ciasto z mlekiem w proszku - 11500 przepisów (strona:374/767)

czekoladowy piernik z bakaliami 157

niezwykły deser, który warto przyrządzić nie tylko z okazji świąt.  Największy kłopot  z takim ciastem to, że najsmaczniejsze jest dwa, trzy dni po upieczeniu. Niestety w moim domu znika ono  o wiele prędzej. składniki 2,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/3 szklanki cukru 100 ml oleju 300 g mieszanych bakalii (dowolnych orzechów i suszonych owoców(...)dodajemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, wszystkie składniki ze sobą mieszamy, na koniec dodając posiekaną nożem 1/3 części czekolady. W drugiej misie ubijamy rozbite jajka z mlekiem, miodem i olejem Wlewamy "mokre"składniki do "suchych". Całość przez chwilę mieszamy, dodajemy bakalie i przekładamy do blaszanej formy wyłożonej pergaminem. Teraz wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego

Miód i pieprz
Ciasto dyniowe z kremem cynamonowym 406

kostka (200 g) miękkiego masła1,5 szklanki brązowego cukru4 duże jajka450 g puree z dyni (najlepiej odmiany Hokkaido)3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli3/4 szklanki mleka SKŁADNIKI na krem cynamonowy: 1 szklanka miękkiego masła3,5 szklanki cukru pudru1 łyżeczka cynamonu0,5 łyżeczki przyprawy do piernika SKŁADNIKI na lukier: 80 g cukru(...)każdym dodaniu. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj sypkie składniki do masy jajeczno-dyniowej na przemian z mlekiem. Zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie. Dna 3-ch tortownic o średnicy 20-22 cm wyłóż folią aluminiową i posmaruj olejem. Boków nie smaruj. Ciasto podziel równo na trzy części i napełnij nim tortownice. Wstaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Czekoladowa pychotka 139

Połączenie ciasta kruchego z brownie. Jak wcześniej pisałam moja rodzinka jest czekoholikami więc wszystko co związane z czekoladą jest przepyszne :) Składniki:       3 szklanki mąki       3/4 kostki masła       3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia       1 jajko(...)szklanki cukru       szczypta soli       3 jajka       1 żółtko       1/4 szklanki mleka       1/2 szklanki drobno pokrojonego masła Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę siekamy z masłem dodajemy resztę składników i szybko wyrabiamy ciasto. Połowę ciasta wykładamy na dno tortownicy o średnicy 28 cm. Ja resztę ciasto

Amatorka kuchenna
Czekoladowy Tort Straciatella z Malinami 167

smak......niebo w ......:)Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego) 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki(...)cukier i miksujemy kilka minut do jasności i puszystości. Następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy, potem wlewamy mieszankę kakao, kawy, śmietany i mleka, miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy szybko tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm albo formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem

Blondynka Gotuje
rogaliki krucho drożdżowe z powidłem śliwkowym 312

proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli do nadziania: powidła śliwkowe Jamar wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z letnim mlekiem, cukrem oraz 1 łyżką mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, sól, śmietanę oraz jajka, wszystko siekamy nożem. Dodajemy podrośnięty zaczyn, siekamy do połączenia się ze składnikami a następnie zagniatamy ciasto (w razie potrzeby podsypujemy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik rosa. 117

zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa; 1 kg sera twarogowego, zmielonego ( ja użyłam z wiaderka) 1,5 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1/2 szkl. oleju 3/4 szkl. cukru 4 żółtka 2 jajka Beza; 6 białek ok. szklanka cukru (słodkość sami ustalamy wedle swoich gustów) Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy dno formy o wymiarach 25/35

Radość kipiąca uśmiechem.
Tort zwijany ( rolada) 158

pudru 1/2 szklanki gorącego mleka  sok z 1 cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik dżemu porzeczkowego Wykonanie: Szykujemy biszkopty: Białka ubijam  na sztywną pianę dodając porcjami po dwie łyżki cukru i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję delikatnie do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet. Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem(...)pasy i jeden zwijam na gorąco zaczynając od węższego końca. Tak samo szykuję drugi cienki biszkopt, tylko po wyjęciu już nie zwijam, lecz zostawiam do przestygnięcia. Masa: W połowie mleka gotuję dwa budynie. Nakrywam folią zabezpieczając w ten sposób przed powstaniem kożucha na wierzchu.  Tak samo gotuję drugie dwa budynie i odstawiam by całkowicie wystygły. Masło ucieram z połową

Ciasteczkowy Potwór
Muffinki toffi z orzechami 114

przygotowania ok 20 muffinek potrzebujemy: – 1 1/3 szklanki mąki kukurydzianej – 1 opakowanie proszku do pieczenia – 3 łyżki kakao – 1 szklanka cukru pudru – 1 gorzką czekoladę – 1 szklankę mleka (dałam 1.5%) – 1 jajko – 1/3 szklanki oleju słonecznikowego nadzienie: – puszka masy krówkowej / toffee – orzeszki, migdały, orzechy włoskie Krówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej(...)składniki w jednej misce i wymieszać je. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Połączyć mokre z suchym za pomocą łyżki i dodać czekoladę. Na spód papilotek nałożyć trochę ciasta, potem masę „snickersową”. Przykryć resztą ciasta. Piec około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza

Szybko Tanio Smacznie
Szarlotka z budyniem 549

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)dodaję około 2-3 płaskich łyżek). Smażyć kilka minut aż jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia ułożyć warstwę ciasta na papierze. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Na to ułożyć

Bullio
Szarlotka z budyniem 7223

Kruche ciasto z prażonymi jabłkami i budyniem. Niezbyt słodkie. Ciekawe urozmaicenie klasycznej szarlotki. 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie waniliowe (+ cukier według przepisu podanego na opakowaniu budyniu) 1 litr mleka 1,5 kg kwaśnych jabłek + cukier do smaku Mąkę zagnieść z cukrem, jajkami(...)dodaję około 2-3 płaskich łyżek). Smażyć kilka minut aż jabłka zmiękną i wtedy rozdrobnić je dodatkowo drewnianą szpatułką. Dwa opakowania budyniu przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie równe części. Każdą rozwałkować na papierze do pieczenia. W formie do pieczenia ułożyć warstwę ciasta na papierze. Ciasto nakłuć równomiernie widelcem. Na to ułożyć

Bullio
Chlebek bananowo-kokosowy 171

pieczenia ciast. Nie użyłam w tym przepisie jajek, a dla podkreślenia kokosowej nuty wykorzystałam mleczko kokosowe. Zobacz również inne przepisy na -----> chlebki bananowe Chlebek bananowo-kokosowy - przepis: Składniki: (standardowej wielkości keksówka) 3 średniej wielkości banany (ok. 25 dag) 1/2 szklanki brązowego cukru 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszek do pieczenia i mleko kokosowe, miksować, aż składniki się połączą. Masło rozpuścić i przestudzić. Do ubijanej masy dodać wiórki kokosowe i po chwili przestudzone, rozpuszczone masło. Na koniec partiami dodawać mąkę i miksować 2-3 minuty, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem (np. kokosowym) i przelać do niej ciasto. Piekarnik

Moje Qulinaria
Ciasto 'procenty na pierzynce' 363

więcej ochoty ich jeść :-) Chyba, że w innej formie np. jako ciasto. SKŁADNIKI   NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI(...)wlać aromat rumowy. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Krem budyniowy:  Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby

Passions hobbies life
Muffinki z truskawkami + film 164

truskawki kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz szczyptę gałki muszkatołowej wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką, pośrodku robimy wgłębienie. Następnie wlewamy mleko, dodajemy jajko oraz olej i całość mieszamy do połączenia się składników (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 1/3 wysokości a następnie w każdą muffinkę wciskamy

Smakowite Dania
Andrutowy torcik 113

Prosty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki

Tradycyjna Kuchnia
babka ucierana 129

pudru 225 ml mleka 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią opcjonalnie: parę kropli ulubionego olejku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem puder oraz cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu(...)dodajemy ubite na sztywno białka oraz opcjonalnie olejek. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki z kominem (ok. 23 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 170 st C., do tzw suchego patyczka. Dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia