Razowe - więc zdrowe, z czekoladą - więc pyszne. Wszystko w jednym. Nie wyrastają jakoś szczególnie, ale w końcu są z mąki razowej, zachowują świeżość kilka dni. Można
Z butelką mleczka w tlepodczas rodzinnych, świątecznych spotkań. Ciasto muffinowe puszyste, korzenne, nie za słodkie. Idealnie współgra z rozpływającą się w ustach nutellą. Chrupiąca, cynamonowa posypka jest dopełnieniem całości. Bardzo polecam. Składniki na 10 sztuk: 210 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 185 g mleka 45 ml oleju rzepakowego
Made By Mom And Sonproszku do pieczenia), ścieramy na tarce o grubych oczkach na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. Ciasto kataifi rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy do zarumienienia około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Mi wyszły 2 blaty z tego ciasta. Jeden pokruszyłam na wierzch ciasta(...)Masa budyniowa: 1 szklankę mleka mieszamy trzepaczką z żółtkami, cukrem,cukrem waniliowym,mąkami. Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę z żółtkami. Gotujemy chwilę mieszając. Powinien powstać budyń. Ugotowany budyń studzimy. Zupełnie zimny budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej ( z zimnym masłem prosto z lodówki masa się rozwarstwi) Masa karmelowa: Gotową masę kajmakową z puszki
Bon appetit mon amiegorącą kawą i dopełniamy mlekiem skondensowanym. Dekorujemy bitą śmietaną , cynamonem, cukrem oraz odrobiną miodu. Do tego chips jabłkowy i gotowe! *** CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ: SKŁADNIKI: * gęsty jogurt naturalny – 250 g * stopione masło – 120 g * jajko – 3 szt * skórka pomarańczowa – 1 łyżeczka * mąka pszenna – 450 g * cukier – 250 g * proszek do pieczenia(...)łyżka * cynamon – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy, dodajemy miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i sodę – mieszamy. Dodajemy masło oraz jajko, dolewamy powoli mleko – cały czas zagniatamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy kształty, układamy na blasze, smarujemy drugim, roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 13 minut. Ps. w przygotowaniu pierniczków pomogła
Ostra na Słodkocytryny. Przygotować dwie miski, do jednej wrzucić suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sodę, cukier, krówki i jabłko. Wymieszać widelcem. W drugiej wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać widelcem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej babeczki posypać startą kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze
zabawa smakiemzawiedzie :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany (np. 18%) 250 g margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka wiśniowa: 1 szklanka cukru 300 g wiśni (mrożonych lub ze słoika) 6 białek 1 opakowanie kisielu wiśniowego (można dać 2 w celu zwiększenia intensywności koloru pianki) Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru
MyCookBook.plsię mu oprzeć . Mocna czekoladowe ciasto z masą także czekoladową, posmarowany dżemem i polany polewą. Chyba więcej nie muszę niczego dodawać. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:) Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 opakowanie(...)aronii 1/2 słoika dżemu z cukinii Polewa: 1/2 kostki masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Białka ubijam na pianę i odstawiam do lodówki. Masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję do masy jajecznej. Białka wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi
Ciasteczkowy Potwórbiałej czekolady 1 łyżka mleka lub masła W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i szczyptę soli, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym(...)piekarniku) około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Przygotować polewę. Rozpuścić masło lub podgrzać mleko (*). Dodać czekoladę i całość rozpuszczać w kąpieli wodnej (**). (W razie potrzeby konsystencję polewy można uregulować dodatkową ilością czekolady, mlekiem lub masłem.) Muffiny posmarować (***) polewą i udekorować wg uznania. (*) Jeśli dodamy mleko lub masło
Di gotujemąki - 1 op. proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 op. przyprawy do pierników - 150 ml wody - 150 ml mleka - 100 g miodu Przygotowanie: Mleko z wodą gotujemy, dodajemy miód i odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie suche składniki mieszamy, dodajemy przestudzoną mieszankę, całość wyrabiamy. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach
Kulinarne życieolej. 5. Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy. 6. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 min. w 180⁰C. 7. Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy w kąpieli wodnej ½ tabliczki czekolady (z dodatkiem 1-2 łyżek mleka). 8. Wystudzone ciasto oblewamy polewą i dekorujemy żurawiną oraz uprażonymi płatkami migdałów
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (+ ok.4-5 łyżek zimnego mleka(...)uciekła, najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne mleko. Całość mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy
Smakowy Rajśmietanki w proszku "Śnieżka"; 2 opakowania galaretki cytrynowej; 2 szklanki zimnego mleka; Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Mleko ubić ze "Śnieżkami", do ubitej masy dodać lekko tężejącą galaretkę, cały czas przy tym miksując. Gotowy krem wyłożyć na upieczony biszkopt i szybko wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Wierzch ciasta: 2 opakowania galaretki
In my kitchensmak ciasta, dodałam do niego kawałki śliwek. Udało się znakomicie. Na koniec oprószyłam je chmurką cukru pudru. Do tego łyk kawy i …. czego chcieć więcej? Polecam. Składniki: • 200 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 3 duże roztrzepane jajka • 150 g deserowej lub gorzkiej czekolady • 280 g mąki • 1 łyżeczka sody • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki mleka(...)sodą oraz proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 5. Do utartej masy maślano – jajecznej dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz mleko, delikatnie wymieszać. 6. Dodać mieszankę mąki i wszystko zmiksować, aż składniki się połączą. 7. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. 8. Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki śliwek. 9. Ciasto piec przez
W mojej kuchniniezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka pół łyżeczki aromatu cytrynowego 3/4 szklanki mleka Wszystkie składniki muszą(...)proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać aromat i zmiksować. Po jednym, dodawać jajka miksując za każdym razem. Masa będzie dość lejąca. Piekarnik rozgrzać do 160*C. Do masy maślanej na zmianę dodawać mąkę i mleko. Mieszać delikatnie szpatułką. Postępować tak, aż do wyczerpania składników. Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto
Chocolate Muffin Blog