skóry i kroję na kawałki , następnie blenderem mielę na mus , jak mamy owoce zmiksowane , dodaję do naszego ciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka
Mój Smakfiliżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka wody - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy
SMYKWKUCHNIrazem padło na oreo. Ciasteczka pokroiliśmy na drobniejsze kawałki i dodaliśmy do ciasta. Babeczki wyszły fajne i smaczne :)) Pozdrawiam :)) Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml oleju 100 ml mleka 1 większe opakowanie ciasteczek Oreo 1 łyżka miodu 2 jajka 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Składniki suche mieszamy w jednej misce, składniki mokre
kruche babeczkimieć świeże ciasto dla niespodziewanego gościa. A że dostałam kiedyś kilka opakowań ciast w proszku firmy Gellwe postanowiłam wypróbować jedną z nich. Padło na babkę cytrynową. Z czystym sumieniem mogę ją Wam polecić, bo była bardzo smaczna :) Do proszku mącznego jaki był w opakowaniu dodałam jedynie mleko, jajka i masło oraz rodzynki
Proste Potrawyjest też często kremem karpatkowym. Przygotowuje się go do przełożenia tortów, ciast między innymi karpatki czy eklerków. Składniki: * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500ml mleka * 6 łyżek cukru * 250g masła w temperaturze pokojowej Wykonanie: W garnku zagotować 300ml mleka z cukrem. Pozostałe 200ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle mieszać
Zrób to smaczniepolewa: 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżka śmietany Przygotowanie: Mąkę żytnią łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem.Dodajemy pokrojone masło oraz posiekane orzechy nerkowca lub pistacje i skórkę z 1/2 pomarańczy. W szklance mieszamy mleko , ekstrakt waniliowy i syrop klonowy i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy wycinamy
Bon appetit mon amiecukru pudru Wykonanie: W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i mak. W drugiej misce wymieszać resztę składników: olej, mleko, jajko, skórka i sok z pomarańczy. Do miski z suchymi składnikami wlać pozostałe składniki i lekko wymieszać widelcem. Ciasto nie musi być dokładnie wymieszane. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości. Piec
Mama Gotujeok.60 g), - 2 łodygi rabarbaru (ok. 140g). Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. 2. Mieszamy jajko, mleko, olej . 3. Łączymy składniki suche z mokrymi. 4. Masę łączymy z pokrojonym w kostkę rabarbarem. 5. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy do nich ciasta do ¾ wysokości foremki. 6. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachDziś – miffiny piernikowe z czekoladą Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka
Gotowanie-ukświeżych drożdży - 10 g soli Mąkę wsypać do miski , mleko w proszku rozpuścić w wodzie, drożdże ,cukier i cześć mleka z wodą rozrobić na rozczyn i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia , po tym czasie wymieszać wszystkie składniki ,robotem 10 minut ,ręcznie trochę dłużej . Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić
Wypieki Renedżemem. Chrupiąca skórka i sypki środek, zapach wanilii i cytryny ;-) Do tego kubek mleka i zanim się obejrzycie ... ciasta już nie będzie. Składniki: 100 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 150 g masła lub margaryny 200 g cukru 100 ml wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru wanilinowego otarta skórka z jednej cytryny 2 łyżeczki
potrawyregionalneminut i zrobimy je ze składników, które zawsze mamy w domu. Uwaga: ciasta nie należy piec za długo, bo będzie twarde dla dwóch osób: Składniki: 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1,5 łyżki kakao 3 łyżki oleju 5 łyżek mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo: 2 łyżki konfitury łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasernik: 750 g twarogu z kostki 3 banany 4 jajka 1/2 szklanki mleka (pominąć jeśli używamy sera z wiaderka) 3/4 szklanki cukru na ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny 2 jajka 2 łyżki kakao 3 łyżki dżemu lub powideł 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie. Banany zmiksować blenderem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachrupiące przypieczone boki. Zjedliśmy je na kolację zamiast drożdżówek, ze szklaneczką zimnego mleka. *foremka 23*23 cm lub tortownica Składniki: na ciasto: 260 g mąki 4 jajka 55 g mąki ziemniaczanej torebka budyniu waniliowego 130 g cukru pudru szklanka oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 4 jabłka 100 g rodzynek łyżeczka cynamonu Piekarnik nagrzać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru 1 płaska łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania Do misy wsypujemy mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając ciasta zbyt długo(w tym przypadku im krócej tym lepiej), a następnie napełniamy masą
Miód i pieprzcukru 1 płaska łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania Do misy wsypujemy mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia oraz sodę i wszystkie składniki mieszamy. Do drugiej misy wbijamy jajko i mieszając widelcem dodajemy do niego mleko, stopione masło oraz jagody. Mieszamy ze sobą zawartość obu mis, nie wyrabiając ciasta zbyt długo(w tym przypadku im krócej tym lepiej), a następnie napełniamy masą
Miód i pieprzszklanki mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 cukier wanilinowy łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu lub kakao powidła śliwkowe Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuję na gładką gęstą masę. Do foremki nakładamy troszkę ciasta- tak aby zakryć dno. Następnie dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i zakrywamy je ciastem
The Sweet Damselpiekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek
Rozpustne gotowaniełyżki jagód i malin 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo : jogurt naturalny, fistaszki, jagody Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Delikatnie wmieszać owoce. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować
Chocolate Muffin Blogokoło 16 sztuk: 30 g masła roślinnego 250 g przesianej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka sojowego 100 ml wody szczypta soli opcjonalnie: 50 g startego wegańskieo parmezanu (tak, tak istnieje taki) pęczek tymianku lub innego zielska Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, jeżeli jest zbyt suche dodać wody, jeżeli zbyt mokre dodać mąki. Musi gładko
greenscarfBiałka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia Składanie placka: Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ starte jabłka+ jasne ciasto ucierane, Pieczenie ciast: w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Składniki na polewę: 4 łyżki cukru pudru 10 dag chałwy 3 łyżki mleka 5 dag margaryny Wykonanie polewy: Wszystkie składniki zagotować, polać placek, posypać
Tradycyjna Kuchniałyżki cukru pudru (lub jak w oryginale 2-3 łyżeczki stewii w proszku) - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - olej do smażenia - dowolny dżem, owoce… Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy z mlekiem (użyłam popularnej „żyrafy”). Dodajemy przesianą skrobię, sodę, jogurt, jajko, szczyptę soli i olej – miksujemy, aż ciasto będzie gładkie (ma być gęściejsze od tradycyjnego naleśnikowego). Na patelni rozgrzewamy łyżkę
mojewypiekiinietylkokubeczki cukru i utrzeć na gładką masę. Dodać teraz wszystkie pozostałe składniki : mleko, przemielony ( 3 razy ) twaróg, aromat waniliowy, jogurt, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Dodać ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać. Wyłożyć formę do ciasta papierem do pieczenia a następnie herbatnikami lub pokruszonymi suchymi ciasteczkami
zielonacukinkaząbki czosnku, 1/4 l bulionu z kostki, wegeta, pieprz, papryka w proszku, olej. Panierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka tarta. Przygotowanie: Mąkę, kaszę manną, jajka, sól, mleko i wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało nie za gęste ciasto). Na końcu dodać olej i znów zmiksować. Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz.Salami pokroić w drobną
kulinarnajamka.blogspot.comaromat migdałowy masło roztopione - 45 g PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać ostudzone masło, mleko , jajko i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować rozpuszczoną margaryną, wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Danusiszklanki cukru 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki mleka (ewentualnie wody) 7-10 jabłek olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo
Symfonia smakowaaromat migdałowy masło roztopione - 45 g PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Następnie dodać migdały i cukier, dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników dodać ostudzone masło, mleko , jajko i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać. Formę w kształcie baranka wysmarować rozpuszczoną margaryną, wylać ciasto do formy, wstawić do piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Danusijedną porcję dowolnych orzechów :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: jogurt naturalny migdały 1/2 mango Rozgrzać patelnię. Wymieszać wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można
Chocolate Muffin Blogmuffinki wyłożyć papilotkami. Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jaja roztrzepać, dodać mleko. Wlać roztopione masło i dobrze wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli. Wmieszać cukier. Do miski z mąką wlać płynne składniki. Wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej (do 2/3 wysokości każdej foremki). Posypać granolą. Wstawić
Moja Delicjaczosnku 50 g sera feta Sposób przygotowania Mąkę z solą i papryką w proszku wymieszać. Dodać jajko, mleko, olej, zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, ser feta rozgnieść widelcem, czosnek przecisnąć przez praskę, i dodać wszystko do masy. Rozgrzać patelnię, nakładać ciasto i smażyć ok 2 min, obrócić na drugą stronę i smażyć
pink envelopeolejem. Jajka ubijamy mikserem z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy i robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze
les mirabellespieczarki pokrojone na na mniejsze kawałki zmiksować w pojemniku rozdrabniacza jajka, mleko, olej, cukier, kucharek, pokruszone papryczki rózgą blendera zmiksować do spienienia masy wsypać mąkę, proszek, sodę, dodać zmiksowane pieczarki z porą i łyżką "byle jak " wymieszać foremki silikonowe (14 sztuk) napełnić do pełna ciastem i do każdej foremki włożyć na środku pokrojone na 3-4 cm porcje parówki piec
W Mojej Kuchni Lubiętylki nakładamy na wystudzone muffinki. Wykonanie muffinków: Do miski wbić jajka, dodać mleko, olej, cukier i wymieszać. Następnie dodajemy przesiane kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy kawę cappuccino i kawę rozpuszczalną oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy. Ciasto rozdzielany pomiędzy 12 papilotek i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 stopni
Krakowskie smaki Anipieczenia 2 łyżki zimnego masła szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, posiekać z masłem. Kolejno dodajemy posiekaną drobno czekoladę oraz wlewamy mleko (do takiej ilości aby rozbełtane jajka plus mleko wynosiło szklankę płynu- trochę zostawiamy do posmarowania ciastek). Zagnieść ciasto, ma być gładkie, w razie potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gotowe ciasto
Krakowskie smaki Anibardzo jasną masę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. 3. Do masy dodawać stopniowo mleko na przemian z mąką. Dodać proszek do pieczenia. Miksować jeszcze przez chwilkę. 4. Masę wylać na przygotowaną blachę. 5. Wyłożyć rabarbar oraz wiśnie. 6. Piec w temp 200 st. C do zrumienienia ciasta
A Ty Smakuj Mnie