soli Składniki na ciasto parzone: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml mleka – 5 łyżek cukru – 2 czubate łyżki mąki tortowej – 200g miękkiego masła – 1 opakowanie bitej śmietany w proszku – 2 łyżki(...)całkowicie zimny. Najlepiej ugotować go wieczorem, dzień wcześniej. Zagotowujemy 500ml mleka. Do pozostałego dodajemy 2 budynie, cukier i mąkę – dokładnie rozprowadzamy, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje wlewamy masę cały czas mieszając. Gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie (też wieczorem) zagniatamy ciasto na craquelin. Wszystkie składniki wkładamy do miski, wyrabiamy ręką, aż składniki
mojewypiekiinietylkołyżki soku -//- cukier do smaku Ciasto: 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao jajko 2 łyżki masła 2 łyżki cukru szczypta soli zimna woda Oraz: łyżeczka masła wiórki kokosowe tortownica 26 cm Twaróg, pamiętamy aby wybrać ten dobrej jakości, tam gdzie jest mleko w proszku na liście, radzę sobie darować(...)ręczni, chodzi o to aby jej nie napowietrzyć. Słodzimy według własnych upodobań smakowych. Tortownicę smarujemy masłem i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Do malaksera wrzucamy suche składniki na ciasto, a raczej na kruszonkę. Delikatnie mieszamy aby się wszystko wymieszało. Dodajemy masło i jajko, najlepiej pulsacyjnymi obrotami ponownie mieszamy. I teraz stopniowo dodajemy po łyżce wody, do momentu aż powstanie
Dieta moja pasjamleka wymieszać mąkę z budyniami, wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęszczenia budyniu, nakryć garnek talerzem i w chłodnym miejscu wystudzić całe jajka z cukrem, cukrem wanilinowym, gorącą wodą w misie robota ubijać z 6 minut na dużych obrotach, do białości zmniejszyć obroty i porcjami dodawać mąki z proszkiem, z 1 minutę mieszać większy torcik był do pracy(...)męża, tortownica 20 cm, keksówka 20x15 cm, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, ciasto przełożyć do form, piekarnik nagrzany na 170 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, do suchego patyczka zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć sokiem z ananasa, posmarować dżemem aroniowym lub innym miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i wanilinowym
W Mojej Kuchni Lubiękrople miętowe nadające się do ciasta, pani magister zrobiła ooogromne oczy i zapytała "do czego?!". Musiałam powtórzyć pytanie :) Babeczki wyszły akurat słodkie, akurat czekoladowe i jak najbardziej akurat miętowe. Nie sama mięta, tylko jej delikatny posmak, pycha! :) Miętowe muffiny z czekoladą Proporcje na 12 sztuk SKŁADNIKI SUCHE: 280 g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta soli(...)składnikami, tzn. przesianą mąką, solą, cukrem i proszkiem do pieczenia, i wymieszałam. Do drugiej miski wybiłam umyte jajka, roztrzepałam je widelcem, dolałam mleko, olej i krople miętowe. Wymieszałam i przelałam do miski ze składnikami „suchymi”. Wymieszałam tylko na tyle, aby składniki się połączyły. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Ciastem wypełniłam przygotowane papilotki i wstawiłam foremkę
Kuchenne zapiski Edytypodzielę się z Wami tym przepisem Składniki: Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 paczki margaryny 1 jajko Mąkę przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą w wkładamy do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 3/4 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe(...)całe jajka 4 żółtka (białka pozostawiamy na pianę) Ser zemleć na maszynce. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać mikserem. Z lodówki wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy na blasze o wymiarach 25 cm na 35 cm. Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy w temp. 180 st.C -50 minut. 15 minut przed upływem czasu wykładamy na wierzch pianę (4 białka ubijamy
tojestpyszne.blogspot.commałe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 400g krówek 200 ml mleka 700 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 3 jajka 85g cukru 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy
My Culinary Artpatelni (wtedy ciasto będzie bardziej jabłkowe), ciasto idealnie nadaje się na piątkowy wieczór z kawą lub mlekiem, a do tego nie muście się martwić, że jest niezdrowo lub kalorycznie :) Składniki : 3 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki orzechów (ja użyłam brazylijskich i laskowych) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 1 płaska łyżeczka(...)młynku do mielenia), dodajemy do nich sól, sodę/proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, ewentualnie ksylitol/ cukier jeśli używamy, w osobnej misce mieszamy energicznie, mleko, jajka oraz olej mieszamy z suchymi składnikami i mieszamy (ciasto wychodzi klejące) wylewamy na płaską blaszkę i formujemy kształt lekko podważamy łyżką brzegi, żeby były nieco wyższe, układamy jabłka można ułożyć je w całości
zdrowa vege kuchniabiszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 1 szklanka mąki 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gorącej wody na masę budyniową: 5 żółtek jaj 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła na galaretkę wiśniową: 1 szklanka(...)ubijamy do połączenia całości. Dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak i cały czas delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
Symfonia smakowapuszyste, wręcz rozpływa się w ustach ;) Blacha 22x33cm. Ciasto kakaowe: 3/4 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 5 jajek pół szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: masło 200g 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostawionego mleka dodajemy żółtka, i obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż do zagotowania. Mamy budyń, który odstawiamy do schłodzenia. Ciasto kakaowe: Olej, wodę, szklankę cukru i 3 łyżki kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy
Czerwona Porzeczkarodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu. Ps. Inne smakołyki z marchewką to: marchwiak , tort marchewkowy , tiramisu , ciasteczka , wieniec i placuszki . Składniki: 5 jajek 1 ½ szklanki cukru 180g margaryny lub masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego 500g marchewki(...)około 40 minut w 180 ⁰ C. Pod koniec pieczenia można sprawdzić czy ciasto jest upieczone robiąc test suchego patyczka. Jeśli ciasto nie lepi się do wykałaczki jest upieczone. Na wystudzone ciasto robimy lukier. Cukier puder mieszamy z wodą lub mlekiem przy użyciu łyżeczki, do chwili gdy nie będzie grudek. Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i układamy na nim połówki orzechów włoskich
Smakowy Rajbudyniowy: 800 ml mleka 2 budynie śmietankowe 1 op. cukru waniliowego ( 16 g) 4 łyżki cukru 250 g miękkiego masła Dodatkowo: 100 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do piany. Ciasto przelać do blaszki(...)zagotować, a następnie wsypać galaretki i dobrze wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki). 4. Krem budyniowy: 700 ml mleka zagotować z cukrem, w pozostałym rozpuścić budynie. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń, cały czas miksując
Nastoletnie Wypiekaniewody 8 łyżek oleju 1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szkl 250 ml) 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 5 szklanek mleka 1250 ml 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 2 łyżki mąki 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego barwnik spożywczy żółty w proszku 300g masła lub margaryny SPODY MIODOWE 100g masła lub margaryny 2 szklanki mąki pszennej tortowej(...)papierem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na białą puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy wodę oraz olej i miksujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 40 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Ciasto studzimy i koimy na 4 cienkie blaty. SPODY MIODOWE Do garnka dajemy masło,cukier puder
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 3 duże budynie czekoladowe (proszek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 3 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 400g chałwy sezamowej waniliowej 200g miękkiego masła DODATKOWO: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki mango - marakuja + 3 szklanki wrzątku 50g czekolady do posypania(...)cukrem zagotować, w pozostałej szklance rozmieszać proszek budyniowy, do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie, zagotować. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, następnie pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować. We wrzątku rozpuścić galaretki, wystudzić. Brzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące. SKŁADANIE: Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą
Cakes By KejtDelikatne ciasto z dodatkiem cukinii to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Jest lekkie i aromatyczne. Zamiast kakao dodałam zamiennik w postaci karobu. Składniki 500 g startej cukinii ze skórką 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 1 szkl cukru 2 jajka 1/2 szkl oleju 2-3 łyżki karobu 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa(...)miski wlewamy mleko, olej, jajka. Składniki dokładnie mieszamy z dobrze odciśniętą cukinią. 2. W drugiej łączymy przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Dodajemy cukier, sól, karob oraz przyprawę do piernika. 3. Mieszamy dolewając zawartość pierwszej miski. 4. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: ciasto
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty